Šta je novo?

Podloga za hladjenje?

iDavor

Cenjen
Učlanjen(a)
14.01.2011
Poena
154
Pre svega, moje izvinjenje ukoliko sam temu trebao da postavim negde drugde, dvoumio sam se između ovog i "Šta da kupim od...?" podforuma, nadam se da mi nećete uzeti za zlo.

Ono što me interesuje, jeste, koje podloge za hladjenje laptopova koristite i šta smatrate da bi bio Best Buy?

Lično posedujem HP Probook 4515s (15,6") i s obzirom da ga često koristim u toku dana, olakšao bih mu muke sa hladjenjem (iako smatram da su temp još u normalnom rangu), kupovinom jedne podloge.

Koliko sam video, prilično su aktuelne marke Cooler Master, gledao sam na sajtu Gigatrona, ali bi mi pomoć pri odlučivanju svakako dobro došla, s obzirom da se ne razumem u iste.

Unapred zahvalan.

edit: Ukoliko je ovo potrebna informacija, laptop posedujem otp 15 meseci i nedavno sam mu čistio vent, što planiram da i ubuduće radim.

Poslednja izmena:
Ja moj notebook hladim sa Cooler Master NotePal X2 i mogu ti reci, samo reci hvale za njega imam. Cak sam ga kupio i mojoj devojci na moje insistiranje posto
je estetski lepo i kvalitetno dizajniran. Imas preporuku od mene za kupovinu ;)

Poslednja izmena:
Pitanje onima koji koriste ovu stvarcicu, jel su vam se temperature smanjile, i za koliko?

Teško je reći za koliko se smanjila, kad je računar potpuno opterećen a samim tim i kad su temperature više sigurno doprinosi odvođenjeu toplote. Pored ovoga niže temperature obezbeđuju i bolji tj. stabilniji rad

Od kad ikad koristim cooler master notepal p1 i bez ukljucivanja ventilatora temperature su manje, u pocetku kada sam poceo da ga koristim pratio sam temperature i poredio ih i jedino sto mi je ostalo iz toga je zaklljucak da cu kad god je moguce koristiti neki kuler tog tipa. Sa ukljucenim ventilatorima temperature su znatno nize ali meni licno i najmanja buka smeta pa sam ih retko koristio (u principu samo u najtoplijim letnjim danima). Ako imas mogucnosti svakako koristi neki kuler, to ti je moj savet.

Da dodam da podloga za hladjenje produzava vek bateriji. Zamenio bih svoju Titan za CM notepal U2. Ima li ko iskustva sa njom?

par stepeni nize mozes postici i podizanjem lap topa za 1-2cm od stola ili predmeta gde ti stoji lap.imao sam acer aspire 5610 i to sam radio uvek pogotovo leti.

Da se nadovezem na temu. Potrebna mi je preporuka za podlogu za hladjenje za 13" MacBook. Posto ovako nesto nikada nisam koristio, trebalo bi mi i par objasnjenja.

Da li sve ove podloge imaju ventilatore u sebi, ili postoje i neke sa pasivnim hladjenjem?
Da li se ti ventilatori dobijaju sa podlogom ili se naknadno kupuju?
Da li se podloga napaja preko USB-a sa laptop-a, ili moze i nekako eksterno da se napaja?

Podloga koju bih eventualno kupio mora da bude apsolutno tiha, bescujna, ili ako tako nesto ne postoji, onda nesto sto je najblize tome. Naravno ako je moguce bilo bi lepo da ne bude preskupa.

Lično posedujem HP Probook 4515s (15,6") i s obzirom da ga često koristim u toku dana, olakšao bih mu muke sa hladjenjem (iako smatram da su temp još u normalnom rangu), kupovinom jedne podloge.

Šta će ti onda podloga? Ne bacaj bezveze pare na marketing jer nećeš nešto puno skinuti temp (ako uopšte). Ovo govorim iz iskustva sa više podloga i laptopova.

@Cleric pobogu ti hvališ i preporučuješ podlogu jer dobro izgleda, a ni u jednoj rečenici nisi pomenuo ono najvažnije.

Šta će ti onda podloga? Ne bacaj bezveze pare na marketing jer nećeš nešto puno skinuti temp (ako uopšte). Ovo govorim iz iskustva sa više podloga i laptopova.

@Cleric pobogu ti hvališ i preporučuješ podlogu jer dobro izgleda, a ni u jednoj rečenici nisi pomenuo ono najvažnije.

Molim te objasni,kako to podloga nece uopste skinuti temperaturu? I koliko malo,ako uopste skine?
To sto si rekao jednostavno nije tacno,na Dell XPS skida 6-7 stepeni,grafiku hladi jos vise.Na Lenovo G550 skida oko 5 stepeni,procesor. Slicno je i na MSI VX610 sa nekom X1300 grafikom.
Merio i pratio i u idle i pod punim opterecenjem.U idle nema potrebe za paljenjem kulera na procesoru,uglavnom.
Notepal je CM sa 12cm ventilatorom,ima regulaciju broja obrtaja,na najvecem broju obrtaja se cuje,ne preterano.Nema sanse sad da se setim koja je oznaka,ljubicasto sija kuler...:D

Svasta...
Naravno da ce ti podloga skinuti par stepeni - samim tim sto uzmes podlogu uglavnom ti ispod laptopa ima bolji protok vazduha. Kod mog lenovo y560 on odozodo uvlaci hladan vazduh, a izbacuje ga sa strane. Koju ces podlogu uzeti zavisi najvise od laptopa pa tek onda od same podloge - ne odgovaraju sve podloge svim laptopovima - evo npr. moj Cooler Master Infinite ti nece odgovarati ako ti je otvor gde se uvlaci vazduh gore i pri sredini...
Koliko ce ti stepeni skinuti to, opet zavisi i od podloge i od laptopa - meni je licno sa CPU i GPU skinulo oko 7 stepeni ako ne i vise - a ovo mi narocito znaci jer se bavim CPU i GPU intensive stvarima tako da je load cesto pri max, a i7 940qm se grejeeeee. :D
Sto se tice buke moj Infinite pravi dosta jer ga drzim na maximumu uvek - izvinite, ali meni je bitno da mi laptop potraje i koristim ga za glavnu namenu - a to je portabilnost - znaci nosim ga cim idem negde na par dana zbog posla, a sto se tice buke cesto drzim slusalice u usima tako da je ni ne cujem. :)
Kome je bitan laptop samo zato da se ne bi cuo - bolje sastavite desktop sa vodenim hladjenjem ili nekim silent resenjima.
Dakle zanemari saveta da ti nece pomoci - pomoci ce, samo najbolje pogledas od dole laptop ili nadjes gde uvlaci vazduh, i pogledas podlogu kako radi, gde joj je ventilator i slicno i uzmes onu koja ti najvise odgovara.

Nazad
Vrh Dno