Šta je novo?

Plocha za Celeron-a

Djole

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
604
Zdravo svima! Da ne odugovachim... Treba mi plocha za Celeron II koja ima integrisan zvuk (AC`97), LAN (opciono) i modem (opciono). Na nju bi` stavio i GeForce karticu s`toga AGP slot se podrazumeva. U Velikoj sam dilemi koju pochu da kupim i sa kojim chipset-om. Naravno, "money" nemam za razbacivanje (inache ne bi` ni pisao sve ovo) pa ako neko ima neku ideju (ili iskustvo)...

borab je napisao(la):
Chaintech 6oja3 sa soundom ili asus Tusl2-c bez sounda

Ne razum sto si kvotovao moj post. Ako je zvuk AC'97, onda bese mora VIA, drugo covek je trazio sto jeftinije a ti mu nudis ASUSA koji nije ispod 230DM, kako god okrenes.

Misko je napisao(la):
Ne razum sto si kvotovao moj post. Ako je zvuk AC'97, onda bese mora VIA, drugo covek je trazio sto jeftinije a ti mu nudis ASUSA koji nije ispod 230DM, kako god okrenes.

Cini mi se da i Chaintech 6oja3 ima ZA`97 ali to nije bitno (pogresno smo se razumeli). Bitno mi je da ploca ima sound, LAN (po mogucstvu) i modem (po mogucstvu), da podrzava SDRAM 133 a za chip-set... Sto vise slusam sve sam u vecoj dilemi... Skoro sam cuo da VIA 133 ima nekih problema sa kompatibilnoscu (SB 5.1 npr.) pa cak i u radu sa memorijom. Potom je izasao VIA 133A chip-set koga su sve te decije bolesti izlecene... Ocu reci da sam sad u dilemi i sa chip-setom. Na ploci (koju cu kupiti) nameravam da koristim Celeron a posle NEKOG vremena PIII, znaci treba mi ploca na duge staze... (D)

help

Ja ti predlazem da uzmes MSI MS-6309 VIA694T Pro s370 ATA100 w/snd ATX 177DM ali nisam siguran da je to ta koju trazis. Pitaj nekog iskusnijeg dali je odgovarajuca!!! :p

Ako ti već treba dugoročno rešenje za Intel platformu to je bez ikakvog kompromisa i alternative Asus TUSL2-C ( i815EP Stepp B ). Tu ploču možeš naći za nekih 245DM i stvarno toliko vredi. Ima AC97 zvuk, a LAN i modem su integrisani u čipset samo ćeš morati da potražiš neku od onih CNR kartica da bi to iskoristio. Ono što je najbolje u celoj priči je podrška za Tualatin procesore, a Celeroni bazirani na tom jezgru su već u prodaji i uskoro će se pojaviti i kod nas. Očekivana cena je ispod 200DM, a ubrzo će drastično da padne jer se ipak radi o Low-End procesorima. Za te pare dobiješ Intelov CPU sa 256KB L2 keša, taktom između 1.13 i 1.3GHz ( kasnije i više ) i magistralom na 100MHz, što daje dobre oc mogućnosti. 0.13ujm proces izrade i bakarne međuveze da i ne spominjem, a sve to ide u prilog malog zagrevanja ( tih kuler :) ) i dobre overklokabilnosti. Znači nije što je to Intel nego stvarno su napravili dobar posao i agresivno nastupili na ovom delu tržišta i opasno ugrozili do juče neprikosnovenog Durona čak i po odnosu cena/performanse.

VIA ploču ti ne bih savetovao, nemoj posle da lupaš glavu zbog pišljivih 50DM, pogotovu što praviš dugoročnu investiciju. Sve to može biti manje više O.K. ali Intelovi čipsetovi su neuporedivo brži i stabilniji ( zbog softverske podrške ). Ako već uzimaš Intel CPU red je i da ga udostojiš adekvatnog čipseta. :)

magick je napisao(la):
Ako ti već treba dugoročno rešenje za Intel platformu to je bez ikakvog kompromisa i alternative Asus TUSL2-C ( i815EP Stepp B ). Tu ploču možeš naći za nekih 245DM i stvarno toliko vredi. Ima AC97 zvuk, a LAN i modem su integrisani u čipset samo ćeš morati da potražiš neku od onih CNR kartica da bi to iskoristio. Ono što je najbolje u celoj priči je podrška za Tualatin procesore, a Celeroni bazirani na tom jezgru su već u prodaji i uskoro će se pojaviti i kod nas. Očekivana cena je ispod 200DM, a ubrzo će drastično da padne jer se ipak radi o Low-End procesorima. Za te pare dobiješ Intelov CPU sa 256KB L2 keša, taktom između 1.13 i 1.3GHz ( kasnije i više ) i magistralom na 100MHz, što daje dobre oc mogućnosti. 0.13ujm proces izrade i bakarne međuveze da i ne spominjem, a sve to ide u prilog malog zagrevanja ( tih kuler :) ) i dobre overklokabilnosti. Znači nije što je to Intel nego stvarno su napravili dobar posao i agresivno nastupili na ovom delu tržišta i opasno ugrozili do juče neprikosnovenog Durona čak i po odnosu cena/performanse.

VIA ploču ti ne bih savetovao, nemoj posle da lupaš glavu zbog pišljivih 50DM, pogotovu što praviš dugoročnu investiciju. Sve to može biti manje više O.K. ali Intelovi čipsetovi su neuporedivo brži i stabilniji ( zbog softverske podrške ). Ako već uzimaš Intel CPU red je i da ga udostojiš adekvatnog čipseta. :)

Mislim da si me ubedio! Jednostavno, nemam nameru da menjam i plocu i procesor (bar ne za sada a u buducnosti...) Ono sto mi treba je pre svega dobra ploca ali ne i skupa! No, skupicu nekako i tih 50DM jer po tvojoj prici verujam da vredi. Zanoma me samo da li ta ploca podrzava i PIII procesore i da li bi` mogao da iskoristim CNR karticu koja mi trenutno vrsi funkciju na sadasnjoj ploci?

Djole je napisao(la):
Mislim da si me ubedio! Jednostavno, nemam nameru da menjam i plocu i procesor (bar ne za sada a u buducnosti...) Ono sto mi treba je pre svega dobra ploca ali ne i skupa! No, skupicu nekako i tih 50DM jer po tvojoj prici verujam da vredi. Zanoma me samo da li ta ploca podrzava i PIII procesore i da li bi` mogao da iskoristim CNR karticu koja mi trenutno vrsi funkciju na sadasnjoj ploci?
Da, taj čipset pa samim tim i TUSL2-C podržava Celeron i PIII procesore izrađene u 0.18 i 0.13um sa taktovima magistrale od 66-133MHz ( i preko za overklok ), što je najširi spektar podrške za procesore do sada viđen kod Intela. :D Znači u nju možeš ubosti "običnog" Celerona II ( 0.18um; 128KB L2; FSB 66/100MHz; FC-PGA ) 566 pa do 1 ili 1.1GHz nisam siguran; PIII Coopermine ( 0.18um; 256KB L2; FSB 100/133MHz; FC-PGA ); Celeron T ( 0.13um; 256KB L2; FSB 100MHz; FC-PGA2 ) od 1.13GHz pa na više; PIII Tualatin ( 0.13um; 512KB L2; FSB 133MHz; FC-PGA2 ). Naravno da u CNR slot možeš da ubodeš bilo koju CNR kartu tako da je i na to pitanje odgovor potvrdan. Možda bi najbolje bilo da apgrejduješ prvo ploču pa tek onda CPU, verovatno sada imaš Celerona, je l' tako? Sve što te zanima u vezi ovog čipseta naćićeš ovde. :)
Pozdrav! :wave;

Naravno postoji i value rešenje :), u vidu nekog polovnog BX-a. On nema integrisan zvuk ali su sada te ploče toliko jeftine da za razliku možeš kupiti Live! 5.1. :D Znači pojuri negde na oglasima Asus P3B-F ( ~110DM ) i neki dobar Sloket adapter ( ~10DM ).
:wave;

magick je napisao(la):
Naravno postoji i value rešenje :), u vidu nekog polovnog BX-a. On nema integrisan zvuk ali su sada te ploče toliko jeftine da za razliku možeš kupiti Live! 5.1. :D Znači pojuri negde na oglasima Asus P3B-F ( ~110DM ) i neki dobar Sloket adapter ( ~10DM ).
:wave;

Pa, sad, za 110 DM, malo teze, ali ako mu se bas posreci i to bez UDMA66 kontrolera, koji je ASUS prodavao kao posebnu PCI karticu. Mozda mi neces verovati, ali da nisam 20 dana pre toga kupio ABIT KT7E i Duron 600@1000, kupio bih ASUS P3B-F zajedno sa UDMA66 i PIII 550E sa coolerom, koji je prodavao Simpson. To je bilo na Bench oglasima i cene su bile 130 DM za plocu i kontroler, i 155 DM za procesor i cooler. Posto se PIII 550 E svi klokuju na 140 FSB, a vecina i na 150, to bi bilo sjajno. Ali, eto.
Sve sto si napisao u gornjim postovima je tacno, ali ponekad imam trip da ti Intel na svakih godinu dana shalje jedan nov procesor da bi sve to pisao.

notax je napisao(la):
Pa, sad, za 110 DM, malo teze, ali ako mu se bas posreci i to bez UDMA66 kontrolera, koji je ASUS prodavao kao posebnu PCI karticu.
Upravo za te pare je prodato nekoliko Asusa P3B-F na yu.oglasima, a najrealnije cena im varita između 100 i 130DM, pa se onda cenkaš. :D Mislim da se to odnosi na ploču bez kontrolera.
Mozda mi neces verovati, ali da nisam 20 dana pre toga kupio ABIT KT7E i Duron 600@1000, kupio bih ASUS P3B-F zajedno sa UDMA66 i PIII 550E sa coolerom, koji je prodavao Simpson. To je bilo na Bench oglasima i cene su bile 130 DM za plocu i kontroler, i 155 DM za procesor i cooler. Posto se PIII 550 E svi klokuju na 140 FSB, a vecina i na 150, to bi bilo sjajno. Ali, eto.
Ta ploča sa kontrolerom za 130DM je odlična ponuda i ja sam razmišljao da da je kupim ali već sam imao funkcionalan sistem na i815 i mrzelo me je da se cimam pa sam kupio samo kontroler. :) Za CPU ruku na srce postoje i bolja rešenja, jer kol'ko se sećam to je bio Katmai a ne Coopermine, a i za te pare bi mogao da kupiš nešto kao Broz ( Celeron [email protected] ). ;)
Sve sto si napisao u gornjim postovima je tacno, ali ponekad imam trip da ti Intel na svakih godinu dana shalje jedan nov procesor da bi sve to pisao.
Pravo da ti kažem baš čekam da mi stigne jedan inžinjerski primerak Northwood-a. :D Ne, ozbiljno!

Oko ploce vise nema misterije, kupujem ASUS TUSL2-C. Dok sam se raspitivao predlozili su mi jos 1 plocu (kao, sta ce ti ova, imam jednako dobru i jeftiniju) a to je ASUS TUEP2-M. Trenutno imam integrisanu TNT2 graficku, poznajem njene mane, s`toga na ASUS-a `ocu da stavim neku dobru GF2 ali to kosta... Da ne davim, dvoumim se izmedju Gainward-a MX400 64DDR TV OUT (koji sam nasao za 185DM) i NEKE (manje poznate) GF2 GTS (prvenstveno mislim na Eagle koji je "nekih" 210DM). Comments?

Djole je napisao(la):
Oko ploce vise nema misterije, kupujem ASUS TUSL2-C. Dok sam se raspitivao predlozili su mi jos 1 plocu (kao, sta ce ti ova, imam jednako dobru i jeftiniju) a to je ASUS TUEP2-M. Trenutno imam integrisanu TNT2 graficku, poznajem njene mane, s`toga na ASUS-a `ocu da stavim neku dobru GF2 ali to kosta... Da ne davim, dvoumim se izmedju Gainward-a MX400 64DDR TV OUT (koji sam nasao za 185DM) i NEKE (manje poznate) GF2 GTS (prvenstveno mislim na Eagle koji je "nekih" 210DM). Comments?

Ne postoji MX400 64 Mb DDR, a ako postoji neka dilema, onda je otklanja cena od 185 DM. To je SDRAM i to mislim da je 6 ns.
Zaobidji. Uzmi Gainward MX400 sa 4 ns memorijom.

notax je napisao(la):
Ne postoji MX400 64 Mb DDR, a ako postoji neka dilema, onda je otklanja cena od 185 DM. To je SDRAM i to mislim da je 6 ns.
Zaobidji. Uzmi Gainward MX400 sa 4 ns memorijom.

Mozda je pitanje glupo ali kako da znam koji MX400 ima memoriju od 4ns a koji od 6ns?

Djole je napisao(la):
Mozda je pitanje glupo ali kako da znam koji MX400 ima memoriju od 4ns a koji od 6ns?

Najsigurnije resenje je NVmax :D, malo manje sigurno ti je oznaka -5.5, -6 etc. jer ovde moze dosta da varira od proizvodjaca sem ako je EliteMT snjim nema greske.

i815

Po meni ploče sa ovim čipsetom su bar za sad još skupe za Celerona koji se smatra jeftinim rešenjem, jer nisam video nigde ispod 200DM, a 694X-686B ploča ima "koliko hoćeš" po mnogo manjim cenama.

Vrh Dno