Moze, al se nece previse usreciti ako proba samo sa kjucnim recima tipa faks ili fax - trebalo bi da proba sa npr "slanje faksa".
Elem (dobro_dosao Draganche), za slanje i primanje faksova potreban je osim faks-modema i softver koji omogucava slanje i primanje faksova. Windowsi(xp) imaju svoj softver, koji se (ako se dobro secam) ne instalira po defaultu (ukoliko niste imali modem prilikom instalacije) pa ga treba dodati kroz Control Panel>Add or Remove programs>Add or Remove Windows Components>Fax Services. Nisam siguran za Vistu, ali se pretpostavljam nalazi na slicnom mestu.
Medjutim, oni koji su pc koristili za faxovanje, najcesce su koristili neki ne-ms (nezavisni) softver. Najpoznatiji su (bili) Mightfax, winfaxpro itd. Na ovoj listi
http://www.freedownloadscenter.com/Best/pc-fax-freeware.html ces naci neke od danasnjih softvera koji bi mogli da ti zavrse posao, a mislim da bi bilo dobro da na bench forumu potrazis listu freeware programa koje su ljudi cesto dopunjavali, jer verujem da ces tamo naci najadekvatniji softver, a i van toga ima gomila vrlo korisnog sw-a.
Kada se ima modem i instalira softver potrebno je u softveru podesiti kako ce "fax" da se ponasa, tipa na koje ce zvono da se javi, sta ce da uradi prilikom primanje (dal` ce odma` da stampa ili ce primljeno da cuva kao fajl) itd.
Licno, pre nekih 5-6 godina, secam se da sam imao problem da sa jednim modemom da namestim da mi se javlja na fax. Mogao sam da saljem, ali ne i da primam. Hocu da kazem da podesavanje faksa ne mora da ide bas glatko. Bice ti potrebno da angazujes jos nekoga - da kada budes podesavao svoj fax, da onda ti zoves/saljes druge (faxove) i oni tebi, kako bi adekvatno testirao primanje i slanje.
Mislim, mozda protekne sve glatko i bude spremno cim instaliras softver - a moze da se desi da se ceo dan maltretiras sa menjanjem parametara u softveru za faksiranje.
Srecno