Šta je novo?

Plex i Yettel internet

Zoran_KS

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2006
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X - NZXT Kraken X53
Matična ploča
Asus TUG Gaming B550M-E
RAM
Kingston Fury Beast 32GB DDR4 3600Mhz
GPU
Gigabyte RX6800XT OC 16GB
Storage
1 TB Kingston NV3
PSU
Thermaltake SE630W
Kućište
Lian Li A3
Monitor
Asus ProArt PA278QV
Miš & tastatura
Redragon K596 red switches & Logitech G402
Skoro sam uveo Yettel optiku, sve radi očekivano dobro, ali mi se javio problem sa plex serverom koji je nedostupan van lokalne mreže. Pretpostavljam da je problem u double nat-u, pa mi treba pomoć. Da li bi pomoglo port forward-ing na Yettel rutetu, ili bih morao da izbacim njihov ruter i stavim svoj?
Plex mi je na lokalnom serveru gde je unraid instaliran.

Ne bi ti ništa pomoglo na tvom ruteru. Potreban ti je eksterni servis poput tailscale, cloudflare i sličnih koji prave tunel prema tvom servisu ili lokalnoj mreži.
Plex ima opciju da ide preko releja i to se podešava u network podešavanjima, ali radi izuzetno jadno. Kada već imam cloudflare, namestio sam da me plex.mojdomen.com vodi na plex i zaobiđe NAT.
Ja preferiram cloudflare jer je nakon osnovnog podešavanja mnogo jednostavniji za podešavanje i ima mnogo više opcija. Recimo, stavio sam pravila da domenu ne može da se pristupa sa IP adresa van evrope i time smanjujem rizik napada. Ima i podešavanja za botove i slično.
Domen je 10$ godišnje.

Ma nije meni problem konkretno, ja na svojim uređajima imam tailscale instaliran, nego imam par ljudi koji su imali pristup plexu, a koji nisu da im se tailscale instalira.

Ja sam imao isto problem, koji sam rešio kupovinom statičke IP adrese.
A vrlo zanimljivo u tom trenutku - Plex server je hostovan na Yettel hipernetu i svi ostali su mogli da mu pristupe, samo korisnici koji su na Yettelu nisu mogli :D
Rešeno je tako što su pisali podršci i mislim da su ih sklanjali sa CGNATa incognito i da od tada radi sve kako treba.

Ma nije meni problem konkretno, ja na svojim uređajima imam tailscale instaliran, nego imam par ljudi koji su imali pristup plexu, a koji nisu da im se tailscale instalira.
Nije više moguće. Verovatno si imao onaj automatski eksterni pristup gde je drugima dovoljno samo da se uloguju i mogu da pristupaju.
Kroz app to nije moguće jer u app nema da se namesti adresa servera. Moraš da je prevariš da su u lokalnoj mreži, a to jedino preko tailscale.

U aplikacijama ne moras manuelno da definises adresu servera, nego na samom serveru konfigurises Custom server access URL, nalazi se u naprednim mreznim opcijama.

Npr. stavis: https://customdom.com:443, a moze i samo ip adresa bez enkripcije: http://127.127.127.127:32400

Sve plex aplikacije automatski koriste navedenu adresu za pristup serveru koji je licni ili podeljen pristup, svejedno.

Enable Relay
The Relay allows connections to the server through a proxy relay when the server is not accessible otherwise. Note: this proxy relay is bandwidth limited.
I kao što sam napisao, radi vrlo jadno. Web pristup preko istog domena radi super.

To je posebna opcija, besplatni plex relay. To nije u vezi sa custom server access url.

Ti ako koristis cloudflare imas svoj fakticki privatni relay i onda definises custom server url. Onda ugasis “Enable relay” jer ti ne treba.

Poslednja izmena:
Nije mi to problem, unraid ima statičku ip adresu podešenu, i to sve radi bez problema. Njega koristim kao file server i media server, klasične aplikacije, plex, radarr, sonarr, immich, nextcloud, qbittorent i sl.
Tailscale je instaliran na unraidu, tako da mi nije problem remote access.
Problem sa plexom konkretno se javio sa prelaskom na Yettel sa sbb-a. Do tad, na sbb-u nisam imao problem da se pristupi plexu, konkretno iz Engleske.
Znaci, jedino rešenje mi je domen, ili staticka adresa? Zamena Yettel rutera mojim, pada u vodu?

Da neces resiti problem sa zamenom uredjaja na tvojoj strani to je do provajdera, bolja, laksa i skuplja varijanta ti je Staticka adresa a domen je jeftinija.

Pa mislim da je to vec sve jasno.
1. Da svi klijenti koriste tailscale vpn
2. Da platis javnu ip adresu kod internet provajdera
3. Da platis domen i konfigurises cloudflare relay

Najjednostavnije je ocigledno opcija br. 2.

Hvala na odgovorima svima, verovatno cu ići na domen onda.

isto imam unraid, isto imam plex - cloudflare relay nije po TOSu i mogu da ti prekinu konekciju

ako mozes da dignes domen pa da koristis dynamic dns client da je updatujes onda je to resenje. Mozda je bolje resenje ako uzmes VPS pa onda da tunnelujes traffic kroz njega.

Dakle user > VPS > tvoj unraid server - tailscale ima funnel opciju - https://tailscale.com/kb/1223/funnel

Ima vise resenja za ovaj problem, zavisi sta tacno hoces da uradis

Vrh Dno