Šta je novo?

polovni i refabrikovani hard diskovi - iskustva

Dodje ti kurir na adresu i to te kosta u zbiru manje od 500 din.

Ali svakako uzmi to sto si zamislio, ovo iznad komentarisem za druge koji razmatraju opciju.

Dodje ti kurir na adresu i to te kosta u zbiru manje od 500 din.

Ali svakako uzmi to sto si zamislio, ovo iznad komentarisem za druge koji razmatraju opciju.
Najvise se isplati da se kupe vise odjednom pa sta se zalomi.
Prvenstveno sam hteo da kupim 3 od 3TB ali odustao,za pocetak neka bude jedan,e sad ako se ispostavi corak sigurno necu da kupujem jos. Po meni bolje je da testiraju hard diskove a ne da salju pa sta se zalomi. Dzaba mi garancija kad moram da se cimam da vracam,a iz svega prilozenog od 10 refubrished 5 sigurno ne rade. I na drugim mestima sam istrazivao za te diskove,pa kome se sta zalomi...

Ocene drugih kupaca nikako ne mogu da budu relevantan izvor jer ogromna većina onih koji kupe ispravan uređaj se ne oglašava te se njihova iskustva ne vide.

Čak i ako uzmeš i forume uzorak je tako mali da ne možeš sa sigurnošću da tvrdiš bilo šta a naročito ne da je 50% nekih uređaja za koje se još daje garancija...

Ocenjivanje stepena (ne)ispravnosti na osnovu nečijih reviewa sa YT je tek nonsens...

Evo uzmi recimo pro/con iskustva i komentare samo ljudi u ovoj temi i zaključak je da ta tvrdnja nije ni blizu tačne...

Ne slusaj ga, placaju ga ovi sto valjaju refabrikovane hardove :)

Salu na stranu, utiske sa neta ostavlja nasumice narod, ovde bar znas ko je ko jer imas kakav takav istorijat komentara.

Na kraju dana tvoje su pare, uzimaj sta hoces.

Da sam dobio dinar svaki put kada sam video da neko ko ne zna osnove korišćenja napiše komentar za isti taj uređaj da nešto ne radi i ne valja bio bih bogat.

@Martin Mystere Pretpostavljam da je tako,samo se mnogi ne slazu.
Jedan covek izbaci na yt test za nvme i odmah ne valja,a ostali koji imaju dobrih iskustava nista?
Ali dobro,ja sam za refubrished prvo ovde pitao i nisu bas svi bili za to!
Kako god ja sam odlucio vec i necu da menjam odluku.

Slažem se ali nije isto kada ljudi kažu ovo ti je bolja opcija i kada neko kaže da nešto ne radi/ne valja.

Evo i ja da opisem svoja iskustva sa refabrikovanim diskovima. Tu treba razlikovati dve vrste diskova. Jedne koji su stvarno refabrikovani od strane fabrike koja ih je i proizvela i drugi za koje neko kaze da su "refabrikovani" ! Vidim po oglasima gde ne pojedinci vec prodavnice prodaju gomile "refabrikovanih" diskova od 500 GB ? Ovo je pod navodnicima jer nijedna fabrika nece da se bakce sa proizvodima koje ne proizvodi godinama, kao sto je HDD od 500 GB ! Ono sto ne proizvodi godinama ne moze ni da refabrikuje jer nema delova za njih.
Inace imao sam par komada sto nije veliki uzorak ali to su bili stvarno fabricki refabrikovani. Ono sto fabrika sama refabrikuje nema nikakve razlike u odnosu sa novim, cak ni vizuelne, nema ogrebotina od montiranja na primer ! Ti diskovi su kod mene odradili po 2.000+ sati i jos su ispravni mada se retko koriste jer su manjih velicina.

U svakom slucaju je bolje refrabikovani sa garancijom novog od polovnog bez garancije.
За екстерни диск по мени боље половни без гаранције него рефабриковани. Половни знам колико је радио, што неко рече, можда су дискови радили 2700 дана па се сами "обрнули" на нулу, и мало средили у фабрици и ето рефабрикованих дискова.
Користио сам некадашњи интерни диск WD black као екстерни и лоше ради јер прави јако много вибрација у спољном case-u. HGST за лаптоп који сам купио полован је веома тих и ради фантастично као екстерни диск.
@Miki_ zumiraj pa ćeš videti. da, svi su OK

mene privlači 8TB Seagate Enterprise 7.200rpm 256MB (model ST8000NM0105) za ~15K dinara. reč je o refubrished a i piše na sajtovima prodavnica
Зар немаш EXOS за мало већи новац ? Проблем са таквим хард дисковима су велике температуре који производе. Рачунам ако неко купује 8 TB да је боље купити нови хард диск.

Половни само као замена за екстерни, тј. као једна од резервних копија и то максимално 1 ТB.

mod: izbrisan link ka prodavnici

Poslednja izmena od urednika:
Зар немаш EXOS за мало већи новац ? Проблем са таквим хард дисковима су велике температуре који производе. Рачунам ако неко купује 8 TB да је боље купити нови хард диск.
nov Exos je skuplji ~8.000 din, tj. 50+%. namena takvog diska je download i privremeno držanje stvari. i refubrished ima garanciju, tako da nije frka

Evo i ja da opisem svoja iskustva sa refabrikovanim diskovima. Tu treba razlikovati dve vrste diskova. Jedne koji su stvarno refabrikovani od strane fabrike koja ih je i proizvela i drugi za koje neko kaze da su "refabrikovani" ! Vidim po oglasima gde ne pojedinci vec prodavnice prodaju gomile "refabrikovanih" diskova od 500 GB ? Ovo je pod navodnicima jer nijedna fabrika nece da se bakce sa proizvodima koje ne proizvodi godinama, kao sto je HDD od 500 GB ! Ono sto ne proizvodi godinama ne moze ni da refabrikuje jer nema delova za njih.Inace imao sam par komada sto nije veliki uzorak ali to su bili stvarno fabricki refabrikovani.

Odakle ti ideja da se vise ne prodaju diskovi od 500Gb?

I ne znam sta ti znaci pojam "fabricki refabrikovani"?
Samo fabricki i mogu biti i nikako drugacije...

jel pogledate malo u internet pre nego pocnete da pisete?

@Miki_ pise da od 10 refurbised 5 crkava... i ostane ziv
vid`o na youtube... :rolleyes:

Moja odluka o kupovini P300 nije na snazi.
Gospoda nisu promenila cenu tako da nije 89 nego 108e cena.
Tako da koliko god da ne valjaju refubrished vise mi se isplati da kupim 3x3TB hitachi nego jedan toshiba koliko god da je dobar.

@Miki_
I novo, i refabrikovano i polovno je sve mačka u džaku a što jeste x3 je prava stvar. I za novo na reklamaciji radi se test na max 3 greške i ako je u tom opsegu popravlja se a ostalo ide na presu, nije za dalju upotrebu.

@Miki_

Valja li ovo čemu?

Prilozi

• CrystalDiskInfo_20231102220038.png
    CrystalDiskInfo_20231102220038.png
    59.2 KB · Pregleda: 51
ova tema gubi svaki smisao

Polovni i refabrikovani hard diskovi - iskustva

Prekrstite u ovo i onda smo u temi i dalje, da bar ima nekog smisla

preimenovano

Moja odluka o kupovini P300 nije na snazi.
Gospoda nisu promenila cenu tako da nije 89 nego 108e cena.
Tako da koliko god da ne valjaju refubrished vise mi se isplati da kupim 3x3TB hitachi nego jedan toshiba koliko god da je dobar.
Po tvojoj statistici od tri diska dva će ti stići crknuta...
I kako ti se onda to isplati?

mene privlači 8TB Seagate Enterprise 7.200rpm 256MB (model ST8000NM0105) za ~15K dinara. reč je o refubrished a i piše na sajtovima prodavnica
saznah da je ovaj model EOL, možda već 3 godine 🤯 neko je u komentaru na stranom e-commerce sajtu napisao da je kupio 17 komada, da nije znao da su refubrished i da su mu svi crkli 😱

Tako sto sam planirao svakako da kupim bar 3 stim sto bih kupio jedan po jedan,i bilo bi ne isplativo da se cimam stalno.
Sad cu odmah da probam sa tri da razbijemo tu famu oko diskova.
Kakve gluposti ovde čovek može da pročita, Bože sačuvaj.
I ovaj forum je, kao i sve ostalo, proklizao nadole...valjda je to trend danas.

Nazad
Vrh Dno