Šta je novo?

poliranje procesora

veoma tanko skoro neprimento,sa vema "neznim"pokretima nanosim pastu.Preko ruku obavezno koristim veoma tanke gumene rukavice.
Bem' ti sunac////ti kao da si zensku priveo😀😛
Elem,poliranjem cpu-a se nikad nebih bavio a polirao bih samo box cooler...
Imam zalman 7700cu i primetio sam da se temperatura spustila za par stepeni tek posle mesec dana kada se verovatno pasta stanjila ili kako neki kazu nalegla...😀
Shalu na stranu,ovo kod stavljanja paste je zapravo bitno u sledecem:
jako tanak sloj,skoro providan!Proberio sam i ima rezultata....nishta komplikovano....a celaviti CPU....necu da ga muchim...😀

evo jako tanak sloj, skoro providan 🙂

Prilozi

• 060819_000614.webp
    060819_000614.webp
    16.1 KB · Pregleda: 245
  • 060819_001336.webp
    060819_001336.webp
    33.2 KB · Pregleda: 249
illidan je napisao(la):
evo jako tanak sloj, skoro providan 🙂
Svaka chast na trudu i vremenu...vidi se da nemash zenu i dete da ti sednu na vrat😀(Ali to su lepe muke 😀).Koliko ti je vremena trebalo za poliranje?
Poznat mi neshto onaj ram za CPU cooler😀
Stigao Zalman u HGspot..i to shira lepeza..pa ko voli nek'izvoli/////cene su :
- Cooler ZALMAN CNPS 7000B Cu 3.250,00
- Cooler ZALMAN CNPS 7700B Cu 3.775,00
- Cooler ZALMAN CNPS 7700B AlCu 3.010,00
- Cooler ZALMAN CNPS 9500B Cu LED 5.000,00
- Cooler ZALMAN CNPS 7000B AlCu 2.650,00
- Cooler ZALMAN CNPS FS-C77 Fat. 5.300,00
- Cooler for case ZALMAN ZM F2 350,00
- Cooler VGA ZALMAN VF700 AlCu LED 2.240,00
Jeste malo off topic ali rekoh da ne otvara neki thread(ako pomenusmo cpu hladjenje i u tom kontestu)...mozda ce nekoga zanimati....

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
Koliko ti je vremena trebalo za poliranje?
oko 2 sata (+15 min psihickih priprema... garancija ili ne 😀)

illidan je napisao(la):
nanosenje paste sam video od likova sa xtreme systems foruma (znaci stavis malo na sredinu i cooler pritiskom sam rasporedi)
Tako i treba, mada zavisi od paste (da li je rec o AS5 ili starijoj AS3 pasti), kao i tipu jezgra na koje se nanosi...

Ali, za tvoj CPU i AS5 pastu - bas ovako, mala tacka velicine zrna graska na sred jezgra, pa ce onda telo cooler-a da je razvuce.

CARe kad si poslednji put video zrno graška? Ja bi stavio upola manje.

CAR je napisao(la):
Tako i treba, mada zavisi od paste (da li je rec o AS5 ili starijoj AS3 pasti), kao i tipu jezgra na koje se nanosi...

Ali, za tvoj CPU i AS5 pastu - bas ovako, mala tacka velicine zrna graska na sred jezgra, pa ce onda telo cooler-a da je razvuce.
Mnogo je za zrno grashka...manje treba...(mlad grashak ili stari?koja sorta?😀)..ma skoro providan sloj moze i sam da stavi a ne da nabada koliko da stavi na sredinu pa da cooler rasiri...

Poslednja izmena:
Care aj menjaj avatar, i ovako je zelen nece mnogo da odudara, stavi grasak :d

Pazi sad ovu dvojicu shto su brutalni.😀
Jedva dochekali da odgovore😀.
Shalu na stranu..samo da podsetim da je bio vec ovakav thread pa ko hoce moze da pogleda...pokrenuo ga Audiofreak..polirao i on sve shto je stigao😀..zakljuchio da ona"zvaka" postoji u malo vecoj kolichini jer je heatspreader neravan pa ona popunjava sva ta mesta..znachi da za box cooler treba staviti malo vishe paste,barem kod lga775.U tom sluchaju ajd' neka bude i grashak ili mozda i malina😀.Ako se radi o npr.Zalman cooler-u sasvim slobodno stavite jako tanak sloj paste jer sam vec te varijante isprobavao kod 7700cu zalman-a koji imam.jako je ravan..za ostalo ima ovde:
http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=99588

Poslednja izmena:
Moja greska, trebalo je da stoji "zrna pirinca", u pravu je yotavg 😀
I to belog, nekuvanog 🙂 (bez zezanja, tako stoji na sajtu 😀)

p4_as_dabapply.jpg

(ne rekose samo da li treba da bude neke odredjene marke, poput recimo Uncle Ben's... :d:d)

I nije problem, sve i da bude vise, ionako ce da se razlije pod pritiskom coolera... i to je najbolji metod, iz sledeceg razloga:
"Our testing has shown that this method minimizes the possibility of air bubbles and voids in the thermal interface between the heat spreader and the heatsink. Since the vast majority of the heat from the core travels directly through the heat spreader, it is more important to have a good interface directly above the actual CPU core than it is to have the heat spreader covered with compound from corner to corner."

p4_as_dab2a.jpg

I kazem, to je uputstvo za nanosenje AS 5 paste na P4 jezgro izdato direktno od strane Arctic Silver-a... nikakvi tanki slojevi i sl., to je vazilo za AS 3.
http://www.arcticsilver.com/arctic_silver_instructions.htm

vidi se ko je overclocker 😀

Sve sto je napisano,napisano je iz licnog iskustva,a koliko sam imao uspeha kada je to u pitanju,moze samo da kaze sledece da sam sa Konanom 6600 na 3.8GHz imao temperaturu u idle rezimu svega 44-45C,na sobnoj od priblizno 30C.Imao sam podosta vremena da istestiram koji je po meni nacin najefikasniji,i taj nacin sam gore opisao,zao mi je sto to sve nisam slikao,ali slikao sam ispolirani blok,gde se moze videti na donjoj slici.

Veoma vazna stavka kod poliranja smirglom(1000,1500,2000),je ta da povrsina na koju se postavi smirgla bude sto ravnija,jer neravnine mogu da uticu na lose priljubljivanje procesora za hladnjak.U mom slucaju ja sam kao podlogu koristo povece parce veoma,ali veoma ravnog stakla,a kao zavrsnicu na isto sam stavio mikrofiber krpu sa pastom koju sam ispirao na svaki 5 min.(a poliranje pastom mi je oduzelo skoro 1h vremena).
Sve ovo je vezano za moje iskustvo,ponavljam imao sam bas podosta vremena da eksperimentisem i ovaj nacin se ispostavio kao najadekvatniji.

Prilozi

• DSC00112.webp
    DSC00112.webp
    230.3 KB · Pregleda: 206
Poslednja izmena:
Nevezano bas za ovu temu, koja je svrha u navodjenju i poredjenju idle temperatura?

Svrha je, da se uvidi koji rashladni sistem je bolji

Ali u idle rashladni sistem ima jako malo uticaja. Meni je u idle temperatura uvek ista, nevezano za broj obrtaja cpu kulera i vcore, dok se u loadu itekako primete razlike. Sa druge strane, idle se razlikuje i za 6-7 stepeni u zavisnosti od toga da li radi klima ili ne, dok je u loadu ta razlika skoro neprimetna.
Prema tome, S&M FPU test u sake pa vidi pravo stanje stvari (dobitke i gubitke) :smoke:

Vojkan je napisao(la):
Ali u idle rashladni sistem ima jako malo uticaja. Meni je u idle temperatura uvek ista, nevezano za broj obrtaja cpu kulera i vcore, dok se u loadu itekako primete razlike. Sa druge strane, idle se razlikuje i za 6-7 stepeni u zavisnosti od toga da li radi klima ili ne, dok je u loadu ta razlika skoro neprimetna.
Prema tome, S&M FPU test u sake pa vidi pravo stanje stvari (dobitke i gubitke) :smoke:
Recimo Zika,Sima i Pera imaju istu konfiguraciju i odlucili su da provere kome je masina najhladnija,a pritom su koristili isti set za hladjenje,prvo sto ce da urade jeste komentar o temperaturama u idleu.Recimo Sima ima najmanju temparaturu i on je na konju,tacnije bolje je uradio sistem za hladjenje.A tek posle toga moze se konstatovati kome je temparatura manja kada je max opetrecen sistem,gde bi opet po nekoj logici temperatura Sime bila najmanja ,nadam se da si me razumeo.:wave:

Poslednja izmena:
Jesam, al kazem ti, ne mora da bude tako. Ako sima ima sempron koji radi na defaultu, a zika sempron koji radi na 2.7GHz i 1.65V, temperatura u idle moze da bude ista ili stepen-dva razlike, dok u loadu to odeeee... A i ne klokujes cpu valjda da bi bio idle 😀

ps sempron je u primeru jer mi je on u najsvezijem secanju, ako je na ljutom konanu drugacije onda se izvinjavam 😀

Spacemaster je napisao(la):
Sve sto je napisano,napisano je iz licnog iskustva,a koliko sam imao uspeha kada je to u pitanju,moze samo da kaze sledece da sam sa Konanom 6600 na 3.8GHz imao temperaturu u idle rezimu svega 44-45C,na sobnoj od priblizno 30C.
Pazi sta sam napisao,ako mi je ova temperatura na 44-45C,logocno je da je manja kada je na defaltu,merilo poredjenja moze se tumaciti na razne nacine,ali ako su ti poznate temperature datih platformi,ili platforme koju sam pomenuo sve ce ti biti jasno!Bacanjem procesora na muke nekim zahtevnim programima,doci ce do zagrevanja,ali do zagrevanja je vec doslo povecanjem kloka,i samo zbog toga sam spomenuo tu "idle" temperaturu.Obecao sam da cu uraditi kompletan test i uradicu,zajedno sa temperaturama,posle svakog testa,ok.Pozdrav:wave:

pa i u idle ti je isto Vcore i time i veca temperatura, ne mogu biti iste na razlicitim naponima. fizika veci napon veca energija odmah i veca temperatura

danas sam stavio temp. sondu (cm aerogate 3) u koren kulera najblize moguce procesoru i temperatura koju pokazuje sonda je 41 C (idle)

Kako ono kažu:Besposlen popa.....
Ehhh , pa da li neko od vas zna kako se polira ? jedino je bio blizu Spacemaster ,za poliranje ne treba šmirgla !!! treba pasta i neki prikladan alat preko 10K obrtaja. Nigde nisam video da je illidan napisao kolika mu je temp sada i pre...mada i ne mora da meri ,jer je verovatno ista , ako ne viša , jer postoji šansa da je napravio talasastu površinu na procesoru. Temperatura od 60° nije ništa za čipove , ako baš hoćete da smanjite temperaturu stavite VEĆI hladnjak po mogućstvu da je bakarni ali CEO , pa onda merite temp. Bitno je da imate dobru pastu , da je nanesete tanko , ali ne da se providi.

Poslednja izmena:
Baš sam pre neki dan bio kod ortaka koji ima farbaru (kum i ja farbali reket za tenis), a ortak je "radio" Golf-a tj polirao ga. Nadam se da unate kako se poliraju kola? Ntakne se neki jako mekan materijal (neznam kako se zove,ali je jako sličan sunđeru) na recimo brusilicu a kako fanzo reče mora da bude preko 10.000rpm i da se tako polira par minuta, na "sunđer" se stavi određena kolišina polir paste i to kad se tako odradi onda je površina idealno ravna (ali prilikom poliranja morate imati jako mirnu ruku)

Ovo bre nisu grube smirgle... vec vodene smirgle, najvece finoce!

I naravno da prvo treba smirglati, ako povrsina hladnjaka nije idealno ravna (sto je redak slucaj)... i najbolje je uzeti staklo kao podlogu.
Tek nakon toga ide poliranje, kao fini zavrsni rad, prilikom koga i dolazi do visokog sjaja.

pa i smirglao sam na staklu, tako da je povrsina procesora ravna.

temperatura mi je u idle pala za 3°C

Mislim da ovde govorimo o poliranju procesora,hladnjaka itd.
Imam i ja polir masinu za auto, ali je malo glomazna da bi je na bilo koji nacin upotrebio na CPUu ili hladnjaku kompjutera.
Sa njom bi jedino monitor mogao da poliram.
Za ovako sitne stvari ne znam da li moze da se nadje neki prikladan alat (a da ga ne koristim samo u te svrhe, jer je sigurno neisplativ).

Treba ti rucna brusilica (kosta oko 100e), za nju nastavak u obliku kruga precnika cca 2cm. Nazumba se smirgla u tom obliku (kruznom) i zalepi se na nastavak, tako moze da se polira i sa vodenim i sa pastom. E sad, ja ovo znam iz neke druge prakse, nisam nikad pokusao to na proc, cooler-u, jedini problem moze da izazove to sto mora ultra ravno da se polira sto bi znacilo da brusilica bude fixna, ili jako cvrsto drzana, ali pored svega, mislim da moze da se odradi tako.

Poz

TheGhost je napisao(la):
Treba ti rucna brusilica (kosta oko 100e), za nju nastavak u obliku kruga precnika cca 2cm. Nazumba se smirgla u tom obliku (kruznom) i zalepi se na nastavak, tako moze da se polira i sa vodenim i sa pastom. E sad, ja ovo znam iz neke druge prakse, nisam nikad pokusao to na proc, cooler-u, jedini problem moze da izazove to sto mora ultra ravno da se polira sto bi znacilo da brusilica bude fixna, ili jako cvrsto drzana, ali pored svega, mislim da moze da se odradi tako.

Poz
Ti se salis :d nisi ozbiljan jel tako :-devil-: :wall:

Poslednja izmena:
Mozda je mislio da poravna vrhove mosfet-a , nekako puno strce kod ove SOI tehnologije :hair: :hair: :hair: :crash: :S:

Ok, zezajte se, ja sam to radio, doduse ne sa procesorima, ali verujem da bi moglo da se odradi i sa njima...
btw. postoji i profesionalnija oprema, ali skuplja. Izgleda kao ona brusilica kod zubara. Znaci mala, elegantna, ima istu svrhu. Poenta svega ovoga je da za 15-20minuta mozete da odradite ono sto ste radili 2 i kusur sata.

poz

Poslednja izmena:
Ne moze covek 🙂 to vec iziskuje pravljenje da ih nazovem "alata" razni klizaci, nosaci i slicno 🙂, a to se ne isplati raditi za jedan CPU :trust:

Nazad
Vrh Dno