Moja firma daje mi sluzbeni notebook (neki Acer 2434WLMi sa SIS chipset i grafika od 500 eur). Moj prijatelj je dobio isti notebook na poklon ali ga je ubrzo zamjenio jer kako mi je on rekao bio je spor duri i za office. Tako ja sada imam dogovor da firma da 500 eur i ja doplatim ostatak do konfiguraciju koju zelim. Maksimum mogu da doplatim jos 500eur. E sada imam mogucnost za izbor na konfiguraciju (mogu da biram CPU, GPU, RAM, HDD….) ali nemam pojma o djelove za notebook. Za to trebace mi mala pomos da mi objasnite razlike pomedzu neke komponente i da mi date preporuku sta da odaberem.
Naime treba mi business notebook koji moze da pokrene neka strategiska igrica i da bez probleme vrti DVD film.
GPU
Koje su razlike izmedzu:
GeForce Go: 7200, 7300 i 7400.
Mobility Radeon: X1300 i X1400.
Intel GMA: 900 i 950
Jedino sto znam da 7400 ima malo veci taktove (200Mhz) nego 7300.
Ono sto me interesuje je dali ovi graficki adapteri imaju sopstvenu momoriju (kod Intel znam da GPU uzima memoriju od RAM-a) ili uzimaju od RAM-a? Dali ima neke razlike u arhitekturu, prozvodni proces ili razlike su samo u radne frekvencije.
Dali Intel GMA 950 donosi neko znacajno podobrenje u performansi naspram GMA 900?
Dali Intelovi GPU mogu da se mere sa neke od gore spomenatih ATI i nVidia GPU?
Dali “Age of empire 3”, “Age of mitology” i ostale strategiske igre mogu da se igraju na ovi GPU?
CPU
Koje su razlike izmedzu:
Celeron M: 3xx i 4xx (osim 65nm i 533Mhz FSB kod Celeron M 4xx)
Core: Solo i Duo
Turion 64 i Sempron (za socket S1)
Ono sto najvise me interesuje je dali je Celeron M 4xx baziran na Core arhitekturu ili je stari Celeron M sa brzi FSB i proizveden u 65nm?
Dali neki od Intel-ovi mobilni procesori imaju podrsku za 64bitni software?
Dali postoji 1 jadreni Turion procesori sa socket S1?
Dali Semproni za socket S1 imaju 64bitnu podrsku?
Kakve performanse generalno imaju AMD procesori naspram Intel?
Chipset
Koje su razlike izmedzu?
GeForce Go: 6150 i 6100
Koja je razlika pomedzu ovi 2 chipset-ova?
Koliko je dobar graficki procesor integriran u ovi chipset-ovi?
Dali ima velika razlika u performasi kada ovi chipset-ovi se sporede sa Radeon Xpress200, Intel 945 i Intel 915?
Naime treba mi business notebook koji moze da pokrene neka strategiska igrica i da bez probleme vrti DVD film.
GPU
Koje su razlike izmedzu:
GeForce Go: 7200, 7300 i 7400.
Mobility Radeon: X1300 i X1400.
Intel GMA: 900 i 950
Jedino sto znam da 7400 ima malo veci taktove (200Mhz) nego 7300.
Ono sto me interesuje je dali ovi graficki adapteri imaju sopstvenu momoriju (kod Intel znam da GPU uzima memoriju od RAM-a) ili uzimaju od RAM-a? Dali ima neke razlike u arhitekturu, prozvodni proces ili razlike su samo u radne frekvencije.
Dali Intel GMA 950 donosi neko znacajno podobrenje u performansi naspram GMA 900?
Dali Intelovi GPU mogu da se mere sa neke od gore spomenatih ATI i nVidia GPU?
Dali “Age of empire 3”, “Age of mitology” i ostale strategiske igre mogu da se igraju na ovi GPU?
CPU
Koje su razlike izmedzu:
Celeron M: 3xx i 4xx (osim 65nm i 533Mhz FSB kod Celeron M 4xx)
Core: Solo i Duo
Turion 64 i Sempron (za socket S1)
Ono sto najvise me interesuje je dali je Celeron M 4xx baziran na Core arhitekturu ili je stari Celeron M sa brzi FSB i proizveden u 65nm?
Dali neki od Intel-ovi mobilni procesori imaju podrsku za 64bitni software?
Dali postoji 1 jadreni Turion procesori sa socket S1?
Dali Semproni za socket S1 imaju 64bitnu podrsku?
Kakve performanse generalno imaju AMD procesori naspram Intel?
Chipset
Koje su razlike izmedzu?
GeForce Go: 6150 i 6100
Koja je razlika pomedzu ovi 2 chipset-ova?
Koliko je dobar graficki procesor integriran u ovi chipset-ovi?
Dali ima velika razlika u performasi kada ovi chipset-ovi se sporede sa Radeon Xpress200, Intel 945 i Intel 915?