Šta je novo?

Podesavanje ADSL rutera?

Vuk

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poena
720
Pokusao sam da, bez ikakvog prethodnog iskustva, podesim ruter povezan preko ethernet kabla i naravno, nisam uspeo.(ustvari nisam uspeo ni preko USB kabla)
Imam D-Link DSL-502T ruter koji je povezan na switch, u mrezi je tri racunara, bez domena tj. u workgoup-i su, ip adrese 192.168.1.1 za ruter, racunari od 192.168.1.3 do 192.168.1.5, dns 194.106.188.2 i 194.106.188.17 (sezampro)

Podesavanje parametara rutera sam uradio po stampanom uputstvu Sezampro-a, koje doduse nije za ovaj model rutera ali bitne stvari su iste. iskljucio sam DHCP, NAT i firewall i nece da radi. Ruter uspostavi link, tj. lampica svetli ali konekcija ka internetu ne radi, nesto kao krene i na kraju nista.

Ima li neko iskustva sa d-link ruterima?

Za pocetak glupo pitanje, da li si podesio da je racunarima u mrezi gateway adresa rutera?

Nije glupo pitanje ali stavio sam. U logu rutera sam dobio sledece:

Jan 1 01:19:08> DSL Carrier is up
Jan 1 01:19:13> pppd 2.4.1 started by root, uid 0
Jan 1 01:19:13> Connect: ppp0 {--}
Jan 1 01:19:19> WAN IP address 212.200.193.7
Jan 1 01:19:19> PPPoA Connect with IP Address 212.200.193.7
Jan 1 01:19:19> WAN gateway 194.106.188.73
Jan 1 01:19:19> PPPoA Connection Successfully Established
Jan 1 01:19:19> PPPoA Connect with Gateway IP Address: 194.106.188.73

- po ovome je ruter uspostavio vezu sa Sezam-om, ali i dalje nema protoka

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo US Robotics 9105 i morao sam da iskljucim iz mreze sve racunare osim jednog, sa koga sam vrsio podesavanje. Nakon toga sam ih vratio i svi su lepo dobili svoje lokalne dinamicke IP adrese i internet vezu.

pogledaj gde su ti u podešavanjima one dve cifre, 35 i 0, treba da bude 35 i 8. I kod mene uspostavi vezu ali bude gluvo ako stoji 0.

Uspeo sam da podesim ruter da radi, resetovao sam ga na fabricka podesavanja, ponovo uneo parametre i proradio je, ostaje mi samo da vidim koje je portove potrebno otvoriti za dc++, bittorent i sl.

ukljuci ga u Bridged mode i naparvi pppoe konekciju na racunaru ...

ako ukljuci ruter u Bridge mode to je kao da je od njega napravio modem a kako ce onda da radi net na ostalim kompovima ako se on sa jednog konektuje ?

pa stavish jedan komp (30e) sa dve mreze kartice i sam radish nat i portforwarding i balansiranje ..
google kljuchne rechi, linux, nat, iptables, cbq, ...

A sto bi to radio ako mu vec ruter podrzava takve mogucnosti?!!!

Zato sto ljudi koji stavljaju jedan *nix komp od 30e obicno vole da komplikuju stvari :)

ma da..
navedi mi jedan od jeftinijih routera ... a da ima balansiranje saobracaja ? :) ... da
imash uopshte ''shape''ovanje saobracaja osim on/off ... :)))
koji modem / router to radi ... znachi prichamo o adsl router-ima :) ... ne prichamo o pravim router-ima :)

pa, zasto si onda uopste kupovao ruter da ga bridzujes, koji je i u najjeftinijoj varijanti skuplji od 30€, kada si lepo mogao da stavis obican adsl-modem!?

nista ne razumem.

Jel moze meni neko kao totalnom pocetniku ovde nesto da objasni? Ako bridzujem, sto valjda znaci port forwarding svoj router, jel to znaci da sam prkaticno iskljucio firewall ili sta? Jel zato kazes da posle toga router kao i modem? Ako jeste, sta treba uraditi da se dc++ podesi, a da firewall zadrzi svoju funkciju?

Poslednja izmena:
Vrh Dno