Šta je novo?

Podaci u listingu kod MT:S-a?

radar

Čuven
Učlanjen(a)
01.10.2001
Poena
619
Imao sam 064 prepaid broj, ali pošto radim u maloj firmi, gazda je uzeo naše kartice i "umrežio" nas, pri čemu smo prešli na postpaid. Račun ne plaćam ja niti imam priliku da ga vidim, ali problem je što ne bih voleo da neko ima uvid u moje pozive (odlazne, a posebno dolazne). Zbog toga me interesuje koje sve podatke sardži račun, a koje listing koji se dobija po zahtevu. Konkretno me interesuje da li listing sadrži sledeće podatke.

1. Kompletne brojeve za sve odlazne pozive (i one koji ulaze u besplatan broj minuta koji se dobija).
2. Kompletne brojeve za sve dolazne pozive.
3. Kompletne brojeve za sve odlazne poruke (i one koje ulaze u besplatan broj poruka).
4. Kompletne brojeve za sve dolazne poruke.
5. Da li nešto od ovih podataka sadrži i sam račun?
6. Za koliko meseci unazad može da se traži listing?
7. Koje još podatke sadrži listing?

Posebno me interesuju podaci za pozive i brojeve koji su mene zvali, jer ne bih voleo da neko ima uvid u telefonske brojeve ljudi koji su mene zvali ili mi slali poruke (ako već mora da vidi koga sam ja zvao i kome sam slao poruke).

Takođe me interesuje koja je procedura zahteva listinga, to jest da li neko može da traži listing za moj broj bez mog znanja i da li je gazda sada vlasnik svih naših brojeva samim tim što je sklopio postpaid ugovor za sve i on plaća naše račune.

Konkretno listing na sajtu sadrži brojeve u celosti za sve odlazne pozive i poruke. Dolaznih poziva i poruka nema u listingu. Ustvari ima dolaznih poziva ukoliko si u roaming-u, onda mora da uđe u listing jer se naplaćuje.

Moze da dobije (i verovatno hoce) uz racun postom specifikaciju poziva sa trajanjem razgovora, odnosno opisa vrste usluge (sms, gprs, roaming) a istu opciju ce verovatno dobijati i na mail ako ste umrezeni kao biz net ili vpn. Ne znam kako mu je uspelo da vase kartice preuzme i napravi biz net, to obicno ide paket 5-20 broj do broja, ali ako ste bilo koja mreza imace kompletan uvid u sav odlazni i dolazni saobracaj sa tvog telefona

Poslednja izmena:
Konkretno listing na sajtu sadrži brojeve u celosti za sve odlazne pozive i poruke.
Mene više interesuje listing u papirnoj formi, pošto da bi dobio šifru za sajt mora da pošalje sms sa mog broja, a to već ne može bez mog znanja.

Vidi, firma nema pravo da placa tvoj privatni broj cak ni kada ga koristis u sluzbene svrhe, tako da pretpostavljam, gazda je prebacio tvoj broj na firmu i dobija racun sa sve specifikacijom poziva po defaultu kada se radi o biz netu

ako je tvoj broj postao firmin, on sada, uz odgovarajuci nalog moze da dobije sve informacije vezane za taj broj (odlazni dolazni, poruke znaci apsolutno sve), cak, i u slucaju da sumlja na neku spijunazu moze i sadrzaje poruka....sa lakocom brojeve onih koji su slali kao i prvih par znakova poruke. a ako je bas uporan, i kompletan sadrzaj poruka u oba pravca sa ozbiljnim listingom od vise meseci unazad! naravno sve bez tvog znanja, to sto je broj u tvojim rukama ne znaci da si ti vlasnik istog.
moj savet ti je da ako je takva situacija da ipak pripazis ili sto je daleko bolje da uzmes neki licni prepaid broj za akcije koje nisu za svacije oci!
zvuci surovo i da covek vise nema privatnosti ali je na zalost tako...
ako potrazis po forumu videces da je slicna tema bila aktuelna. sad kad broj vise nije tvoj, zapravo nemas sanse ni da se na bilo koji nacin zalis sto ti neko ulazi u privatnot ako to (nadam se da nece) bude slucaj.

kao i prvih par znakova poruke. a ako je bas uporan, i kompletan sadrzaj poruka u oba pravca
Zar se poruke ne brišu sa servera odmah po isporuci? Ako si ti u pravu, onda je privatnost korisnika ozbiljno narušena.

Poruke se ne čuvaju, ali se na poseban zahtev posebni brojevi mogu pratiti ... To baš ne može da zahteva gazda firme (osim ako firma nije Telekom :D).

Inače u listingu se vidi sve što ti je naplaćeno ... jer listing za to i služi ... Odlazni pozivi i poruke, vreme i broj na koji je upućeno, kao i trajanje poziva. Svako povezivanje na Internet ili skidanje MMS-a, sve se vidi. Dolazni pozivi i SMS u matičnoj mreži se ne vide, ali u ROAMINGu se vide (jer se i prijem poziva u roamingu naplaćuje).

Osnovna namena listinga je da proveriš da li ti je naplaćeno ono što si koristio, a ne da te prati šta radiš. To što se listing više koristi u ove druge svrhe ... **** ga ... tako je.

Predlog - nek' ti ovaj broj ostane na firmu, a ti uzmi još jedan "švalerski" (imaš ih sad na svakoj trafici za 200 din) za ono što ti treba a ne želiš da gazda zna ... mada, ako mu i žena ima broj na firmu, pa proveri i njen listing, pa vidi tvoj drugi broj ... eee ... onda si u problemu! :D

Inače u listingu se vidi sve što ti je naplaćeno ... jer listing za to i služi ... Odlazni pozivi i poruke, vreme i broj na koji je upućeno, kao i trajanje poziva. Svako povezivanje na Internet ili skidanje MMS-a, sve se vidi. Dolazni pozivi i SMS u matičnoj mreži se ne vide, ali u ROAMINGu se vide (jer se i prijem poziva u roamingu naplaćuje).
OK, to je ono što sam i mislio i to mi je logično, ali to se razlikuje od onoga što kaže frenchie. Ko je tu u pravu. Može li neko da mi da 100% preciznu informaciju. Jako mi je bitno da li se vide dolazni pozivi i poruke i da li se može doći do sadržaja poruka recimo od pre mesec dana.

I još nešto. Da li listing automatski stiže uz račun ili je potrebno zahtevati ga?

Poslednja izmena:
vidi, na zalost, bliski ljudi u mom neposrednom okruzenju su prosli kroz sve ovo sto sam napisao. ako pogledas po forumu nacices post koji se odnosi upravo na to, i na sam telekom. nije mi u interesu da sada ovde nesto pametujem ali postoje nacini da se dodje do "bas svega"! cak i do toga da te precizno lociraju gde se nalazis. naravno za neke od stvari bi u principu bio potreban sudski nalog, mada koliko slucaj sa kojim sam ja upoznat kazuje, dovoljno dobro poznanstvo odradjuje stvar. sad nesto mi je malo verovatno da bi tvoj sef toliko daleko isao i zapravo da li je on u potpunosti upoznat sa svim mogucnostima. ni ja nisam verovao...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=109641
za tvoje dobro, bolje pazi!

Ja sam ti rekao šta je po zakonu, frenchie ti je rekao šta je izvodljivo u Srbiji ... Razumemo se? ;)

Pre neki dan sam isao da prebacim moj br na firmu, posto je vec bio postpaid, ali sam ga ja placao iz svog dzepa...
moje iskustvo je sledece:
listing odlaznih poziva se ne dobija po defaultu, vec ako si potpisao zahtev u lelekomu ili ako je listing ranije stizao za taj br.
jadac je sto samo ovlasceno lice to zna i moze da ga trazi ili da ga otkaze.

veca glupostje sto za svaku sitnicu, kad zoves korisnicki servis i hteo bi da promenis nesto, moras da cimas direktora firme, posto samo on moze da bude ovlascen (ili da mu otmes licnu kartu pa se lazno predstavis - potrebna je br l.k, maticni br i pib)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno