Šta je novo?

poliranje izgrebanih CD-ova

orange47

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2007
Poena
455
Cuo sam da ima uredjaj koji popravlja izgrebane diskove (AudioCD) tako sto skida tanak sloj i polira ih. Jel ima negde u Beogradu to da se kupi?
(naravno disk je izgreban sa donje strane samo)

Inace imam nesto slicno, lici na discman; ima dva tocka i dve paste: jedna za popravak CD-ova a druga za ciscenje. Medjutim, problem je sto moze da pomogne samo kod veoma blago izgrebanih diskova pa mi treba nesto bolje.

Pasta za zube

Zvuchi neobichno, al meni je radila posao par puta :)

Pasta za zube

Zvuchi neobichno, al meni je radila posao par puta :)

Bela ili providna ?

PS: Da pojasnim pitanje: bele paste obično imaju neki abraziv u sebi pa se ponašaju kao fina, fina šmirgla, a providne ne sadrže nikakve abrazive u sebi (osim kada su vidljiva zrnca unutra)

Mislim da i gel paste imaju abrazive... kako bi radile svoj posao inace...

nikako nemoj uzeti bilo koju "whitening" pastu jer one imaju krupnije abrazivne granulice, pa ces napraviti samo gore nego sto je bilo.
Pozdrav!

Ja sam pastom uspeo da spasem jedan audio CD na sledeći način:
- uzme se bilo koja pasta i rukom (prstom) blago utrlja na zagrebana mesta
- ostavi se da se prosuši par minuta, 5-10 minuta optimum
- uzme se čist frotirski peškir i obriše se pažljivo pasta sa diska

Stvar nekada radi, nekada ne. Ja sam uspeo da spasim jedan poprilično zagrebani CD, i onda sam, drugi pokušavao to isto i - nije mi uspelo.

Delovace malo bljak, ali najbolje je pljunuti kad se koristi pasta za zube kao sredstvo za poliranje uopste pa i za cd-ovde.

...majko mila koja metoda. Jel tako i kola polirash?

^^^ naravno, ogrebotine nestaju za cas.

...kakvu ti kiselinu imas :D :D :D
BTW, imam metalnu ogradu, malo je rdja zahvatila, pa ako si voljan da pripomognes
NHF!

sa belom je sigurnije i po meni bolje!

U svakom sluchaju ce vashi izgrebani diskovi dobiti jednu sasvim novu mirisnu notu...:D

Ja sam par puta koristio tecnost za cishcenje optickih uredjaja! TO je malo blazi alkohol, i pomoglo mi je, dok recimo moj ortak koristi metodu 1 + medotu 2 (pasta i ovo "bljak") kad nece :)
Doduse par puta je i IsoBuster pomogao!

Bog te mazo, nisam znao da se i ovo radi...

ma uzmes obican kaladont i magicnu krpu i to je to
nema tu filozofije

^ A ja pazim na diskove in the first place ;)

Govorim o ljudima koji to ne rade (meni je taj disk unisten jer sam dao nekome)!:smash::smash::smash:

To se i meni desilo 90-ih sa jednom igricom, ali nisam znao da se i ovo moze... Ali s obzirom da je lik napravio duboku ogrebotinu, ne verujem ni da bi cela tuba paste pomogla.

kad se tako nesto desi ja jednostavno bacim disk i skinem sa neta bekap :D

Da, a sta ako je neki private događaj tipa mature, rođendana itd.

Anyway, ne može na svaki disk da se primeni fora sa pastom. Znam iz doba CD-a da su samo brand name diskovi (Verbatim, Maxell i sl.) imali zaštitni sloj. Ako dođe do ogrebotine na disku, onda se primeni fora sa pastom, istanji se zaštitni sloj i podaci postanu čitljiviji. No name diskovi nisu imali zaštitni sloj, te su ogrebotine direktno uticale na snimljenu sadržinu. Pasta bi kod njih napravila još goru stvar.

Da, a sta ako je neki private događaj tipa mature, rođendana itd.

Anyway, ne može na svaki disk da se primeni fora sa pastom. Znam iz doba CD-a da su samo brand name diskovi (Verbatim, Maxell i sl.) imali zaštitni sloj. Ako dođe do ogrebotine na disku, onda se primeni fora sa pastom, istanji se zaštitni sloj i podaci postanu čitljiviji. No name diskovi nisu imali zaštitni sloj, te su ogrebotine direktno uticale na snimljenu sadržinu. Pasta bi kod njih napravila još goru stvar.

:zgran: Kakav zaštitni sloj? Dole je uvek providna plastika... odozgo su bili zaštitni slojevi preko upisivog sloja koji se kod CDova nalazio uvek na vrhu, pa preko njega sve ostalo.

Fora sa pastom je da pasta ispolira (alternativno i popuni) ogrebotine (pošto je sama pasta fino abrazivnih svojstava, a ona su pogodna u ovu svrhu poliranja).

Poslednja izmena:
Pa ta providna plastika i jeste zaštitini sloj odozdole. No name diskovi je nisu imali.

neeemoguce, nemoj da zezas blue, nisam video nikad disk bez te plastike.. pa sta ima?

Naravno...:zgran:

Prilozi

• cd-r diagram.jpg
    cd-r diagram.jpg
    34.3 KB · Pregleda: 200
inace, zubarska pasta (ona sto lici na panol pastu) za poliranje je najbolja za ovo, samo sto se tesko nalazi...a inace Princo diskovi mi ponekad deluju kao da nemaju zastitnu plastiku od dole, nego da je oho lepkom nalepljen sloj za rezanje na plastikicu za diskove na spindli :)

pasta za zube radi posao ali mora se paziti koja se pasta koristi...ako je cd malo igreban onda je naj bolje uzeti pasu onu belu kaja ne sadrzi one granulice akoo zelis bolji rez uzeti pasu providnu koja sadrzi granulice samo mora se paziti koje su velicini i paziti da kako se polira cd ,jer ne sme mnogo da se pritiska!uzivaj

Vrh Dno