Šta je novo?

Podesavanja memorije

Gidra85

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
650
Interesuje me kako bi izgledala idealna podesavanja za memoriju, tj. kojim vrednostima bi trebao da tezim prilikom podesavanja (mislim na one letencije)? 😀 Memorija i citava konfiguracija se moze videti iz signature-a, a memorija inace radi na 210 mhz-a sinhrono.

POZ :wave:

2-2-2-11 |> ali tesko ces to postici

2-2-3-11 bi trebalo da moze ako je iole dobra memorija...
koje su ti sad latencije?

ma, ako mu nisu bh5/6 cipovi (ili ima sad neki novi 'ebem li ga kako se zovu) na memoriji nikada nece postici 2-2-2-x, a i ti 2-2-3- su mi onako 2-3-3- je sasvim realno.

A poslednja cifra mora da bude tako visoka? Ja sam mislio da treba da budu sto manje letencije.

Gidra85 je napisao(la):
A poslednja cifra mora da bude tako visoka? Ja sam mislio da treba da budu sto manje letencije.

Poslednja cifra je tRAS: Row Active Time ( ili Strobe). Označava koliko dugo će red biti aktivan. Ako je tRAS manji isti red može da se ponovo aktivira brže, ali ako je vrednost mnogo niska može da se desi da neki veći mem. transferi ne stignu da se izvrše.

edit: E sad ako transfer ne stigne da se izvrši na novijim pločama se transfer ponavlja, (na starijim su, čini mi se, u tom slučaju mem. kontroler prosledi procesoru loše podatke). Tako da je najbolje da stoji na nekoj vrednosti koja daje dovoljno vremena mem. kontroleru za burst operacije, a opet nije prevelika i ne drži dugo red aktivan.

Poslednja izmena:
to da stoji 11 je za nforce2 eksperimentalno utvrdjeno...

Probao sam sa podesavanjima, ali nece da cuje za 2/3/3/11, tako da sada drzim na 2.5/3/3/11. 😀
Ali zato sam pomislio sto ne bih jos malo o/c i probao sam na 220MHz-a fsb, a tek je komp proradio na 1.8v za CPU i 1.8v za Chipset (VDD). :smoke: Menjanje napona za memoriju nije imalo uticaja kod mene. 😛
E sada mene interesuje da li smem da drzim voltazu za CPU tako visoko, ako je to uopste visoko. 😀 :trust:
Temperatura CPU-a je u idle-u oko 51C, dok u full oko 58C. 😡

Poslednja izmena:
Pa u svakom slucaju mu skracujes vek, ali..
Ako se ne greje previse, drzi ga na toj voltazi. Sto se latencija tice, mislim da je ona prva 2 problematicnija nego ostale. Probaj2.5;2,2,2,8. Mislim da je ovo dovoljna "aktivnost reda". Sto se tice 11, u pravu si da je to "usporenje" u odnosu na 5 ili 8, ali se pokazalo da sa tim tRAS na NF2, memorija moze ne vise frekvencije sa ostalim "zategnutim" tajminzima. Pa ako ti je NB (severni most) ogranicenje, i ne "ides" ne 250 MHz (sa recimo DDR200), slobodno smanji na 8 (ili koliko vec memorija dozvoljava).

Poz.

odvrni tt12 ako te ne nervira |]
meni recimo radi 2-2-3-11 na 210 pri 2.7v (mozda i radi sa manje, ali me mrzi da ga spustam, ionako undervoltuje...)
dok na 220 ide 2,5-3-3-11 pri 2.8v
dobitak je nikakav, tj po sandri i po doom timedemo, a em ploca nije srecna (zapuca se jednom dnevno npr), em dobija vecu voltazu itd...
naravno u oba slucaja mi je ukupno oko 2200mhz

milenkoc23 je napisao(la):
ma, ako mu nisu bh5/6 cipovi (ili ima sad neki novi 'ebem li ga kako se zovu) na memoriji nikada nece postici 2-2-2-x, a i ti 2-2-3- su mi onako 2-3-3- je sasvim realno.
Novi se zovi TCCD, Samsung-ovi cipovi od 4ns... a najsvetliji primerci se nalaze na Corsair XMS3200XL memorijama 😉
200 MHz sa 5-2-2-2, a zagarantovano je i 250 MHz, sa opustenim setovanjima.

Vladd je napisao(la):
Sto se tice 11, u pravu si da je to "usporenje" u odnosu na 5 ili 8, ali se pokazalo da sa tim tRAS na NF2, memorija moze ne vise frekvencije sa ostalim "zategnutim" tajminzima. Pa ako ti je NB (severni most) ogranicenje, i ne "ides" ne 250 MHz (sa recimo DDR200), slobodno smanji na 8 (ili koliko vec memorija dozvoljava).

Poz.
Gresis. TRAS na 11 nije usporenje, vec naprotiv - ubrzanje. Sa TRAS-om postavljenim na 11, dobija se najveci memorijski protok na nF2 plocama.
Nema to veze sa tim da memorija tek tako moze na vise frekvencije... vec, jednostavno, tako je *najbrze*. Na nF2.

Ovo je utvrdjeno i potvrdjeno... a cak i ja, koji sam pobornik 3-2-2-2 setovanja (i koje sam drzao mesecima! :d), vec dugo drzim 11-2-2-2. I to sam bio dokon, pa sam provrteo sva setovanja za TRAS, od 3 do 17, koliko moze kod nas na nF2.
Nema price, 11 je stvarno najbrze, tj. daje najveci bandwith u Sandri... i to od 3 do 11 linearno raste, a potom isto tako opada do 17.

Nece nikako da radi na CAS 2, probao sam i sa 2.9V za mem. ali nista. 😡
Nece ni na 215 MHz-a sa dole navedenim setovanjima, cak kada CPU dignem i na 1.825V i vdd na 1.8V. 😡 :wall: Nema veze. 😛
Ipak se ja drzim sada vec starih (mojih) setovanja (210MHz-a FSB, 2.5/3/3/11). 😀

Samo da se nadovezem osim tih cors xl ima sad i nekih gail i pqi turbo memorija koje imaju 2-2-2-5 na 200, a mogu da se navuku do 250... i nisu cak ni tako jako skupe... oko 120$ 512mb (geil je mozda malo skuplji...)

Gidra85 je napisao(la):
Nece nikako da radi na CAS 2, probao sam i sa 2.9V za mem. ali nista. 😡
Nece ni na 215 MHz-a sa dole navedenim setovanjima, cak kada CPU dignem i na 1.825V i vdd na 1.8V. 😡 :wall: Nema veze. 😛
Ipak se ja drzim sada vec starih (mojih) setovanja (210MHz-a FSB, 2.5/3/3/11). 😀

Nema to nikakve veze sa CPU voltazom nego iskljucivo sa Vdd, kvalitetom NB i kvalitetom memorije (u nekim slucajevima i sa voltazom memorije, koju po mom iskustvu sa Value memorijama nema smisla dizati u vecini slucajeva). Konkretno imao sam u mashini 2x256MB Corsa kao tvog koji je jedva radio na 210Mhz, a pre nedelju dana sam testirao druga 2 stika i izvukao 227Mhz rock stable iz njih u DC. Tako da ti je to kod value memorija kako ti se zalomi... Shto se tice latencija, na nForce2 konkretno nema nikakve razlike izmedju CAS3 i CAS2.5, jedino shto su ti vec rekli RAS Precharge treba da stoji na 11... Kao shto sam vec jednom rekao u nekom threadu, da nam sve te value memorije rade na visokim frekvencijama i zategnutim latencijama, kome bi prodali razne HyperX -ove,XMS -ove i sl. ?? 😀

danijel00 je napisao(la):
Samo da se nadovezem osim tih cors xl ima sad i nekih gail i pqi turbo memorija koje imaju 2-2-2-5 na 200, a mogu da se navuku do 250... i nisu cak ni tako jako skupe... oko 120$ 512mb (geil je mozda malo skuplji...)

Inace, najbolja memorija uopste od 2-2-2-5 memorija koje su deklarisane kao PC400 je OCZ Platinum rev. 2. Ide labavo i na 550. Ima odlican test na Anand-u. Corsair mi se cini da cak nije ni medju prve 3, ali nisam siguran.

ma kupi bre novi Digital!

Mozda bi ti bilo najbolje da pogledas veliki test ploca u novom broju Digital! casopisa, jer su tamo stavili jednu malu tabelu sa razlicitim setovanjima memorija na razlicitim plocama i uporedili rezultate - pa ti vidi sta ti najvise odgovara.

Pozdrav

zavisi sve i od internih instrukcija u samim mem. modulima. Recimo ja sam probao hyperX 370 na 200fsb 2-2-2-11 i isto to sa V-datom na 3-3-3-11 i V-data ima veci bandwith, ali recimo sa hyperX-om na 3-3-3-11 se javi usporavanje, dok se sa V-datom na 2-2-3-11 ne javi nikakvo ubrzanje (znaci fsb 200 je u pitanju, epox rda3i)

Ocu da kazem da je recimo corsair XMS verovatno interno brza od VS serije na istom taktu i sa istim latencijama. Voleo bih da ako neko ima mogucnost ovo da proba, proba, pa javi rezultate (Vladd jel mozes ti ?)

Black RIder je napisao(la):
Inace, najbolja memorija uopste od 2-2-2-5 memorija koje su deklarisane kao PC400 je OCZ Platinum rev. 2. Ide labavo i na 550.
Stigao i Corsair XMS deklarisan kao DDR550 sa CL3-4-4-8...

ZorMi je napisao(la):
Stigao i Corsair XMS deklarisan kao DDR550 sa CL3-4-4-8...
Opet bre OCZ bolji... njihov "OCZ Gold Edition PC-4400" ima iste latencije, osim sto je CAS spusten na 2.5.

Ovo pitanje je malo off topik ali ajde da ne otvaram novi topik bez veze , dakle interesuje me dali je bolje da prodam ovu moju memoruju (pise i potpisu koja je ) pa da kupim neku bolju(npr. HyperX itd.) ili da kupim jos 512mb pa da ih uparim kao 1GB ...sta vi mislite o tome, sta je bolje??? ,)
Pozdrav...:wave:

Poslednja izmena:
ako ja dobro razumem,
pitas da li 512 dobre ili 1gb losije memorije?!
definitivno ovo drugo...

nisi li ti vec upitkivao za slicnu temu?

Nisam pitao nista slcno, nego me interesuje i ja sam mislio ovo drugo nego reko da provjerim...
U svakom slucaju hvala 😉
pozdrav...

CAR je napisao(la):
"OCZ Gold Edition PC-4400" ima iste latencije, osim sto je CAS spusten na 2.5.
Ovu Corsair sam samo video, nisam probao. Oni na hologramu napišu latenciju uvek u obliku četvorocifrenog broja (3448), dakle ne mogu da napišu 2.5 😉. U ValueSelect su isto pisali 3 a bilo je 2.5, možda su ustvari isti chipovi kao na OCZ.

ZorMi je napisao(la):
Ovu Corsair sam samo video, nisam probao. Oni na hologramu napišu latenciju uvek u obliku četvorocifrenog broja (3448), dakle ne mogu da napišu 2.5 😉. U ValueSelect su isto pisali 3 a bilo je 2.5, možda su ustvari isti chipovi kao na OCZ.
Ozbiljan si za Value Select?!?
U bre, pa to je onda klasicna prevara... (ali u dobrom smislu 😉)

Mozda su isti cipovi k'o na OCZ-u, a opet mozda i nisu...

P.S. A u stvari, sve je ovo nebitno, jer: a) ti si video i probao Corsair-a DDR550, b) kod nas samo taj Corsair moze da se nadje... OCZ-a jednostavno nema.

CAR je napisao(la):
a) ti si video i probao Corsair-a DDR550, b) kod nas samo taj Corsair moze da se nadje... OCZ-a jednostavno nema.
Zato što Corsair ima zvaničnog Serbia distributera 😉 (http://www.corsairmicro.com/corsair/distributors.html#EU) pa novotarije stižu ovde kad i drugde po svetu. Cena doduše nije baš mala (180eu/512MB) ali to je top memorija i ne verujem da je drugde po Evropi nešto mnogo povoljnija. Lepo je da smo makar postali svet po tom pitanju...

@ZorMi: Sve je to lepo ali ja bih ipak da vidim i OCZ memorije i napajanja i josh svakojakih drugih gluposti koje ljudi van imaju, a mi mozemo samo da sanjamo 🙁

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
@ZorMi: Sve je to lepo ali ja bih ipak da vidim i OCZ memorije i napajanja i josh svakojakih drugih gluposti koje ljudi van imaju, a mi mozemo samo da sanjamo 🙁
Eh puste želje... Ma, kao da nam nešto fali ako svi imamo Asus ili Abit ploče, Corsair ili Kingston ram, Maxtor ili WD hard, LG ili Samsung monitore.. znate ono, v'rajeti iz d spajs of lajf... :bottle:

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
Nažalost, malo smo mi tržište i strane firme neće da daje distribuciju nekome ko može da proda npr. 200kom OCZ memorija mesečno. Firma koju znam (veliki uvoznik memorija na našem tržištu) se kratko lomila izmedju Crucial i Corsair (Kingston već ima 2 distributera), pa je uzet Corsair i tu je kraj, nema smisla zastupati još neku jaču marku (pored klase jeftinih NCP, Smart... koje preuzima Arilje).

Ipak je napredak veliki, pre godinu dana su se ovde samo prodavale ACE memorije, Eagle grafičke, Matsonic ploče, AMD Cat2 procesori, kineska kućišta...

ZorMi je napisao(la):
Firma koju znam (veliki uvoznik memorija na našem tržištu) se kratko lomila izmedju Crucial i Corsair (Kingston već ima 2 distributera), pa je uzet Corsair i tu je kraj, nema smisla zastupati još neku jaču marku (pored klase jeftinih NCP, Smart... koje preuzima Arilje).
Dobro su odabrali. Crucial memorije nisu nista jeftinije od Corsair-ovih, a dosta su losijeg kvaliteta (dobro, ajd' sad da izuzemo onu njihovu novu perjanicu, Ballistix seriju 😉).

Opet, da je izbor bio izmedju npr. PQI-ja i Corsa-a... *za njih* bi bolji izbor bio PQI.

CAR je napisao(la):
Opet, da je izbor bio izmedju npr. PQI-ja i Corsa-a... *za njih* bi bolji izbor bio PQI.
A za nas shta je bolje Corsair ili PQI? Ovu drugu nisam isprobao lichno
poz

Nazad
Vrh Dno