Šta je novo?

Ploca+procesor+RAM za 250e

• Začetnik teme Začetnik teme Rolle
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Rolle

Čuven
Učlanjen(a)
17.11.2004
Poena
630
Skviknuo mi je komp na poslu pa sam resio da prepakujem moju konfiguraciju kod kuce za posao, a ja da se ponovim novim komponentama.

Dakle trebao bih da dokupim matičnu, procesor i ram.
Grafika, napajanje, harddiskovi i sl. ostaju sa starog kompa.
Nemam favorita izmedju AMD-a i Intela. Komp nece biti overklokovan i ne planira se skorija ponovna nadogrdnja(sem eventualno dodavanje RAMa) tako da mi je potrebna preporuka za sto bolje performanse u zadatom budzetu od 250e bez neke velike potrebe za kompatibilnoscu sa tek planiranim hardverom.

Komp se najvise koristi za AutoCad, office, nesto video obrade i povremeno igranje ako slobodno vreme dozvoli.

Mislim da bih isao na min. 8GB RAMa.
Komponente bi se kupovale preko firme tako da varijante sa oglasima, "madjarima" i sl. nisu izvodljive.

Dakle koje kombinacije predlazete?

Ja sam u nekoj sličnoj dilemi.

S' obzirom da bih kasnije OC-ovao procesor a da trenutno nemam za i5 4670k, uzeću i3 4160 + MSI Z97 GUARD-PRO + 8gb RAM-a, a kroz mesec-dva samo zameniti CPU.

Dakle ili gledaj ovu varijantu koju ti je umart predložio (mada ja lično nikad ne volim te najjeftinije ploče - sve je zbijeno, nema dovoljno slotova/konektora, itd.) ili eventualno ovo što ću ja uraditi.

Ja kažem šta je moj lični preferencijal.

Stavim zvučnu kartu na tako neku microATX ploču i već sam u problemu - grafička mi blokira druge PCIe slotove i nemam gde da dodam npr. TV kartu ili štagod drugo.

O malom broju SATA portova da ne pričam.

Iskreno meni se ne svidja generalno varijanta microATX-a, a ni MSI nesto ne mirisem.
Vec imam 2 harda + DVD tako da mi eventualno preostaje jedan za SSD. Slicna situacija je i sa PCI slotovima, velika graficka plus wireless kartica, ne secam se da li imam jos nesto.
Ovo nuzno ne znači da ova ploča ne bi bila dovoljna jer u slucaju da ne proširujem hardwear ovo bi moglo da bude dovoljno i do bolje kombinacije ostaje u opticaju.

Ja kažem šta je moj lični preferencijal.

Stavim zvučnu kartu na tako neku microATX ploču i već sam u problemu - grafička mi blokira druge PCIe slotove i nemam gde da dodam npr. TV kartu ili štagod drugo.

O malom broju SATA portova da ne pričam.

Pa to je za tebe licno primer. 😀

Covek nista specijalno od zahteva nije naveo, pa mu apsolutno ne treba takva ploca kao tebi. Tako da se slazem za kupovinu neke H81 ploce.

edit: Sad vidim Rolle da si u medjuvremenu napisao. Nista onda, treba ti neka druga ploca i verovatno nece moci i5 za taj novac.

Poslednja izmena:
Čovek lepo reče da ima brdo nekih stvari, na microATX ploči to izgleda katastrofalno zbijeno i zamršeno. Nek' uzme neku jeftiniju B85 ploču, full ATX naravno.

Mali paradoks jeste da su mi na jedno drugom forumu na kome sam postavio istu temu svi predlozili totalno drugu kombinaciju.
Konkretno FX-8320e, Gigabyte GA-970A-DS3P, Kingston/Patriot Viper 2x4GB DDR3 1600Mhz.
Koliko vidim u obicnoj eksplataciji i5 je brzi ali opet AMD nudi 4 jezgra vise sto bi u buducnosti moglo da pretstavlja plus. Nisam alergican na buku tako da mi ne smeta stock kuler ako radi posao, a kao sto sam vec napomenuo overklok ne razmatram uopste.
Sta vi mislite o ovoj kombinaciji u odnosu na ovo sto ste predlozili.

Ja ovde slušam tu priču skoro 3 godine kako su 4-jezgarni procesori prošlost i kako će budućim igrama trebati 8-jezgarni procesori, a istina je da su tek otprilike ove godine dvojezgarni procesori postali prepreka u pravom smislu za novije zahtevne igre.

Intel i Nvidia su dobitna kombinacija za gaming u zadnje dve godine - suprotno može da govori samo neko ko nema dovoljno kinte za intel pa teši sebe da mu je i AMD dovoljan.

S' obzirom da ti komp koristiš i za neke zahtevnije programe, dileme apsolutno nema - Intel je tvoj izbor.

Upravo to, vec 3-4 godine se govori da ce dual core procesori biti neupotrebljivi... 😀

Zanimljivo je sto se jos uvek zanemaruje razlika u arhitekturama, a istice famozni broj jezgara.

Ja ovde slušam tu priču skoro 3 godine kako su 4-jezgarni procesori prošlost i kako će budućim igrama trebati 8-jezgarni procesori, a istina je da su tek otprilike ove godine dvojezgarni procesori postali prepreka u pravom smislu za novije zahtevne igre.

Intel i Nvidia su dobitna kombinacija za gaming u zadnje dve godine - suprotno može da govori samo neko ko nema dovoljno kinte za intel pa teši sebe da mu je i AMD dovoljan.

S' obzirom da ti komp koristiš i za neke zahtevnije programe, dileme apsolutno nema - Intel je tvoj izbor.

amd je vise nego dovoljan ali intel je bolji naravno

I bi na kraju AMD varijanta. Iako vec par generacija unazad koristim AMDove procesore i prilicno sam zadovoljan njihovom eksplatacijom stvarno sam sad bio raspolozen da isprobam Intel medjutim preveliko mi je bilo odskakanje od odobrenog budzeta. Komponente sam danas preuzeo, FX-8320e, Gigabyte GA-970A-DS3P, Patriot Black Mamba ram (zbog nize cene i duze garancije).

Ja imam DS3P, za tvoje uslove koriscenja je i vise nego dovoljna. Smatram da nema poente pominjati tipa sto nisi dodao jos toliko i toliko i uzeo to i to, jer si delove vec preuzeo i sa njima neces imati nikakvih problema. Tako da sada nije bitno ni sta si mogao da uzmes, ni koliko si mogao da dodas, niti koliko je bolja ta UD3P jer si obavio odlican posao i kupovinom DS3P. Srecan rad sa novim kompom! 🙂

Nazad
Vrh Dno