Šta je novo?

Podmazivanje Intel stock coolera - Ponovo

Bunarssen

Cenjen
Učlanjen(a)
14.05.2013
Poena
160
Pre godinu dana poceo je da zuji obican (stock) cooler na Intel E8200.

Gledao sam malo po netu, i naisao na neki tutorijal gde se cooleru skine nalepnica, i sipa kap ulja za masine za sivenje.

To sam i uradio. Mada sam preterao, sipao sam minimum 3 kapi, iako je tutorijal rekao samo 1 kap. I vratio sam nalepnicu.

Jedna stvar je sigurna, ovo ulje sto sam kupio (u nekoj bezveze radnji koja prodaje srafove) je jako loseg kvaliteta i kostalo je samo 50 din. (Vise je voda nego ulje :) )

Kuler se cuo jos glasnije, ali je radio, i hladio dovoljno dobro za normalnu upotrebu kompa.

Ovaj procesor ni kuler vise nisu u upotrebi, pa bih sad eksperimentisao i probao neko bolje ulje ili nesto sasvim drugo.

Jel radio neko nesto slicno, koje ulje da se koristi i kako?

treba ga otvoriti ocistiti i podmazati
skines nalepnici gumicu izvadis i oslobodis osovinu koju lepo ocistis podmazes i vratis sve samo obrnutim redosledom
ako osovina nije ostecena od rada i prasine radice ok jos podosta vremena

Sve kao što kolega kaže, samo slijedeći put ulje kupi u nekom servisu za šivaće mašine. Radi provjereno dobro...

Nemoj to pdmazivati sa uljem,mast ti treba(narocito ako su osovina i leziste malo pohabani)
Nabavi kvalitetnu mast za podmazivanje lezajeva.
Ja koristim neku floroscentnu zelenu(koristi se za stamparske masine)

podmazao sam ih poprilican broj sa masinskim uljem
i ako osovina nije ostecena radice sasvim ok
ako je ona preje....na mozes da stavis sta hoces ne vredi

grafitna mast je preporucena, mada moze i toatna mast ((vecinom ta fluorescentno zelena) mada dolazi i u drugim bojama xD )) moze da prodje, prednost kod masti je to sto nece iscurecti i praviti ****** svud redom. ako neces da kupujes ovo mozes kod bilo kojeg automehanicara uzeti, ne treba ti puno i svako ce ti dati :)

Kuler se cuo jos glasnije, ali je radio, i hladio dovoljno dobro za normalnu upotrebu kompa.

to što se čuje glasnije u 99.99% ukazuje da je otišao kuglični ležaj, podmazivanje tu neće puno pomoći. Kod kliznih i hidro podmazivanje će pomoći tu i tamo ako nije istrošeno ležite a kod kugličnog (ball bearing) obično će raditi ali uz zvučne efekte.

Uzmi vazelin u apoteci, stavi trunku i to je to. Ulje ce vrsiti posao neke vreme, ali ce nestati vremenom.

podmazao sam ih poprilican broj sa masinskim uljem
i ako osovina nije ostecena radice sasvim ok
ako je ona preje....na mozes da stavis sta hoces ne vredi

+ Znaci sa masine za sivenje , takodje sam uradio poprilican broj , radi bez problema :)

Ja već godinama (preko 40) pravim svoj recept za podmazivanje oružja i raznih finih (i ne tako finih) ležajeva koji radi divno i na ventilatorima. Malo crne grafitne masti, ulje za šivaće mašine i STP, razređenih sa medicinckim benzinom. Ispadne prilično retko i kada se upotrebi uđe u najsitnije razmake a kada benzin ispari ostane dovoljno unutra da podmazije. Grafit u masti popuni razmake u istrošenom ležaju i sam po sebi je dosta klizav. STP "lepi" mazivo za metal i ne dozvoljava da površine ostanu suve. Benzin dovoljno razredi sve to da može da uđe u sve pore i razmake i za nekoliko minuta ispari a ostane mast malo razređena uljem da ne pravi preveliki otpor. Možda je to sve malo komplikovano samo za ventilatore ali je dobro i za lance za bicikl, kalorifere, oružje, bregaste osovine i ležajeve u motoru prilikom sklapanja i takve stvari tako da se ništa ne baci.

Poslednja izmena od urednika:
Nisam bio u prilici da licno isprobam podmazivanje, iako sam bas hteo, nisam stigao. Dao sam cooler poznaniku koji je to radio par puta, kaze da je crkao kuglicni lezaj. Podmazao ga je, i radi malo tise ali i dalje se cuje.

Ma ne zezajte čoveka, nama to nikakve veze sa podmazivanjem, neki od tih ventilatora se okreću i do 5000 rpm. Mali ventilator + velika brzina = bučan i to je to.

Nazad
Vrh Dno