Šta je novo?

Ploca, CPU ili RAM?? Problem, nece da se upali komp

Love Hunter

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
390
U pitanju je stari Celeron i ABIT ploca. Nebitno. Uglavnom, sada nece da se upali, "kresne" bez problema ali ekran se ne pali. Graficka je OK, stavljao sam i drugu memoriju ali ista stvar. Jedino plocu i procesor nisam imao uslova da proverim. Sta moze da bude? masina je radila OK pre nekih 3-4 meseca, ali je nisam posle toga palio. Da nije ona baterija otisla na ploci?

P.S. nekad se desi da pisti, a nekad ne. Odnosno vecinom ne pisti, nikakav signal ne daje, a kad pisti ili je onaj piiip pa piiip signal ili onaj malo duzi?! Sta moze da bude uzrok? Valjda kad izvadim CPU i RAM onda se ponasa drugacije, kao da se lepo nesto ne namesti? Ubodem lepo RAM, nije to problem, ali ono, da li mogu da crknu RAM slotivi na ploci?
Restartovao sam CMOS vise puta, ne pomaze. :wall:

Poslednja izmena:
Verovatno nesto izmedju trilinga napajanje/ploca/procesor. Najbolje je da probas sa necijim ispravnim napajanjem, pa onda probaj kod nekog CPU, itd.

Pa najverovatnije je riknula Abitovka zbog loshih kondenzatora...ako je upitanju plocha sa BX chipsetom...proveri da li se nisu onako naduvali...ako jesu eto zbog chega nece....

Poslednja izmena:
jeste BX je cipset na ploci. Model BE6-II. Kondenzatori - ono pored procesora u nizu? Pa sve izgleda OK. Nisu "naduvani", niti je neki iscureo. Ako ih ima jos negde, da pogledam...

Napajanje je novo novcato, Neo 300w, ne bi smelo da bude to uzrok valjda?!

Kazem da mi se ranije desavalo da ne prepozna RAM, npr. prepozna samo jedan modul, pa onda moram da izvadim oba, vratim, upalim, pa tako opet... dok ne "potrefim" kombinaciju.
Iskljucio sam sve ostalo, LAN karticu, HDD, CD, FDD... znaci napajanje samo napaja plocu.

Nesho, nemam gde da probam CPU jer niko nema ovako matoru masinu/plocu.

Bas me nervira. Kako mogu provereno da znam da li su kondzenatori OK?

Poslednja izmena:
Vrlo moguce da je ploca, i to verovatno su kondenzatori iako se mozda ne vidi na prvi pogled. Naravno proveri da recimo u AGP slotu i (ili) u memoriskim slotovima nema prasine i da niej to zapravo problem.

Ja tipujem na bateriju,imao sam slican slucaj.

Može se desiti da je ploča ispravna, ali da ne radi dobro sa nekim grafičkim. Ta ploča je zezala sa Voodoo3 grafičkima, da ne verujete. Probaj sve to sa nekom PCI grafičkom.

nije graficka 100%, ova graficka je na toj ploci od kada je kupljen komp!
Kako prokletu bateriju da proverim? Gde da nadjem novu, nemam pojma gde se prodaju.

A to za prasinu moguce, jer je kuciste uvek otvoreno... probacu da produvam slotove malo.

Da ne moze mozda da bude problem sto sam relativno mnogo puta skidao procesor iz adaptera, cistio kuler itd? Po meni ne moze ali ajd' i to mi pada na pamet.

Bateriju ces naci kod bilo kog sajdzije. Ponesi original i reci im "Dajte mi istu ovak'u !"

A sto se tice adaptera koji ulazi u slot - to je tek posebna prica na toj ploci.
Imao sam identicnu plocu u firmi jedno vreme i zvali smo je pishtalina - cim se malo cimne krene da pisti dok joj se ne mrdne adapter. Cistio sam je i od prasine i menjao adapter ali uvek isto - radi kako joj se hoce - nikad ne znas kad je dobro uglavljen.
Jos uvek radi kod jednog knjigovodje ali i njega po svakom pomeranju doceka poznato pishtanje.
Mrdaj malo taj slot - verovatno je do njega ;)

Srga je napisao(la):
Bateriju ces naci kod bilo kog sajdzije. Ponesi original i reci im "Dajte mi istu ovak'u !"

Mislim da je ona Cr2032 ili sl. Vidi..Ima i tankih i debelih.

pa odes kod sajdzije i on ti proveri na licu mesta dal je baterija puna ili prazna.pre nego sto kupis drugu....ja znam da se desavalo jednom mom poznaniku da mu je pistao kompjuter kada ga upali....CR2032-sam samo video jedan tip baterije,mislim da sam samo tanki video......

Srga je napisao(la):
A sto se tice adaptera koji ulazi u slot - to je tek posebna prica na toj ploci.
Imao sam identicnu plocu u firmi jedno vreme i zvali smo je pishtalina - cim se malo cimne krene da pisti dok joj se ne mrdne adapter. Cistio sam je i od prasine i menjao adapter ali uvek isto - radi kako joj se hoce - nikad ne znas kad je dobro uglavljen.
Jos uvek radi kod jednog knjigovodje ali i njega po svakom pomeranju doceka poznato pishtanje.
Mrdaj malo taj slot - verovatno je do njega ;)

vidis, to ima dosta smisla! Rekoh vec da sam petljao oko CPU-a i RAM-a pa se tako nesto desavalo.... hmmmm probacu da masakriram adapter od vadjenja :) :eyebrows: :bottle: :D

P.S. zar se baterija sama ne puni kad komp radi?

Ta baterija se ne puni... to je najobicnija litijumka koja samo cuva CMOS podatke i nije rechargable, vec radi dok ne otegne papke ;)

Love Hunter je napisao(la):
nije graficka 100%, ova graficka je na toj ploci od kada je kupljen komp!
Kako prokletu bateriju da proverim? Gde da nadjem novu, nemam pojma gde se prodaju.

A to za prasinu moguce, jer je kuciste uvek otvoreno... probacu da produvam slotove malo.

Da ne moze mozda da bude problem sto sam relativno mnogo puta skidao procesor iz adaptera, cistio kuler itd? Po meni ne moze ali ajd' i to mi pada na pamet.
Pre svega probaj da klirujes Bios. ;)

Pa zar ne rekoh da sam resetovao CMOS vise puta? Bez uspeha.. uglavnom malo sam imao vremena da se igram sa ovim cudom, pa cu sad probati opet..

Ostoja, kakvi su simptomi kada crkne baterija? Jel uopste moze komp da se upali?

Uobicajeni simptomi su povisena temperatura, kashljanje i upaljeno grlo... :p

Shalu na stranu, najlakse se vidi kad rikne baterija po tome sto se sat i datum u BIOS-u non-stop resetuju na 00:00:00, 01-01-199X (200X) i po tome sto su sve vrednosti u BIOS-u vracene na default, sto moze da pravi problem npr. ako imas integrisan zvuk na ploci, a koristis PCI zvucnu karticu, pa se pokace oko resursa, mada racunar moze da se upali i radi (manje-vise) normalno...

Nije na odmet da bacis pogled na ove linkove (ne znam koji je BIOS na toj ploci):
http://www.elearnix.com/essays/ami_bios_beep_codes_and_solution.htm
http://bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm

Poslednja izmena:
evo prokletinja proradila! Neverovatno, a samo sam ga ponovo nakacio i eto radi. Doduse cooler ore ko lud, temp >50c (za celerona mnogo) .... ali uglavnom budi se. Pa sad ti budi pametan kako to.

Imao sa doskora istu plocu i punu dvojku i isto mi se desilo par puta pa sam isto resio vadjenjem svega pa ponovo vracanje!
Izvini sto nisam video ranije da te resim nerviranja! ,)
:type:

nema veze :)
Ali problem je sto ovaj put nisam nista vadio... dakle poslednji put sam se iznervirao posto nije hteo da se upali i batalio ga nacisto.. i ajde posle skoro mesec dana da probam opet, kad ono radi! Neverovatno... lude li ploce..

Vrh Dno