Šta je novo?

Plavi ekran?

• Začetnik teme Začetnik teme raci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

raci

Čuven
Učlanjen(a)
11.03.2002
Poena
619
Moze li mi neko reci zasto se javlja iritirajuci plavi ekran na win xp,imam malo stariju masinu 384 rama,1 gh proc(mada neznam da li to uopste ima ikakve veze),posle moram da restartujem komp i opet se pojavi s vremena na vreme,prokletstvo :wall:

Problem može biti hardvarske ili softverske prirode, testiraj RAM možda pravi greške.

S22 je napisao(la):
Problem može biti hardvarske ili softverske prirode, testiraj RAM možda pravi greške.

Sa cime(program il nesto drugo) da testiram ram.

Koristi MemTest, mozes ga skinuti sa milion mesta.
Inace problem moze biti i pregrevanje procesora, ili sikljanje napajanja.Pokusaj da pratis kada to radi.Da li je pri igranju, pri svakodnevnom radu, posle koliko vremena.Izmedju ostalog, moguc je i RAM.Koji je proizvodjac i kako je raspodeljen po slotovima?

Wolfman je napisao(la):
Koristi MemTest, mozes ga skinuti sa milion mesta.
Inace problem moze biti i pregrevanje procesora, ili sikljanje napajanja.Pokusaj da pratis kada to radi.Da li je pri igranju, pri svakodnevnom radu, posle koliko vremena.Izmedju ostalog, moguc je i RAM.Koji je proizvodjac i kako je raspodeljen po slotovima?

Skinucu memtest i proveriti.
Procesor je tunderbird 900 kloknut na 1000 a memorija npc 256+128.
Desavalo mi se da se ekran pojavi i pri uobicajnom radu(redje),ali najvise pri igranju Morrowinda(za 10 minuta tri puta).
Procesor je inace dolazio do temperature 54-55 stepeni,sto kontam nije previse,jedino ako nije negde u biosu,na ploci ili sta vec podeseno da se komp restartuje,medjutim ovo nije restart nego ****** plavi ekran na kojem pise memory dump i odbrojavaju sekunde.
Medjutim uradio sam dvodnevni sistem restore i stavio detonatore 71.90,posle cega sam igrao morrowind jedno pola sata bez kraha,sada cu da uradim te testove sto sam skinuo sa S22-ovog linka pa cu videti sta kako.

Inace kad vec kukam do sada su mi u protekloj godini dva puta nestali(potpuno) podaci sa harda(80 i sa 120-ke),divan osecaj,ali bar sam sa 120ke uspeo da vratim fajlove koji su manji od 100 mb sa jedinim programom kojije radio activeundelete5.1 iako sam posle morao da uradim low powermax scan od 7,5 sati da bih uopste mogao na njega da instaliram windows,sta ovde moze biti problem,ploca(7aja2) mozda...
Prokleti komjuteri,vecito muke sa njima,a ne mozes bez njih.

pozdrav.

A da vratis CPU na default clock? Ako imas 266MHz DDR, moguce da ti jedan (ili oba) od modula pravi problem zbog overkloka...

@raci
Sve jasnije je da je u pitanju RAM, s tim sto je sasvim moguce da je Zveki u pravu.

Testram nije pokazao nikakvu gresku,a i vec 2-3 dan nema plavog ekrana,mislim da je jednostavno windows nesto brljao,jer posle system restora nemam vise problema.
Inace procesor je kloknut vec 3-4 godine na hiljadarku.
Program Prime95 nikako nisam uspeo da pokrenem da mi radi test,upalim ga ja ali neke opcije ostaju zasencene,popiz.eo sam.

Zveki je napisao(la):
A da vratis CPU na default clock? Ako imas 266MHz DDR, moguce da ti jedan (ili oba) od modula pravi problem zbog overkloka...

Ako mislis na ram imam SDRAM,a ako mislis na magistralu ona je 100hz sa mnoziocem 9.Medjutim proc je kloknut bez podizanja mnozioca.
Ma bice sve ok za sada nema plavaca.

Pa zar Thuderbird-u fsb nije 133MHz?

Sta bi trebalo da znaci ovo silno citiranje?

Mnozilac mi je na devet a procesor na 900 mhz default,trebalo bi da je magistrala na 100 mhz,e sad kako sta,ne znam...?!

Tek od 1GHz je bila 133, mada se radio i na 100, kao i 1200 i 1300 koji je bio i na 100 i na 133 (1333). Kod nas su se redje pojavljivali na 100 iznad 1GHz, a 133 je bio zastupljen. Iz svega sledi zakljucak da je 900=9x100 sto covek i navodi i nije postojao na 133 je bi mnozilac bio 6,7669 sto bi bilo malo nezgodno 😉.
Vrati ti cpu na default, jer ti memorija ne trpi taj klok, a i sa tim starim VIA plocama si klokovao i sve ostalo na ploci, pa nije ni cudo sto ti je otiso hard kad radi na 37 MHz PCI magistrali umesto 33. Plavi ekran moze da ti bude i zbog varijacije struje, ali sa takvim oc. spu i mem postaju mnogo osetljiviji.

Uff mihho isprepadao si me sa ovim za hard,da li je moguce da su mi zbog toga nestajali podaci.

Wolfman je napisao(la):
Sta bi trebalo da znaci ovo silno citiranje?

Kako sta bi trebalo da znaci? Ne vidis neko neslaganje?
Ali ako je Thunderbird sa FSB 100 (za sta, iskreno, nisam znao da postoji), onda je ok...

Ja sam se izgubio u ovoj prici, neka odgovara neko drugi.

Nazad
Vrh Dno