Šta je novo?

Ploca+procesor do 220 EUR - Venice vs Intel dual core 2.66???

Perlez

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2002
Poena
619
Dakle, posle dosta dileme i dalje sam u dilemi. Dali uzeti amd venice ili dual core - gledao sam intelov procesor na 2.66. Citam ovde o D805 - jel to to? Nisam intela vozio ima 10 godina. Al sad citam da je best buy. Kazu fsb je 533. Ja danas videoo na doticnom procesoru na kutiji pise fsb 800. Was ist das? Dakle, ako se odlucim za intela, pliz savet. Stabilan rad sa dual corom za 220+ eur? Dali je stvarno toliko bolji od Semprona na 2800+??? Venicea? Koja memorija? Koliko? Dosta 2x512 il da idem na 2x1Gb? Iskustva u praxi?

Intel pentium D 805,Lc Pover 550W(42,eura) i srebrna pasta(5eura) i imace procesor koji ce "dam glavu da secem" da radi na 3.3-3.4Ghz!Starac koliko god upotrebljavo filozofske pojmove koji mogu u krajnosti zbuniti coveka,koji nema pojma sta da kupi,opste poznata stvar je da aspekti sami govore za seme.Dve glave su uvek pametnije od jedne,nove igrice-dualcore,kompresija fajlova-dualcore,u sustini ne mogu da nabrajam(a mogao bi do sura),tako da uzmi lepo taj D 805 i vozi,kakav crni venice!Glupljeg threada nisam video skoro!

Neka je i D805 sporiji u igrama i max 10%(3.6GHz vs venice 2.6GHz) i opet ako je neka igra neigriva na 805-ci bice takodje neigriva i na venice-u.Jedino ako je ta igra na samoj granici igrivosti sa 805-com.
Sto se mene tice nije vazno da li imam 70 ili 63fps-a dokle god igra ne secka.A kada sam video kako dualcore radi sa vise aplikacija(skeniranje AV-om + igranje igre bez trzanja) to nijedan siglecore cpu ne moze da izvuce.Jednostavno nekada kada mi u pozadini radi neka zahtevna aplikacija sve ostalo se "vuce" na single core cpu-u(bez HT-a) dok kod dulacore cpu-a sve radi dosta bolje.Meni je ta ugodnost vaznija nego fps u igrama pa cekam kada izadje conroe da kupim za neke male pare ili 805-cu ili neki 915 isl...

Znaci ja bih pre uzeo 805d nego li venice 3200+(koji je btw odlican cpu i bio bi best buy da nema 805-ce).

Poslednja izmena:
@The pocetnik

Ok, tebi je bitno da možeš ujedno igrati i skenirati AV-om. Meni recimo nije, i mislim da to ne bih radio i da imam dual core.
Evo ja ću još jednom ovo reći. Na defaultu je Venice 3200+ puno brži od 805-ice. To je logično. Pogledaj onaj test(Real Gaming Challenge), pa će ti biti jasnije.A i jedan i drugi CPU se dobro overk. Kada bi svi imali 7800/7900 i sl. kartice, to možda i nebi toliko smetalo. Ali sa 6600gt recimo je priča skroz drugačija.
Kada dual core bude radio u makar 50% aplikacija onako kako treba, ja ću ga kupiti. Po svoj prilici to će biti baš Conroe, a ne buđava 805-ica.

@Spacemaster

Ne kužim, zašto je ovaj thread glup? Daju se prijedlozi šta je bolje, i normalno raspravlja se o tome i to na jedan fin i kulturan način. Znači bez upotrebe izraza kao što su "glup" i sl. Tebi su izgleda glupi moji postovi, no to me ne iznenađuje. If you know what I mean!?
Baš zbog takvih i sličnih izraza se u zadnje vrijeme zatvorilo puno tema.I mnogi će ti ovdje uzvratiti istom mjerom. Bilo bi bolje da malo manje koristiš takve izraze, i da ti to pređe u naviku. Meni je prešlo u naviku.

@Misko

Pa ja sam Perlezu već rekao šta da kupi, i nisam mu rekao da mu treba Venice za igranje. Jesam li?
Dobar ti je taj pogled na život i svijet, ali možda si čuo za onu "ne kupuj ono što ti ne treba";)
Ti vjeruj Tomi i Anandu, a ja ću Česima ;)

Evo ti jedan konkretan primjer. U pitanju je D805/ MSI 845P Neo2-F/ Geil PC2 4300 DDR2/ MSI 7600GT i na kraju ono najzanimljivije- Aquagate Mini R80 CoolerMaster sistem za vodeno hlađenje. 2980 MHz je bio maksimum koji se mogao izvući bez obzira na povećanu voltažu. Temperatura je išla do 50C° sa ovakvim hlađenjem. Možda se moglo sa nekom boljom odnosno skupljom pločom izvući više, no iako je MSI 845P mainstream ploča, ima solidne oc mogućnosti. Eh da, ovo je iz domaće radionice.

Pazi, moj Venice hladi box cooler, a voltaža je tek na 1.5v. Temperatura maks. oko 46-7C°. Zato ne pričaj svašta :)

Ajmo mi lijepo ovaj "fajt" privesti kraju, jer bi ovako mogli u nedogled. Ti imaš svoje rezone, ja svoje. Meni je drago što se ova naša konverzacija nije pretvorila u svađu, mada čisto sumnjam i da bi. Dajte ovo u sticku neka bude primjer ovim flejmerima :D

Poz...

Poslednja izmena:
Pa to sam naveo kao primer, ne bih se ja igrao kada bih pokrenuo AV, nisam bas toliko dokon :) ali su me poceti nervirati pojedine situacije kada se dulacore pokaze dosta bolje od single core cpu-a.A naravno ko ima para moze da saceka i conroe, i ja da ih imam sigurno bih uzeo njega, ali bih morao i plocu da menjam sto bi me jos vise kostalo, dok za 805-cu to i ne moram.

BTW Kod mene je Ivicin primerak 805-ce isao na 3.6GHz bez dizanja napona.Nisam testirao OCCT i S&M jer nismo imali vremena, ali su markovi laganica prolazili pa da kazem da je cpu bio "stabilan".Ulazio je u win na 3.8GHz sa malo vecim naponom, dok na 4GHz nije hteo.Zavisi sve od primerka koji ti dopadne, moze se desiti da upadne i neki venice koji nece da radi iznad npr. 2.4GHz, a i neka 805-ca koja nece stabilno ni na 3.2GHz i tu je rizik.

BTW Daj mi link za "Real Gaming Challenge" ili je to ovaj link koji si dao u postu #29.I ja isto kao i ti ne verujem previse anandu i tomu jer se desava da rezultati pokazu jedno, a kod drugog drugo, ali takodje ne verujem da previse lazu...

Poslednja izmena:
Oooooo, Isten velét di je sve ovo očlo :)

Ja licno smtram da je best buy ili Intel D805 ili AMD Sempron 2800+....zavisi od love. Inace, probavo sam sempron i venice i sto se MENE tice ne isplati se davati toliku razliku za venice. Bolje je uloziti u ram. Cim skupim lovu eto meni Intela posle....11-12 godina :)

I jos 1 pitanje: ako se sa box coolerom D805 moze voziti na 3.2-3.4 Ghz, dali je uopste i potrebno overclockovati. I dali je tacno da je D805 na defaultu shit...ko sto ovaj covek gore veli?!?

Pa nije shit, ali je nesto sporiji od venica na default taktu u igrama naravno.
Generalno nije shit.
Sa boxom ti ne bi preporucivao da ides prekjo 3.2GHz, jer se i na defautlu greje, a tek o/c...

A sto se tice graficke do 60-tak € imas za par evra vise gigabyte radeon x600pro.Ne znam da li moze da se nadje neki x550(ne SE) za ispod 60-tak €.
A od nvidie imas 7300GS koji iako je 64bitni uopste ne ispada toliko losa grafika za svoju cenu kostanja(bolja je do 6200TC-a, x330SE i slicnih).Imas i test 7300gs-a na ovom sajtu pa pogledaj, ali ipak i dalje mislim da je x600pro bolji izbor.

Poslednja izmena:
@The pocetnik

Pa ja o tome i pričam. Sa overklokom nikad nisi siguran, pa sam zato i dao primjer.
Da, na 29 strani imaš link ka temi, tj. maloj raspravi o proc. u igrama. Tu imaš "Real Gaming Challenge" link.

@Perlez

Za to što ti radiš D805 je i predobar. Baš zbog toga sam ti predložio Celeron/Sempron. Ostatak love je kao što si i sam rekao bolje uložiti u ram.

Evo ja imam D805 na 3.3GHz sa box kulerom. Kuler mi se u pochetku derao vishe nego shto meni prija, a onda sam stavio sporu dvanajsticu nazad na kucishte i od tada u kucishtu samo tishina i blaga promaja :)

Komp radi stabilno, konstantno imam podignuto par servera koje umem i da opteretim i nikad nisam primetio ni najblazhe zastajkivanje.

Kako je sa igrama - nemam pojma jer se ne igram. Ali za napredan rad na rachunaru je konfiguracija odlichna, posebno kad se u obzir uzme i cena :)

Taj proc moze 100% 3.2 sa boxom a koliko i da li moze vise probaj, nemoj da dizes V nego samo core pa dokle stignes za max, posle ga malcice smanji i to je to za 24/7, time ces dobiti dosta na brzini, a malo na temp jer nisi dizao napon.

starac je napisao(la):
Ono najtužnije kod 805-ice je što je na defaultu njesra, tj. spor je. Spor je zato što mu jezgra rade na 1.3Ghz x 2, i što danas većina aplikacija ne vidi to drugo jezgro, a igra niti jedna.

:laugh: :Klanjanje

pazi bre sta pricas shvaticete neko i ozbiljno

:alo: :test:

dobri ovi novi smajliji :bottle:

Da li se to meni chini ili...

Kao shto rekoh ...da li se to meni chini ili niko,ali niko do sada nije pomenuo gde i koja plocha mozhe da se kupi i da se uklopi sa D805 u 220 eura sa PDV-om kod nas ?
I to odmah - a ne ono chuveno stizhe,bice sledece nedelje i ...
Mislim da je ovo jedna od vrlo vazhnih chinjenica za nas - prodavce hardware-a da u Srbiji trenutno takva plocha ne postoji.Ako neko samtra da nisam u pravu neka me razuveri i neka obnaroduje gde i za koliko novca mozhe da se kupi adekvatna ploche za spominjani CPU ???

-Intel® Pentium® D 805 DualCore 2.66GHz Box , Socket 775 FSB 533MHz 2x1MB L2 Cache EMT64 Procesor -11.375,46 dinar

-MB S775 i945PL ASUS P5PL2 , PCI express DDR2 SATA2 Socket 775 Matična Ploča -8071 dinar
sve to podelis sa 87 dinara i dobijes 223 Evra.

Mozda sa GA 8i945PL-G moze da se klokne cpu dobro, kao i sa onim asusom P5P800SE?

starac je napisao(la):
Evo ti jedan konkretan primjer. U pitanju je D805/ MSI 845P Neo2-F/ Geil PC2 4300 DDR2/ MSI 7600GT i na kraju ono najzanimljivije- Aquagate Mini R80 CoolerMaster sistem za vodeno hlađenje. 2980 MHz je bio maksimum koji se mogao izvući bez obzira na povećanu voltažu. Temperatura je išla do 50C° sa ovakvim hlađenjem. Možda se moglo sa nekom boljom odnosno skupljom pločom izvući više, no iako je MSI 845P mainstream ploča, ima solidne oc mogućnosti.
1. MSI 845P Neo2-F ploca ne postoji. Tacna oznaka je MSI 945P Neo2-F
2. Doticna ploca jos ne podrzava u potpunosti 805-icu.http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_cpu_support_detail.php?UID=707&kind=1 Imao sam je nisam mogao ni jedan MHz da kloknem proc
3. Na ploci iz potpisa proc radi najstabilnije na 3,33GHz bez dizanja voltaze testirano sa Prime-om. Default temperatura 40-42C. Load oko 50C
4. Radi na 3,6GHz isto bez povecanja voltaze samo se malko vise greje sa box qlerom i nemam potrebe uopste da ga przim kad je i na 3,33 GHz izuzetan za te pare

@BozicBata

U pravu si za ploču, 945 je u pitanju. Navodno nova revizija biosa će riješiti problem?
Jesi siguran za temperature? Load temp. je dosta niska za box cooler?

Ljudi da se ne lazemo 805-ca je shitina samo takva. Vencie blago overclockovan ga pojede za dorucak. Ako ne radis 3d modelovanje, recimo max i slicno ili se bavis komprimovanjem filmova nemoj ni pomisljati na 805. 920 bi mozda nekako i prosao, ali 805 je bacen novac. Koliko se ljudi lozilo na 64-bitne procesore a i dan danas retko ko ima 64-bitni Win. Dok vecina software-a i igara budu optimizovane za rad sa dva jezgra i 805 i Venice ce biti istorija. Pozdrav!

Poenta je da je Windows "optimizovan" za rad sa dva jezgra, shto znachi da je multitasking na dobitku.

Igre mozhda jesu zahtevne ali ne sluzhi svakome rachunar za igranje.

starac je napisao(la):
@BozicBata

U pravu si za ploču, 945 je u pitanju. Navodno nova revizija biosa će riješiti problem?
Jesi siguran za temperature? Load temp. je dosta niska za box cooler?
Pisao sam MSI-ju u nadi da ce problem biti resen nekom novom revizijom BIOSA. I dobio sam odgovor u kome je bio link ka nekom beta BIOS-u koji navodno resava sve probleme. I nije pomoglo. I dan danas je ista stvar sa tom plocom. A za temperature sam siguran. Imam dodatnih 5 ventilatora u kucistu koji obezbedjuju dobro hladjenje, tako da je zato verovatno temperatura niza nego obicno.

ndushan je napisao(la):
Ljudi da se ne lazemo 805-ca je shitina samo takva. Vencie blago overclockovan ga pojede za dorucak. Ako ne radis 3d modelovanje, recimo max i slicno ili se bavis komprimovanjem filmova nemoj ni pomisljati na 805. 920 bi mozda nekako i prosao, ali 805 je bacen novac. Koliko se ljudi lozilo na 64-bitne procesore a i dan danas retko ko ima 64-bitni Win. Dok vecina software-a i igara budu optimizovane za rad sa dva jezgra i 805 i Venice ce biti istorija. Pozdrav!

nemam vise snage.

Shta mislite o ovoj plochi ?
ECS C19-A SLI
Chipset
· NVIDIA C19XE & MCP51
· North Bridge: NVIDIA C19XE
· South Bridge: NVIDIA MCP51
cena ce biti vishe nego dobra 86 eura sa PDV-om u MP !!!

iz cele price zakljucujemo da 805-ca deluje pouzdanije i ja bih se 100% opredelio za istu;)

ps: misko bas je trebala snaga za toliko objasnjenja;) svaka cast:crash:

Vrh Dno