Šta je novo?

Ploca Intel LX ne prepoznaje HDD 40 GB

ne

Čuven
Učlanjen(a)
14.06.2003
Poena
609
Skoro je drugar nabavio novi HDD ali ga BIOS na njegovoj ploci ne detektuje. Ali kada podigne sistem sa Win98 sistemskog floppy-ja fdisk ga prepozna i lepo isparticionise i formatira. Takodje se vidi i sa boot-abilnog XP diska i sve se lepo isformatira ali kada krene da instalira OS, zakuca se.

ZANIMLJIVO: Pentium I masina (Brandname-Packard Bell) ga prepozna kao HDD od 8GB i lepo se instalira sve, a ovo sr*nje od "Pentium II" ni da ga namirise.

Moze li se problem moze resiti flash-ovanjem BIOS-a ali ja pojma nemam kako se to radi i ne znam gde da nadjem sve to. Nesto sam trazio na forumu pa imam neka pitanja:

1-Posto je to starija ploca, da li da samo iskopiram .bin file novog biosa na disketu ili je potreban i nekakav Flash Utility?

2-Da li mi je potrebna sistemska Win98?

3-Kako da Backup-ujem stari BIOS u slucaju da nesto krene naopako?

Pozdrav.

Problem sa LX i BX plocama (vecina njih) je sto prepoznaju diskove do 32GB. Ja sam jedino uspeo da poteram takav HDD na BX ploci sa Cable Select dzamperisanjem i to je detektovano od strane ploce kao Slave disk od 32GB. To mi se kasnije desavalo na raznim BX plocama, a kako je LX stariji, on je verovatno jos podlozniji tome.
Resenje : Probaj update BIOS-a, ako onda ne bude prepoznavao, probaj ovo moje surogat resenje, ako ni to ne upali, PCI ATA66 kontroler za 10 evra na oglasima i resen problem.

Mozes da probas i sa MaxBlast utility-jem sa Maxtorovog sajta, on slaze BIOS da je disk velicine prve particije (8GB npr), i kada podigne windows, onda prijavi ostale particije.

Pokusaj prvo sa flesovanjem, pa ako ne pomogne poslusaj Neshu i Milana.
Mozda ti i ovo pomogne:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=20137
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=16060
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=14587

Za flesovanje napravi jednu bootabilnu (ne startup) disketu i na nju iskopiraj taj bin fajl i program za flesovanje (AwdFlash ili neki drugi u zavisnosti od toga koji BIOS imas). Pre flesovanja sa istim programom napravi backup. Obicno imas na sajtu neki readme u kojem ti je sve to detaljno objasnjeno...

ne je napisao(la):
Skoro je drugar nabavio novi HDD ali ga BIOS na njegovoj ploci ne detektuje. Ali kada podigne sistem sa Win98 sistemskog floppy-ja fdisk ga prepozna i lepo isparticionise i formatira. Takodje se vidi i sa boot-abilnog XP diska i sve se lepo isformatira ali kada krene da instalira OS, zakuca se.

ZANIMLJIVO: Pentium I masina (Brandname-Packard Bell) ga prepozna kao HDD od 8GB i lepo se instalira sve, a ovo sr*nje od "Pentium II" ni da ga namirise.

Moze li se problem moze resiti flash-ovanjem BIOS-a ali ja pojma nemam kako se to radi i ne znam gde da nadjem sve to. Nesto sam trazio na forumu pa imam neka pitanja:

1-Posto je to starija ploca, da li da samo iskopiram .bin file novog biosa na disketu ili je potreban i nekakav Flash Utility?

2-Da li mi je potrebna sistemska Win98?

3-Kako da Backup-ujem stari BIOS u slucaju da nesto krene naopako?

Pozdrav.

Tebi je potreban neki boot utility. Ja imam Ontrack-ov Disk Manager (verzija 9.14) i savrseno mi resava pomenuti problem. Na zalost radjen je samo za Quantum te radi samo sa Quantum diskovima. Posto je softver "malo" stariji verovatno sa Maxtorom a sigurno sa drugim prizvodjacem diskova ne radi. ALI DOVOLJNO JE STAVITI BILO KAKAV QUANTUM DISK U SISTEM I MOZE SE INSTALIRATI. POSLE SE QUANTUM MOZE SKINUTI.

UHH!!!!!
Na ploci pise: MS6117 VER:1 LX6
a na cipu BIOS-A PISE:
686
AMIBIOS 1999
AO63
7353

Medjutim, sada je i ploca problem. Kada ukljucim komp nista se ne desava pa ne mogu da procitam verziju ploce i BIOS-a. Monitor je ispravan ali nista ne prikazuje, nema onog Beep kada se proverava ploca :-( Jednostavno, kao da nema ploce.
Da nije riknula ploca?

Doduse, jedno 50 puta sam iz kucista izvadio i ubacio HDD pa sam mozda nesto i zeznuo?

A da, Max Blast ne mogu da skinem jer nece da otvori tu stranu sa Maxtor site-a.
Uzas!

99% da je to poslednja verzija (mozda postoji na nekom nezavisnom sajtu neka beta, modovana ili slicno), pa ti preostaje ili da juris PCI IDE kontroler ili da pokusas varijantu sa EZDrive-om...

ne je napisao(la):
Ploca je Microstar ali na njihovom site-u sam nasao da je poslednja verzija BIOS-a za ovu plocu upravo ona koju imam, 07-09-1999. Da li to znaci da ne postoji noviji BIOS za tu plocu jer ga nema na MSI site-u?

http://www.msi.com.tw/program/support/bios/bos/spt_bos_detail.php?UID=309&kind=1
Probaj update AWARD-ovog biosa umesto tog AMI-jevog.
jer kod te ploce je meni sa AMI-jem pravio probleme sa procesorima >433
dok je sa AWARD-om sve islo bey problema

AWARD ?
Moze li da se stavi bilo koja verzuja, npr. ona prva na spisku v2.5 iako je na ploci v2.0?
Sta znaci to sto pise da je " This is only for 1MB bios.", da li odgovara?

Mislim da sam dobro pronasao jer mi je BIOS:

A6117MS v2.0 070999

a ploca:

61-0208-001169-00111111-071595-440LX-1440L000-H

Nema novijeg BIOS-a od tog, sto je sasvim logicno, ploca se proizvodila pre vise od 5 godina.

E ovako:

Sve sam zivo probao ali, jednostavno, ne ide, pa sam dosao do sledeceg zakljucka:

* Ako BIOS detektuje HDD (bilo koji kapacitet, makar i 8GB), onda postoji mogucnost da se sve to resi na vise nacina pa koji pomogne:

a. Flash BIOS-a (najelegantnije i najbrze resenje. Uradis jednom i zavrsio se posao)

b. Lepo ga isformatiras na onu velicinu koju ga BIOS prepozna i na to instaliras OS, a ostalo ce prepoznati ili sam Windows nakon instalacije ili odneses HDD kod nekoga ko ima bolju plocu (sa novijim BIOS-om) i tamo ga "doformatiras" i sve ce raditi kako treba. (Tako sam ja uradio sa starim P1 i 15GB HDD. Ne mozes posle kod tebe da formatiras taj ostatak preko 8GB ali nema veze ako ti to zatreba idi opet tamo gde si to prvi put uradio)

c. Probas razne programcice pa sta upali: MaxBlast (ako je Maxtor upitanju), Ontrack Disk Manager (kao sto je Nobody opisao), PSDos (pomenuo ga je Bata u jednom topic-u), Partition Magic diskete,...

* Ako BIOS ne detektuje HDD onda tu nema nikakvog budzenja vec postoje samo dve mogucnosti:
1. BIOS Update
2. PCI ATA66 kontroler.

Update-ovao sam BIOS najnovijim Award-ovim (kao sto je dell predlozio) ali ista prica, tako da mi jedino preostaje kupovina PCI ATA66 kontrolera.
(vidimo se u oglasima :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno