Šta je novo?

Podesavanje mail servera

Ping

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2004
Poena
304
Od skora sam administrator u jednoj firmi. U ponedeljak firma se seli na drugu lokaciju i sada imam neke nedoumice oko mail servera. Dakle na prosloj lokaciji bio je adsl internet sa statickom IP adresom. MXovi domena su bili podeseni na tu adresu. U firmi postoji mashina sa virtuelnom masinom na kojoj je mail server. Ruter "gadja" na tu masinu (smtp i pop3) i tako dolaze i odlaze mailovi.
Sada na drugoj lokaciji promenili smo provajdera (dakle moram da promenim MX adrese kod provajdera koji nam daje domen). Zatim iz adsl modema izlazi ruter istao kao i u prethodnom slucaju. Sada na taj ruter treba da se logujem i da postavim u NATu da pop3 i smtp prebacuje na ovu virtuelnu masinu gde je mail server, zar ne ?
Ima li jos nekih podesavanja ? Hvala puno !

Ono šta si trebao da uradiš je da pre selidbe na novoj lokaciji obezbediš link i statičku IP adresu i da registruješ još jedan MX record manjeg prioriteta (sa novom adresom). Posle selidbe obrišeš stari MX i povećaš prioritet novom. Na ovaj način ne bi imao prekid u radu mail servera.

Nemoj da zaboraviš da tražiš od novog provajdera da ti podesi reverzni DNS (i od starog da izbriše postojeći). Podrazumeva se da i na novoj lokaciji imaš statičku IP adresu.
Za proveru da li je sve OK možeš da upotrebiš http://www.mxtoolbox.com/.

Prebacio sam mail server i imam ogroman problem. Server ne salje mailove, ostaju na serveru na "standby". Dakle ljudi u firmi normalno primaju mailove ali ne mogu da ih posalju nigde van firme... moguce je poslati i primiti jedino "lokalni" mail. Mail server je na windows platformi hMail server. Da li je moguce da je blokiran port ? Nisam obavestio provajdera za reverzni DNS, ali mislim da to nije uzrok ovog problema. U sustini nista zivo nije menjano server je samo prenet na drugu lokaciju, promenjene su MX, do servera stizu mailovi ali on ih ne salje dalje. Bilo kakav uput bi mnogo pomogao. Hvala !

Portove možeš da proveriš i na http://www.mxtoolbox.com/, klikom na port scan (nakon što si odradio inicijalne provere pa ti se pojavila ta opcija), ili direktnim kucanjem scan:xxx.xxx.xxx.xxx (gde je xxx.xxx.xxx.xxx adresa mejl servera).

Proverio sam defintivno nije do portova i pop3 i smtp su otvoreni.
Evo i povratne poruke koja stize na mail kada pokusam da posaljem postu van firme :
Error Type: SMTP
Error Description: No mail server
Additional information: No mail servers exists for the address.

Da pogledao sam ovo, okacio sam i temu na njihovom forumu, moram da sacekam do sutra da vidim logove na poslu.

Da li ti uopšte radi DNS resolving na toj mašini?

Uradi nslookup za neki mail server (recimo gmail.com) i pogledaj da li ti vraća IP adresu.

Sve zivo sam proveravao port 25, nslookup, da li su ip adrese lokalno dobro podesene, ruter itd i sve je bilo besprekorno. Na kraju vise nisam znao sta je problem i odjednom je sve samo od sebe krenulo da funkcionise :S

Hvala ljudi na pomoci !

Jos jedno pitanje... Kako da podesim webmail ? Pre toga je bio odradjen tako sto se ukuca staticka IP adresa i doda port pa on prebaci na webmail. Dakle trebao bih da otvorim jos jedan port na ruteru i sta jos da podesim, da li je je potrebno nesto odraditi i na mail serveru ?

cname dodas na domen sa linkom na tvoj server td izbjegavas kucanje ip adrese. Ukoliko zelis da ti bude webmail vidljiv spolja moras da prerutirs.

Nazad
Vrh Dno