Šta je novo?

Plavi ekran i SpinUP & SpinDown RAID HDD-ova POMOC

mkrnjic

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2002
Poena
619
Ploca A8N-E,
2x80GB Hitachi SATA2 u RAID STRIPE MODU
Venice 3000+,
LC Power 6420 Super Silent PSU,
MSI X600Pro,
2x512 Transcend Full Rama,
Pioneer 110D

Kupljeno u Februaru

Dakle sistem je XP Pro, U Raid Stripe Modu, Prvo je bio Klokovan CPU sa [email protected] sa box Coolerom i temp oko 38C i idle a onda su POCELI PLAVI EKRANI

Komp mi radi 24x7 i pre jedno 2-3 meseca ustanem ja ujutro kad ima sta da vidim PLAVI EKRAN ... Nista, uradim Reset i sve RADI ...

Onda posle 2-3 nedelje ista situacija i opet Reset i opet RADi ...

Pre 2-3 nedelje PUCE WIN i opet PLAVI ekran ali sada sam ja bio pored kompa ... i onda je pocela IGRANKA ...
Reset ... a on kaze HARD DISK BOOT FAILURE ... a to znamo sta znaci ... i jos sam od sebe ZAVRTI diskove na par sekundi pa ih onda kao UGASI ... pa opet ZAVRTI pa UGASI i tako redom ... Ugasim ga ja ... pa ga ponovo upalim i nista ... opet isto. Tada je masina jos bila klokovana, pa sam je oma vratio na Default, a sistem sam morao da vratim iz Ghostovog Image-a, I onda sve radi samo se pojavio nesnosni Scan DISK trece (poslednje) particije pri Bootovanju i toga sam se resio tek kada sam prebacio sve podatke sa te particije i ponovo je formatirao ...

Pre 7-8 dana opet je pred mojim ocima PLAVI EKRAN ... pritisnuo sam Reset i sistem se tu par puta palio i gasio ... Vrtio Palio i Gasio Diskove i na kraju posle jedno 4-5-6 min Win se Normalno digao ...

Veceras opet ... samo sto sam sada ja cuo kad je jedan od Hardova zavrteo i samo sto sam pomislio da je to onaj FATALAN zvuk PALI - GASI diskove ... pojavio se Plavi Ekran ... Nekoliko bezuspesnih reseta ... diskovi su se stalno palili i gasili ... cak sam i usao u bios dao mu LOAD Optimal Defaults i nista ... a onda je nekako stigao do Wina i Freezirao posle pojave Desktopa ... naravno jos jedan reset i sada OPET RADI ... SAMO je pitanje DOKLE ??

Po mom skromnom misljenju ili je SATA kontroler sa ploce ili nesto drugo vezano za plocu ili je JEDAN od HARDOVA ... Drugar mi rece da kada pocinju da se pojavljuju Bad Sectori .. tada se to SpinUP i SpinDown HDD-ova desava jer nemogu da procitaju ostecen sektor

Interesujeme sta vi mislite? Sutra cu da zovem PAKOM-ov servis i da ih pitam ali cu i da svratim do BEL Computersa u njihov servis zbog diskova ...

Probaj sa drugim napajanjem. Pretrazi malo teme, neko je ovde bas skoro pisao o problemima sa Seagate-om i LC Power napajanjima koje je resio zamenom napajanja. Za pocetaj pozajmi neko napajanje i isprobaj kako radi sa njim.

Bas sada sam zavrsio sa Hitachi-jevim Drive Fitnes Test-om diskova i na jednom od njih je nasao Sektore koje nemoze da procita (oni ih ne zovu BadSectors) i ponudio mi opciju Repair tj da obrise te Sectore ili Ceo Disk ... ja mu reko samo Sektore i posle jedno 30min on zavrsio posao ... pustio sam mu jos jednom Quick Test i sada ga je prosao na tom disku ...
Nadam se da je u tome bio ceo problem ... samo nemogu da provalim iz nekog Log fajla dali negde pise gde su bili ti sektori, jer u User Guide-u kaze da Fajlovi u kojima su ti sektori postaju neupotrebljivi ... pa me interesuje koji su to fajlovi? ... Ili su ti Sektori mozda bili Page File ... mada je kod mene on 0 Mb

A sto se tice LC-a ... pa nije mi sistem pucao u Full loadu kada sam testirao OC, a sada je jos i Q'n'Q ukljucen ... pa ako mu je to tesko da gura :-( ...

Poslednja izmena:
ako ti ne trebaju podaci, rastri raid i probaj oba diska na bb ako veroatno ih ima dosta.

koje dump fajlove?

@duksa88

Log, dump, anyway, same thing...

@mkrnjic

Sa nekim SMART viewer-om pogledaj SMART attributes. Primerice, MHDD, Victoria imaju SMART viewer. Ili upload-uj ovde log file. Atributi koji su nama od vaznosti su "Reallocated Sector Count" i "UltraATA CRC Errors". Ako je RAW value prvog atributa veci od 50... Drive je faulthy. Drugi je indikacija ili loseg IDE kabela (da, to je i S-ATA kabel), ili, kod tebe, verovatno zbog HTT (FSB) frekvencije, LM, overclock-a.

Ali, kao mera opreza, DVD/CD-RW ili drugi HDD, i backup.

ako ti ne trebaju podaci, rastri raid i probaj oba diska na bb ako veroatno ih ima dosta.

Sta je tebi? Zasto bi kog Kilimandzara rasturao RAID? MHDD ce videti svaki HDD individualno. Kao i Victoria. Moze pokrenuti u Victoria Defectoscope i videti ima li problematicnih sektora/blokova. U MHDD-u, svaka LBA adrress-a sa readability >500ms je problematicna. Ako ima error-e [sve klase nakon >500ms], moze ih remapirati.

Poslednja izmena:
Danas kada sam dosao sa posla posto komp radi 24x7 sa Q'n'Q (dakle nije vise OC) imao sam sta da vidim ... POST Screen i HARD DISK BOOT FAILUTE ... opet ... posle par reseta nista nisam uradio ... cak nije mogao ni da detektuje Raid Niz pri bootovanju ... cak mi se cini da jedan od diskova nije ni VRTEO ... jer kad sam pipao i jedan i drugi disk ovaj jedan je normalno zujao, a ovaj drugi tih, bez vibracija ... kao da i neradi !!??

opet sam pokrenuo Hitachi DRIVE FITNESS TEST ... sa Flopica i posto pri startovanju program radi detekciju svih IDE/ATA/SCSI uredjaja ... i na kraju ponudi listu svih uredjaja koje je pronasao i pita te dali je to TACNA lista ... e u toj listi je bio sam DVD RW ... oba HDD-a nije video ...

Posto sam imao samo malo vremena ugasim komp (15H) i veceras oko 20h upalim i sve radi ... proverim diskove sa Hitachi DFT i sve OK ....

Skinuo sam MHDD i Victoriu i pokusacu sa njima da nesto uradim veceras ... I jos jedno glupo pitanje ... trazio sam ali nikako da nadjem te LOG, CRASH i DUMP fajlove ... DA nije to ono u EVENT VIEWER-u???

Jel ovo Log file ?? Ako jeste koju opciju da koristim ?? Save As ili Export??

Cini mi se da format u Exportu monogo bolji i pregledniji ... evo ga fajl ... ako je to uopste to :D :smash:

Prilozi

• Jel Ovo Log.jpg
    Jel Ovo Log.jpg
    45 KB · Pregleda: 68
  • loggg.txt
    232.8 KB · Pregleda: 51
Everest mi za SMART cita da je status Unknown ?? Jel to zbog RAID tako cita?

@duksa88

Log, dump, anyway, same thing...

@mkrnjic

Sa nekim SMART viewer-om pogledaj SMART attributes. Primerice, MHDD, Victoria imaju SMART viewer. Ili upload-uj ovde log file. Atributi koji su nama od vaznosti su "Reallocated Sector Count" i "UltraATA CRC Errors". Ako je RAW value prvog atributa veci od 50... Drive je faulthy. Drugi je indikacija ili loseg IDE kabela (da, to je i S-ATA kabel), ili, kod tebe, verovatno zbog HTT (FSB) frekvencije, LM, overclock-a.

Ali, kao mera opreza, DVD/CD-RW ili drugi HDD, i backup.

Sta je tebi? Zasto bi kog Kilimandzara rasturao RAID? MHDD ce videti svaki HDD individualno. Kao i Victoria. Moze pokrenuti u Victoria Defectoscope i videti ima li problematicnih sektora/blokova. U MHDD-u, svaka LBA adrress-a sa readability >500ms je problematicna. Ako ima error-e [sve klase nakon >500ms], moze ih remapirati.

cekaj kako da vidi hard a da ne stavi sata kontroler u neraid mod tj da rasturi raid.

trazio sam ali nikako da nadjem te LOG, CRASH i DUMP fajlove ... DA nije to ono u EVENT VIEWER-u???

Jel ovo Log file ?? Ako jeste koju opciju da koristim ?? Save As ili Export??

Cini mi se da format u Exportu monogo bolji i pregledniji ... evo ga fajl ... ako je to uopste to :D :smash:

Everest mi za SMART cita da je status Unknown ?? Jel to zbog RAID tako cita?

Khm, ne Windows Log file, ne Everest, ne GUI software uopste. Startuj sa bootable, not write protected FDD-a MHDD or Victoria i dijagnostikuj HDD-ove. Postoji opcija write log file-a u okviru navedenih programa.

cekaj kako da vidi hard a da ne stavi sata kontroler u neraid mod tj da rasturi raid.

...

Khm, ne Windows Log file, ne Everest, ne GUI software uopste. Startuj sa bootable, not write protected FDD-a MHDD or Victoria i dijagnostikuj HDD-ove. Postoji opcija write log file-a u okviru navedenih programa.

...

ja nemusti jezik ne razumem , reci nesto ako imas a ne stavljaj tackice.
neko ce da pomisli da ti........ to ........ a u stvari .......... tako.

Poslednja izmena:
Sinoc sam odstampao Dokumentaciju i FAQ za MHDD ... lepo sve procitao i kao bilo mi nesto jasno a onda startovao program ... i POOGUBIO SE ... Probacu ponovo ...

Inace danas mi je komp Frizirao i posle reseta je opet prijavio HARD DISK BOOT FAILURE i nikako nije teo da vidi diskove ... cak ih nije ni VRTEO ... a ja ondak samo malo pipnem kabl ana sata konektoru i disk je za zujao ... i posle reseta sistem se oma digao ....

To mi lici da je mozda problem u kablovima ... a to bi moglo da se vidi u MHDD ... ako ga nateram da mi odradi SMART ATT ... :-( .... Promenicu kablove , a sada idem kod ortaka po njegovu konfig sa istom plocom kao moja pa da testiram stvari

Prebacio sam moje diskove kod ortaka u masinu, kao i grafiku ... sad cemo da vidimo dali ce da se skuca u naredna 24h ...

Inace probao sam i MHDD ... MORA da se Disable RAID u Biosu, inace nista ne vidi ... uradio sam za jedan disk izcitavanje SMART ATTributa (F8) i SCAN (F4) ... samo za Smart mi kaze da je snimo log fajl u LOG/smart.log ... ali GDE ... na Floppicu NIJE ... SCAN je trajao 29min za 80Gb i bilo je samo 160sektora <150ms i 1<500ms :-( a svi ostali su bili <3 ili <10ms ... znaci sve je OK samo ovaj 1 preti da predje u klasu >500ms :-( .... i na kraju cini mi se da sam video opciju MAKELOG ili nesto slicno sto radi ScAN i pravi Detaljan LOG ... i ja mu dao tu opciju a on kaze nema dovoljno mesta gde da napise taj log tj ima na raspolaganju 1,800,000b a treba mu 10,000,000b ... ???!!! Kolki je bre taj LOG

Video sam da ima i opciju Print Screen (F10 cini mi se) ... a kad mu ja dam F10, gde ce on da snimi taj Screen Shot ili sta ja treba tu da uradim ???

POZ.

Poslednja izmena:
kod SMART Attributa "Reallocated Sector Count" je imao neke dve brojke u kolonama pre RAW a u samoj RAW koloni je bila NULA... a za "UltraATA CRC Errors" ... je imao neke brojke ali se nesecam tacnosta ...

Zaboravih dakazem u MHDD-u kada sam uradio nesto kao detalnai identifikacija diska dobio sam podatke o disku a izmedju ostalog za SMART je bilo DISABLE ...

a ovo za F2 cu da vidim veceras ... komp radi celu noci i necu sada komp da ga resetujem, ocu da ga pustim da radi ceo dan ... ne bi li se skucao ...

a i sam bios bi trebalo negde da daje status SMARTA ?? !!

POZ

e vidis tu je kavaka sa smartom
probaj da otkucas u glavnoj konzoli SMART ON
i iskljuci napajanje pa ukljuci , i ponovo vidi jel ce da pise SMART on, ako nece onda imas gresku u firmwereu i nemozes nista sam, a ako drzi onda tek gledaj da li ti je u biosu ukljuceno PRACENJE statusa smarta CITANJEM flagove iz modula smarta u firmwareu diska koji se sada odvija jer je SMART ON.
Nikola

probacu samo mi malo pojasni ...

1. F2 si mislio da se pritiska prilokom BOOT-ovanja ??
2. Sta je to Glavna konzola ?? Bios ili nesto drugo ??

POZ

Sad odoh daradim ... cujemo se veceras

U BIOS-u pronadji SMART opciju i konfigurisi na "ON" or "ENABLE" ukoliko vec nije. U MHDD-u postoje opcije za manipulisanje parametrima HDD-a. Jedna od njih je CONFIG. Od svih, ako su ti podaci bitni, nemoj dirati *HPA i erase. Na HDD-u postoji 160 "green" i 1 "brown". Backup-uj podatke, pa nakon toga pokusaj sa erase, potom scan, ako je identican prethodnom, scan +erase waits.
Takodje, ako si startovao MHDD sa floppy-ja, postoji DIR LOG, unutar koga je file mhhd.log.

Poslednja izmena:
U BIOS-u pronadji SMART opciju i konfigurisi na "ON" or "ENABLE" ukoliko vec nije. U MHDD-u postoje opcije za manipulisanje parametrima HDD-a. Jedna od njih je CONFIG. Od svih, ako su ti podaci bitni, nemoj dirati *HPA i erase. Na HDD-u postoji 160 "green" i 1 "brown". Backup-uj podatke, pa nakon toga pokusaj sa erase, potom scan, ako je identican prethodnom, scan +erase waits.
Takodje, ako si startovao MHDD sa floppy-ja, postoji DIR LOG, unutar koga je file mhhd.log.

ne to nema veze u konzoli mhdd prozora kucas SMART ON, to iz biosa sluzi samo za monitoring.
sve sto sam ti pricao vazi za mhdd tj njegov osnovni meni.
erase je isto sto i maxllf nista specijalno i nece pomoci ukoliko nije smart ukljucen na disku.
pisao sam vec o tome...
erase nebrise "brown" nego samo "crvene".Osim iskljucenog smarta disk ti je ispravan 100%

Sorry sto se nisam javljao ... bas sam bio zauzet ... a i stvar je nekako resena ... tj problem je verovatno bio u SATA kablovima ... jer kada sam moje dikove prebacio kod ortaka zajedno sa VGA, i njegovim kablovima novim, komp je radio 48h bez problema, pa sam onda sve vratio kod mene i samo stavio drugi par kablova i evo radi vec 3 dana bez gasenja ...

Svakako cu odraditi Scan sa Mhdd cim malo dodjem do vremena ... a sto se tice log fajla kada sam kod ortaka izcitao Smatr status bila je poruka tipa da je log fajl ... //LOG/smartlog.log snimljen negde ... logicno bi bilo da je na FDD , ali kada smo posle gledali sta ima na flopicu, tu je bila samo zip ili rar arhiva od mhdd ... bez ijednog foldera ... tako da nismo nasli log fajl ... ali iskopacu ga ja vec nekom prilikom :)

Hvala svima na konstruktivnim savetima ... cim uradim Scan javljam se ...

PS kako u NODu da ubijem onaj polu providan prozorcic iznad systray-a u kome pise NOd Downloading ... i naziv fajla i velicina i speed ...

HERE WE GO AGAIN :d :smash: :wall:

danas posle 10-12 dana opet se desilo ... i sve postarom ... džarao sam SATA kablove i nekao se opet digao ...

Elem i dalje mi nije jasno kako i gde MHDD snima logfajlove

Komanda MAKELOG koja pravi detaljan log sa scanom HDDa mi kaze da nema dovoljno mesta
Have: 1,844,224 Need: 10,157,232 ????

komanda F8 cita Smart atribute i kaze
Log saved to file: .LOG\smart.log ... ali toga nema na FDD-u
Na FDD-u ja imam samo DOS boot fajlove i MHDD folder u kome se opet nalazi samo mdhh.zip arhiva i naravno u njoj nema LOG foldera

Sto se tice SMART Atributa ona dva bitna "Reallocated Sector count" ima RAW value NULA bas kao i onaj "ultra ATA CRC Error rate" ... a i Temp diska je 29 ...

Kada mu dam EID (Enhanced Identification diska ) onda mi izmedju ostalog kaze i da je SMART DISABLED

Teo sam i sa ScreenShotovima (F10) da snimim prikaz ali i oni bi trebalo da budu u famoznom LOG Folderu :crash:

BTW a ovo sam nasao na HDDGURU Forumu

-----------------------------------------------------------------------------
Q34: I'm running MHDD from a boot floppy/CD, where can I find logs/screenshots?
A: Bootable MHDD media creates RAM disk and is running from there. All logs are stored there too (on RAM-disk).
-----------------------------------------------------------------------------

A gde mu je taj RAM disk ??

evo bas sam zavrsio rad sa MHDD na oba diska i situacija je sledeca:

SMART je bi DISABLE ... a ja sam ga sada UKLJUCIO ...
SMART Atributi ona dva bitna "Reallocated Sector count" i "ultra ATA CRC Error rate" umaju NULE u RAW koloni ... znaci OK su

SCAN Jednog diska je OK ali onaj drugi je LOŠ:

Stanje je sledece:

<500ms 1
>500ms 4 ovo nevalja
x UNC: 6 a ovo tek nevalja

i prijavio mi je WARNING: 20546880 i ERROR: 16777217 više puta, tj mislim da se Warning odnosi na ona 4 Sektora preko >500ms, a da se ERRORi odnose na onih 6 krstica x UNC:

Ima li ko neki strucan komentar??

Planiram sada da jos poskidam neke podatke, pa ondak da probam Hitachi DFT sta ce on da mi prijavi i dali moze da popravi stvari ... jer ako on nemoze ... onda mogu bez problema da ga reklamiram ... a ako on nekim cudom zakrpi i prikrpi stvari onda cu opet da pustim MHDD SCAN da vidim sta ce on da pokaze tada ...

U MHDD SCAN-u postoje i jos neke sledece

<500ms: 1
>500ms: 4
? TIME :
x UNC : 6
! ABRT :
S IDNF :
A AMNF :
0 T0NF :
* BBK :

Meni se nesto slicno desavalo sa masinom na poslu. Ista ploca samo nema diskova u raid-u. Nekad je prijavljivao boot disk failure, a nekad mu je jednostavno trebalo po 15 min da stigne do win logon screen-a. Jednom sam vracao image c particije jer sam bio ubedjen da je do win-a, medjutim problemi su se nastavili u nesto redjim intervalima. Na kraju sam update-ovao bios i od tada vec duze vreme nemam tih problema.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno