Šta je novo?

Ploča za 3600X

Urosito

Cenjen
Učlanjen(a)
10.09.2013
Poena
180
Ljudi, dobro bi mi dosla pomoc oko izbora maticne, bice uparena sa Ryzenom 3600x.

Preko firme je inicijalno porucena MSI B450 Tomahawk MAX koju svi zivi navode kao best buy, medjutim dostavljena je nesto jeftinija MSI B450-A PRO MAX. Nakon sto sam ulozio reklamaciju, ponudili su mi kao zamenu nesto skuplju ASUS RoG Strix B450-F Gaming. I sad sam u rebusu sta da radim - da li da prihvatim Strix, trazim povracaj novca pa sam uzmem Tomahawk, ili mozda zadrzim ovu B450-A Pro ako nema nekih bitnih razlika...

Svaka sugestija je dobrodosla, hvala unapred! 🙂

Po naponskoj sekciji, obe su bolje od Strixa. Sto ne kaze da Strix nema neke druge prednosti. Ako neces overclockovati, ja bih uzeo Strix, ako hoces zadrzao tu ili uzeo povrat pa jurio Tomu. A-PRO max i Tomahawk imaju identicne naponske.

Jeste bolja, ima 5 faza za CPU + 1 za SOC. Isti mosfeti samo ih ima dva po fazi i na low-side, ne samo high side. Ukratko, negde na nivou je sa MSi-em i definitivno bih uzeo nju ako je moguce. ASUS ima druge pogodnosti, najbolji bios, generalno bolji kvalitet, software itd.

1 vise M.2 slot, bolja zvucna, USB-C 3.0 (5Gbs), Intel LAN, su takodje jos neke prednosti bilo koje F verzije Asusa u odnosu na bilo koju od te dve MSI

Takodje na geizhalsu za poredjenje izlazi ovo za mosfet-e VRM sekciju (Stara Asus F verzija u odnosu na novu II verziju)

CPU - 4x 46A 4C10B/8x 4C06B naspram 8x 58A SiRA14DP/SiRA12DP

SOC - 4x 52A 4C09B/4C06B naspram 4x 58A SiRA14DP/SiRA12DP

Da ne otvaram novu temu, imam cpu 3600 i plocu msi b450 a pro max, zelio bih da mijenjam za neku drugu do 200 eura i neku ram memoriju 4x8gb da bude rgb od 3200 do 3600 mhz, sta bi ste preporucili?

Da ne otvaram novu temu, imam cpu 3600 i plocu msi b450 a pro max, zelio bih da mijenjam za neku drugu do 200 eura i neku ram memoriju 4x8gb da bude rgb od 3200 do 3600 mhz, sta bi ste preporucili?
Sta je problem sa trenutnom plocom da bi znali kako da savetujemo buducu?

Ja imam 2600x i b450 a pro max. Sem nedostatka nekih vizuelnih efekata, koje vecina prizeljkuje, apsolutno nijedan problem nisam imao sa njom. Ploca je odlicna za tu cenu.
Ukoliko nemas neki problem sa njom ili ne planiras update na 3900x, ja je ne bih menjao.

Jeste bolja, ima 5 faza za CPU + 1 za SOC. Isti mosfeti samo ih ima dva po fazi i na low-side, ne samo high side. Ukratko, negde na nivou je sa MSi-em i definitivno bih uzeo nju ako je moguce. ASUS ima druge pogodnosti, najbolji bios, generalno bolji kvalitet, software itd.
Ne razumem zasto se kod nas toliko potencira Asus i dizu hvalospevi... Da, jesu najazurniji po pitanju Biosa ali recimo njihove x570 maticne nemaju zero fan opciju za chipset, takodje su imali dosta problema sa toliko biosom...
MSI je imao odlican feedback korisnika sa x570 tomahawk i unify, kao i b550 gaming carbon, manje problema su imali od Asusa i Gigabyte-a sa tim modelima... Jedini problem kod MSI zna da bude support za 3. godinu garancije.
Kvalitet izrade uopste nije inferiorniji od Asusa.
Asus je uz to precenio svoje modele i jos dodatno od NG udario marzu...

Dobar deo koriscnike baze sa jednom nemackog foruma je presao od Asusa/GB-a na MSI i nemaju nikakvih problema...

Ne razumem zasto se kod nas toliko potencira Asus i dizu hvalospevi... Da, jesu najazurniji po pitanju Biosa ali recimo njihove x570 maticne nemaju zero fan opciju za chipset, takodje su imali dosta problema sa toliko biosom...
MSI je imao odlican feedback korisnika sa x570 tomahawk i unify, kao i b550 gaming carbon, manje problema su imali od Asusa i Gigabyte-a sa tim modelima... Jedini problem kod MSI zna da bude support za 3. godinu garancije.

Dobar deo koriscnike baze sa jednom nemackog foruma je presao od Asusa/GB-a na MSI i nemaju nikakvih problema...
Iskustvo s radom ploca i iskustvo kolega. Na MSI cujem jako puno zalbi od drugara iz retaila, stalno dolaze na RMA. ASUS najmanje.
Nakon patnje sa MSI i GB biosom, to nikom ne zelim. Moja ploca i dalje resetuje BIOS cim izgubi struju i to je bag sa brdom Gigabyte/Aorus ploca raznih cipsetova.

Na x570 Godlike u firmi smo morali da zaustavimo testiranje jer je power usage randomaticno spike-ovao i unistavao testiranje, pa smo presli na Hero-a. Ako ploca od 800 evra ne moze da drzi fixni napon, onda sta da ocekujem od drugih.

Iskustvo s radom ploca i iskustvo kolega. Na MSI cujem jako puno zalbi od drugara iz retaila, stalno dolaze na RMA. ASUS najmanje.
Nakon patnje sa MSI i GB biosom, to nikom ne zelim. Moja ploca i dalje resetuje BIOS cim izgubi struju i to je bag sa brdom Gigabyte/Aorus ploca raznih cipsetova.

Na x570 Godlike u firmi smo morali da zaustavimo testiranje jer je power usage randomaticno spike-ovao i unistavao testiranje, pa smo presli na Hero-a. Ako ploca od 800 evra ne moze da drzi fixni napon, onda sta da ocekujem od drugih.

O Erice ti si, opet mi istu pricu vrtis za Godlike... xD
Dok druga prica ide na netu, da vam u firmi nije mozda limun zapao? Steva iz HWunboxed vozi testove AMD-a sa Godlike, mali Buildzoid je jedan duzi period vozio i klokovao sa x570 unify...
Takodje i drugar vozio 3 zadnje maticne od Asusa, evo sada sa b550 gaming carbon i 5900x kaze da je prezadovoljan...

Ta prica o Asusu kao najboljem izboru je kod Intela , rekao bih da je situacija sa AMD-om drugcija, posebno sa Ryzen 3000 i 5000 serijom.
Pritom su AMD i MSI usko saradjivali oko izrade referentnih dizajna ploca, razmisli i o tome Erice... 😉

Jedino gde se slazemo je da je GB trenutno u problemu sa biosom a bogme i sa dizajnom ploca (makar sa x570 Aorus Master) ali i tu je izgleda dosta u zavisnosti od kombinovanog hardvera...
Da ne bude da je sve bajno - MSI support zna da zeza posebno oko reklamacija u 3. godini garancije...

Poslednja izmena:

O kom forumu je rec?

Ako se ne varam, generalna situacija jeste da Gigabyte od ta 3 najvise trenutno kuburi sa BIOS-om i stedi na naponskoj sekciji, Asus se precenjuje i valjda isto koristi losije komponente u naponskoj sekciji, a da MSI kod nije bas sve tako idealno kao sto se prica na forumima, konkretno kad su u pitanju BIOS update-ovi i podrska za memorije?

hwluxxx (i computerbase)

Generalno deluje da nema idealne opcije po pitanju b550/x570 ploca, sa svakom postoji neki kompromis u nekom aspektu, treba samo naci/uzeti model sa najmanje problema.

Meni je dugo bio prvi pik CH8 wifi - ali problemi sa memorijom, bios iako redovno azuriran cesto je zezao (posebno sada sa Zen3) pritom nema najobicniju zero fan opciju za chipset kuler (vec mora custom bios), no thanks...ali bitno je da je 100e skuplji od konkurencije. Dark Hero x570 koja je ista CH8 samo bez chipset fana- 550e kosta....Asus se malo previse zaigrao...
X570-e gaming 300e, x570 tomahawk 200e u eu i bolja je opcija po specifikacijama od Asusa, Unify x570 je ~290e a stepenik vise je od te E-gamin..

X570 Aourus Master brdo problema sa USB-ovima, biosom i memorijom, nekoliko revizije na koje moras da obratis paznju jer svaka ima svoje probleme...

MSI sa svoja 2-3 modela je nazalost opcija koja se pokazala da ima najmanje problema, nema razloga da fanbojisem vec je nazalost tako... jer je MSI vrlo ljigav sa poslovanjem i prema musterijama ali hardver je vise nego korektan...

Poslednja izmena:
Gigabyte ima tu zezanciju sa dual BIOSima ali ne štedi na VRM-u, bar na mid i high tier pločama. Asus ima dobar BIOS ali na skupljim pločama, na jeftinijim voli da "seče" opcije da bi veštački opravdao razliku u ceni, verovatno...a i precenjuje svoje ploče. MSI...šta znam, oni su hit or miss. Neke ploče su im super, neke nisu vredne pažnje...

Problemi sa USB su rašireni na čitavoj platformi, nisu vezani za jednog proizvođača ili model...AMD je nešto zeznuo (i navodno ispravio).

Može li neko da linkuje onu uporednu tabelu AM4 ploča, po fazama i OC performansama ...propadoh tražeći

Poslednja izmena:
Slika je malena, tj. ne vidi se ništa.

O Erice ti si, opet mi istu pricu vrtis za Godlike... xD
Dok druga prica ide na netu, da vam u firmi nije mozda limun zapao? Steva iz HWunboxed vozi testove AMD-a sa Godlike, mali Buildzoid je jedan duzi period vozio i klokovao sa x570 unify...
Takodje i drugar vozio 3 zadnje maticne od Asusa, evo sada sa b550 gaming carbon i 5900x kaze da je prezadovoljan...

Ta prica o Asusu kao najboljem izboru je kod Intela , rekao bih da je situacija sa AMD-om drugcija, posebno sa Ryzen 3000 i 5000 serijom.
Pritom su AMD i MSI usko saradjivali oko izrade referentnih dizajna ploca, razmisli i o tome Erice... 😉

Jedino gde se slazemo je da je GB trenutno u problemu sa biosom a bogme i sa dizajnom ploca (makar sa x570 Aorus Master) ali i tu je izgleda dosta u zavisnosti od kombinovanog hardvera...
Da ne bude da je sve bajno - MSI support zna da zeza posebno oko reklamacija u 3. godini garancije...
taj taj 😀
Moguce da nam je zapao limun, ja kazem kakvo je moje iskustvo. A prilicno sam siguran da sam jos negde video da se zale na Godlike.

Pazi, ja preporucujem MSI za vecinu budget izbora. Ali ovde gde ima potencijalno B450-F II Strix, radije bih Strix uzeo. Siguran sam da ROG ploca ima bolji BIOS od random budget MSI-a. A takodje, MSi-ev software za kontrolu ventilatora mi je apsolutno uzasan.

Gigabyte ima tu zezanciju sa dual BIOSima ali ne štedi na VRM-u, bar na mid i high tier pločama. Asus ima dobar BIOS ali na skupljim pločama, na jeftinijim voli da "seče" opcije da bi veštački opravdao razliku u ceni, verovatno...a i precenjuje svoje ploče. MSI...šta znam, oni su hit or miss. Neke ploče su im super, neke nisu vredne pažnje...

Problemi sa USB su rašireni na čitavoj platformi, nisu vezani za jednog proizvođača ili model...AMD je nešto zeznuo (i navodno ispravio).
Meni ploca treba da stigne za mesec dana (pre-orderovao sam x570 Unify na amazonu) tako da i dalje pratim situaciju kod ostalim OEM-ova da bih izbegao potencijalnu "minu".
Kod GB-a definitivno nije bajno sa biosom, Asus azurira redovno ali su hit&miss, MSI izbacuje redje ali najmanje problema imaju...
Mozda je MSI-ev bios ogoljen za razliku od Asusa ali vrsi svrsi... Realno ko ce redovno da se zeza oko flesovanja svakog novog biosa ako sve radi i ne pravi probleme sa jednom verzijom, a nije mi u planu da stalno radim oc/undervolt...

Ceka se odgovor za ove WHEA errors od AMD, navodno i resenje za USB probleme, oba su navodno povezana sa instrukcijama za naponom procesora i tu je AMD nesto zeznuo...

Poslednja izmena:
Kakva god da je bila situacija ranije, od izlaska II verzija Asus ploci, Asus dominira B450-ma. Realno naj-best buy, naj odnos cene-kvaliteta je ROG STRIX B450-F Gaming II za 110 eur. Kome treba PCIE-4.0, onda je to ROG STRIX B550-A Gaming za 150 eur. Ove dve ploce pokrivaju sve kombinacija procesora/komponenti (Ne postoji jeftinija da je potrebna/niti skuplja, objektivno govoreci za prosecnog korisnika)

Jeftinije samo 10400F + Intel, i tu B460 Torpedo (110 eur) dominira (isto kao i B450-F Gaming II prva sa prolaznom ALC1200 zvucnom), a jos jeftinije samo 10100/F i MSI B460M Pro-VDH

Za vece potrebe potrosnje, MSI B550-Unify, +RAM OC(MSI B550-Unify X sa 2 RAM slota) su nenadmasni, osim ako nekome treba AI superkompjuter noise-cancelation kao RTX Voice kod Nvidie, al na AMD grafickoj, u tom slucaju ROG Strix B550-E/XE Gaming sa specijalnim USB-C audio ulazom za 3.5mm su potrebna opcija.

Poslednja izmena:
Stigla juce Strix B550-F Gaming devojci za upgrade (prethodno stanje B350-F Gaming + R1600X); bice u kutiji dok ne nadjem 3900X negde pa javljam utiske o tom potom.
AMD 450 chipset nisam probao al na 350 nemam zamerki.

Kakva god da je bila situacija ranije, od izlaska II verzija Asus ploci, Asus dominira B450-ma. Realno naj-best buy, naj odnos cene-kvaliteta je ROG STRIX B450-F Gaming II za 110 eur. Kome treba PCIE-4.0, onda je to ROG STRIX B550-A Gaming za 150 eur. Ove dve ploce pokrivaju sve kombinacija procesora/komponenti (Ne postoji jeftinija da je potrebna/niti skuplja, objektivno govoreci za prosecnog korisnika)

Jeftinije samo 10400F + Intel, i tu B460 Torpedo (110 eur) dominira (isto kao i B450-F Gaming II prva sa prolaznom ALC1200 zvucnom), a jos jeftinije samo 10100/F i MSI B460M Pro-VDH

Za vece potrebe potrosnje, MSI B550-Unify, +RAM OC(MSI B550-Unify X sa 2 RAM slota) su nenadmasni, osim ako nekome treba AI superkompjuter noise-cancelation kao RTX Voice kod Nvidie, al na AMD grafickoj, u tom slucaju ROG Strix B550-E/XE Gaming sa specijalnim USB-C audio ulazom za 3.5mm su potrebna opcija.

Pre ce biti da je toma b450 bila best buy i dominirala prodajom...

B550 unify (kao i b550 aorus master) se ne isplate pored jedne x570 tomahawk ili pak x570 unify za 200 odnosno 280e... Jedini izgovor za nju je OC i to je vrlo nisni produkt za "entuzijaste"...
B550 gaming carbon (asus) ili b550 e-gaming (asus), mada i one su po njihovim cenama upitne pored x570 tomahawk...

Takodje b550 unify(x) ima prilicno dosta zalbi i reklamacija zbog coil whine-a... Tako da i sa njom lutrija mora... Pritom su mi sve te b550 "osakacene" verzije x570, a chipset kuler kod boljih x570 modela se i ne pali tj u vrlo retkim slucajevima (sem kod Asusa gde se stalno vrti) tako da ni to nije neki izgovor da se kupe skuplje b550, ako vec neko zeli da izdvoji vise novca...

Nazad
Vrh Dno