Šta je novo?

Plazma 37" do 55K?

dankorules

Cenjen
Učlanjen(a)
29.08.2009
Poena
150
Zdravo svima. Hteo bih da kupim neku plazmu 37" sa cenom do 55K. Obzirom da mi je gajba mala možda bih uzeo i neku 32" plazmu za isti keš pa me vas molim za savet. Svakako ne bih LCD. Ne razumem se baš mnogo ali čitajući postove skapirao sam da mi je bitno da plazma ima priključak za digitalnu TV zbog budućnosti a za ostale stvarčice se ne razumem baš najbolje pa bi mi svaki savet koristio.

To nije prikljcak, nego TV poseduje npr. DVB-T, DVB-C tuner...

Kod nas da bi gledao ''digitalnu'' TV npr. kod SBB dobijas njihov dekoder i na TV ga povezujes scart-om. Tako da ti nije potreban DVB-T...

Hvala lepo na objašnjenju. Onda bih drugo gledao recimo kvalitet ekrana. Npr. za 37pv8p i 37pv80p stoji "G11 progresivna HD plazma ploča" dok je za p37x10e "G12 Progressive HD ekranska plazma ploča". Laički pretpostavljam da je novija generacija ekrana bolja od starije? Razlika u novcu izmedju tih modela nije velika

Razumem se samo koliko-toliko u Sony posto samo njih uzimam.

Videcu sutra u cemu je tacna razlika izmedju 37pv8p i p37x10e, mada je logicno da je noviji model bolji.

To nije prikljcak, nego TV poseduje npr. DVB-T, DVB-C tuner...

Kod nas da bi gledao ''digitalnu'' TV npr. kod SBB dobijas njihov dekoder i na TV ga povezujes scart-om. Tako da ti nije potreban DVB-T...

Mislis nije ti potreban DVB-C. Cak i da ima DVB-C, ne bi mogao nista da uradis na SBB-ovom D3 zbog enkripcije, tacnije zbog toga sto CAM modul ne podrzava NDS, a i u SBB-ov risiver ide smart kartica.

Vidim da je taj model najpreporučivaniji ali imali on priključek za digitalnu tv, bože zdravlje?

verovatno ima ali ti to ništa ne znači pošto je mpeg2, to je isto ko i da nema.
jedino LG (LH i PH serije), Samsung cela B serija (LCD i Plazma) i Sony (od skupljih 4000 modela i cela 5000 serija) imaju mpeg4 H.264 tuner. to što trenutno idu RTS 1,2,Digital i Avala se emituje u mpeg2 formatu i samo je za testiranje.
Kod nas će ići mpeg4 H.264 kodiranje koje će omogućavati čak i HD (kad na vrbi zasvrbi). zanimljivo je da panasonic na novim plazmama iz serije 10 (G, C, X) nema mpeg4 podršku već samo na najskupljem modelu V10 koji ja mislim ni nema kod nas da se kupi.

za**** to sa digitalnom televizijom, jer će država ionako deliti kupone od 1000din za nabavku STB tunera, a koliko sam video u Hrvatskoj ima jeftino da se pazari mpeg4 sa HDD-om 160GB. uvek je bolji "vanjski" tuner od built in verzije.

Ne bih se složio da je STB bolji od ugrađenog tunera.

Hvala svima, sad su mi neke stvari jasnije. Na žalost ne mogu da uzmem 42" jer je sobica mala ali bi svakako uzeo i veću. Elem, pitao bih vas sada nešto i time otvorio "pandorinu kutiju".
Vidim da je najveća prepreka u kupovini plazme ustvari naći nevinu plazmu koja nije bila uključivana i kojoj smo mi prvi. E sad pošto je to vrlo teško naći (ako neko zna gde ima isključivo nevinih plazmi neka kaže i ima ćeps) i pošto je verovatno većina ljudi upravo kupila koliko-toliko drndanu plazmu onda bih hteo ovo da kažem:
ili juriti neizjureno pa možda neko i uspe ili se pomiriti sa nesrećnom sudbinom?
Mislim, odeš u neki šop, kupiš plazmu koju si merkao neko vreme, dodješ ćiku i vidiš da je radila već 500 sati. I šta sad? Možeš da juriš vetrenjače ili da se pomiriš s tim. Vidim da mnoge plazme imaju tu neku zaštitu od burn-ina i ako posle tih 500 h rada nije javila to izgorevanje što se na ekranu vidi, koliko sad kupac stvarno gubi time što je on nije prvi drndao? Dobro, naravno da će perfekcionisti koji žele da iz svakog inča iscede suvu drenovinu imati pravo da se bune ali ovo je verovatno toliko učestao problem da ne znam šta tu baš može da se uradi sem da se ispred te iste plazme sedne, otvori hajneken i poželi dobrodošlica novom članu porodice.
I ja bih najviše voleo da kupim novu plazmu ali danas sam u delta sitiju u tehnomarketu video da je 90% plazmi uključeno i opušteno šljaka, nema frke. Osim toga negde sam pročitao da u meniju može da se resetuje koliko je plazma radila pa se onda pitam čemu onda sve to jurenje vetrenjača.
Baš bih voleo da čujem vaša iskustva u vezi ovoga jer se bliži dan kupovine pa bih voleo da znam šta i kako.

otkud je 90% uredjaj ukljuceno? zar su izneli ceo magacin u radnju? nije svima cilj samo da ojade jadnog malog coveka. .

opusti se lepo, pitaj prodavca i ako je isti iole normalan dobices normalan odgovor .. ima plazma u magacinu / ova je zadnja iz radnje i radila je na polici ...

ako te zapadne bas ta zadnja, vidis u drugoj prodavnici imaju li neotvorenu u magacinu i to je to ..

Ja sam pre neki dan uzeo u tehnomaniji 37x10 za 64k dinara. Bio je poslednji komad na batajnickom drumu, zbog cega nisam ni hteo da idem, ali bilo mi usput pa sam svratio.

TV je imao zastitnu foliju na plastici, a ja nisam bio lenj nego sam trazio da vidimo koliko je h radila, radnik je bio predusretljiv i zajedno smo usli u servisni meni i na moje iznenadjenje, iako mi je radnik rekao da je nisu ni palili, timer je odbrojavao sekunde, sve ostalo su bile 0.. znaci upaljena je drugi put preda mnom.

inace, tamo su im svi tvi ugaseni jer imaju losu klimu koja ne moze da ohladi prostoriju. mozda moze da se poruci kod njih po toj ceni, proveri.

edit: A sto se tice velicine... pa, aj je gledam sa otprilike 3 metra i cini mi se da je velika, 42-ojku sigurno ne bih mogao da gledam sa te blizine. Ona formula za razdaljinu: 3 do 3.5 puta dijagonala, sasvim je dovoljno

Poslednja izmena:
Po milijarditi put!!! 3-4 dijagonale razdaljina vazi za SD signale, PAL i NTSC rezolucije. Koja je korist HD ako si isuvise daleko?? LJudi su kupovali 32"tv u pocetku misleci da je to sasvim dovoljno jer su imali 72cm CRT ali posle nekoliko dana/nedelja poceli su da se zale sto nisu uzeli veci tv. Ja gledam 42"sa 2.3m i ko god je dosao, posedeo malo izjavio je da iako je odmah pomislio da je preveliko u stvari je dozivljaj gledanja taman kakav treba.

Vrh Dno