Šta je novo?

Ploca + procesor S754

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Koja je najbolja varijanta recimo neke socket 754 nForce 3 ploce do nekih 60 evra AGP i nekog AMD Athlon procesora (za ove nisam siguran koliko kostaju) ali ako moze da sve ne predje recimo 150 evra? Da to sve zajedno moze i fino da se klokne, barem malo.

Koliko je i da li je Sempron 2800+ ili 3000+ 64bit s754 bolji/brzi od Bartona 2500+ ?

Koliku bih razliku osetio kada bih se "popeo" na taj neki 2800+ koji se kao dobro klokuje na 2,5Ghz i recimo neku DFI plocu (koje firme u BG prodaju DFI?) sa sadasnjeg Bartona 2500+ ? Pored toga imam i 1GB Kingmax na 400 koja sada radi na 333 i 6600gt agp.

Poslednja izmena:
Реално не би нешто много добио, а остао би на Pci-e, боље сачекај још и штекај кинту за транзицију на Pci-e и Ddr2.

Poslednja izmena:
Ma znao sam da ce neko to da mi kaze ali zamislimo da sam ja BAS BAS odlucio da kupim s754 AGP, kao sto jesam. 🙂 Ajde mi sada ponovo odgovori! 🙂

Vidim da svi kazu da je najbolje varijanta DFI ili Gigabyte K8NE + Sempron 2800+. Ok, da li bi to moglo da se klokuje i koliko sa 2x512MB Kingmax DDR400 memorijom?

I da li je greska sto pise u jednom cenovniku da 2800+ Sempron ima 256k kesa a 3000+ 128 ?

Izvinjavam se moderatorima sto sam nenamerno ovu temu isprva postavio u pogresnu sobu.

Poslednja izmena:
Вероватно једина јача исплатива графичка коју ћеш моћи да узмеш за Agp је 7600gt тако да, поготово ако се на компу играш, ово није уопште исплативо.

s754 Sempron 2800+ ради на 1.6GHz и има 256kb L2 cache-a, а sAM2 Sempron са истом ознаком има дупло мање кеша.

Poslednja izmena:
Hmmm... mislio sam da bi to ipak bio neki skok performansi... grafiku ne bih ni menjao... ok ako ti tako kazes... malo sam se razocarao... 🙂 Ja govorim o 64 Sempronu, nisam siguran da smo se razumeli?

Evo ja da kazem nesto, tj da posavetujem. 😉
JA sam imao dfi nf2 i istog bartona koji se klokovao ali nesto me je cimao tako da sam se i ja odlucio da predjem na pomenutu kombinaciju. Uzeo sam kao sto vidis DFI nf3 ultra lan party i semp. 2800 i kloknuo to bez problema na 2.4 bez dizanja napona a temperature ja pod punim opterecenjem oko 43 stepena pa ti sad vidi. Barton mi se grejao i do 62c sa TT volcano kulerom a i znao je da pravi zaglupe.
Sto se tice performansi zadovoljniji sam ovom kombinacijom nego prethodnom, nije nesto preteran skok ali ipak se to oseca i vidi. Tako da nije to toliko lose pa sto se mog iskustva tice ja bih presao narocito ako ti je mala doplata. Ako nista barem dobijes 3 god garancije na cpu i god na plocu sto se ne moze reci za bartona.
Nadam se da sam barem malo pomogao u donosenju tvoje konacne odluke 😉
BTW ono sto si video da semp 3000 ima 128k je zato sto model semp3100 radi na istoj frekfenciji kao i semp3000 samo ima 256k l2 kesha ista situacija kao i sa 2600 i 2800.
Pozdrav again

Pa sta znam, ja bih najzadovoljniji bio sa nekim Athlonom ali ne znam da li cu moci da ga nadjem. Prosto, ko zna kada cu imati love za AM2 varijantu + PCI-E graficku a navikao sam da se povremeno upgrade-ujem a to vec nisam radio citave dve godine. Iako nisam planirao da menjam graficku, nadao sam se da bih mogao da imam bolje performanse i u igrama. To me ne bi nesto extra kostalo, ploca je oko 75 evra (DFI) a proc je oko 60-ak + sto bih ja prodao svoju sadasnju plocu i procesor...

Civil je napisao(la):
Pa sta znam, ja bih najzadovoljniji bio sa nekim Athlonom ali ne znam da li cu moci da ga nadjem. Prosto, ko zna kada cu imati love za AM2 varijantu + PCI-E graficku a navikao sam da se povremeno upgrade-ujem a to vec nisam radio citave dve godine. Iako nisam planirao da menjam graficku, nadao sam se da bih mogao da imam bolje performanse i u igrama. To me ne bi nesto extra kostalo, ploca je oko 75 evra (DFI) a proc je oko 60-ak + sto bih ja prodao svoju sadasnju plocu i procesor...

Ta DFI ploca od 75e nije AGP vec PCI-E, a ako bas hoces DFI i AGP jedino resenje je DFI LanParty UT nF3 250Gb ali ova ploca kosta >95e ako je uopste ima i apsolutno je neisplativa za kupovinu u ovom trenutku, eventualno polovna.

Uzmi nesto polovno. Recimo ja imam MSI Neo2-FX s939/AGP i Athlona 3000+.
Ne bi trebalo da te izadje vise od 130e.
Ili menjaj memoriju i 6600GT/AGP za PCI-e i uzmi AM2 plocu i nekog semprona.

Sempron 3000 S754 - 58
Sempron 2800 S754 - 54
Sempron 2600 S754 - 45
MB GA - K8NS - 48

Cene sa link

Poslednja izmena:
Dekara, u pravu si za DFI. Onda bih uzeo Gigabyte K8NS, to je bas ono budzet varijanta! Sa prodajom starih komponenata ne bi me izaslo ni 100 evra. Vredi li promena za te pare sa sadasnje konfiguracije? Koliko cu i da li cu osetiti razliku?

Nego, Zokis majstore, pa ja sam mislio da nema S939 AGP ploca, odnosno cuo sam sam da ima nekih koje imaju i AGP i PCI-E ali to su neki hibridi pa nisam ni razmisljao o njima. To bi bila fenomenalna kombinacija. Samo sto ja hocu novo. Koje su jos 939 ploce sa AGP slotom?

Hteo bih da mi to bude samo neko prelazno resenje do pravog i jakog upgrade-a.

A znate li sta me odvlaci od kupovine nove ploce? Samo to sto bih u tom slucaju morao da formatiram hard a to MRZIIIIM!!! :wall: :crash: :smash:

Poslednja izmena:
Наравно да има s939 AGP плоча, најбоље су оне са nForce3 chipset-ом, ал' тек је то сулудо, узети A64 и остати на AGP-у.

За оне који немају кинту за C2D, а такви су нажалост велика већина, најбољи избор је AM2 плоча типа MSI K9N ULTRA-2F или још боље M2N-E, а ако је баш проблем са кинтом и MSI K9N NEO-F је OK и Sempron 3000+ који наравно може лепо да се клокне, а следеће године ће у ту плочу моћи да убоду неки јефтини 65nm X2, а касније ко зна можда и K8L 😀 тиме се прелази на платформу која има будућности за upgrade и графичке и проца.Тако да мислим да је боље да штекаш кинту за овако неку комбинацију.

Poslednja izmena:
Hoce li moje jadno napajanje od 300W moci da izdrzi novu plocu i procesor? Ja kapiram da oni mozda trose i manje struje s' obzirom da su novija tehnologija!?

Trose li A64 procesori manje struje nego Barton?
Sta je sa plocom?
Moja se ne povezuje direktno na napajanje a znam da nekih ima koje se povezuju. Mislim da cu ipak da potrazim neku S939 plocu i procesor sa AGP slotom. Bas nemam love, ovo je sve isforsirano pa se pitam da li ce moje Chieftec napajanje moci da izdrzi.

Da trose osim fx modela.
Moj savet ti ja da pametno prodas konfiguraciju koju trenutno imas,kupis najjeftiniju "AM2" m.plocu sa integrisanom grafikom koje uopste ne zaostaju za agp grafikama tipa ati 9200 ili nv 5200,ubacis 512 ddr2 ......kasnije kupis novu directx 10 grafiku,dodas ram memorije...........Trenutno kuci imam 754 i am2,a na poslu 939-ke, am2 ih sve sije a pritom komp i ne cujes......

Imam jos jedno "glupo" pitanje. Kada bih kupio novu plocu i procesor, bila bi mi frka da ih kacim na ovaj Chief od 300W kojeg sada imam. Ako bih se i ispruzio za neko novo napajanje, definitivno nemam i za kuciste koje mi takodje treba. Zato me zanima da li su SVA napajanja standardne velicine a isto pitanje vazi i za kucista? Ja sada imam ovu Socket A plocu u praistoriskom kucistu, da li bi u njega stala s939 ploca na primer, da li su i one i kucista standardne velicine?

Znam da se neke ploce kace direktno za napajanje, to je novi trosak a moze napajanje sadasnje ni nema takav prikljucak (neki siroki) !?

Kuciste je kompatibilno,moze da stane am2,939,754........
Nov procesor sempron 2800+ AM2 ~ 50e
Integrisana ploca ~ 50e
512 ddr2 ~ 50e
300w napajanje ~ 20e
---------------------------------------
~ 170e
Od starih komponenti prodaj sve osim hd i kucista.............

Izvinjavam se shto dizem temu 'iz mrtvih', ali nashao sam se u istoj dilemi kao i pokretach ove teme, pa, da ne bih podizao novu, postavio bih pitanje u ovoj temi 🙂

Ista je situacija: treba odabrati plocu i proc. do 150e
Procesor nije bilo teshko odabrati Sempron 2800, ali, plocha je naravno problem...
Zahtevi:
AGP (jer ne planiram prelazak na PCI-E), nForce3 chipset, pozeljna je podrshka za sata diskove,
ne jurim performanse, vaznija mi je satabilnost/pouzdanost, i naravno da nije preskupa 🙂

Procheshljao sam teme, kao i ponudu na Net-u i odabrao sledece modele:

1. Gigabyte K8NS
2. MSI K8T NEO-V
3. Epox 8KDA3I;
Epox 8KDA3+

4. Abit NF8V2

Ono shto bih vas zamolio je samo da preporuchite neku od ovih plocha (ili neku koju nisam naveo), ili navedete neku manu koja neka plocha poseduje 🙂

(nadam se da nisam davez :wave: )

(i pitanjce za Civila: Koju si plochu na kraju uzeo?) 🙂

Poslednja izmena:
Izvinjavam se shto dizem temu 'iz mrtvih', ali nashao sam se u istoj dilemi kao i pokretach ove teme, pa, da ne bih podizao novu, postavio bih pitanje u ovoj temi 🙂

Ista je situacija: treba odabrati plocu i proc. do 150e
Procesor nije bilo teshko odabrati Sempron 2800, ali, plocha je naravno problem...
Zahtevi:
AGP (jer ne planiram prelazak na PCI-E), nForce3 chipset, pozeljna je podrshka za sata diskove,
ne jurim performanse, vaznija mi je satabilnost/pouzdanost, i naravno da nije preskupa 🙂

Procheshljao sam teme, kao i ponudu na Net-u i odabrao sledece modele:

1. Gigabyte K8NS
2. MSI K8T NEO-V
3. Epox 8KDA3I;
Epox 8KDA3+

4. Abit NF8V2

Ono shto bih vas zamolio je samo da preporuchite neku od ovih plocha (ili neku koju nisam naveo), ili navedete neku manu koja neka plocha poseduje 🙂

(nadam se da nisam davez :wave: )

(i pitanjce za Civila: Koju si plochu na kraju uzeo?) 🙂

Ne isplati se kupovati AGP konfiguracija sad. Posto vec sad imas slabu gr. kartu, 5200, ove nove int. am2 ploce imaju int. graficke u rangu tvoje. Kupi neku sa nforce 6150 chipsetom i Semrpon 2800+ ili jos bolje 3000+, prodas tvoju memoriju kupis ddr2, prodas tvoju graficku i skupljas pare za neku pristojnu pci-e, mozda vec 7300gt.
754 i 939 su proslost ljudi. Postoje u oglasima samo zato jer ih ima na zalihama. kad pogledamo sta se sve moze naci na zalihama, a covek hoce da prodje sto jeftinije a da bude novo, ima cak novih voodoo 3 agp karti, sto je van svake pameti. Sve ovo sto vi pitate je vec hiljadu puta sazvakano. Kupovinom 754 ili 939 nove konfiguracije vec ste kupili zastarelu konfiguraciju, brze joj pada cena za godinu dana i tek kad dodje vreme da nju prodate shvatite kako ste bacili pare.
Zato samo am2, pa makar i integrisan, nije vise ni to toliko lose.
Iako imam upravo ono sto trazite (754+AGP+Athlon), to je kupljeno pre vise od godinu dana. Sad je ne bih ni pogledao.

Da ne ostanem duzan preporuke:
Asus M2NPV-MX samo 74 evra, pravi izbor.

Poslednja izmena:
Pa dobro Zeljka gde si ti??😀
Ja volim Epox-a 8kda3i ili mozda 8kda3j(nije velika razlika, samo zvuk)
Jedan glas pod rednim br. 3:smash:
pozdrav stari druze
Haha, mali svet, mali Net, uvek se naleti na neke drugare - pozdrav i tebi D. 😀
I meni se svidela ta plocha, jedino shto me brine je da li cu je naci kod firme gde stalno uzimam hardver 🙂

@ A C A:
Hvala za poduze pojashnjavanje trenutne situacije, zaista nisam puno pratio stanje na trzishtu shto se tiche procesora i plocha, ali, eto, meni nije cilj da imam nishta najnovije, vec chisto mashinu koja ce odradjivati ovo malo nezahtevnih poslica za koje mi treba 🙂
Da mi ne crche stara Socket A plocha (a polovnu za neku normalnu cenu nisam nashao), ne bih ni razmishljao da troshim pare 🙂
A konkretno, novac i jeste razlog zashto ne razmishljam o prelasku na AM2, PCI-E i DDR2 🙂

Hvala na preporuci, u svakom sluchaju :wave:

Am2 procesori kostaju isto kao i am2, memorije ddr2 kostaju isto kao i ddr1, znaci treba da dodas jedno 20-30 evra vise za plocu da uzmes umesto 754 am2. To sto dodas ubrzo ce ti se vratiti jer ces za toliko jeftinije naci kasnije pci-e graficku umesto agp. I jos ces imati optimalnu najnoviju konfiguraciju. Da li sada shvatas da se ne isplati ovo sto ti hoces?

Slažem se sa nekoliko prethodnih mišljenja.. Socket 754 i 939 se više ne isplati kupovati.
MB Socket AM2 Asus M2N-MX GeForce6100 PCI-E 67 eur
AMD (Sempron), 3.000+, 64-bit, Socket AM2, Box 53 eur
256MB, DDR DRAM 2, 533MHz, KingMax PC 4300 29 eur .... i šta ti treba više za početak?

Još ako nađeš neku opciju da zameniš svoj ddr za ddr2 uz simboličnu doplatu.. 😛arty: cheers

Ja sam kupio epox 8kda3i na bench oglasima za 40 i sempron754 2800+ za 55 krajem avgusta (sada je 45 eur :wall: ) i nemam zamerki na rad,ali sad vidim da sam se zeznuo samo tako..

Kuciste je kompatibilno,moze da stane am2,939,754........
Nov procesor sempron 2800+ AM2 ~ 50e
Integrisana ploca ~ 50e
512 ddr2 ~ 50e
300w napajanje ~ 20e
---------------------------------------
~ 170e
Od starih komponenti prodaj sve osim hd i kucista.............

Sempron 2800+ AM2 već 42e,a tu Asus M2V-TVM (VIA K8M890) za 50e nešto ne gotivim.. 🙂 Evo svežih cenica: link

Hmm, moram da pitam jedno malo, ali bitno pitanje...
Ako ova ASUS-ova AM2 plocha koju si pomenuo ima samo jedan ATA 133 - shta ja da radim sa svoja 2 hdd-a i dva DVD-a?

Poslednja izmena:
Uhh, ljudi u zadnja dva dana sam toliko o plochama prochitao da se bojim da cu celu noc da ih sanjam 😀

Evo, sad upravo gledam koji sve modeli imaju soc. AM2, NV6100, PCI-E 16x, SATA i 2x IDE...

Znachi:
ASUS M2NPV-MX (75e) ; ASUS M2NPV-VM (85e) ;
Gigabyte GA-M51GM-S2G (80e) ;
MSI K9VGM-V (60e) ;

I to je to shto se tiche izbora!! Ali shta uzeti od toga?? :wall:

Jedina stvar koja me tu nervira je shto sve ploche imaju 1x PCI-E, 2x PCI...
Znachi da cu zbog manjka slotova morati dva puta da razmislim pre nego shto neshto ubacim 🙁
***. shta da se radi 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno