Šta je novo?

Podešavanje statičke ip adrese - problem

idemooo

Zapažen
Učlanjen(a)
29.10.2021
Poena
21
Pozdrav svima,

Pre svega, ne znam da li već postoji tema i da li sam je otvorio u pravom delu foruma, ako nisam, neka je administrator prebaci ili me obaveti.

Uglavnom, imam problem pri podešavanju IP statičke adrese, nisam baš siguran kako to funkcioniše, gledao sam podešavanja na internetu ali nisam uspeo. Na edit IP me zbunjuje sta da stavim za Subnet, Gateway i DNS. Meni adresa nije u formi 191...,vec 91.xxx.xxx.xxx

Šta će ti statička ip adresa? Pitam, jer postoje dve vrste statičkih ip adresa.

Treba mi za neku platformu na kojoj treba da radim, kod provajdera sam samo tražio statički ip.

Kakve dve vrste?

Verovatno zvučim glupo ali mreže stvarno nisu moj fah.

U tom slučaju ti treba javna ip adresa, a sve informacije o parametrima dobijaš, kao što reče @dzonihsv , od provajdera.

Meni je bukvalno dečko napisao na papir SAMO ip adresu i kad sam ga pitao za podešavanja, rekao je, citiram: to je lako, vidi na internetu.

Hvala na informacijama.

Na čemu je podešavaš?

Ako ti je provajder dodelio javnu statički IP adresu, to znači da će ta adresa uvek biti dodeljena tvom ruteru. Nema šta da podešavaš u vezi toga.

Koji provider? Koji HGW imas? Samo odradi restart i vidi na WAN ili na whatismyip.com vidis tu IP adresu

Meni je bukvalno dečko napisao na papir SAMO ip adresu i kad sam ga pitao za podešavanja, rekao je, citiram: to je lako, vidi na internetu.
koji sad dečko? provajder ili posao?
ako je posao, meni zvuči da je u pitanju VPN

Ma provajder, tj. decko koji radi u mtsu.

Rekao je da mi je to sad staticki ip ali meni i dalje menja ip kad udjem da proverim na neki sajt, tj. i dalje je dinamicki.

Je l' plaćaš ti za tu uslugu? Ako da, zovi ih i traži podršku. Najlakše ti je tako, mi ovde možemo samo da nagađamo šta konkretno treba da se uradi.

Da, zvacu ih sutra, to je najbolje. Placam 500 dinara na mesecnom nivou, tj. tek treba da placam od sl meseca.

Mislim da ti uopšte nisu ni dodelili statičku ip.
Ja sam im 2x tražio, ali kao da zabaguju kad fizičko lice traži tu uslugu, pošto su izgleda naučeni da to traže samo firme.

Da, na kraju je ispalo da mi nisu ni dodelili.

E sad, imam jedno drugo pitanje. Planirao sam da uzmem VPN tj. da kupim NordVPN ili CyberGhost ili nesto trece.

Da li je neko koristio nesto od toga? Zanima me da li moze kod njih da se podesi da je IP u Srbiji i da li moze da se menja (ne da bude dinamicki nego da menjam staticki ali ne sam od sebe kad ja hocu)

Nazad
Vrh Dno