Šta je novo?

Polovan HDD!!

ToxiC

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2002
Poena
679
da li vredi kupiti polovan HDD???
da li bi se Vi odlucili na takav potez???
konkretno se radi o modelu Maxtor 40GB 5400 star je oko 1 God. i ceni se oko 45e!!?!?
Sta mislite???

Iako sam poslednja dva HDD-a kupio kao polovnjake (jedan od Gedze, a jedan od preprodavaca sa Sezama) nisam jedan od onih koji su zagovornici kupovine polovnih komponenti. Ako kupujes od nekog koga poznajes, pa ti je poznato i u kakvom je stanju to sto kupujes, onda ima smisla. Ovako: moze da se desi da radi kako treba i da te nikad ne zaboli glava zbog njega, a opet moze da rikne posle par meseci...

ToxiC je napisao(la):
konkretno se radi o modelu Maxtor 40GB 5400 star je oko 1 God. i ceni se oko 45e!!?!?
Sta mislite???

Cena je definitvno povoljna, ali treba imati u vidu da je HDD komponenta koja (verovatno) najcesce otkazuje...

Stalin je napisao(la):
Ovako: moze da se desi da radi kako treba i da te nikad ne zaboli glava zbog njega, a opet moze da rikne posle par meseci...
A isto tako i onaj koji je kupljen nov može da rikne posle godinu i par meseci... I opet isto dođe...

Postoje programi za testiranje koji mogu da ti kazu u kakvom je stanju
disk (npr IBM Fitness Test, Quantum Data Protection, etc.) a ako ih
nemas moze da posluzi i fdisk/scandisk kombinacija. Ako ti prodavac
da neko vreme da proveris disk (3 dana, 7dana) ili cak garanciju :)
mozes posle testiranja mirno da ga uzmes.
Cinjenica je da su diskovi izuzetno osetljive komponente :( ali stoji i to
da ljudi najmanje paznje posvecuju osiguravnju pouzdanog rada diska
(npr gurnu nov disk u kuciste od pre hrista; ili ne obezbede hladjenje
za disk (za diskove sa >=7200rpm to je obavezno a za one od 5400rpm
i kapacita >=20Gb pozeljno ...) i onda :cuss: kada disk rikne

WoyKhan je napisao(la):
A isto tako i onaj koji je kupljen nov može da rikne posle godinu i par meseci... I opet isto dođe...

Pa istina, ali si barem ovih prvih godinu dana miran :D

I dao duplo više para :D
/ne zagovaram kupovinu polovnjaka

VGagi je napisao(la):
Postoje programi za testiranje koji mogu da ti kazu u kakvom je stanju
disk (npr IBM Fitness Test, Quantum Data Protection, etc.) a ako ih
nemas moze da posluzi i fdisk/scandisk kombinacija. Ako ti prodavac
da neko vreme da proveris disk (3 dana, 7dana) ili cak garanciju :)
mozes posle testiranja mirno da ga uzmes.
Cinjenica je da su diskovi izuzetno osetljive komponente :( ali stoji i to
da ljudi najmanje paznje posvecuju osiguravnju pouzdanog rada diska
(npr gurnu nov disk u kuciste od pre hrista; ili ne obezbede hladjenje
za disk (za diskove sa >=7200rpm to je obavezno a za one od 5400rpm
i kapacita >=20Gb pozeljno ...) i onda :cuss: kada disk rikne
Sa tim programima ces moci samo da vidis da li ima bad sector-a na hardu, ali pravo stanje harda...
za to ce ti trebati barem nekoliko dana, a prodavac nema toliko strpljenja :(
A posebna prica je to sto hard radi bez problema i samo odjednom rikne bez ikakvih prethodnih nagovestaja bilo da je nov ili polovan:(
Zato nikad nije lose imati garanciju i redovno raditi backup svih vaznih podataka.

ToxiC je napisao(la):
Sta mislite???

Pa za te pare ja mislim da ga vredi uzimati. Ali prvo naravno se isproba na licu mesta pa onda nosis kuci. Ja u skorije vreme nisam video da mi i jedan maxtor crkao. Da cuknem u drvo :beat:

Re: Re: Polovan HDD!!

jazza je napisao(la):
Pa za te pare ja mislim da ga vredi uzimati. Ali prvo naravno se isproba na licu mesta pa onda nosis kuci. Ja u skorije vreme nisam video da mi i jedan maxtor crkao. Da cuknem u drvo :beat:

Ja odnesoh prosle nedelje tri komada na reklamaciju:

30GB 541DX - ne daje znake zivota,
40GB 540X - "unable to write..." i sl.
40GB D740X - ne daje znake zivota.

Ali, da budem iskren, mislim da je slucajnost - pre ovoga duze vreme (bar dva meseca) nisam imao reklamacija...

heh.......ono sto mene muci u vezi tog diska je sto je od nekog tipa (pandura) koji se sam na njemu igrao,i ne razume se u racunare tako da ga sigurno nije ni defragmentovao redovno(pitanje je da li je i jednom) a to je malko lose ,moracete priznati!!!:(

ToxiC je napisao(la):
heh.......ono sto mene muci u vezi tog diska je sto je od nekog tipa (pandura) koji se sam na njemu igrao,i ne razume se u racunare tako da ga sigurno nije ni defragmentovao redovno(pitanje je da li je i jednom) a to je malko lose ,moracete priznati!!!:(

Mislis na pandura ili na defragmentaciju;)

ToxiC je napisao(la):

Otrovni :mig:, to sto ti defragmentujes disk svako jutro pre dorucka ne znaci da to treba redovno da se radi i da ce disk da crkne u protivnom :)
Disk je povoljan, cinjenica. Pokusaj da se dogovoris sa dugom plavim ctp; da ti da radnu garanciju tipa 7 dana i izdrljaj disk za te dane maximalno mada niko ne kaze da nece riknuti osmog dana :)

Pazi, ako se vec ovoliko dvoumis mozda je najbolje da ga ni ne uzimas, vec se jos malo ustekuj, pa uzmi nov i imas garanciju....

Covece, za te pare nemoj uopste da se razmisljas. Provrti jednom Surface scan i ako je OK znas sta ti je ciniti. Ja sam prosle nedelje prodao IBM 15Gb disk star 4 godine (doduse 100% ispravan) za 50 evra i to preprodavcu, pa ti vidi. Definitivno je covek uzeo jer mu se isplati. Jos je pitao da'l imam jos!!!

poz

heh skinuo sam HD Tach prog.
u cemu je caka....imam dve opcije za reda-write :floppy i cd????
i kad startujem cd on mi drlja po HDD-u???
i da li neko zna kako se ocitavaju te linije na grafikonu??:(

Vrh Dno