Šta je novo?

ploče, stari i novi presinzi

Hvala.
Jel berza na Dorćol Platz-u ili neko drugo mesto?

Evo ga primer "odličnog" novog presinga kupljenog u prestižnoj prodavnici u Beogradu.:eek:

Kopija Michell clamp na Aliexpress par eura.

Zanima me koja je razlika 180 g.r vinila i obichnih ? (Osim u izgledu) I josh: Da li postoje neki vinili od npr. 120 gr.?

Zanima me koja je razlika 180 g.r vinila i obichnih ? (Osim u izgledu) I josh: Da li postoje neki vinili od npr. 120 gr.?
180g više opterećuju gramofon i policu za ploče, i daleko više privlače statički elektricitet...nikakva korist od viška plastike...

stariji vinili su svi imali manje plastike...180g se pojavio kasnije, i na početku je to bio virgin vinil, što je imalo smisla jer nije bila reciklirana plastika...danas to više nema veze...

klasičan marketing i igra brojeva, više je bolje...

Muzički nema razlike, ali pošto je kod ploče znantan deo privlačnosti u samom osećaju u ruci i pod prstima, nije toliko besmisleno.

Šta kažete na pranje ploče jabukovim sirćetom?

Što baš jabukovo? Zdravije od običnog alkoholnog?

Negde sam pročitao da alkohol nikako ne ide na ploče , pa valjda ni alkoholno sirće.

Kanula mi suza na omiljenu ploču. U pokušaju da je obrišem napravio sam brljotinu na ploči. Kao pravi mazohist, odmah sam hteo da čujem kako zvuči. 2-3 sekunde malo šušne. Da li treba da puštam tako neopranu ploču , da li ću je tako daljnje oštetiti?

Da li da pushtam :
-ogrebane ploche (koncentrichne kruzne ogrebotine od igle ; ogrebotine od necheg drugog)
-krive ploche >?

Koji gramofon i kertridž (iglu) imaš?

Imam 3 jeftinija gramofona. Ovo trenutno na kome puštam je AT-LP60BK. Ne znam da li uopšte da na njemu puštam očuvane ploče jer svaku 4-tu , 5-tu ploču koju pustim, preskoči malo (mada nema pravila)

Slobodno puštaj sve ploče, bez obzira da li su izgrebane ili krive, osim naravno ako ti preskakanje ploče ne nervira i što moraš ručno da preskočiš problematično mesto na ploči.

Pa vrednije su mi ploče od gramofona. Ako na neku ogrebotinu iskrivim iglu uništiću posle i neke očuvane ploče , zar ne?

Interesantan način razmišljanja 😀
Ali mislim da to ne ide baš tako.

Imam 3 jeftinija gramofona. Ovo trenutno na kome puštam je AT-LP60BK. Ne znam da li uopšte da na njemu puštam očuvane ploče jer svaku 4-tu , 5-tu ploču koju pustim, preskoči malo (mada nema pravila)
ako ti je to najbolji gramofon koji imaš, good luck...nije baš pouzdan u svakoj situaciji...ne znam koje sve modele imaš, ali nove i očuvane ploče bi trebalo da puštaš na najboljem gramofonu koji imaš, a za polovne u ne baš najboljem stanju da odrediš neki drugi...

moguće je da izgrebane ili neravne ploče oštete iglu, nije baš lako da se to desi, ali dešava se...

Nazad
Vrh Dno