Šta je novo?

Ploca ili memorija, u cemu je problem

skroller

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2002
Poena
619
Uzeo sam pre desetak dana plocu asus a7v8x-x, sempron 2200+ i 256 ddr spactek. Od pocetka je komp poceo da pravi probleme - da se resetuje i zamrzava. Posumnjam u memoriju i odnesem komp u servis gde sam ga nadogradio, tj kupio komponente. Posle 2 dana kazu nije do memorije, bilo je do drajvera za graficku. Vratim komp kuci, kad ono opet resetovanje. Proverim memoriju pomocu Gold memory, kad ono ne valja nista - faild na svake 2 sekunde. :zgran:
Popizdim i narucim u servisu kingston memoriju uz doplatu, danas je ugradio, kad ono opet reset ! Proverim je u gold memory opet prikazuje faild na svake dve sekunde, sto je po meni nemoguce za kingston. Prebacim memoriju u 2. dimm slot (do tada je bila u prvom) i za 30 % testa mi izbaci 3 greske. Isto tako je i u trecem slotu. Mnogo manje nego kad je ubacim u prvi slot.
E sad kazite vi meni da li je moguce da je do memorije (ipak je u pitanju kingston) ili je do ploce, u sta sam poceo da sumnjam ?

ako si menjao memorije onda ti je jasno da nije ona u pitanju...kompjuter ti je u garanciji.zasto bi razbijao glavu?...reklamiraj ga u skladu sa cl.36 zakona o uslovima za obavljanje prometa robe i trazi da ga pregledaju.duzni su da te u roku od 8 dana obaveste o rezultatima.a u roku od krajnjih 23 dana da ti ili vrate novac ili daju nov kompjuter.nisi obavezan da prihvatis popravljen racunar npr.plocu.ti biras dali ces novas ili novu komponentu.
tvoju poziciju stiti i Zakon o zastiti potrosaca.u slucaju da ne postupe u skladu sa navodima koje sam postavio ,obavesti trzisnu inspekciju pismenim putem.
minimalni zakonski rok za reklamaciju je 6 meseci mada prodavci odredjuju garantni rok od 1 god.

Poslednja izmena:
Nisi pazljivo procitao - nosio sam ga ja na reklamaciju, ali ga nisu lepo istestirali. Instalirali ponovo drajvere za graficku, probali igricu pola sata i rekli da je sve ok. Ne mogu vise da gubim zivce sa njima i da se nerviram, a da mi komp bude kod njih 23 dana ili da im donosim komp na svaka 2 dana mi ne pada na pamet. Pa majku mu nadogradio sam ga da bi radio bolje i brze, a ono katastrofa ! Zato i hocu sam da utvrdim u cemu je problem jer bolje sa poluispravnim kompom kuci da resavam problem sam, nego da budem bez njega nedelju dana dok oni onako "azurni" ne utvrde problem.
Bolje me ostavi bez hleba nego bez kompa :d
Zato ljudi pomazite ako boga znate :D :D

ajde ljudi pomazite nemoguce da niko ne zna o cemu se radi, jel imao neko slicna iskustva, sta mi je ciniti ?

ako se pojavljuju isti simptomi odnesi im ponovo, to ti je jedino resenje! mislim da razbijas glavu sta je u pitanju, pogotovo kada je comp. pod garancijom, ti ne vredi! :)

Imao sam slicnu situaciju, znaci mene je neko hteo da kolje. Problem je bio do Asusa, ali i kupca koji je prethodnu plocu klokovao pa je ostetio i napajanje.
Napajanja su tesko s..nje, odahnem kad covek dodje i u startu trazi Chieftec.
Moja iskustva sa asus x-x serijama su :crash:

Poslednja izmena:
@nighthawk
ne kontam kako moze napajanje da se osteti od OC-ovanja? ali nema veze!
iz posta skroller-a sam skontao da mu comp. ne radi stabilno ni na default vrednostima!!! e to vec nije do serije x-x :)

ma kakvi OC, nece ni da cuje. Probao sam da je OC ali nema sanse, jedva se podigne sistem i resetuje se posle 10tak sekundi. I na defaultu jedva radi !
Ma promenicu je cim prodju praznici daleko joj lepa kuca (ploci mislim :) )

A7V8X-X je crkotina od ploce. Ko ti je to uvalio?

Sta kazete da covek flash-uje BIOS ? Ipak ima Sempron .

exr je napisao(la):
Sta kazete da covek flash-uje BIOS ? Ipak ima Sempron .

Brate ne lupaj molim te ! Pod broj 1 ova plocha vidi CPU kao Sempron i nema razloga da je flashuje. A pod broj 2 zapitaj se da li bi ti pokusao da flashujes BIOS plochi, kada znas da ti se komp resetuje kad mu dune??? I sta onda decko da radi???? Da trazis garanciju kod EPS-a :D Ja sam za isti predlog kao i vecina, odnesi je opet u servis!!! A cisto sigurnosti radi odi u BIOS i proveri kako ti je podesena memorija... Da li je DDR400 DDR333... Vidi na koliko stoji CAS, pa i to malo podigni vrednost(stavi ga 2.5 ili 3). Zatim olabavi skroz parametre memoriji pa probaj.... Ali ako nece ni tada, onda iz ove sekunde nosi to u servis!!! BRATE IMAS GARANCIJU!!!!! :wall:

Trece to sto si kupio KINGSTON uopste ne znaci da je on unutra... Potrazi malo po forumu ja sam se raspitivao u vezi Kingstona... Za njih svi zivi rade chipove, kod mene recimo pc3200 memoriju Kingstona, CPU-Z cita kao Samsung... tako da,,, je to mozda drugi proizvodjac cipova, koji je Kingston maltretirao i testirao i roknuo svoj sticker... pozdrav!

Poslednja izmena:
Majstor Zivota u pravu si, na memoriji su samsung cipovi, sto ne znaci da su losi. A i sam si rekao da je istestirana od strane kingstona, znaci ispravna je 100 %.
A plocu sam uzeo kod nekih likova koji su skoro otvorili firmu jer su mi najvise davali za stare komponente (asus a7v-133c, duron 900 Mhz i 256 sdram-a = 55 eur. )
Ostali su nudili najvise do 25 eur. I onda nisam imao mnogo mogucnosti da biram ili ovog budjavog asusa koji me zeza ili MSI. Trazio sam epox rda3+ ili abit nf7, ali njih navodno nema njihov dobavljac (Pakom).
Ma paceri, nece dugo izgleda da im potraje firma !!

skroller je napisao(la):
Majstor Zivota u pravu si, na memoriji su samsung cipovi, sto ne znaci da su losi. A i sam si rekao da je istestirana od strane kingstona, znaci ispravna je 100 %.
A plocu sam uzeo kod nekih likova koji su skoro otvorili firmu jer su mi najvise davali za stare komponente (asus a7v-133c, duron 900 Mhz i 256 sdram-a = 55 eur. )
Ostali su nudili najvise do 25 eur. I onda nisam imao mnogo mogucnosti da biram ili ovog budjavog asusa koji me zeza ili MSI. Trazio sam epox rda3+ ili abit nf7, ali njih navodno nema njihov dobavljac (Pakom).
Ma paceri, nece dugo izgleda da im potraje firma !!
Pa samo memorija ti vredi barem 40 E. Mislim da su te debelo ojadili, nisam baš ekspert ali sam imao iskustva (loša) sa nekim komponentama koje su bile u garanciji. Jedino rešenje je da im dosađuješ do besvesti i ako treba da pripretiš i sa inspekcijom (provereno) da bi ti ili zamenili komponentu koja ne valja ili vratili pare. Budi uporan.

Sale KG je napisao(la):
Pa samo memorija ti vredi barem 40 E. Mislim da su te debelo ojadili, nisam baš ekspert ali sam imao iskustva (loša) sa nekim komponentama koje su bile u garanciji. Jedino rešenje je da im dosađuješ do besvesti i ako treba da pripretiš i sa inspekcijom (provereno) da bi ti ili zamenili komponentu koja ne valja ili vratili pare. Budi uporan.

Ih pretera ga sa cenom memorije,pa gde si video da 256mb sd-rama vredi 40e? Istina je da su coveku dali dosta manje nego sto te komponente vrede,ali ipak mu treba reci realne cene,a ne onako na pamet ;)

Poslednja izmena:
Pa ja to prvo proverih na http://www.pcberza.co.yu. Nisam pisao napamet, ova memorija se dosta teško nalazi a još uvek ima potražnju i zato ''drži'' cenu. Ostavljam rezervu da sam malo pogrešio ali neka proveri sam pa če da vidi, moja predpostavka je bila da je u pitanju neka 256 MB SDRAM, PC133.

Problem je u ploci. I ortak je ima o isti problem sa istom plocom s'tim sto njemu nije ni sistem hteo da podigne.

Sale KG je napisao(la):
Pa samo memorija ti vredi barem 40 E
Mozda nova (ima ih u par cenovnika, verovatno ne i na stanju :) ). Polovne se prodaju za 25-30 max.

ToxiC je napisao(la):
@nighthawk
ne kontam kako moze napajanje da se osteti od OC-ovanja? ali nema veze!
iz posta skroller-a sam skontao da mu comp. ne radi stabilno ni na default vrednostima!!! e to vec nije do serije x-x :)
Kupi 350W noname napajanje pa proveri na svojoj kozi. :wave:

Poslednja izmena:
@nighthawk
vec imam jedno i clockujem sve i svasta i za sada, da kucnem u drvo , mi se nista nije desilo! a i u servisu su mi sva napajanja kung-fu i nista se nije cudno desavalo!
ali opet kazem nema veze, niko ne kaze da se i meni ne moze to desiti jednom ;)

E pa ljudi otkrio sam u cemu je problem, ploca je ispravna !! Elem, brzina procesora mi je bila 1900 mhz (9.5x200) sto mi je bilo cudno, jer svuda vidim da po defaultu treba da bude 1583 (9.5x166). Sada sam tako podesio u biosu i nemam vise problema.
E sad me interesuje mogu li ja na neki nacin da poteram memoriju pc3200 da radi na 400 Mhz (sada radi na 333Mhz) na ovoj ploci, a da mi magistrala ostane na 166 Mhz ? Inace probao sam da spustim mnozioc i podignem fsb, ali je mnozioc izgleda zakljucan.

mnozilac ti je zakljucan 100%, mozes da stavis frekvenciju na 200 za memoriju, i da stavis podesavanja na "custom" ili ekspert zvisi od ploce (ne znam napamet za tog asusa) i da ostavis CPU FSB na 166. Mozes da probas i da dignes i jedno i drugo na 200FSB ali ne verujem da ce to raditi na toj ploci...Javi sta si uradio

Moras da dizes magistralu na 200 MHz da bi ti radila memorija na 400 Mhz. Sa mnoziocem se ne dize brzina memorije ;)

LiquidPlasma je napisao(la):
Moras da dizes magistralu na 200 MHz da bi ti radila memorija na 400 Mhz. Sa mnoziocem se ne dize brzina memorije ;)

Ma mislio sam da spustim mnozioc, a povecam brzinu magistrale da bi moglo da radi stabilno, ali mnozilac je zakljucan.
Podigao sam napon procesora na 1,65 V i sada na 200Mhz povremeno dolazi do reseta, redje nego pre podizanja napona. Na 9,5x190 radi stabilno. Da li da probam da mu podignem napon na 1,7 V pa da onda probam sa 200 Mhz ili mu je to mnogo ?
Temperatura procesora je u leru 45-6 C, a pod opterecenjem ode i do 55 C

Poslednja izmena:
@skroller
imas plocu sa VIA cipom, ono sto karakterise taj cipset je da ima zakljucanu AGP i PCI magistralu pa shodno tome dizanje FSB-a utice i na dizanje njih i povremeno dolazi do nestabilnosti sistema!
pronadji FSB koji odgovara sistemu najvise, tj. najmanje reseta i ostavi ga tako! a sto se tice memorije, ona bi trebala da radi na 400MHz po defaultu, probaj da je bockas po slotovima (mislim da u prvom treba da radi na 400, pod uslovom da nije nista cackano u BIOS-u)

na 200fsb AGP se vraca ponovo na 66 ako ne gresim.

@skroller: pa probaj da dignes volt na 1.7, ne bi trebalo mnogo vise da se greje, mozda stepen-dva....svejedno, neces sprziti nista, probaj cisto da znas da li moze da radi ili ne. Probaj i sa 1.75 ako vidis poboljsanja na 1.7 ali nestabilnost ostane i dalje. Posle ces uzeti bolji kuler ako vidis da moze da radi al je vruce :)

Nazad
Vrh Dno