Šta je novo?

Poboljsao mi se protok, "preko noci"

RamOne

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.11.2000
Poena
650
Hm, ipak sam se odlucio da ovo postujem u ovoj sobi, dakle pre jedno godinu i po dana mi je konekcija sa konstantnih 52,0 kbs pala na 40,0 i 36,0 kbs, i tako sve vreme , u to vreme su se pojavile one famozne telefonske govornice po Beogradu pa sam njih okrivio.
Jutros sam promenio fiksni telefon i umesto njega ( obicni panasonic) stavio tele-faks , i gle cuda od jutros mi je ponovo konekcija kod svih provajdera 52,0 kbs , skroz sam se zbunio, nesto ne mogu da povezem kvalitet veze sa telefonom ( opet neka voodoo magija). Mozda su nesto u telekomu sredjivali sto se centrala tice, u to ime (D)
Uf zaboravio sam sta je dobra veza, inace centrala je 3911... da li ima jos nekog na ovoj centrali i kakva su mu iskustva ? Da li je stvarno doslo do poboljsanja centrale...
poz

Ja mislim da neispravan (ili generalno los) tel moze da smeta.. mozda je bilo samo do tog telefona

poznata je shema da telefoni itekako smetaju vezi, i uopshte ne moraju da budu neispravni ili loshi.najnoviji model telefona moze da smeta, i samo je 'sreca' ubosti onaj koji ne pravi probleme....

Prosto ne mogu da verujem da zavisi toliko od telefona, auuu godinu dana muke zbog gluposti ctp;

hmmmm

Pa dali da probam da iskljucim sve fonove iz gajbe i onda da se povezem... mozda i meni bude bilo bolje? :)

stvarno suludo zvuci :D

Ja mislim da uopste ne zvuci suludo (doduse ne poznajem telefonsku tehniku). Masa sajtova koje sam posecivao, a ticu se poboljsavana veze (j*biga stavili mi pcm, i skenjali me na 28.8k, na digitalnoj, bgd 39** ) upravo preporucuju bas to. Otkaciti sve, osim modema!. Ako to preporucuju na zapadu, mislim da ima vrlo verovatnoce da savet ima smisla. U nekim slucajevima, kazu, moze ultra da pomogne.
Secam se jedne informacije, gde je covek (koji se bavi testiranjem modema), prijavio da neonska lampa blizu modema moze da izaziva prekidanje veze. A takodje u nezgodan polozaj strujnih kablova (verovatno ako idu uz, i paralelno sa tel. kablovima).

BTW danas stavih lucentove nove (genericke) drajvere (8.22), a prethodno sam imao xp-ove (bez sp1, 5.98 cini mi se). Strava su. Prethodni su ponekad izazivali efekat da nece da dozvole download (iako sam se vezao), pa sam iz nekoliko puta morao da se vezujem i probavam pingovanje (jer se desavalo da se vezem a nece da pinguje mog provajdera). Takodje, novi kod mene rade i sa chekiranim wait for dialtone, i sa upisanim atx3, zajedno. Country settings je na USA (u device manager-u), WinXP.

ljudi, kakav je to pcm o kome prica dosta ljudi ovde na forumu? ajd neka neko objasni sta je to

DS9 je napisao(la):
Ja mislim da uopste ne zvuci suludo (doduse ne poznajem telefonsku tehniku). Masa sajtova koje sam posecivao, a ticu se poboljsavana veze (j*biga stavili mi pcm, i skenjali me na 28.8k, na digitalnoj, bgd 39** )
Ne bih rekao da je to PCM, da je pcm ne bi mogao vise od recimo 18k da se kacis...
Sramota sta su uradili sa nasom 39---centralom...
Petri, zamisli da se jedna telefonska linija prepolovi na tri, znaci kapacitet jedne normalne koriste tri korisnika, za telefoniranje je djene djene - znaci radi, a za internet - zaboravi.

petri je napisao(la):
ljudi, kakav je to pcm o kome prica dosta ljudi ovde na forumu? ajd neka neko objasni sta je to
pa to je uredjaj koji prenosi podatke u odredjenim vremenskim intervalima - jedan telefonski kanal moze da ima 64k i kada to podelis sa 4 onda dobijes onih famoznih 16.000 na koliko se konektuje modem preko pcm-a. fora je u tome sto sluh ne moze da primeti taj nedostatak i zato su se ti uredjaji "masovno" ugradjivali... znaci svaki od 4 korisnika ima svoje vremenske intervale kada mu se prenosi glas/data

hmmm
ne znam koja je to masinerija u pitanju
koliko ja znam, kanal je 64KB konstantno, i tu ne postoji sansa da se bilo sta promeni, osim ako ugradis u centralu neku masineriju koja ce da kompresuje zvuk da bi ga provukla kroz tako sitan bandwidth (GSM na primer, ali odmah se primecuje da to nije to - javlja se kasnjenje kad se razgovara mobilni-mobilni).

A ako se dobro secam, 30 kanala kapaciteta 64Kb/s se zove PCM.
Davno bese, ne mogu tacno da se setim... kuci sam imao Ericsson MD110 centralu, tad mi je jos cale objasnjavao nesto, moracu da ga potegnem da mi to ponovo objasni.

A kako se to inace deli jedan kanal na 3 korisnika?

D-KEE je napisao(la):
pa to je uredjaj koji prenosi podatke u odredjenim vremenskim intervalima - jedan telefonski kanal moze da ima 64k i kada to podelis sa 4 onda dobijes onih famoznih 16.000 na koliko se konektuje modem preko pcm-a. fora je u tome sto sluh ne moze da primeti taj nedostatak i zato su se ti uredjaji "masovno" ugradjivali... znaci svaki od 4 korisnika ima svoje vremenske intervale kada mu se prenosi glas/data

Bas sam vrlo skeptican povodom ovoga. Ako 4 korisnika deli jedan 64 kbit kanal, i to tako sto se podatak "posalje" jednom korisniku, pa drugom, pa trecem, pa cetvrtom pa onda sve ispocetka... to onda ne bi licilo ni na sta, pa cak i kad je glas u pitanju. Po toj matematici, korisnik u 1 jednoj sekundi razgovora ne cuje nista 75 stotinki, a 25 stotinki cuje, sto u prevodu znaci da telefonom ne bi moglo ni da se razgovara

petri je napisao(la):
A kako se to inace deli jedan kanal na 3 korisnika?
Pcm su uveli nekima u mojoj zgradi, znam da su dosli i ugradili te pcm kutije koje jednu liniju razdvajaju na 3, kako stvarno nemam pojma a i nikad me nesto ekstra nije interesovalo, uglavom brojevi telefona su im sad tipa :
- 599-111 - jedan stan
- 599-112 - drugi stan
- 599-113 - treci stan

petri je napisao(la):
Bas sam vrlo skeptican povodom ovoga. Ako 4 korisnika deli jedan 64 kbit kanal, i to tako sto se podatak "posalje" jednom korisniku, pa drugom, pa trecem, pa cetvrtom pa onda sve ispocetka... to onda ne bi licilo ni na sta, pa cak i kad je glas u pitanju. Po toj matematici, korisnik u 1 jednoj sekundi razgovora ne cuje nista 75 stotinki, a 25 stotinki cuje, sto u prevodu znaci da telefonom ne bi moglo ni da se razgovara
da od jedne sekunde korisnik cuje samo 25 stotinki ali se ta jedna sekunda deli na mnogo vise delova a ne na 4 - da se deli na 4 zvuk bi bio isprekidan i to bi sluh primetio - ovako se sekunda deli (recimo) na 400 delova i tako prenosi govor/data

Ma PCM je katastrofa za sve u svakom slucaju. Imam 2 linije, pulsnu i tonsku (naravno sa doticnim) i sta mislite koja je bolja? Pa hvala bogu prva, kad na drugoj ne mogu da se nakacim iznad 16k....

KATASTROFA!
bas ne mogu da verujem... :(

Da li se kanal "deli" samo do centrale ili i tamo postoji neka masinerija (npr ATM) pa ni tamo nije tih 64 Kb/s?

Zar nije propisano i definisano zakonom sta je telefonski prikljucak i telefonska usluga, ne moze valjda svako da radi sta hoce i da prica kako je ta izmisljotina "telefonska linija" :(

Jel ima negde na netu sluzbeni glasnik ili tako nesto gde to moze da se procita?

petri je napisao(la):
KATASTROFA!

Da li se kanal "deli" samo do centrale ili i tamo postoji neka masinerija (npr ATM) pa ni tamo nije tih 64 Kb/s?

Zar nije propisano i definisano zakonom sta je telefonski prikljucak i telefonska usluga, ne moze valjda svako da radi sta hoce i da prica kako je ta izmisljotina "telefonska linija" :(

Jel ima negde na netu sluzbeni glasnik ili tako nesto gde to moze da se procita?

Welcome to Serbia! Tako se gradi pravna država

Pa lepo pogledas sta kaze zakon, pa sta je cinjenica, pa odes sa tim lepo u novine, pa onda ispadne cela afera. Ako afera ne resi stvari, onda se skupite pa to lepo posaljete na sud pa neka sud resi, uz ucesce novinara. Pa ako ce da lazu narod neka ga lazu javno, bar svi da vide sta se radi.

Po toj filozofiji koja izgleda sad vazi, ja bi mogo 'ladno da ubijem nekog i da komotno odem kuci i ne odgovaram za ono sto sam uradio :(

petri je napisao(la):
KATASTROFA!

Da li se kanal "deli" samo do centrale ili i tamo postoji neka masinerija (npr ATM) pa ni tamo nije tih 64 Kb/s?..
kod korisnika (1 za njih 4) kao i u centrali postoji takav uredjaj koji "cita" te vremenske intervale - tim uredjajima se stedi na kablovima izmedju centrale i zgrade korisnika - po istom kablu idu 4 telefonske linije

i nemoj da se nerviras!!!! :)

Ne znam tacno sad sta se podrazumjeva pod terminom pcm, ali znam
da se kroz jednu paricu(plavo-bijelu upredenu zicu) moze "provuci" do 400 razgovora odjednom. Finta je u tome da prilikom svakog razgovora
postoje periodi tisine, i u tom periodu se automatski resursi dodjeljuju drugom korisniku tj. vrsi se multipleksiranje ... posto sam sad poprilicno umoran i ne mogu svega da sjetim, nadam se da ce ovo biti dovoljno za pocetak :)

pozdrav!

P.S. cini mi se da mobilni telefoni rade u tzv. burst modu, tj. spakuju npr. 1sec razgovora i onda to u npr. 10ms posalju baznoj stanici ...

Na osnovu informacija koje sam dobio od prijatelja koji radi na odrzavanju jedne od alkatelovih centrala:

Taj jedan kanal ne mora da se deli na cetiri, nego se (ako sam ga dobro shvatio) u slucaju alkatelovih centrala moze deliti samo na dve (zato i obara vezu do podnosljivih ~30k). A i to je (kako mi je objasnio) mal`ne polulegalno (od strane ptt-a) jer postoji parametar "kvalitet veze" koji iskljucuje mogucnost da se u normalnim uslovima koristi "pcm". Ovo sa 1/4 izgleda vazi u slucaju starijih (analognih) centrala.
Drugi prijatelj (zavrsio etf) mi je objasnjavao da PCM-ova ima razlicitih, skupih i jeftinih, i da se ovde ugradjuju jeftini (pogotovu za analogne centrale).

Elem, prvi prijatelj mi je i konstatovao da imam pcm, nakon sto sam dve nedelje samo probavao razlicite verzije drajvera (za tadasnji externi rockwel 33.6, kada mi je iznenadno, jednog dana prijavio 28.800). Posto ne odrzava moju centralu, samo mi je rekao da niko ziv ne moze da mi pomogne, osim eventualno generalnog ili (najbolje) tehnicara u samoj centrali (ne poznajem ni jednog ni drugog a i necu da dajem namet na vilajet)
Sto je najgore, rekao mi je da i ako bi me neko skinuo sa pcm-a, da sam na takvoj lokalizaciji da je visoka verovatnoca da ce jos neko uvoditi digitalni broj, pa bih pcm mozda ponovo dobio. Sve u svemu tesim se, jer znam ljude u bgd koji zbog pcm-a ne mogu da se vezu na vise od 14.400

Ja bash imam suprotna iskustva od ovoga.Znam nekoliko ljudi koji su se sa PCM-a skinuli jednostavnom molbom (mada i malo oshtrog verbalnog duela nije na odmet:D), i vrlo brzo su dobili novi chist broj koji i dan danas radi bez PCMa...

Zanimljivo, imacu to u vidu. Hvala driver.

PS. Jedino se razmisljam da li da koristim ostre ili vatrene argumente:)

Nema na čemu. Samo sam zaboravio da kazem što se tiče molbe, treba istaći da je u pitanju recimo neki posao koji donosi novac i ne može bez upotrebe modema, tako da nemaju gde da mrdaju :D

blago tebi

nisam sigurna koji je to deo grada ali mi se cini da imamo slicno s...
Zapravo ja sam na 3344...a imam uzasnu vezu.Upravo sam uplatila po 5 sati na raznim provajderima i iskreno se nadam cudu.Ukoliko imas pojma sta lepo radi na ovoj centrali a ti napisi...Pozdrav

Re: blago tebi

aurena je napisao(la):
nisam sigurna koji je to deo grada ali mi se cini da imamo slicno s...
Zapravo ja sam na 3344...a imam uzasnu vezu.Upravo sam uplatila po 5 sati na raznim provajderima i iskreno se nadam cudu.Ukoliko imas pojma sta lepo radi na ovoj centrali a ti napisi...Pozdrav
Koji provajder, koji modem... jel si zvala tehnicku podrsku, to prvo uradi, smaraj ih, moraju da pomognu,mozda nije do veze, bar ne bi trebalo na tom broju. Ili probaj kao ja da iskljucis neki telefon pored kompa :)

hm,hm

masina nije nista posebno,inace to mi je masina na poslu,a modem nije los naime USRobotics externi 56k.
Danas sam zvala tehnicku podrsku: sc net;tehnicom-imam flatrate;verat
.... Eunet mi jos koliko toliko radi,ali se i on muci...
Svi su mi rekli kako manje vise nemaju pojma kakav je to haos sa linijama ovih dana...moguce je da se nesto poremetilo zbog kopanja ulica...Bljak!!!!!
Sve u svemu zacin C!!!!
Pozdrav
Eeeeee da ti se zahvalim na linku koji si mi poslao, obozavam ramons-e
bi bi

Re: hm,hm

aurena je napisao(la):
..Svi su mi rekli kako manje vise nemaju pojma kakav je to haos sa linijama ovih dana...moguce je da se nesto poremetilo zbog kopanja ulica...Bljak!!!!!
ma kakvo crno kopanje ulice - jesu li ti to rekli!?!?
na koliko se konektujes?

RamOne je napisao(la):
Prosto ne mogu da verujem da zavisi toliko od telefona...
Ni ja, prosto mi je to nerealno. Po tom rezonu onda ispada da ona zabica od telefona vuce odredjeni deo podataka cak i kada je telefon u stand by modu...
:(

ma jok

meni i bez pristustva telefon(a) opet net isto sljaka. Nikakav boljitak ne primecujem..
FX :(

Vrh Dno