Šta je novo?

podmazivanje ventilatora

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Ima li smisla, i na koji period, podmazivati ventilatore sa kliznim lezajevima, koji hlade kuciste odnosno procesor. Ako ima, kakav je postupak odnosno koje ulje se koristi?

Ja ih redovno podmazujem mašinskim uljem, samo što čekam da prvi put stane, pa ga lepo komplet razmontiram i očistim i tek onda nauljim...

cheers

ciciban je napisao(la):
Ima li smisla, i na koji period, podmazivati ventilatore sa kliznim lezajevima, koji hlade kuciste odnosno procesor.

Ima smisla, kada postanu previše bučni. Mislim da nema svrhe otvarati i podmazivati ventilator koji normalno radi.

Ako ima, kakav je postupak odnosno koje ulje se koristi?

Skineš onaj mali osigurač sa osovine, izvučeš ceo ventilator iz ležišta, sve lepo očistiš i podmažeš običnim mašinskim uljem. Možeš i bez rastavljanja samo da staviš par kapi ulja sa donje strane (tamo gde se nalazi osigurač), ali onda će sva prljavština da ostane unutra...

Ranije sam redovono chistio i podmazivao sve ventilatore ali to me je vec uveliko smorilo. Koristi se mashinsko ulje (nadji ono za shivace mashine)! Nikako nemoj da koristish jestivo ulje jer cesh se iznenaditi kako dobro rade ventilatori posle istog :d Po meni, treba sachekati da ventilator pochne da "zakachinje" usled gomile prashine "u" istom ali se meni to vec 10ak meseci ne deshava pa zato i ne chistim!

Meni je ventilator na grafickoj vec dva puta stao za poslednjih godinu dana...samo skinem onu zastitnu nalepnicu i spricnem malo WD40 na lezista. :|

Genghis Khan je napisao(la):
Nikako nemoj da koristish jestivo ulje jer cesh se iznenaditi kako dobro rade ventilatori posle istog :d

;P Mislim da niko nije toliko lud da sipa jestivo ulje u ventilator. ;P

zeleni_zub je napisao(la):
...
skineš onaj mali osigurač sa osovine, izvučeš ceo ventilator iz ležišta, sve lepo očistiš i podmažeš običnim mašinskim uljem. Možeš i bez rastavljanja samo da staviš par kapi ulja sa donje strane (tamo gde se nalazi osigurač), ali onda će sva prljavština da ostane unutra...

Ajde malo pojašnjenje. Kada izvučeš ventilator iz ležišta, da li možeš i da ga kompletno rasklopiš, ond. interesuju me osovinica i sam ležaj?

Evo zašto pitam. Imam Abit NF7s na kome onaj Orboliki kuler na čipsetu se neprijatno čuje (ne dere se i ne struže, ali užasno šušti). Već sam ga jedared podmazivao, ali bez vidnog rezultata. Danas sam ga rasturio, ali uspeo sam samo da isteram ventilator iz tela, tj na osovini je ostala i štampana ploča, a ispod su se nazirali namotaji. Dalje da rasturam nisam smeo zentam se da bi nešto slomio.

ciciban je napisao(la):
Ima li smisla, i na koji period, podmazivati ventilatore sa kliznim lezajevima, koji hlade kuciste odnosno procesor. Ako ima, kakav je postupak odnosno koje ulje se koristi?

Preporucujem ti podmazivanje mascu, ne uljem....

najbolje ti je da podmazes sa grafitniom mascu.

zeleni_zub je napisao(la):
...

;P Mislim da niko nije toliko lud da sipa jestivo ulje u ventilator. ;P

Veruj mi na rech da nisi upravu...znam zashto ovo pricham :d

...
Veruj mi na rech da nisi upravu...znam zashto ovo pricham :d

Mogu da zamislim na šta je ličio taj ventilator, kada se ulje osušilo i steglo... :mrgreen:

sikili je napisao(la):
najbolje ti je da podmazes sa grafitniom mascu.

Grafitna mast ne bi smetala, ali ne bi ni bila bolja od bilo koje obicne masti za lezajeve, jer se temperature u venitlatorima ne podizu preko onih koje obicne masti podnose normalno.

Ma šta se cimaš sa otvaranjem vetilatora i umazivanjem prstiju. Veliki je to posao, bolje kupi nov ventilator. :beat: :d

podmazivanje ima smisla ako takav vent ne mozes da
nadjes ili je dosta skup.

srdjan_r je napisao(la):
Ma šta se cimaš sa otvaranjem vetilatora i umazivanjem prstiju. Veliki je to posao, bolje kupi nov ventilator. :beat: :d

Sve bi to bilo u redu kad bih kod nas lako mogao da nadjem ventilator koji mi treba, a uz to i kvalitetan. :(

BTW, to rasklapanje podmazivanje i petljanje ima i svojih prednosti. Ponekad smiruje :D (bar mene)

Ivo.r
uspeo sam samo da isteram ventilator iz tela, tj na osovini je ostala i štampana ploča, a ispod su se nazirali namotaji

To se verovatno desilo jer imas na samoj osovini sa donje strane
ventilatora tesko primetan metalni osigurac (u stvari prsten)
koji se malo teze skida .....

Zujanje svih ventilatora bez lagera se desava zato sto se
gumica na vrhu osovine unutar tela propelera "osusi" pa
onda ceo ventilator vibrira i trese se .....
Odnosno telo propelera ne klizi vec zapinje o povrsinu statora

Sustanje ventilatora sa lagerima nisam provalio kako da sprecim
ali vremenom se izgubi kada lagere dobro podmazem ....
Pozdrav

srdjan_r je napisao(la):

rastaviti i podmazati ventilator = 10 minuta posla...
cimati se do grada i kupovati = mnogo više

znam zašto sam ja kod sebe podmazivao, možda neko ima druge razloge :mrgreen:

Imam problem jer mi kuler na napajanju (hpc-360-202 - ball bearing fan) pocne strahovito da zuji, posle sat, sat ipo rada. Jer se moze on izvaditi iz napajanja pa podmazati ili mi je bolje da kupim novi?

Mislim da je ipak najbilje da uzmes prvo WDCeteres i poprskas DVA puta i posle toga malo masti i dve kapi ulja i radi ko podmazan :d

Mozesh da ga "opravish" ali ja ipak preporuchujem kupovinu novog ;)

Poslednja izmena:
Kada smo vec kod ventisha,
gde ima da se nadje neka dobra 8mica,
da duva ko luda,
i neka takodje osmica da je sto tisha?

U napajanjima starih HP i IBM (od pre 4-5 godina) masina nalaze se najtisi i najbolji ventilatori.

Ali to ne mogu da nadjem, jel ima negde da se kupi

Ventilatori znaju da se tresu i zuje i zbog nagomilane prasine na lopaticama koja ih onda izbacuje iz balansa, slicno kao kada automobilske gume tresu pri vecim brzinama jer nisu izbalansirane.

Mozesh da ga "opravish" ali ja ipak preporuchujem kupovinu novog ;)

Potpuno sam siguran da se moji ventilatori slabije cuju nakon ciscenja nego dok su bili novi i to svi: mb, cpu, vga

Nemoj slucajno da se zeznes i das pare za novo koje je ko zna kakvo ako staro radi i treba samo da se podmaze!SVI kuleri se lako otvaraju segere skidaj iglom a sve ostalo ide samo dole,i kao sto su vec rekli ulje za sivace masine je najbolje!

Pa evo skinuo sam kuler, izvadio lezaj, ocistio ga wd-om, stavio grafitnu mast,
ali on radi jos gore.Cuje se neko piskavo zujanje.
Probao sam da ga sklopim bez lezaja i za sada radi skroz ok, ali dokle?

Ako fan ima klizne lezajeve, mislim da je bolje koristiti mast za podmazivanje, ne ulje, narocito ako postoji povecan zazor izmedju vratila i bronzanih caura. Ako je zazor ogroman nista ne moze da pomogne.

Kotrljajuci lezajevi su prilicno komplikovani jer nekima podmazivanje moze da "prija" a nekima pak ne. U svakom slucaju, kada jednom dodje do ostecenja (otvrdnutog) sloja prstenova lezajeva jedina pomoc je obicno zamena.

A sto grafitnu mast?Probaj sa uljem bez icega drugog.A otkud sada povecan zazor,jel sam ja nesto propustio ili je to pretpostavka?

Vrh Dno