Šta je novo?

Ploca + CPU + Ram (jeftino, da se sto manje greje)

zzZZzz

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2006
Poena
300
Poz svima,

Ne pratim trziste vec neko vreme a imam potrebu da upgradujem komp, pa me zanima sta biste vi preporucili.

Za pocetak napomena, trenutno imam Radeon 9550, Athlon XP 2000+ sa giga rama.. Dakle masina je realno krs, ali meni uglavnom sluzi da pustim neki film, slusam muziku, internet, i povremeno nesto programiranja, kad bas moram kuci. Kao takva vrsi posao, osim sto je malo kilava..

E sad, interesuje me neka kombinacija koja se pre svega sto manje greje, jer nemam klimu u sobi, a komp nekad radi po ceo dan.

Snimio sam ovaj CPU (mala potrosnja prioritet):

AMD Athlon 64 LE-1640 Box, Socket AM2, 2.6GHz, 1MB cache, HT1000, Orleans core (90nm), EE 45W, cooling fan

Uz njega bih uzeo npr ovu plocu:

Gigabyte MA-78GPM-DS2H, AM2+ (Phenom), AMD 780G/SB700, PCIe2.0, VGA HD3200/128MB DDR3, 4DDR2-1066DC, 7.1ch, 5SATA...

Uz to bi uletelo 2gb ddr2, ostalo sve vec imam.

Zanima me sta mislite o CPU /MB kombinaciji, performanse mi nisu kljucna stavka, jedino bi mi bilo bitno da sta god uzeo, mogu da pustam HD ripove (Mada i toga bih se mozda odrekao u korist manje potrosnje) i da performanse ipak budu osetno bolje od trenutnog Athlona 2000+.

Sto se para tice, nisu problem, ali ne bih davao vise od izmedju 150-200e za CPU+MB+RAM ukoliko nema znatno boljeg izbora za neke vece novce. Takodje, ako preporucujete neke druge delove, prednost imaju oni za koje ne moram da 5 dana vrtim telefone radnji i radnjica i cekam da dobave pre nego sto mogu da preuzmem.

I za kraj, potpitanje: da li da uzimam ddr na 1066 ili ce sporija zavrsavati posao ?

Hvala unapred

Ja bih za tu sumu kupio ovako nesto:

AMD Athlon II X2 250 ~7200 din, dual-core je danas standard i ne bi trebalo da ides ispod toga, a ovaj procesor je hladan, iako ima TDP od 65W, radi na 3GHz i mnogo je jaci od tog single-core Athlona, a to je bitno u slucaju da integrisana grafa ne moze na sebe da preuzme dekodiranje 1080p ripova u nekim slucajevima.

GigaByte MA780G-UD3H ili Biostar TA790GXB A2+ ~7200 din

2GB DDR2 na 1066MHz (bolje uzmi ovaj, razlika u ceni je vrlo mala) ~2200-2300 din

Neces imati problema sa ovim.

A sto se radnji tice, pa takvo je stanje, ja cu da ti posaljem privatnu poruku sa sajtovima nekih firmi, pa ti vidi.

Nemoj da se toliko brines za grejanje, ljudi drze znatno jace masine ukljucene 24/7 u neklimatizovanim prostorijama.

Poslednja izmena:
@peja - Hvala na linkovima.
Sto se tice masina u neklimatizovanim prostorijama, radio je moj Athlon 24/7 prilicno dugo i prilicno greje prostoriju. Zapravo kad je ~30 stepeni napolju i ukljucim komp u sobi, posle 2+ sati postane jako vruce u sobi. Zelim to da izbegnem makar i po cenu performansi.

Jasno mi je da se single core out i da je glupo uzimati ga, ali ako se ovde spomenuti dual core stvarno ne greju mnogo, da ih uzmem u razmatranje.

@vladabgd: s obzirom na to da si napisao da se 780g greje, da li preporucujes neku AMD alternativu za cispet, ili kompletnu altenrativu od intela ?

Da li se uopste intel 5200 manje greje u odnosu na AMD slicne cene ?
Kako stoji situacija sa integrisanim grafickim na intel plocama, da li su po performansama slicne ovima na AMD plocama ?

Pocinjem da razmisljam u intel pravcu, jer izgleda da se inteli manje greju:

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core2duo-e7300-pdc-e5200_12.html#sect0

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/phenom-athlon-ii-x2_12.html#sect0

P31 nema integrisanu grafu, G31 ima, ali nije na nivou ove u AMD 780G/790GX cipsetu, G41 cipset ima podrsku za HD dekodiranje, ali mislim da je opet bolji izbor 780G/790GX.

A i po performansama u igrama je AMD bolji, nema sta. Neces da se naigras ni na jednoj integrusi, ali ove HD3200 i HD3300 u AMD cipsetovima su upotrebljive za starije igre, dok je Intel los po tom pitanju.

Nije mi toliko bitno dal sam na 150 ili na 200e, ali mi je mnogo bitnije da se to sto uzmem sto manje greje. Imam utisak da ce integrisana graf manje da se greje od neke PCIe verzije, zato gledam u tom pravcu.

Igre ne igram, mooozda mi s vremena na vreme (~1 godisnje) padne na pamet da pustim neku stariju, za to ce integrisana biti dosta. Sto se tice multimedije, jedina zelja koju imam je da masina moze da gura HD ripove. Ako single core moze to da gura, uzeo bih mozda i njega, nije to neka cifra cak i da ga bacim posle godinu dana i predjem na nesto bolje. Ili da definitivno odustanem od single core varijante ako je bas toliki krs ?

Da li ove ploce za AMD sto ste mi preporucili imaju neke fancy power-saving feature ?

Vidi, taj single-core Athlon je dovoljan za 720p ripove, ali nije dovoljan za 1080p, sa takvima bi imao problema ukoliko grafa ne bi mogla da preuzme posao na sebe.
Neke fancy-power saving opcije, koliko znam, nemaju, imas standardni Cool'n'Quiet koga mozes stalno da drzis ukljucenog i to je to, na taj nacin ce se ceo sistem manje grejati, jer ce se takt procesora i njegov napon smanjiti kada nema potrebe da radi punom brzinom, samim tim ces imati manje zagrevanje.

Ok, onda definitivno dual core. Koliko je meni poznato aktuelne graf ne umeju da ubrzavaju HD ripove vec samo blue ray sadrzaje tako da od nje nema vajde. (Neka me neko ispravi ako gresim).

Gresis.

Aktuelne grafe ubrzavaju i HD ripove, ali oni moraju da budu uradjeni po tzv. L4.1 (Level 4.1) standardu (vazi za 1080p) da bi grafa mogla da ih "odradi". Ovaj uslov je jos uvek na snazi za ATi grafe, dok nVidia moze da radi i L5.1, a takodje moze da se koristi i CUDA (preko CoreAVC kodeka) za dekodiranje, ali to nije toliko vazno jer se danas prakticno svi ripovi rade u L4.1 formatu, upravo da bi sve grafe mogle da ih pustaju neometano.

Ako se desi da neki film ipak ne moze da ide preko grafe, Athlon II X2 250 ce ga pustiti bez problema, a verujem da ni Intel E5200 nece imati problema prilikom reprodukcije, mada je Athlon II brzi nekih 15-20%, sto nije zanemarljiva razlika, jer zahtevnost reprodukcije ne zavisi samo od rezolucije, vec u velikoj meri i od bitrate-a.

Poslednja izmena:
Svaka ti cast na znanju koje posedujes!

Najverovatnije onda uzimam tog Athlona II X2 u kombinaciji sa jednom od one 2 ploce. Kazi mi samo, kojoj bi ti dao prednost (pretpostavljam biostar jer je 790 chipset) i da li Ati 3200 i 3300 podrzavaju taj L4.1 HD standard ?

Pozz i hvala za info

EDIT:

A da li se isplati dati par stotina dinara i uzeti ovu (MBA Biostar TA790GX 128):

http://www.biostar-usa.com/app/en-us/t-series/content.php?S_ID=377

Poslednja izmena:
Hvala. :)

Pa dao bih malu prednost Biostaru zbog boljeg cipseta, HD3200 i HD3300 su prakticno iste, samo je ova druga malo brza i naravno podrzava dekodiranje filmova koji su po L4.1 standardu, isto kao i HD3200.

Ako nije problem da dodas tih par stotina dinara, uzmi tu Biostar, ona ima sopstvenih 128MB memorije za grafu.

Poslednja izmena:
Ne bih da kvarim utiske, ali ja imam biostar, plocu iz potpisa, i sve je super samo se chipset dobrano grije, tako da je jedna 120mm xilence usmjerena na njega.
Od ostalog, izdvojio bih kvalitet integrisane grafike.

Da, upravo mi drugar rece da se ti 780 i 790 NENORMALNO greju. Da li postoji gigabyte-ova ploca sa 790 cipom ? Cini mi se po slikama sa neta, da gigabyte ima bolji pasivni hladnjak u odnosu na biostar, pa bih dao prednost gigabyte-u. (Da li uopste da trazim gigabyte sa 790 i da li da doplacujem ako je skuplji u odnosu na 780 - vredi li to para?)

Da li postoji neki alternativni cipset koji se manje greje ?

@Kefalo81, kazi mi koliko ti se greje ceo komp, preciznije, koliko zagreva sobu ? Vidim da osim procesora i ja bih imao slicnu konfiguraciju, pa da uporedim utisak. (Pretpostavljam da se athlon II X2 250 manje greje ipak od tvog 7750BE).Meni trenutni athlon zagreje sobu za 2-3 sata kad je napolju vruce do te mere da je bas cimanje sedeti za kompom u toj sobi. Od toga zelim da pobegnem kako znam i umem.

Poslednja izmena:
Prednji panel i bocna strana su mi jos otvorene jer sam ih farbao pa se suse, a trebace i prepravki:D tako da nemam jedan relevantan izlaz, po kome bi cjenio , iako on postojii nalazi se na vrhu, potpomognut ventom od 92mm.
Pazi ona sigurno dodaje nesto temperature, ali to mozes ublaziti ako podesis valjano kulere, a ja sam to uradio, plus jedan od 120mm duva direktno i samim tim razbalazujes taj toplotni efekat koji ne mozes da izbjegnes.
Ali koliko to dize temperaturu u sobi, zaista ne bih znao reci, narocito zato sto su posljednji dani bili rashladni pa nemam taj dodatni efekat sparine iz vana.

U svakom slucaju, ova moja masina se manje grije od prethodne duron cpu i msi ploca.

Ali mislim da dodavanje hiljadu ili dvije dinara na cijenu biostar ploce nije isplativo narocito ne zbog max 2 stepena za koliko bi diglo temperaturu.
Mnogo znacajnije na efekat temperature utice ako ti je soba na suncanoj strani i to sto nemas ili ti do sobe ne dopiru rad klime.

moj savet bi bio

*Intel 5200 - malo trosi , sigurno ide preko 3ghz bez dizanja napona / tj. zagrevanja /
*Ploca sa p31 intelovim cipsetom
*2gb rama u komadu / za bezbolan upgrade /
* i zaboravljena ,ali nikako losa nVidia 8600gt , L5.1 koja sad nova kosta 30evra
a na kojoj mozes da poteras i Crysis

Ta grafika je daleko bolja od integrisane hd3300,
a cela ova konfiguracija je i jeftinija od AthlonII x2 /i dalje losiji od Int 5200/
+ 780g cipset.

Poslednja izmena:
@vladabgd: s obzirom na to da si napisao da se 780g greje, da li preporucujes neku AMD alternativu za cispet, ili kompletnu altenrativu od intela ?

vec je odgovoreno al samo da ne ostanem nedorechen :) u prvom postu sam te razumeo da zelish da se komp shto manje greje a ne da shto manje greje sobu (iako je to vrlo povezano :D ). onda je sasvim svejedno da li uzeo 780g i uperio neki fan u njega ili neintegrisanu grafiku jer u oba sluchaja se disipira pa disipira toplota.

ps kupi laptop :)

Ok, pogledacu onda malo sta ima kod intela za te pare, nije mi zurba. Brine me zagrevanje 780G cipseta. Dodatno zagrevanje bilo cega u kompu == dodatno zagrevanje sobe, bez obzira da li je u to nesto uperen ventilator, kao sto je vladabgd primetio.

Intelov cipset se dakle manje greje od AMD-ovog, procesor (mozda) takodje manje ili isto (overklok me ne zanima), ostaje jos pitanje koliko ce dodatna grafika dodati na potrosnju/toplotu u sobi - a tu sam malo uplasen sa ovim 8600 -> da li se / koliko se ona greje?

blagi off:
nikad necu zaboraviti ortakovu ATI 9800 (aka. ringla) - covek je na nju i na sound blaster 3 slota dalje stavio 2 osmice -> jednu da duva ka ploci a drugu odma do prve, da izvlaci. Tako da je vazduh prolazio pored graf, udarao u plocu i vracao se nazad. Sa ovog fana sto je izvlacio je izlazio vruc vazduh. Jezivo :S:

Upgradujem konfu jer mi je crko 1 ddr slot na ploci pa sam spao na 768 mb umesto 1giga, a uz to je ceo komp vec poceo da mi ide na zivce koliko je spor. Komp ne koristim previse pa mi je suludo da bacam neke velike pare na laptopove..

Poslednja izmena:
- a tu sam malo uplasen sa ovim 8600 -> da li se / koliko se ona greje?

sto se toga tice grafa je bombona. Imas cak i Gainwardovu Silent verziju za 28e , biliv it or not.

U terminima 3d marka 06 je brza od hd3300 , vise od 3 puta.
Ima duplo vise vrama, a i igre su najcesce bolje optimizovane za nVidiu.

Ako hoces pristojnu, tihu i hladnu masinu za male pare, to je najbolje resenje.
Intel 5200 , p31 + nV 8600gt ddr3

Bolje je da umesto 8600gt uzme 9500gt, identicne kartice, plus 9500gt manje trosi i samim tim se manje zagreva. Dobra je ta kombinacija 5200 + p31!

Poslednja izmena:
ja imam E2160, P31 i 8600GT (mada sa CM CoolViva kulerom) i komp prilično zagreva sobu (mada moja soba ima malo više od 10 kvadrata). ova moja 8600GT je na def klokovima (600/1600, fabrički OC) kad se vent odvrne na 100% (fabrički vent) bila 45C idle i išla i do 75 za load, a sad sa CoolVivom je idle oko 40C a load ne prelazi 63C (pod FurMarkovim Xtreme Burning modom). ne preporučujem mu da uzme grafičku koja je stara 2 godine...
@zzZZzz teško ćeš naći komp koji se ne zagreva, jednostavno tako nešto je vrlo teško nabudžiti... ja sam od ortaka sad jeftino pazario Semprona LE-1100 i napraviću jedan komp u kombinaciji sa ovom pločom i 2gb stare kingston memorije na 533mhz. ploču prvenstveno uzimam zbog integrisane memorije za grafičku, a imam slične ciljeve za komp kao ti. Uzmi 780 čipset i onog atlona (mada bi ja lično uzeo nekog dvojezgarnog semprona izrađenog u 65nm), sredi kablove u kućištu (imaš temu o tome), jedan vent pozadi, uzmeš neki od kulera za čipsetove i to ti je to. ne znam kako se greju 780 čipsetovi, ali ti sigurno ne možeš komp da staviš u vakuum i da se nadaš da ništa neće da se desi. meni je, igrom slučaja, netbook sa Atomom ostao uključen u torbi 45 minuta i posle toga je bio usijan, nisam mogao tastaturu da dodirnem. jednostavno, sve se greje... sad tu imaš i napajanje kao faktor, i ona se greju prilično (posebno stara i kineska).
tu se greju i hardovi i ostale periferije...
izluftiraš sobu jednom u 2-3 sata i to je to. (napraviš promaju ili samo otvoriš prozor)

Poslednja izmena:
Ok, zakljuci izgleda vode tome da se 5200 + p31 manje greje od AMD kombinacije zbog 790G cipseta.

Sto se tice graf, 8600 vidim da idluje na ~50 stepeni, a u peaku stize i do 70, sto je rekao bih, prilicno vruce.

Sta mislite o ATI alternativama, npr 3450 ili 4550 ? One bi trebalo da su hladnije. Napominjem da mi 3d performanse nisu toliko bitne, osim HD dekodiranja.

Poslednja izmena:
Ipak bih uzeo nesto malo jace od atoma... u sustini se polako odlucujem za intel 5200 + p31 + ext. graf, samo se dvoumim izmedju Nvidia 8600GT i Ati4550 koja bi trebalo da trosi svrga 20W. Jedino me brine da li je iole upotrebljiva za HD...

Max Board TDP:

4550 - 25W
8600gt - 43W

ako je tachno to shto nadjoh na netu. opet moguce da nv i ati ne definishu na isti nachin tu makimalnu termalnu disipaciju tako da ove brojke mozda nishta i ne znache ali meni je nekako i logichno da se 4550 dosta manje greje od 8600gt (8600gt u 80nm a 4550 u 55nm). opet 8600gt je verovatno dosta brza al tebi performanse i nisu bitne kolko sam shvatio

imash ovde i za josh poneke kartice http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=88&pgno=1

Vrh Dno