Šta je novo?

polovan???

pavlex

Slavan
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
319
ljudi, hteo bih da vas pitam nešto:
Da li je sigurno kupiti polovan HDD???
Hteo bih da kupim HDD, a novi su mi malo skupi, dok su polovni bruka jeftini! Gledao sam ovde na forumu, ima dosta ljudi koji prodaju polovne HDDove, ali ne znam da li je to sigurno...imam jednu ponudu za hdd, Maxtor 80Gb SATA ali je star skoro 3god...
sad imam Maxtor 160Gb Ata133.
poz

Kao i sa svom drugom polovnom opremom, to je mačka u džaku. Kod HDD-a je to još veća mačka jer ima i mehaničkih delova. Znači, nikada ne možeš biti siguran, čak i da kupuješ disk od najboljeg ortaka čiji si comp gledao svaki dan i za koji znaš da nije maltretiran...nikad ne znaš kada može da rikne.
Neki put se taj rizik isplati ali neki put... :S:

cdrw ili dvdrv kao i hdd (doduse i floppy :d ) su stvari koje ne treba uzimati polovne, jer vremenom se ipak "trose"...

sa druge strane, cpu, ram, ploca, vga, modem... moze da se istestira fino i veca je verovatnoca da je kupovina sigurna..

savet za hdd - iscitaj mu smart parametre, pa pogledaj da li se neki mnogo priblizio kriticnoj vrednosti..

TEP3A je napisao(la):
savet za hdd - iscitaj mu smart parametre, pa pogledaj da li se neki mnogo priblizio kriticnoj vrednosti..

Ni to nije garancija. Imam jedan Quantum 6.4EX, koji uglavnom neće da se upali. Povremeno proradi, iz nepoznatih razloga, i tada mu je SMART dijagnoza perfektna. Sa druge strane, trenutno mi je u mašini disk od 80Gb, koji je zveknuo sa 1,5m na beton, sav je razlupan - naravno da mi nije primarni disk. Podeljen na 3 particije od ukupno 50tak giga radi savršeno već 3-4 godine. Ali, ne daj bože da mu očitaš SMART, to je opšta katastrofa. Sveukupni fitness koji mu daju programi je na samoj 0.

Sve u svemu, ako je cifra sa kojom se vredi kockati, onda je uvek bolje uzimati polovno. Ukoliko je bliska cifri novog uređaja za neki red veličine oko koga nije vredno razbijati glavu i nerve, onda svakako treba uzeti novo.

Poslednja izmena:
Ako će ti pomenuti Maxtor 80GB služiti kao slave, što da ne. Lako je moguće da će raditi sasvim fino. U suprotnom, gledaj da uzmeš nešto novo.

Poslednja izmena:
Kupovina polovnog harda se ne može generalizovati; prosto rečeno zavisi kakve si sreće.

Lični primer: pre godinu i po dana sam se dokopao D740X 40 GB. Bio je poprilično mator u trenutku kupovine ali i dan danas radi pefrektno... doduše kod kolege :). Prezadovoljan sam jer me nije koštao ni dinar već sam ga trampio za staru ploču. Sa druge strane, imam gorko iskustvo sa DM+9 od 60 GB koji je poslednja 2 meseca pod mojom torturom. Novija gvožđurija u odnosu na gorepomenuti ali džaba mu to kad je jutros izdahnuo i sa sobom povukao neprocenjive podatke... Ironično, sinoć sam isplanirao masivni backup za prvi slobodan dan sa posla :wall:

yoopie! je napisao(la):
Kupovina polovnog harda se ne može generalizovati; prosto rečeno zavisi kakve si sreće.

Lični primer: pre godinu i po dana sam se dokopao D740X 40 GB. Bio je poprilično mator u trenutku kupovine ali i dan danas radi pefrektno... doduše kod kolege :). Prezadovoljan sam jer me nije koštao ni dinar već sam ga trampio za staru ploču. Sa druge strane, imam gorko iskustvo sa DM+9 od 60 GB koji je poslednja 2 meseca pod mojom torturom. Novija gvožđurija u odnosu na gorepomenuti ali džaba mu to kad je jutros izdahnuo i sa sobom povukao neprocenjive podatke... Ironično, sinoć sam isplanirao masivni backup za prvi slobodan dan sa posla :wall:
pa mogu podaci da se spasu

Pogledaću na šta liči kad se vratim sa posla... Nadam se da je elektonika, to relativno lako mogu iskombinovati. Nemojmo dalje skretati sa teme ;)

Vrh Dno