Šta je novo?

Pocetnicko pitanje..

ficicaaa

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2008
Poena
380
Film BD Rip ili neki HD na 40" full hd tv-u (ne znam jel 16:9 ili 16:10) mi stalno crno gore i dole nikako nece skinut sirov da pusta celu sliku uvek je sasecen al samo gore i dole.
Svi "noviji" su reolucije ili 16:9 ili 16:10 sto kapiram da moj tv svakako podrzava.
Kako da podesim da mi bude full slika bez tog crnog?
Inace model tv-a je LE40A558 samsung
hvala

ok, jel ima neki fazon kako da prebacim u 16:9 jer ne znam da li moj tv podrzava 16:10?
Poenta je da bude u full a da nisu "izduzeni"

Poslednja izmena:
Ајде 16:10, ајде и 16:9, али где нађоше 2.4:1.. Како су кренули на крају ће да буде 5:1..

^ Pa to su najmladji formati, nastali tek u vreme digitalije, a 16:10 filmovi ne postoje, to je format samo za kompove. 1.85 i 2.39 se koriste decenijama u filmskoj industriji.

pfff, procitao sam al tek mi sad nishta nije jasno...
:(
Samo me edukujte jel moze ili ne moze, znaci jel mogu crne horizontalne linije da se pretvore u "film"a da ljudi nisu "abnormalni":D
da slika nije razvucena ?

Može ako zumiraš sliku. Ako imaš crne trake gore i dole i zumiraš sliku, crne trake će nestati ali ćeš izgubiti deo slike sa leve i desne strane. Pogledaj ponovo slike za film "Once Upon a Time in the West" (vestern film) preko linka koji ti je weasel ostavio.
Ili konkretno:
original.jpeg
original.jpeg

Znaci MORA da postoje crne trake inache slika postaje zumirana i "izduzena"...
Neverovatno, a ja reko formati 16:9 i 16:10 mogu na lcd.
Uzas
hvala

Pa mogu .. Ja ti opet ponavljam
za 16>10 verujes nekom ko je lupi ko nas politicar.
16>9 ima ali je retko.
Napisao sma ti koji su najcesci formati. Slika je ILI izduzena ILI zoomirana i ne vidi se pola stvari...

Mogu bukvalno svi formati na LCD... i 33:1 i 1:1 . To sto nece popuniti ceo ekran ne znaci da ne mogu.Filmovi se ne snimaju da bi popunili odredjene formate platna a pogotovu ne na televizore koji sluze za TELEVEIZIJU, to sto je u SRbiji LCD/plazma pandan uredjaju za filmove i misle da se filmovi prave za njih , a ustvari TV sluzi za zikinu sarenciu , svedsku drugu ligu i baba gori i ceslja se..

... to sto je u SRbiji LCD/plazma pandan uredjaju za filmove i misle da se filmovi prave za njih , a ustvari TV sluzi za zikinu sarenciu , svedsku drugu ligu i baba gori i ceslja se..

Mudro zboris.

A uz to me i polijepo nasmija jutros na ovo kisovito jutro.:)

Ili jednostavnije skoro svaki LCD/PLASMA tv (ne desktop za obradu grafike ili office 16:10 1920x1200) vec TV monitor je 16:9, mada cesto ne full HD 1920x1080 vec HD ready 1366.... Ali svi filmovi i spotovi cesto zbog vecine gledalaca koja koristi jos uvek 4:3 formate (kockaste ekrane) prebacuje materijal u rezoluciju 720x462 sa crnom maskom iznad i ispod (cinemaskop) da bi 16:9 format celokupni frejm spakovao u 4:3 format a taj horizontalni frejm prostor koji ostaje prazan zbog 720x462 rezolucije bez maske u odnosu na full pal 720x576 (jer je pal standard 720x576) se ispuni crnim slojem tako da zapravo mi gledamo 16:9 konvertovan u 4:3 na 16:9 ekranima.

Lako ti je da na TV-u klikom na odredjeno namensko dugme zumiras ekran,imas autoscan gde ce ti automatski to odraditi, 16:9 manuelno, i makar 2x zoom gde mozes da vidis da li ti odgovara veci il manji zum da preko celog ekrana vidis snimak bez maske.

Vrh Dno