Još jednom: glavni adut ovih kamerica je njihova brzina upotrebe i jednostavnost upotrebe. "Stvorila" ih je opšta pomama za kačenjem snimaka na internet.
Za takve namene kvalitet snimka NIJE prioritet, pogotovo kada je ovaj lošiji kvalitet ipak dovoljno dobar da se jasno vidi šta je na snimku.
Pun je youtube test snimaka za sve ove uređaje, čak sam na jednoj drugoj temi ovde postavio link na jedan gde neki bambus upoređuje dva uređaja u mračnim uslovima, evo ga opet:
http://www.youtube.com/watch?v=EBBGRxAF2uQ
http://www.youtube.com/watch?v=v80KdfVDndc
Ako hoćete da nađete i neki drugi, u pretragu ukucate naziv uređaja i reč "test" ili "sample" ili "low light".
Da, istina je da je kvalitet snimka u svim uslovima koji nisu napolju-u-podne lošiji nego kod nekih drugih proizvoda, i da mnogi od ovih aparata nemaju stabilizaciju pa se i snimak iz najmirnije ruke trese kao zemljotres, ali to je valjda cena niske cene i malih dimenzija, mada čini mi se da neki i imaju
baš tu stabilizaciju. Y_biga, nisam se detaljno informisao, i u ovu temu sam se uključio, kao što vidite iz
totalno šesnaestih razloga.
E sada o pitanju voajerizma;
Koliko sam ja upućen, voajerizam je pojava da neko oseća sexualno uzbuđenje (samo) ako posmatra
druge osobe u sexualnom činu.
A da li je voajerizam ako recimo na ulici naletiš na situaciju koju vredi snimiti, ali ako akteri primete
da ih snimaš, prekinuće sa činjenjem: krađa, oštećivanje javne i privatne imovine, tuča, maltretiranje
slabijih... Ili na poslu, neko ko ne bi trebao ulazi u recimo magacin, ili gleda dugometražne filmove na
radnom mestu, ili radnik obezbeđenja se kurči medju ostalim zaposlenima tako što repetira napunjen pištolj,
a noć pre toga je dežurao uz pomoć flaše pića.
Ili uđes u pekaru, a prodavačica istom rukom briše nos i služi mušterije... Ili odeš u opštinu ili mup, a
šalterski pacov je u svom uobičajenom drskom neprofesionalnom izdanju, pa ga lepo uslikaš dok te
tretira kao gnjidu, i okačiš na youtube. Naravno da se njemu neće desiti ništa, ali bar će ga videti njegova deca.
To je sve veoma lako snimiti sa aparatićem koji nonšalantno nosiš okačen oko vrata kao mobilni, ili
zadeneš u džepić od košulje ili jakne da viri samo vrh na kojem je smešteno sočivo.
To je nešto što meni pada na pamet, ne znam da li sam zbog toga najzlobnija i najporemećenija osoba
u selu, ali kao što sam rekao, u pitanjuje specifičan uređaj sa specifičnom namenom i ne može se upoređivati
sa drugim uređajima van tog konteksta.
Kao kada bi neko rekao da su čitači e-knjiga ****** jer na njima ne može da se sluša Hi-Fi zvuk, ni da
se gleda HD film, ali zato na svakom računaru i lap-topu i ponekim mobilnim telefonima možeš sve to
i naravno možeš da pokreneš dva ili tri ili deset prozora sa e-knjigama i da ih čitaš, pa još ako te
e-knjige imaju slike, videćeš ih u boji. Shvatate ?