Šta je novo?

polarizer

Ja bih rado uzeo losh i jeftin, ali nema ni to ;)
Ono shto ima, koshta 35+ evra, a za te pare moze svashta korisnije da se kupi ;)

Za polarizer vazi: koliko para tolko i muzike. Medjutim ako se ne radi o DSLR-u mozes da probas da nadjes linearni polarizer koji su (za isti kvalitet) jeftiniji od cirlkularnih.

Ja sam pocetkom maja ove godine kupio cirkularni polarizer 55mm HAMA u Repromarketu za 4650 din. za fuji s5500. Na foto berzi u KST koji je organizirao FOTOSVET video sam da jedan lik prodaje za 25 evra pa je smanjio na 20, meni nije trebao pa ga nisam kupio, ne secaam se koje marke bio. Jos nesto PROFOTO prodaje i adaptere na pr. 55 na 52 mm, pa se mozda i tako moze kombinovati ako nema 55 mm.

ljm je napisao(la):
Za polarizer vazi: koliko para tolko i muzike. Medjutim ako se ne radi o DSLR-u mozes da probas da nadjes linearni polarizer koji su (za isti kvalitet) jeftiniji od cirlkularnih.

Ne mogu svi kompaktni digitalni aparati da rade sa linearnim polarizatorima zbog auto-fokusiranja.
Linearni imaju nešto veći stepen polarizacije i obično su jeftiniji zbog konstrukcije. Fuji S5500 radi bez problema sa linearnim.

Vidi u repromarketu mada oni nisu jeftini, ili čekaj sledecu foto berzu.

Nešto više o polarizaciji svetlosti i razlici izmedju linearnih i cirkularnih polarizatora:
http://www.a1.nl/phomepag/markerink/pol_circ.htm

Poslednja izmena:
Ako kupuješ gledaj da uzmeš neki sa multi-coatingom, oznake na ovim polarizatorima su HMC ili HTMC. Imaju manje refleksija u odnosu na obične, ali su i skuplji.

Uzmi sebi i neki jeftiniji UV ili Skylight filter čisto da zaštitiš objektiv od spoljnih uticaja.

Alexandar je napisao(la):
Ako kupuješ gledaj da uzmeš neki sa multi-coatingom, oznake na ovim polarizatorima su HMC ili HTMC. Imaju manje refleksija u odnosu na obične, ali su i skuplji.

Uzmi sebi i neki jeftiniji UV ili Skylight filter čisto da zaštitiš objektiv od spoljnih uticaja.

Ako imas stavljen UV filter na njega nije dobro dosrafiti polarizacioni posto dolazi do vingetinga vec moras prvo odsrafiti UV pa zasrafiti polarizacioni... :|

alexey je napisao(la):
Zna li se kada je sledeca foto berza,

Na poslednjoj foto berzi koja je bila pre koju nedelju, lik na ulazu mi je rekao da najverovatnije nece biti pre septembra sledeca.

Bio sam na poslednjoj foto berzi i najjeftinije shto sam nashao je 40€ korishcen..

joojant200 je napisao(la):
Ako imas stavljen UV filter na njega nije dobro dosrafiti polarizacioni posto dolazi do vingetinga vec moras prvo odsrafiti UV pa zasrafiti polarizacioni... :|

Mislio sam kad ne koristi polarizer ;)

Pozdrav

Koliko se dobija njegovom upotrebom sa digitalcima, posto je na obicnim SLR aparatima razlika ponekad drasticna?

Polarizacioni filter je jednako koristan i na dig. fotoaparatima.

Poslednja izmena:
E onda apsolutno razumem vas quest :), posto sam se odusevio kako to radi na obicnim... :banana:

sinisadj je napisao(la):
Ja sam pocetkom maja ove godine kupio cirkularni polarizer 55mm HAMA u Repromarketu za 4650 din. za fuji s5500. Na foto berzi u KST koji je organizirao FOTOSVET video sam da jedan lik prodaje za 25 evra pa je smanjio na 20, meni nije trebao pa ga nisam kupio, ne secaam se koje marke bio. Jos nesto PROFOTO prodaje i adaptere na pr. 55 na 52 mm, pa se mozda i tako moze kombinovati ako nema 55 mm.

Ja sam na istoj toj berzi kupio za 18 i u odlicnom je stanju...moguce da je od istog tog tipa :)

Kupio danas na berzi polarizer cirkularni za 15 evra,kakav je da je drugi nema :D.Ali sam nasao HOYA hmc uv za 300 dindzi :) .

btw, video sam kod dimketa neki nebula cirkularni za 15 evra ali izgreban :S:

Ja ladno prespavao berzu, ubicu se :)

Juche gledao po ebayu UK, i tamo na kilo ima novih za 10-25€. Nashao sam chak i 4 komada razlichitih za 15€, i ni jedan jedini bid a vec je sada istekla aukcija...

alexey, jel taj ima josh, i da nemash njegov telefon ili neshto ? :)

Jos da znas da ga koristis...

Delija je napisao(la):
Koliko se dobija njegovom upotrebom sa digitalcima, posto je na obicnim SLR aparatima razlika ponekad drasticna?

Delijo, ljudsko oko/film ili senzor, razlika sa i bez pol filtera se jako dobro vidi.
polazacioni filter sece jednu odredjenu talasnu duzinu svetlosti koja nastaje kod refleksija.

Shta uradi bre alexey :)
Ovakvu fotku sa polarizatorom si mogao da dobijesh bez njega da si samo stavio kracu expoziciju ;)
Ne vredi, sutra cu da vidim shta ima da se kupi od "markiranih" :)

Alo ljudi, tehnicke fore me u tom trenutku nisu interesovale samo sam okinuo jednu fotku bez njega onako bez veze i jednu sa njim cisto da vidim razliku.Podesavanja su bila ista na manuelnom, a sto se tice Abdee-jeve primedbe ovaj no name nema apsolutno nikakvo podesavanje tipa zatamnjenja ili bilo cega drugog-znaci to ti je sto ti je.
Znam i ja da su shit fotke ali nisam ih postavio da bi se hvalio, vec da bi Driver-u pokazao kakav je posto je covek hteo da pazari isti takav.

p.s.Driver-u ako naletis na nesto pametno javi.

Ko je zainteresovan za 55mm polarizacioni, UV i fluorescentni komplet, dakle tri filtera nek' se javi na pm, uskoro dolazim za Bg pa cu poneti sa sobom ono sto ne koristim.

Nazad
Vrh Dno