Šta je novo?

Plocha i mem za c2d

• Začetnik teme Začetnik teme face
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Sto se tiche ploche zeleo bih nesto bolje, da bude aktuelno u buducem periodu. Takodje me zanima koja mem - 533,667,800? Ne kapiram razlike, ne zanima me o/c vec samo da radi na defaultu. sto sam ja shvatio ako je 1066 quad pumped bus, znaci 4x266 tj. za ddr 2x266=533 znaci 533 je mem za default. Mozda i lupam to sam sam probapo da skontam kroz 5 min citanja bio bih jako zahvalan ako mi bi neko to pojasnio. U svakom slucaju treba mi preporuka za plocu i memoriju za c2d.

Svakako DDR800... Moze procesor na defaultu da radi i da memorija gura na DDR800... To podrzava i965 chipset... Za ostale ne znam, nisam video svojim ocima 🙂
Inace DDR800 je osetno brzi od slabijih... Tako da bih ti preporucio DDR800 pod obavezno, za ploce ne znam ima ovde dosta intel poznavalaca pa neka kazu...
PoZzdrav

ds4 i dq6 kolko sam video glavna je razlika podrska za quad core kod dq6? A mozda sacekati ove nove nfroce 680 sli chipsetove? KAd to uopste treba da izadje, jel ima podrsku za quad core?

A mozda sacekati ove nove nfroce 680 sli chipsetove? KAd to uopste treba da izadje, jel ima podrsku za quad core?

imace podrsku za quad core ali i cenu od 300+ e za najjaci model (680i sli)

aj ako samo neko da mi pojasni ako nije problem, sam pokusavam da pokapiram pa da vidim da ne gresim...
uopste necu da o/c-jem, samo default...sve ploce imaju fsb 1066mhz znaci da zabodem nekog e6300 ili 6400 da bi on radio na default meni treba ddr2 533 mhz memmorija?
sve preko toga tipa 667 i 800mhz memorija mi treba za o/c da dizem mem a smanjujem mnozioc. jel su uopste otkljucani mnozioci na c2d?
bitno mi je jer su razlike u 2x1 giga kompletima 100+ eur 533 vs 800 mhz a s'obzirom da sve hocu da furam na default bitno mi da znam sta mi treba? tx.

Poslednja izmena:
kod novijih racunara memorjia ne mora da radi sinhrono sa fsb.
dakle:
-ako ubodes ddr533 radice na 2x[2x133], a
-ako ubodes ddr800 radice po difoltu na 3x[2x133]

sve ovo vreme ce fsb biti 266x4=1066, ali ce u prvom slucaju ram i fsb raditi sinhrono, 1:1 a u drugom ce odnos biti 3:2, i tu nema nikakvog overkloka, sama ploca podesava mnozioce, a osnovni taktovi ostaju na difolt vrednostima.
ali ovo je cisto pojasnjenja radi, a to nema uticaja na tvoju odluku.

jer zakljucno- ne treba uopste da razmisljas o tome. samo ti nadji dobru kvalitetnu memoriju i ubodi je, a sve ostalo ce raditi kako treba. jedina tvoja briga je kako da za:
kupis ram sa sto vecim taktom - i sto manjim latencama (ona cl oznaka)

Poslednja izmena:
Pre svega da pitam osnovno: zasto neplaniras da overklokujes c2d??? Obzirom da svaki primerak 6300 koji sam video sa 1.86 radi na 2.8ghz bez dizanja napona malo mi je nejasan tvoj stav (razmisli o tome).

E sad sto se preporuke za plocu tice pazari ili p5b deluxe ili ds4 odnosno dq6. Dq6 je nesto naprednija ploca sa 12faznom filtracijom i sl. Ako planiras da ti procesor radi na defoultu onda pazari 533 ddr2. Ako ipak odlucis recimo da uzmes 6300 i da dignes na 2800mhz recimo onda nebi bilo lose da uzmes ddr2 800 mada ce i 533 da radi bez problema i veruj mi razlika u performansama je gotovo neprimetna (vise boli onaj psiholiski moment u glavi da ti memorija neradi 1:1). E sad ima dosta ddr2 memorija koje oce da se overklokuju na 800 tako da...

Eto cisto da imas neke smernice za pocetak.

I da novi nforce 680 je pravljen iskljucivo za entuzijaste (da nekazem overklokere) i samo zbog toga mnogo kosta; a tebi to netreba zar ne?!?

Ok, hvala na odgovorima? Znaci u principu ddr 800 mi treba ako hocu da ga o/c? Ako bi drzao na def. dzabe bi bacio pare na 800?
O/c sam batalio jer sam nekako uvek zabadao primerke koji nisu hteli da se maknu za 10% sa originalnog kloka, a iskreno mrzelo me da se cimam da jurim memorije, hladjanje itd. Al ako bas "svaki" oce...sto da ne onda vredi uzeti 800 memoriju.
Jel kod c2d mnozioc otklucjan il ne? Ja izracunah da je kod 5300 mnozioc 7, to tacno? Znaci kad bi uzeo ddr 800 koja je 400fsb, kao sto proday reche on bi bez dizanja napona trebao da radi 400x7=2,8 giga tj. 1600mhz quadpupmed magistrale? Jel to bas svaki cpu i ploca hoce da rade bez greske na 400mhz sa ddr800 memorijom?

ak procitah malo, skapirah sve...asus p5w mi se cini najbolji, samo koja memorija...procesor bi bio e6300, dakle neka 667 memorija da mi radi na 800 i to je to. ne treba mi vise.
dakle samo koja mem za intela 677 da radi na 800?

Mislim da ti je ta ploca "prejaka" za taj procesor 🙂 Na nju bi vise legao neki e6600, a za e6300 ti je dosta i P5B Deluxe.

bice kasnije i 6600, hocu dobru plocu uvek sam na to davao najvise para jer bi mi najvise trajalo (pored grafike)
dakle treba mi samo preporuka za 667 mem da moze da se o/c na 800.

Nisam siguran koliko je pametno slediti to pravilo i dalje. Sve brže se izbacuju novi modeli, sa novim čipsetovima, podrška i kompatibilnost su sve razuđeniji i tanji (naročito kod Intela)...za par meseci idu 45 nm i u drugoj polovini godine DDR3. Pored toga skupe ploče imaju tonu toga što ne treba nekome ko nije ultra entuzijasta. Nekada sam i ja davao najviše para na ploču, sad mi ne pada na pamet da dajem mnogo više para za stvari koje ne koristim.

Upravu si skroz mada vise ne znam ni sam. Mozda p5b vec sam poceo da zaboravljam informacije u cemu se koja razlikuje. Mada znajuci sebe iznerviracu se uzeti pw5 i nek ide.

Razlikuju se u cipsetu, podrsci za crossfire i sl. Nego iznerviraj se i kupi p5wdh neces pogresiti (pitaj karba i on je imao slicnu dilemu) :wave: Mada o5 za te pa cak i manje para moze da se uzme intel xbx ...

da..duza pricha kad su u pitanju memorijski protoci na ova dva chip seta ali u skracenoj verziji-to je to.Ako cesh optimum kvalitenu plochu onda gigabyte ds4 i npr.e6300 ili e6400 cpu.Stavish Transcend 667(imas 2 modula od po 1 giga da nadjesh kod nas).I to sve radi lepo.
Na slici imash ds4 i dq6 plochu(gigabyte).razlika je samo u 12 faznom napajachkom stepenu za cpu(dq6) i 8-faznom na ds4.

Prilozi

• ds4dq6.webp
    ds4dq6.webp
    93.6 KB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:
bice kasnije i 6600, hocu dobru plocu uvek sam na to davao najvise para jer bi mi najvise trajalo (pored grafike)
dakle treba mi samo preporuka za 667 mem da moze da se o/c na 800.

Pazi kada mzrim pristrasnost, ali ukoliko ne planiras O/C preko 450 MHz FSB-a=1800 MHz FSB-a idi na Bad Axe i Transcend DDR2 800, imaces makinu koja ne zna sta znaci throttle ili BSOD :trust: Nema zapucavanja.Iipak moram napomenuti da je po tom pitanju P4 rula, takodje u tom pravcu C2D i C2Q jako lice na AMD K8 :crash:, zato Nehelem ide nama u susret :-devil-: :banana:

Poslednja izmena:
Qaud core i nisu neko sunce pogotovo za gamere i prosecne korisnike

E6700 DualCore radi u igrama brze nego Q6700. Svu snagu iz Quad-a mogu davuku serveri, 3DSMax, jos po neke specificne aplikacije ali prosecan korisnik ne.

Quad Core ce inace da trosi ~260W pri full load-u tako da svako ko ima 400W napajanje moze da se pozdravi.

Hocu da kazem da juriti sad podrsku za quad core i nije neki preterano isplativ motiv. Moze da te kosta puno para nizasta.

Sto se memorije tice sad nije neka bas pogodna situacija za kupovinu rama. Koliko vidim moze da se nadje Transcend 800mhz CL5. Prodaje se I Transcend JetRAM sa tim sto je on SPORIJI (malo losiji) i mislim da se losije overklokuje.

aj videcu jos ali sam se vec manje vise odlucio za p5w (hocu 975 chipset) i 667 jer planiram da probam da ga dignem na 400mhz fsb pa ako ne moze, onda mozda prodam tu mem a kupim 800

Shta se bre slabije klokuje?Ja imam transcend jet ram na 667 i radi na 850mhz na 1.9V kao od shale na 965 chipsetu/.Nisam ni probao vishe ali na ovoj voltazi to je super.
Ali obzirom da chovek hoce na 975 chipset neka juri module od 800mhz pa na vishe.
Ni ja nisam ljubitelj extremnog klokovanja ali poshto moze da se podigne fsb i brzina prilichno na c2d bez dizanja V onda-zashto da ne.
Obzirom da vidim da necesh skoro kupovati novu plochu(kao ni ja) i da trazish kvalitet izrade i stabilnost na defaultu mislim da ti je bilo bolje da kupish ds4 jer je bolja od bilo koje asus ploche u tom pogledu.
U svakom sluchaju neka je u zdravlje i da te dobro sluzi.Pozdrav.

zbog kombinatorike na relaciji ciljni FSB - memorija posto treba da postoji neki sinhronitet tj. odnos (eng: ratio)

ako ti je recimo FSB 450 sto ti treba da bi pomnozio sa recimo 8 i dobio 3.4Ghz (kazem recimo) onda ti treba memorija koja dobro radi na 900.

E6300/E6400/E6600 imaju drugacije max mnozioce pa i to ima veze.
Malo je teze mozda objasniti ali kad krenes da klokujes odma ti postane jasno.

975 i 965 se razlikuju po fsb koji ploca dozvoljava (975 tera veci fsb) pa stoga i kombinatorika sa memorijom malo drugacija

Poslednja izmena:
nisam shvatio al nema veze. jer meni logichno da je do memorije dal ce raditi na 800 il ne jer mi je to i ciljni fsb (400) ako vec 975 podrzava vece magistrale. mada nije ni bitno probacu pa sta bude 🙂

Nazad
Vrh Dno