Da, dobro pitanje! Ko laže? Šta misliš, jeli Intelu više u interesu da laže Tomshardware, Anandtech i slični sajtovi na engleskom jeziku? Ili mu je važnije da neki češki sajt lažira testove, kojeg će ionako gledati samo Česi. Ljudima u Intelu je bitno šta će reći Tomo ili Anand, jer većina gleda i čita to što oni pišu, i vjeruje u to. A marketing čuda stvara. Baš zbog ovakvih stvari ja preferiram manje poznate sajtove.
Veliš Česi setovali memoriju na 667? Pa sigurno su to uradili jer je razlika između 667 i 800mhz mizerna? Dalje, tu je D805 "oprao" Athlona jedino u aplikacijama koje su optimizirane za Intela, tačnije u video enkodiranju. PC mark 05 i Sandra CPU su u ovoj priči, kao i u bilo kojoj drugoj, totalno nebitni.
Evo ti još jedan sajt, nije engleski i nepoznat je
http://www.hardware.no/tester/prosessor/intel_pentium_d_805/26323/7. Vidi kolika je tu razlika između D805 i Venice-a, i koliko treba overklokati Intela da bi stigao AMD-a. Doduše 3500+ je u pitanju, no razlika u odnosu na sporiju braću je mala.
Ti si neke stvari izgleda zaboravio, pa evo da te podsjetim. Ovdje
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=88875 imaš jednu malu raspravu o procesorima, i imaš link (Real Gaming Challenge) koji sam stavio. Pogledaj taj link.
Nema šanse da Venice i D805 budu isti u igrama, jer je D805 na defaultu puno sporiji. Ono najtužnije kod 805-ice je što je na defaultu njesra, tj. spor je. Spor je zato što mu jezgra rade na 1.3Ghz x 2, i što danas većina aplikacija ne vidi to drugo jezgro, a igra niti jedna.
Treba ga overklokati, a bez skupog coolera, napajanja i kućišta neće ići. I to sve nije garant, jer se svaki primjerak ne overkloka isto. Kakav je to best buy? Pa zar nije bolje u startu kupiti brži CPU?
Misko, tvoj problem je što ti sve vidiš kroz overklok. Ok, to je u redu za tebe i mene i koliko nas još. No koliko ljudi ima overklokane mašine. Taj broj je smješno mali.
Na kraju što ja najviše pričam o igrama!? Pa zato što se ljudi općenito, a i ovdje najviše zabavljaju uz komp, tj. igraju. I to apsolutna većina. Ti možda ne?