Šta je novo?

Početnička HW pitanja [split]

lenjivica

Cenjen
Učlanjen(a)
01.03.2014
Poena
154
Dobar dan svima :) , izvinite sto cu nakon 782 strane da postavim ovo pitanje, ali zaista citala sam prve 3 i postaje mi sve vise zbunjujuce. Dakle,
1.Moze li neko da mi kaze da li mi se isplati da kupim 5 grafickih kartica 2.(koje)
3.koliko struje trose mesecno i koja bi mesecna "zarada" bila? :)
4.Koliko btc moze da iskopa? Naravno, vidim da je neka 5880 ati odlicna za kopanje, nisam sigurna da li to jos uvek vazi.
5.Koja naucna svrha je upitanju?
6.Da li mogu da koristim solarne ploce?
7. Da li androidi mogu da se izjednache sa snagom rudarenja, jedne solidne mashine?

To bi bilo to, nadam se da se necete ljutiti sto sam ovako upala s pitanjima :)

Pozdrav! :)

Dobar dan svima :) , izvinite sto cu nakon 782 strane da postavim ovo pitanje, ali zaista citala sam prve 3 i postaje mi sve vise zbunjujuce. Dakle,
1.Moze li neko da mi kaze da li mi se isplati da kupim 5 grafickih kartica 2.(koje)
3.koliko struje trose mesecno i koja bi mesecna "zarada" bila? :)
4.Koliko btc moze da iskopa? Naravno, vidim da je neka 5880 ati odlicna za kopanje, nisam sigurna da li to jos uvek vazi.
5.Koja naucna svrha je upitanju?
6.Da li mogu da koristim solarne ploce?
7. Da li androidi mogu da se izjednache sa snagom rudarenja, jedne solidne mashine?

To bi bilo to, nadam se da se necete ljutiti sto sam ovako upala s pitanjima :)

Pozdrav! :)

moje misljenje
1-2. Da, samo nisi napisala koliko para si spremna da ulozis, neka ''malo'' jeftinija opcija je 5x7850 prave (ne sve marke 7850 ali recimo powercolor 2gb Da) 2Mhs = 06.1ltc =8.4$ (kalkulator ti je https://www.litecoinpool.org/calc (PO OVOJ CENI -> a to ti je veoma promenjivo i veoma varira a valjda ce ici gore) e sad skuplje kartice tipa r9 280x vise prave Mhs-a al vise i kostaju al zato trose manje struje,manje mesta zauzimaju itd :) to je vec filozofsko pitanje i ima dosta da se kalkulise sta je best bay nije lako odrediti :)
3. prva varijanta ako si kuci kacis 2 tarifu najverovatnije, struja je oko 3000+ din (sigurno vise!)
4. Btc ne kopas, kopas Ltc (ili kopas btc-preko ltc a posto sam to vec napisao koliko kopas ovde gledaj odnos btc/ltc https://btc-e.com/exchange/ltc_btc)
5. nista sto bi trebala da se opterecujes kao sto se ne opterecuju ni 70% ljudi odavde
6. ako prave struju Da (tj ne one sto greju bojler na vikedicama) al ja sto sam nesto gledao veoma se ne isplati.
7. nisam upucen

Poslednja izmena:
Aha, kad je zensko u pitanju odmah stizu odgovori :)

Solarne ploce se apsolutno ne isplate. Androidi ne mogu da se koriste za kopanje, makar ne ni priblizno efikasno.
Sto se tice ostalih pitanja, trebalo bi da se dobro informises da bi znala u sta se upustas. Moras malo da procitas ipak bez obzira koliko te nick opisuje. Nema leba bez motike.
Mozes uzeti karte, 280x npr ali tesko ces ih naci. Zarada zavisi od diff-a, cene, koliko natezes karte... Potrosnja struje zavisi od toga koje karte kupis, koliko ih natezes, u kojoj tarifi ces trositi kilovate. Sa 5 takvih karta ocekuj oko 6000din struje sigurno u plavoj tarifi.

@ sajber
pa samo sam ja i odgovorio niko vise :) ok i ti
jos samo da zna koliko para ce da potrosi pa onda moze da prica o "listi zelja" za kartice

Heh hvala vam :) ! Naime, sad sam trenutno u fazi informisanja do konacne odluke, bolje novac da ulozim u nesto, ovo mi se cini kao vrlo produktivno. Sto se tice novca nije nikakav problem, najmanje 700 evra, najvishe tipa 2000 evra. Vrlo mi je vazno da znam, da cu makar prvi mesec imati mogucnost da isplatim struju rudarenja, da ne ode mast u propast itd. :kez: Razmisljala sam da kupim procesor od 5 slotova, neki mator, ali onda videh da bas ne moze da izvuce kapacitet graficki.

1.Kakav procesor mi treba? Do 3gb rama?
2.Hladjenje? (cena?) :)
3.Zbog cega sad postavljaju litecoin? :)

Hvala bandit ;) eno gore racunica :D . Taj litecoin mi deluje nekako smesno, kao da su izmislili neku novu valutu da bi sada kopali "brze" sa manje diff...a i brine me sto recimo BTC jako varira njegova vrednost,po nekoj logici moze se dogoditi da "nestane" . Ne znam, eto vi mi recite :)

Pa samo vas dvojica znate sta je zensko :D

Uglavnom odgovora na pitanje broj 1 nema, jer moze da ti se isplati ali i ne mora, moze sve ovo pa ne bas sutra da propadne ali opet moze, rizik postoji. Moras jos da citas ako hoces da krenes u kupovini hardware-a.
A mozes jednostavno da kupis odredjenu kolicinu LTC ili BTC i cekas.

Evo ja da probam da odgovorim kao pocetnik.. :)
Drug se skoro upustio u tu pricu,tj nije bas ozbiljno usao u rudarenje,ali je gledao novi kompjuter,pa odlucio da proba malo i da kopa,da vidimo kako ide i da razmislimo da li da ozbiljnije udjemo u pricu.
Pocetak nije bog zna koliko komplikovan,podesavanje nije preterano tesko ako se prate upustva-velikim delom i ovde sa foruma.
Ono sto mene licno sprecava da krenem,jeste nekoliko stvari.pratim temu redovno i ljudi dosta paze na hardver,podesavanje optimalnih vrednosti. Potom nemam ideju kako se pravi "rig". Nisu to bog zna kakvi problemi, ali to su neka znanja koja u ovom monentu nemam, i stvari koje treba nauciti. Potom koriscenje berze, prodaja novcica.... Potom nerviranje oko berze, i potencijalni problem, "o boze zasto sam prodao sada a ne 2 dana kasnije kada je cena skocila". Sta ako nesto od komponenti crkne...
Moguce i najveci problem jeste to sto ide leto, a ja(i drug) nemamo ideju gde bi stavili masine za to vreme..
Ako si videla da je ovo posao koji daje pare za nula rada,nije bas tako, a sigurno da iskusniji ljudi to znaju mnogo bolje od mene. Za ulazak u ovo je potrebno pre svega gomila strpljenja i odredjena doza ucenja i predznanja. Svakako da se moze zaraditi,ali ipak treba dobro razmisliti pre ulaska u posao

ne vidim kako neko moze da uopste razmislja o tome da udje u ovu pricu u skorije vreme a pritom postavljajuci ovakva pitanja (po pitanjima se vidi nivo znanja i informisanosti)
po nekom mom misljenju bez odredjenog vremena intenzivnog citanja, ucenja o ovome ne moze se uci u posao. neka me neko ispravi, mozda gresim ali smatram da bi trebala mesec dana samo da cita forume, google i o sve ostalo pa bi tek onda dobila siru sliku svega ovoga. mozda je i dovoljno postaviti 7 pitanja (bez IMALO prethodnog znanja) za nekog da bi odmah ulozio 2000 evra ali mene iskreno plasi da bi neko to uradio.
po ovim pitanjima stvarno ne vidim kako bez mesec dana intenzivnog citanja celog interneta o toj temi moze uopste da udje u posao ali mozda gresim, nzm, neka kazu iskusniji

PS: mozemo mi sada da tebi odgovaramo na svako moguce pitanje u narednih 150 postova ali sve je to vec napisano, vise ti se isplati da krenes da guglas nego da cekas neciji odgovor

edit:
Heh hvala vam :) ! Naime, sad sam trenutno u fazi informisanja do konacne odluke, bolje novac da ulozim u nesto, ovo mi se cini kao vrlo produktivno. Sto se tice novca nije nikakav problem, najmanje 700 evra, najvishe tipa 2000 evra. Vrlo mi je vazno da znam, da cu makar prvi mesec imati mogucnost da isplatim struju rudarenja, da ne ode mast u propast itd. :kez: Razmisljala sam da kupim procesor od 5 slotova, neki mator, ali onda videh da bas ne moze da izvuce kapacitet graficki.

Hvala bandit ;) eno gore racunica :D . Taj litecoin mi deluje nekako smesno, kao da su izmislili neku novu valutu da bi sada kopali "brze" sa manje diff...a i brine me sto recimo BTC jako varira njegova vrednost,po nekoj logici moze se dogoditi da "nestane" . Ne znam, eto vi mi recite :)

za one iskusnije, sad mi vi recite, koliko treba edukacije nekome ko ovako nesto napise? to sto ti hoces da znas (sve) ljudima su bili potrebni meseci, godine da nauce, udju u pricu, prate situaciju, a ti bi tek tako" da ti mi kazemo". ne ide to tako. ili se moras Ozbiljno prihvatiti ovoga ili nemoj uopste

Poslednja izmena:
Ovo je čisto lupetanje, moje mipljenje je da se neko malo zeza sa nama. Neozbiljna pitanja sa dozom ne informisanosti bez ikakvog predznanja.

auuu pa koliko ja vidim iz tvog pisanja, ti o kompjuterima ne znas apsolutno nista.
Procesor o 5 slotova?
procesor od 3gb rama?
O kom hladjenju pricas?
Pa dal je moguce da neko u 2014 godini (leta gospodnjeg ) ove stvari ne zna?
Ja bih veoma razmislio pre nego sto bi ulozio 2000€ u neku pricu u koju se apsolutno ne razumem
I ne citaj previse blic/b92 jer oni tek pojima nemaju sta pricaju, samo prevode strane vesti (a ni to ne umeju dobro), ko jos pa veruje novinama gde mozes da kupis clanak za 5000 din

Čitam i ne mogu da verujem očima :shock:
Razumem ja da nismo svi IT stručnjaci ali ovo....:crash:

Poslednja izmena:
lagano momci nemojte odmah na noz :)

Nista to nije strasno momci, dobro je da devojka pita, ima dosta onih koji su kao u IT a ne znaju sta je BTC. Zamislite kako bi bilo kad bi ceo Srbistan kopao, nije mnogo bolje ni u svetu.

I ne citaj previse blic/b92 jer oni tek pojima nemaju sta pricaju, samo prevode strane vesti (a ni to ne umeju dobro), ko jos pa veruje novinama gde mozes da kupis clanak za 5000 din

Ne citam novine :kez: samo forume :)

Čitam i ne mogu da verujem očima :shock:
Razumem ja da nismo svi IT stručnjaci ali ovo....:crash:

http://www.diskusije.net/osnovni-hardver/osnovni-hardver-info-14874/strana5.html ? Na ovo sam mislila :)

Hejteri :p , polako cu nauciti, pre svega volim to i nije mi samo zbog "lakog novca" , cini se laganim, jer volim da se petljam oko takvih stvari. Jel smem da pitam dalje ili da bolje cutim i predjem na neki dr.forum? :kez:

Na pravom si mestu. Ako volis to i zanima te onda ces da citas. Ako mislis sve da pitas onda se spremi za bolno iskustvo.

Ok znaci ne postoji nikakva sansa da od AMD procesora napravim spoj s 5 grafickih ? Negde kao da sam to videla :) (pliiiz nemojte me na lomach) xD

http://www.diskusije.net/osnovni-hardver/osnovni-hardver-info-14874/strana5.html ? Na ovo sam mislila :)

Hejteri :p , polako cu nauciti, pre svega volim to i nije mi samo zbog "lakog novca" , cini se laganim, jer volim da se petljam oko takvih stvari. Jel smem da pitam dalje ili da bolje cutim i predjem na neki dr.forum? :kez:

Izvinjavam se ako sam bio previše oštar ali to je zato što sam bio zaprepašćen. Mislio sam da neko ko hoće da se raspita oko mining-a bar zna koja je razlika izmedju procesora i matične ploče kao i čemu te (kao i ostale u PC-ju) komponente služe...Obećavam da neću više komentarisati (osim konstruktivno) ovakve postove...Sry...,)

znamo mi na sta si ti mislila, ali zamisli ti kao kad bi ti neki muskarac izjavio (pod uslovom da si zensko) da lakira nokte farbom za kosu? to ti je slicno toj izjavi o procesoru sa 5 slotova :)
Moras malo ozbiljnije prici ovoj temi.. Procesori ne igraju bitnu ulogu, vec graficke kartice.. Amd ili Intel sve jedno, Ploca max 5 slotova (koliko ja znam) moze ok da radi bez nekih problema, optimalno je 4 bar po mom iskustvu..
Ali pre svega ovoga, nadji neku knjigu o hardweru, cisto da vidis sta je sta lako je, moj komsija u 3 razredu osnovne skole zna sve o tome tako da ces ti to da provalis za 2-3 dana.. i malo se ozbiljnije raspitaj o temi o kojoj hoces da razgovaras.. ovo je mnogo neozbiljno

Joj koji sam noob :) , mislila sam na maticnu plocu. Kakva greska...sad me sramtoa. Ovako pitanje, da li moze da se kupi neka maticna ploca sa 5 slotova za grafikcu i da se na nju dodaje ostatak komponenata po potrebi? Napajanje,procesor? I dal znate neka imena za to?

Joj koji sam noob :) , mislila sam na maticnu plocu. Kakva greska...sad me sramtoa. Ovako pitanje, da li moze da se kupi neka maticna ploca sa 5 slotova za grafikcu i da se na nju dodaje ostatak komponenata po potrebi? Napajanje,procesor? I dal znate neka imena za to?

Ako si ozbiljna bolje kupi Rig,ima po oglasima

po potrebi da se doda cpu i napajanje? ma ne treba to.... o_O
koliko vidim iz prilozenog znanje o hardveru ti je 0, iskreno ti preporucujem da jednostavno za te pare kupis novcice i cekas, ovako ni ne znas sta te ceka, pa za onog ko ima full znanje o hardveru i miningu to je veliko zezanje napraviti sve da funkcionise, a pogotovu sa tvojim predznanjem, ja ti iskreno kazem mani se ovoga ako si u fazonu da hoces mesecno da primas "zaradu" kako si i pitala, a gde je otplacivanje riga? vecina misli da je to kao da radis u drzavnoj firmi i platica svaki mesec sigurica, ma kakvi... msm tvoj je izbor, tesko da ces do leta da savladas od nule ono sto je ljudima trebalo mnogo duze

On nece kupiti za 20% vise jer I sam zna da sklopi komponente. Svaka skola se placa. Ko voli nek izvoli.

Vrh Dno