Šta je novo?

Pocket Camcorders (webbie, picsio, flip ...)

BOOGIEMAN

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2005
Poena
320
zapali mi za oko ovi uredjaji, velicinom i cenom - narocito ovaj: Sony Webbie MHS-PM1

a tu je i konkurencija:

- Samsung HMX-U10
- JVC Picsio
- Flip Ultra
- Kodak Zi serija
- dodajte sta nisam naveo

interesuju me informacije o kvalitetu i funkcionalnosti iz prve ruke i sta od ovog moze da se nadje kod nas ?

PS
Ako nadjete neki dobar clanak na ovu temu, recimo o uporednom prikazu raznih modela, plz dodajte link ka njemu

Iz prve ruke cesh teshko dobiti info, ali gledaj na to kao i na "normalne" kamere. Ko od navedenih pravi najbolje, taj ce napraviti i najbolju minijaturnu, i to nije ovaj F(i)lip :d

verovao ili ne, taj Flip ima najbolje ocene na Amazonu, to je valjda neka firma koju je kupio Cisco :)
Mada sam ja sklon uverenju da Ameri ne vole nista sto dolazi iz Japana i da su poprilicno pristrasni prilikom poredjenja 'domace' i strane robe :trust:

Btw, ovaj Samsung bi trebao da se pojavi u Metrou za 3-4 dana, sa cenom od oko 100 evra, ali mi on deluje najgori od svih

Poslednja izmena:
verovao ili ne, taj Flip ima najbolje ocene na Amazonu, to je valjda neka firma koju je kupio Cisco :)

A inache se i Amazon i Cisco bave videom vec decenijama :d

Mada sam ja sklon uverenju da Ameri ne vole nista sto dolazi iz Japana i da su poprilicno pristrasni prilikom poredjenja 'domace' i strane robe :trust:

Ima i toga, a glavno je to da vishe niko van Japana ne zna da napravi konkurentnu kameru. Kodak je odavno prso, ja ne znam odakle ta kamera uopshte :)

Btw, ovaj Samsung bi trebao da se pojavi u Metrou za 3-4 dana, sa cenom od oko 100 evra, ali mi on deluje najgori od svih

I jeste najgori, a dovoljan je i podatak da se prodaje u Metrou :d

Driveru, od nabrojanih si ti koliko se ja secam sve marke opljuvao...?

Opljuvao sam sve osim Sonija koji istina ima loshe kamere entry level klase, ali one jache su im vrhunske. Ali poshto je na kameri najbitniji senzor, Sony je prvi proizvodjach senzora na svetu, a ako se uzme u obzir i njihova istorija u tehnologiji i minijaturizaciji, posvecivanje paznje detaljima, kvalitetu izrade, siguran sam da je ta kamera najbolja, iako mislim da su sve komplet neupotrebljive, i pre ne bih uzeo nishta nego neko u od ovih :)

Ma da, sto bi neko zeleo kameru velicine kutije za sibice, kad moze da se uzme dslr koji snima fantastican video |>>

Elem, ja ne bih to uzeo zbog ocajne ergonomije, moj mali panasonic je za mrvicu veci (i snima mpeg2 umesto 4), ali mi deluje puno upotrebljivije... takodje bih rekao da vecina dobrih proizvodjaca ima sad male kamere, normalnog dizajna, sto je sigurno bolja ideja...

pa da, nisam planirao da snimam svadbe ... size matters. :D
O kom Panasonicu pricas, jel moz' to da stane u dzep ? :)

Koliko je velichina dobra za noshenje, toliko je losha za samo snimanje, te kamere se ne mogu mirno drzati u ruci a mislim da ni jedna nema stabilizaciju, pa ti je bolje da kupish neki mobilni koji dobro snima video, nece biti velika razlika a nosicesh ga svuda sa sobom :)

neki od vas stvarno imaju 15 godina i pripadajući karakter !

čovek pita za tipičnu vrstu proizvoda: hd kamerica malih dimenzija, po strukturi slična mobilnom telefonu, da ne kažem lako "sakrivljiva".
Taj proizvod ima svoju tipičnu primenjivost u svakodnevnom životu, i ljudima koji ih žele uzeti da bi ih koristili na tipičan način koji njihove osobine dozvoljavaju
nećete pomoći tako što im, uz 15godišnjačku nadutost i prepametnost, kažete da je bolje da kupe nešto što je skuplje, veće, komplikovanije za upotrebu kada je u pitanju ta nominalna funkcija.

Ovaj tip kamere i zovu youtube kamere, zato što daju kakav-takav hd snimak (nije za DiscoveryHD , ali valja za Internet), u aparatu takvih dimenzija i oblika da se može lako maskirati, i takvog UI da se može brzo i jednostavno pustiti u funkciju.

Ljudi koji se diče gomilom inače korisnih podataka o nekoj temi i materiji, ali sa neobjašnjivom (bar za ljude koji nisu obrazovani psiholozi) potrebom da njima zasipaju ljude kojima one nisu ni od kakve koristi u datom trenutku.

od navedenih kamera video sam da se prodaje jedino ova samsung hmx u10 i to za 10-tak hiljada, ali na internetu je uglavnom kritikuju
i u odnosu na nju preporučuju kodak zi8.

Poslednja izmena:
A ko je ovde prichao o nechem skupljem, vecem i komplikovanijem ?

Recheno mu je da je bolje da kupi mobilni sa dobrim videom jer ce to biti jednako upotrebljivo koliko i takva kamera, a uvek ce ga imati u dzepu...

Poslednja izmena:
Ne znam koliko kostaju te youtube kamerice koje nemaju opticku stabilizaciju i sumnjivog su kvaliteta videa, ali digitalni aparat canon ixus 100is izuzetno je malih dimenzija (87x56x18 mm), ima opticku stabilizaciju i extra hd video i u potpunosti odgovara nameni pokretaca teme, kod nas moze nov da se nadje za 200e.

sve ove koje je postavljac teme naveo, sudeci po internet prodaji, su maximalno 200$
sto znaci da bi i sa nasim lopovskim cenama bile jevtinije od mobilnog telefona sa
jednako dobrim snimkom.

predlozeni n82 jeste dobar telefon, ali telefon, a da bi se na bilo kom mobilnom doslo do opcije snimanja, treba procackati menije, a cak i da se namesti shortcut na jedan klik, cesto kamere na mobilnim telefonima imaju brzinu reakcije na tu prvu komandu ko mrtav konj. i sta ako neki poziv ili sms prekine snimanje ?
sada gledam, na onom domacem sajtu , n82 kosta 360e
ne znam, ali recite mi jel ima telefon sa hd snimkom, a da je ispod 300e ?

predlozeni fotoaparat ixus100is kosta oko 200e , i iako je malih dimenzija i ima dobar hd snimak, u njegovom slucaju dolazi do izraza oblik: kao i vecina aparata ima izvlacece socivo, i to socivo je na sredini. nisam ga nikada koristio, ali mogao bih da se opkladim da kada se ukljuci, da mora da se kroz sistem menija odabere mod snimanja.

ove tzv. youtube kamere imaju socivo u vrhu kucista, koje je oblika mobilnog telefona, sto im daje lepu mogucnost da snimaju zadenuti u dzep, ili sakriveni u rukav. startuju se na jedan klik, i nemaju izvlacecih/pokretnih delova.

pa valjda je to jasno, zasto ih prave takvog oblika.

Znachi fora je u stvari imati kameru koja snima kao mobilni ali na nju niko ne moze da te zove :), koshta kao fotoaparat koji i bolje snima video i pravi odlichne fotke samo zato shto ti mislish da te kamere imaju neku ergonomiju ? :)

Najveci problem tih kamera je bash ergonomija/velichina, posle toga premali senzor, a treci problem je stabilizacija, tri najbitnije stvari kod kamere. Nece on da kupi telefon umesto kamere, vec treba da proda onaj koji ima, doda 200e i kupi N82, i tako dobije i telefon i kameru istog kvaliteta kao ovo, ali je u svakom trenutku pod rukom, i ne nosi nishta vishe od mobilnog koji je i do sada nosio...

Te male kamerice sluze samo za neobaveshtene youtubere koji su juche "otkrili internet" i koji pojma nemaju u vezi sa kamerama, ali one se zovu "webbie" pa to mora da sluzi za net. To shto te kamere imaju neupotrebljive senzore za sve indoor, nema veze, ionako oni koji ih kupuju nisu ni videli bolje..

Ovaj forum sluzi bash za takve stvari, da ne budesh vishe prosechni kupac koji pojma nema nishta i kupuje u supermarketu, vec da razumesh shta kupujesh, zashto je to dobro ili loshe ili zashto neshto treba/ne treba kupiti. U ovom sluchaju, to su chiste bachene pare i to je najgora kupovina koju mozesh da napravish...

Poslednja izmena:
... vec treba da proda onaj koji ima, doda 200e i kupi N82...
Kada (bih uspeo da) prodam ovaj koji sada imam trebalo bi mi jos oko 355 eurona do pomenute Nokie :sceptic: ... ako webbie kod nas bude kostao oko 10k din kao samsung, verovatno cu da okusam srecu :)

Kakva je situacija sa softverskom stabilizacijom slike video zapisa. Jel to brzo & lako izvodljivo, kakvi su rezultati, i koji su top programi za tu namenu ?

canon ixus 100 is izgleda odlicno, razmislicu o tome :wave:

I kad ste vec krenuli da nabrajate alternative, mogli bi ste da izdvojite i par kamkordera koji su trenutno best buy u low cost kategoriji ... nasao sam neki jvc everio gz ms95 za 150 evra, mada sumnjam u kvalitet cim na njihovom sajtu nema ni reci o modelima ispod gz ms120. Oba pomenuta imaju samo VGA rezuluciju ali mi to ne smeta

VGA rezoluciju ? :) Pa to je manje od standardne PAL rezolucije, kupi mobilni za 100e koji to snima, taman da uradish upgrade sa tog koji imash :)

Na softversku stabilizaciju zaboravi, i na najjachem kompu to predugo traje, a poshto cropuje sliku i onako losh kvalitet ce postati josh loshiji. Ako imash telefon od 5e, sigurno nemash komp od 1000 da bi to uradio koliko toliko brzo, ali trenutno ne postoji takva mashina koja ce to odraditi onako usput za svaki snimak koji imash, na najjachoj mashini to traje bar 3x duze od trajanja videa...

Ako vec morash da kupujesh krsh, imash one Toshibe Camileo HD, za oko 100e..

Meni je pogotovo smešno što takve HD kamere snimaju baš u hadeovskih 1920x1080 a imaju optiku čiji bi "kvalitet" bio smešan i na kameri VGA rezolucije.

Te mikro HD kamerice bi trebale da koštaju 50-60 eur da bi cena bila proporcionalna onom što je u njih ugrađeno i onom što pružaju. Problem je što je mnoštvo onih koji to kupuju nema pojma koliko su te kamerice u stvari loše. Nije problem ako neko to kupi a tačno zna šta kupuje. Problem su oni što ne znaju.

Na kraju krajeva, idi u neku radnju gde to ima izloženo. Ubaci svoju karticu, dozvoliće ti u radnjama tipa Tehnomarketa, i snimi par minuta okoline. Odnesi to kući i vidi kako izgleda.

Dakle BOOGEMIAN, ok, rečeno ti je ovde, to je izuzetno skupo prema onome što pruža kao "registrator video zapisa". Ali naravno da treba da kupiš ako tačno znaš šta kupuješ, ako ti baš to treba i ako ti odgovara.

edit: Da dodam, i ja se slažem da ćeš sa nekim od novijih Ixus-a koji podržavaju veće video rezolucije, dobiti mnogo više zabave a za ne mnogo više para.

Poslednja izmena:
driver +1

<.....sto im daje lepu mogucnost da snimaju zadenuti u dzep, ili sakriveni u rukav. startuju se na jedan klik....> ko sad govori kao da ima 15 god. ovo sto si naveo treba ti samo ako si voaer...oprosteno je ako ces da snimas predavanja i profane koji pricaju 300 na sat pa nemozes da stignes da napravis beleske :)

VGA rezoluciju ? :) Pa to je manje od standardne PAL rezolucije, kupi mobilni za 100e koji to snima, taman da uradish upgrade sa tog koji imash :)

Na softversku stabilizaciju zaboravi ...

Ako vec morash da kupujesh krsh, imash one Toshibe Camileo HD, za oko 100e..

thx tebi, a i ostalima. Necu da se zalecem, u sledecoj generaciji ovih dzepnih kamerica ce valjda da ugrade stabilizaciju slike i dodaju malo optickog zooma :)

Još jednom: glavni adut ovih kamerica je njihova brzina upotrebe i jednostavnost upotrebe. "Stvorila" ih je opšta pomama za kačenjem snimaka na internet.
Za takve namene kvalitet snimka NIJE prioritet, pogotovo kada je ovaj lošiji kvalitet ipak dovoljno dobar da se jasno vidi šta je na snimku.
Pun je youtube test snimaka za sve ove uređaje, čak sam na jednoj drugoj temi ovde postavio link na jedan gde neki bambus upoređuje dva uređaja u mračnim uslovima, evo ga opet:
http://www.youtube.com/watch?v=EBBGRxAF2uQ
http://www.youtube.com/watch?v=v80KdfVDndc

Ako hoćete da nađete i neki drugi, u pretragu ukucate naziv uređaja i reč "test" ili "sample" ili "low light".
Da, istina je da je kvalitet snimka u svim uslovima koji nisu napolju-u-podne lošiji nego kod nekih drugih proizvoda, i da mnogi od ovih aparata nemaju stabilizaciju pa se i snimak iz najmirnije ruke trese kao zemljotres, ali to je valjda cena niske cene i malih dimenzija, mada čini mi se da neki i imaju
baš tu stabilizaciju. Y_biga, nisam se detaljno informisao, i u ovu temu sam se uključio, kao što vidite iz
totalno šesnaestih razloga.

E sada o pitanju voajerizma;
Koliko sam ja upućen, voajerizam je pojava da neko oseća sexualno uzbuđenje (samo) ako posmatra
druge osobe u sexualnom činu.
A da li je voajerizam ako recimo na ulici naletiš na situaciju koju vredi snimiti, ali ako akteri primete
da ih snimaš, prekinuće sa činjenjem: krađa, oštećivanje javne i privatne imovine, tuča, maltretiranje
slabijih... Ili na poslu, neko ko ne bi trebao ulazi u recimo magacin, ili gleda dugometražne filmove na
radnom mestu, ili radnik obezbeđenja se kurči medju ostalim zaposlenima tako što repetira napunjen pištolj,
a noć pre toga je dežurao uz pomoć flaše pića.
Ili uđes u pekaru, a prodavačica istom rukom briše nos i služi mušterije... Ili odeš u opštinu ili mup, a
šalterski pacov je u svom uobičajenom drskom neprofesionalnom izdanju, pa ga lepo uslikaš dok te
tretira kao gnjidu, i okačiš na youtube. Naravno da se njemu neće desiti ništa, ali bar će ga videti njegova deca.

To je sve veoma lako snimiti sa aparatićem koji nonšalantno nosiš okačen oko vrata kao mobilni, ili
zadeneš u džepić od košulje ili jakne da viri samo vrh na kojem je smešteno sočivo.

To je nešto što meni pada na pamet, ne znam da li sam zbog toga najzlobnija i najporemećenija osoba
u selu, ali kao što sam rekao, u pitanjuje specifičan uređaj sa specifičnom namenom i ne može se upoređivati
sa drugim uređajima van tog konteksta.

Kao kada bi neko rekao da su čitači e-knjiga ****** jer na njima ne može da se sluša Hi-Fi zvuk, ni da
se gleda HD film, ali zato na svakom računaru i lap-topu i ponekim mobilnim telefonima možeš sve to
i naravno možeš da pokreneš dva ili tri ili deset prozora sa e-knjigama i da ih čitaš, pa još ako te
e-knjige imaju slike, videćeš ih u boji. Shvatate ?

Još jednom: glavni adut ovih kamerica je njihova brzina upotrebe i jednostavnost upotrebe. "Stvorila" ih je opšta pomama za kačenjem snimaka na internet.
Z....Ili na poslu, neko ko ne bi trebao ulazi u recimo magacin, ili gleda dugometražne filmove na
radnom mestu ?

za sve to sto si rekao ne treba ti HD, vec je dovoljan mobilni. a da je ona nesto skrivenija od mobilnog ne bih rekao, ako pogledash slike videces da je ista konstrukcija kao mobilni...objektiv je na istom mestu kao 99% mobilnih telefona + sto nijednu tu situaciju neces moci da snimish ako nije po danu. isto mislim da ove kamere nemaju neku prakticnu primenu, osim eto tako...ako imash vishak love...
ne znam koji je start up time ovih uredjaja, ali sumnjam da je nesto brzi od vecine mobilnih...pa na mom samo kliznes vrata od sociva i to je to... + sa tim cudom imash jos jedan aprat da mislis da treba da poneses da bi snimio kolegu kako gleda filmove na poslu!? i otrcao kod sefa da ga kazes, a sef te pita `jel HD snimak` :D

Poslednja izmena:
Ljudi, da li za ~100e moze da se kupi kvazi HD kamerica koja snima u 720p ili 1080p, moze. A da li za ~100e moze da se kupi mobilni, nov ili polovan, koji snima video u kvazi 720p ili 1080p!? :D:D:D:D:D:D

Ne moze, ali kamerica od 100e nema mogucnosti mobilnog :) To shto ti kazesh stoji samo u sluchaju onih koji ne koriste mobilni uopshte ;)

za 100€ HD ko je imao priliku da vidi taj HD u stvarnosti odmah bi svatio da je marketing opasna stvar. Jedan prijatelj povucen oglasima u BGD je kupio Praktika HD kameru za nekih 170€ model 5.4 tako nesto povucen time da je nekad u nase vreme Praktika bila dobar entry level SLR uz Zenit za sve one koje nisu mogli da se domognu Minolta, Canon, Nikon, Ricoh...i ostalih kvalitetnijih SLR aparata. Uz sva moja ubedjivanja da HD netreba traziti u klasi ispod ~500€ on ju je kupio..sad ima plasticno djubre koje nije ni aparat ni kamera.
A kad se pogleda Praktica 5.4 HD ona izgleda "ozbiljnije" od pomenutih phone-look aparata. I ko sto >driver< rece bolje kupi mobilni phone imaces i aparat isto toliko upotrebljiv kao i taj mali

Haha, to je najjacha fora sa Praktikom :) U digitalnom svetu nikad nishta osim dna nisu napravili, ali ljudima ostala pricha od njihovih roditelja :)

Razumem ja vas ali ima ljudi koji stvarno koriste mobilni samo za razgovor. Imam kolegu sa faksa koji ima Nokia 1200 i nije ni znao da ima baterijsku na telefonu a poruke i ne koristi. Sta bi on sa N82.

Vrh Dno