Šta je novo?

Podno grejanje i sistem vazduh- voda

MilanBre

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2015
Poena
215
Forumasi,

Planiram da uzmem kuću koja je u sivoj gradnji.

Elem, zanima me sledeće.

Korisna površina je nekih 220 kvadrata (odbijeni zidovi).

Kuća se sastoji od prizemlja, sprata i potkrovlja, znači tri etaže.

Ubacicu podno grejanje a na stepenicama split sistem manje klime, one zidne.

Grejno telo ce biti preko sistema vazduh-voda.

Ono što me muči jeste, koja jacina pumpe treba za kvadraturu koju imam.

Da dodam da je u planu izolacija od 20 cm stiropora, pvc troslojnih prozora, izolacija potkrovlja, znači minimalni toplotni gubici.

Otrpilike za sve znam troškove ali za pumpu nemam pojma.

Tako ako može pomoć kolega koji su upoznati.

Da dodam na kraju da mi je plan isto i solarna elektrana na krovu od 10 kw koja će mi skupljati energiju tokom leta a koju ću trošiti tokom zime.

Ako se uzmu u obzir dati podaci o izolaciji i pretpostavi da je projektovana spoljašnja temperatura -10'C toplotni gubici su oko 10kW.
To znači treba uzeti toplotnu pumpu koja može da zadovolji taj kapacitet na temperaturi polaznog voda koji je potreban. Recimo ako je podno grejanje onda se gleda kapacitet na W35, ako su radijatori onda W55 i tako dalje.
Predlog je uzeti split sistem koji ima ugrađene back up grejanje, tada možete ići i na 8kW snagu pumpu jer će dodat 2-3kW od grejača kada zatreba. Za brend pumpe izaberite onaj koji ima servis u Vašem gradu, majstore tu ne bih mnogo slušao jer se oni skoro uvek vode logikom ko im daje veći rabat taj je najbolji. Jedne godine pričaju Daikin, druge Zubadan, treće Bosch, četvrte Ariston i tako u krug. Vi odredite budžet, u skladu sa tim tražite uređaj za sebe i naravno da je serviser na lokalu pouzdan.

Ako se uzmu u obzir dati podaci o izolaciji i pretpostavi da je projektovana spoljašnja temperatura -10'C toplotni gubici su oko 10kW.
To znači treba uzeti toplotnu pumpu koja može da zadovolji taj kapacitet na temperaturi polaznog voda koji je potreban. Recimo ako je podno grejanje onda se gleda kapacitet na W35, ako su radijatori onda W55 i tako dalje.
Predlog je uzeti split sistem koji ima ugrađene back up grejanje, tada možete ići i na 8kW snagu pumpu jer će dodat 2-3kW od grejača kada zatreba. Za brend pumpe izaberite onaj koji ima servis u Vašem gradu, majstore tu ne bih mnogo slušao jer se oni skoro uvek vode logikom ko im daje veći rabat taj je najbolji. Jedne godine pričaju Daikin, druge Zubadan, treće Bosch, četvrte Ariston i tako u krug. Vi odredite budžet, u skladu sa tim tražite uređaj za sebe i naravno da je serviser na lokalu pouzdan.

Hvala na odgovoru, mnogo mi je sada jasnije kada su mi date smernice!

Inače u mojoj firmi koriste sistem vazduh-vazduh monoblock za dva sprata, nekoliko kancelarija sa zidnim klimama, bez problema hladi na ovim vrućinama.

Druže, ispala mi sada totalno sredjena kuća, bez nekih ulaganja.

No, nema podno grejanje nego aluminijumske radijatore i grejanje na čvrsto gorivo .

Da li je pametno da se ugradi sistem vazduh voda i da se umesto tih radijatora ubace niskotemperaturni radijatori sa ventilatorima u sebi radi uštede energije i troškova?

Ma jok, 99% ti radijatori mogu da rade sa TP, dobro bi bilo premeriti radijatore, tj koliko ima ukupno rebara i koje su visine, kako bi se odredilo koliko kW može kroz njih da prođe...

Ako nemas varijantu da ugradis voda/voda po meni je bolje ici na vazduh/vazduh i da se ne zezas sa podnim grejanjem.
Zasto?
Pa zato sto sa vazduh/vazduh dobijas i hladjenje u svim prostorijama, dok sa vazduh/voda imas zezanje sa uvodjenjem cevi u pod i nemas hladjenje odnosno mora se naknadno ugraditi.
Usteda u grejanju je minimalna izmedju te dve opcije.
Najgore je da uzmes vazduh/voda(radijatori) jer je to najveca potrosnja struje jer moras da grejes vodu u radijatorijma na visoku temperaturu sto jako opterecujuce za klime i one nisu predvidjene za takav rad.

Imaš li već neko idejno rešenje za ovo, ili samo planiraš?

Donekle da. Tražim trenutno kuću u sivoj gradnji gde je ulaz kuće okrenut ka istoku ili zapadu kako bi krov, tj jedna strana krova bila okrenuta ka jugu.

Na čekanju mi električar koji će mi odraditi sve potrebne instalacije. Onda ide ugradnja podnog grejanja i toplotne pumpe vazduh-voda.

Pre svega naravno ubacivanje pvc prozora sa troslonjim staklom.

Nakon toga ide izolacija kuće i krova.

Onda tamo na sledeću godine oko marta ide solarac 10 kw.

Time zaokružujem kraj investicija.

Sve mi je jasno, nego sam hteo znati kako ćeš leti da skupljaš toplotu, a zimi da je koristiš?
To me zanima

Sve mi je jasno, nego sam hteo znati kako ćeš leti da skupljaš toplotu, a zimi da je koristiš?
To me zanima

Aham. Ako sam dobro shvatio celu priču, kada ubaciš solarnu elektranu, ti imaš dvosmerno brojilo.

Stiže ti račun koliko si uzeo od epsa i taj račun plaćaš normalno.

Onda ima deo gde piše koliko si vratio u sistem i ta energija ti se gomila.

Kilowate koje si skupio koristiš zimi.

Kilowati ti se restartuju svakog prvog aprila, tada krećeš ponovo od nule.

E samo nisam siguran da li je jednak kilowat koji ti daješ epsu i kilowat koji uzimaš.

Ne znam da li neko koristi ovaj sistem pa da bolje objasni situaciju sa epsom.

Ako nemas varijantu da ugradis voda/voda po meni je bolje ici na vazduh/vazduh i da se ne zezas sa podnim grejanjem.
Zasto?
Pa zato sto sa vazduh/vazduh dobijas i hladjenje u svim prostorijama, dok sa vazduh/voda imas zezanje sa uvodjenjem cevi u pod i nemas hladjenje odnosno mora se naknadno ugraditi.
Usteda u grejanju je minimalna izmedju te dve opcije.
Najgore je da uzmes vazduh/voda(radijatori) jer je to najveca potrosnja struje jer moras da grejes vodu u radijatorijma na visoku temperaturu sto jako opterecujuce za klime i one nisu predvidjene za takav rad.

Misliš da je bolja varijanta vazduh-vazduh i fan coil radijatori umesto podnog?

Pa kad imas vazduh/vazduh (citaj oibicne inverter klime ubacene u svaku porostoriju) onda ti ne treba nikakvi fan coil radijatori.

E samo nisam siguran da li je jednak kilowat koji ti daješ epsu i kilowat koji uzimaš.
Koliko ti das njima toliko oni vrate nazad ali.. uvek ima ono ALI... Za svaki kilovat koji si preuzeo nazad od eps-a placas neke taxe (cini mi se akcizu i pdv).. Tako da razmena izmedju epsa i tebe nikad nije 1 na prema 1... Nazalost...

Klima nema 10% komfora podrog /radijatorskog grejanja.
Nikad nije ravnomerno zagrejana kuca.
Uvek ima osecjaj duvanja.

Uz podno mozhe fancoil.
Kuca 7 prostorija sa 7 klima ima dodatak od 500e godishnje ciscenje klima 2*7*4000 u ns makar.

za priču oko solarne elektrane i slično, postoje teme:

tema za toplotne pumpe

@MilanBre da li si pred kupovinom određene kuće? ili razmatraš kuće? nisam najbolje razumeo

za priču oko solarne elektrane i slično, postoje teme:

tema za toplotne pumpe

@MilanBre da li si pred kupovinom određene kuće? ili razmatraš kuće? nisam najbolje razumeo

Znam da ima ali eto, desi se da pogreši čovek, svakako ću pregledati.

Uglavom, jurim po gradu kuće gde se stalo sa gradnjom i gde je siva gradnja ili da neko prodaje po niskoj ceni kako bi gurnuo više novca u ulaganje.

E sad, upale mi dve kuće koje su perfektno sredjene ali imaju radijatorsko grejanje i tu bi jedino ubacio kotao na pelet.

Videćemo na kraju šta će biti.

Problem je kod ovih kuća koja su ekstra sredjene, ne može solarna elektrana na krovu od 10 kw nego verovatno manja, 3 do 5 kw.

Aham. Ako sam dobro shvatio celu priču, kada ubaciš solarnu elektranu, ti imaš dvosmerno brojilo.

Stiže ti račun koliko si uzeo od epsa i taj račun plaćaš normalno.

Onda ima deo gde piše koliko si vratio u sistem i ta energija ti se gomila.

Kilowate koje si skupio koristiš zimi.

Kilowati ti se restartuju svakog prvog aprila, tada krećeš ponovo od nule.

Ne znam da li neko koristi ovaj sistem pa da bolje objasni situaciju sa epsom.
Svaki svoj kilovat kad "povučeš" iz EPS-a platiš 6 dinara. To je "ležarina". Isplati se samo ako bi bez panela zimi ulazio u crveno

Svaki svoj kilovat kad "povučeš" iz EPS-a platiš 6 dinara. To je "ležarina". Isplati se samo ako bi bez panela zimi ulazio u crveno

Da, dobro si pomenuo ležarinu. Na nju sam zaboravio. Koliko se sećam, ide se ka tome da se izbaci trošarina. Bukvalno time dzaba imaš solarnu elektranu. Rešenje su baterije ali delimično.

Mi smo nešto računali i ogromna je razlika u potrošnji struje između podnog i fancoil grejanja, jer se pod greje na 25C recimo, a radijator i coil na 50-60C. Jeste inicijalno investicija, ali trebalo bi da se vrati kroz cenu. O komforu da ne pričam.

Fancoil svakako treba u neke prostorije, mi smo izvukli instalacije, a da li ćemo u sve da ih stavimo, to ćemo još videti.

Koliko je to "ogromna" razlika.
Ne zaboravi da na 25 C greješ znatno veću masu vode. Pored toga, da li ima potrebe da u uslovima kada se zahteva da T vode bude 25 C u podnom, T vode sa FC bude 50-60 C.

Ne moze da bude ista temperatura poda i vode. Ako se pod ''greje'' na 25 C, onda je temperatura polaznog voda oko 35 C.

Koliko je to "ogromna" razlika.
Ne zaboravi da na 25 C greješ znatno veću masu vode. Pored toga, da li ima potrebe da u uslovima kada se zahteva da T vode bude 25 C u podnom, T vode sa FC bude 50-60 C.
Razlika je po 2 ili čak 3 puta. Jeste kao što Vi kažete logično da se veća zapremina vode greje na nižoj temperaturi slično kao manja zapremina na višoj tepmeraturi, ali treba uzeti u obzir da je sa Tp= 35'C COP 4 ili više, a sa Tp=55'C COP 2. Pored toga cena električne energije nije linearna funkcija već imamo tarife gde svaki kWh više košta duplo više, zato je uvek daleko bolje koristiti niskotemperaturni režim kada je toplotna pumpa u pitanju.

А зар не би могао да са добро (пре)димензионираним фанкоилима постигне сличан резултат?

А зар не би могао да са добро (пре)димензионираним фанкоилима постигне сличан резултат?
Slično može. Treba imati na umu da su nazivne snage fan coil-a na visokim temperaturama i masimalnim brzinama ventilatora. Ako želite da se grejete sa fan coil uređajima pri temperaturi polaza od npr. 40'C onda Vam treba duplo veći fan coil.

Našao na jednom sajtu da nude toplotne pumpe u radu sa solarnim kolektorima.

Navodno rade bez problema, 365 dana u godini, 24 sata dnevno, bez problema i kada su najhladniji dani.

Ako je ovo istina, po meni je bolja varijanta od solarnih panela, odnosno da budemo prozjumeri i da nas država zakida.

Zna li neko još o tom sistemu?

Lažu.
Niko od nas na ovom svetu ne može da upravlja vremenom. Kada nema sunca nema ni solarnih prinosa. Oblaci, noć, to je neizbežno. Akumulacija u litijumskim baterijama je jako skupa. Ako TP troši npr. 3kWh i želimo da akumuliramo energije za 24h, treba nam 72kWh, tj minimum 30 baterija od 100Ah gde svaka košta po 600-700 eur. Ko ima neogranučeno novca to je uzvodljivo, sve ostalo je u domenu teorije i mašte.

Lažu.
Niko od nas na ovom svetu ne može da upravlja vremenom. Kada nema sunca nema ni solarnih prinosa. Oblaci, noć, to je neizbežno. Akumulacija u litijumskim baterijama je jako skupa. Ako TP troši npr. 3kWh i želimo da akumuliramo energije za 24h, treba nam 72kWh, tj minimum 30 baterija od 100Ah gde svaka košta po 600-700 eur. Ko ima neogranučeno novca to je uzvodljivo, sve ostalo je u domenu teorije i mašte.

Evo šta kažu...
"Inovativno rešenje kompanije Energie predstavlja idealno rešenje za grejanje objekta i grejanje sanitarne vode sa efikasnošću čak do 85%. Kombinovani sistem toplotne pumpe u kombinaciji sa solarnim kolektorima kroz koje cirkuliše plin predstavlja trenutno najbolje rešenje na tržištu.
Toplotna energija se prenosi sa solarnog kolektora do toplotne pumpe, odnosno bojlera, pomoću ekološkog plina. Ovakav sistem ima čitav niz prednosti u odnosu na klasična rešenja i to: nema rizika od pregrevanja, nema rizika od zamrzavanja, ne postoji mogućnost stagnacije, može da se instalira na krov ili zid, dug životni vek. Solarni kolektori prenose solarnu energiju 24 sata dnevno 365 dana godišnje, bez problema čak i noću i za vreme hladnih dana."

Ovo su solarni kolektori za zagrevanje sanitarne vode, ne za sisteme centralnog grejanja. Ista priča važi i kod njih, kada nema sunca nema ni energije.

Nazad
Vrh Dno