Šta je novo?

Ploca, AMD Athlon/Phenom, ram DDR3 do nekih 200e

Koren

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2006
Poena
301
Sa trenutnom konfiguracijom sam prezadovoljan jer me je sluzila nekih 5 godina savrseno. Doslo je vreme da se malo osvezi pa mi treba vasa pomoc. Trudicu se da budem sto konkretniji.

Najvaznija u celoj prici mi je stabilnost u radu. Racunar radi non-stop, restartuje se samo kad instalacija to zahteva ili posle nekog update-a, gasim ga samo kad putujem negde. Ovo naglasavam jer sta god da kupim, ubrzanje cu osetiti, pa bih da odrzim pouzdanost koju sad imam.

Sto se tice upotrebe, zahtevniji programi koje najcesce koristim:
- Corel
- Adobe (Ilustrator, Premier, Photoshop)
- Razne video konvertore
- VMware player za virtuelizaciju (ovo sam koristio samo na laptopu, ali planiram i na desktopu posle kupovine)

Sve u svemu nista profi, samo za kucnu upotrebu i studentski. Igrice ne ulaze u ovu pricu, nema se vremena za njih :)

Skontao sam da je trenutno AM3 i DDR3 neki optimum, zbog dalje nadogradnje kasnije, pa bih gledao u tom pravcu.

Ploca:
Vidim da se dosta prica o gigabyte ga-ma770-ud3 i da je dosta ljudi preporucuje. Koja je razlika izmedju nje i gigabyte ga-ma770t-ud3p?

Kod ploce mi je vazno da ima dosta sata konektora jer su mi svi diskovi takvi, i da ima bar 2 PCI slota zbog zvucne kartice koja ostaje.

RAM:
Uzeo bih neki DDR3 do nekih 50tak eura, 2 GB. Iskreno ne bih bas najjeftinije nego nesto sto isporucuje malo brzi/kvalitetniji rad. Takodje, nesto gde cu kroz mesec dva moci da dokupim jos 2GB istih, pa da samo dodam. Nije mi vazno da li je jedan model od 2GB ili 2 x 1GB

CPU
Najveca dilema. Sve sto uzmem je bolje od trenutnog, pa ne znam koliko da jurim neku brzinu. Ne bih jurio neke OC modele ili da otkljucavam jezgra, L3 i tako to, jer kakav sam baksuz to mi sigurno ne bi radilo :) Znaci neki CPU koji je dobar za one programe gore a da radi na fabrickoj frekvenciji, eventualno bih se mozda kasnije igrao malo sa OC ali nista extremno.

Cifra od 200e koju sam naveo je podlozna manjim oscilacijama, znaci +- desetak, petnaest eura.

Hvala unapred, PozZ

Ako bih isao sa tom msi maticnom koja je 50tak eura, onda bih mogao malo jaci procesor. Sta mislite o phenom II X4 925 2.8ghz 8mb?
Da li bi gore navedeni programi osetili dodatak L3 kesha?

Takodje sto se memorije tice, jel mozete malo preciznije, jer ovako nesto i jeste bio moj plan, ali ne znam koji konkretan model, posto ih ima dosta (cak i od istih proizvodjaca)

PozZ

Posle malo citanja o svemu ovome, neka finalna konfiguracija koju cu pazariti je:

gigabyte ga-ma770t-ud3p
Phenom II X4 925
OCZ Vendetta 2 (mada cu jos proveriti da li staje u kuciste i tako to)
2x1GB Geil black dragon

e sad, uspeo sam da pribavim finansije za promenu i graficke kartice. (trenutno Gigabyte 6600GT) investicija bi bila nekih 120, 130e
Bacio sam oko na ovu:

GIGABYTE Radeon HD 4850 1GB GDDR3 GV-R485MC-1GI

neki od razloga su jer je silent, kuciste ima dobar protok vazduha pa grejanje nadam se da nece biti problem jer mi i ova 6600gt radi bez coolera i nikad nisam imao problema. Takodje ima hdmi, pa je spremna i za neki TV u buducnosti :)
Ne znam zasto ali voleo bih da uparim gigabyte plocu sa gigabyte grafickom, nekako se nadam da je to dobitna kombinacija koja nece praviti probleme.

Sta mislite o ovoj kartici? Neki drugi predlog u tom cenovnom rangu?

PozZ

Poslednja izmena:
Sve izabrano, ta saphire kartica mi bas dobro deluje, ostala je samo memorija. O njima su bas sture informacije na netu.
Razmisljam o ovoj:
GEIL 2GB (2x1GB) 1333MHz DDR3 GV32GB1333C7DC
Jer pise da je CL7
Sto se tice dragona koji je vec spomenut:
GEIL 2GB (2x1GB) 1333Mhz DDR3 Black Dragon
za njega ne mogu da nadjem sa kojim CL radi jer nema nikakva oznaka modela.

Da li mi je mozda dobro da odem do radnje, pa na licu mesta pogledam koja ima koji CL, valjda ima ta info ispisana negde?

PozZ

meni se dragon svidja jer su dosta kvalitetno odradjenje...pise sigurno na kutiji koji je cl al to neka te ne brine jer na mnogima npr pise cl9,a rade na cl7 kao ove transcend koje rade i na 1600mhz,a i na cl7

Vrh Dno