Šta je novo?

Plata u IT

churla

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
630
Znam da postoji pool, ali je relativno nedefinisan.
Mislio sam da pokrenem temu, cisto da bar clanovi imaju neku predstavu.
Koliko vam se puta desilo da vas na kraju intervjua pitaju, a koliko trazis, a pojma nemas za konkretnu firmu sta je mnogo-malo, koliko imaju ostali, koliko kafe kuvarica ...
Pa se ne nadjete za 100e gore-dole.
A najvise mi na zivce idu razni komercijalisti, referentici, sefčići i sl. prodavci magle koji garant imaju najvise, a koliko sutra mozes da ga zamenis na tom istom poslu.
Sad, ne znam kako bih ovo izveo da bude anonimno. Mozda pool sa presecima (administriranje, projektovanje/programiranje (Oracle, .NET/SQL server, SAP ...), web servisi i dizajn, instalacija hw i mreza ... Dalje da li je specijalizovana IT firma ili samo IT sektor (tu je najbolje ako imas vezu u toj firmi!).
Naravno i uslovi rada su ne manje vazni (radno vreme, vikendi, tereni/putovanja, ...).
Govorim o nekom relativno stalnom poslu, a ne o adhoc projektima gde se radi 12-15/24 dok se ne zavrsi za OK kintu (1K+ e) bez evidencije.
Evo moje iskustvo za specijalizovane IT (Java - Oracle). 650-700e trazis i dobices ako im trebas, mozda kao drugu platu, jer ce se naravno buniti "tesko je vreme, imamo duznike, bice i vise za par meseci ...". Vise jedino ako radis transfer iz druge firme ili te bas cimaju da dodjes. Se ovo za OK (8-9h) radno vreme, vikend slobodan sem u vanrednim okolnostima. Prekovremeno se ne placa.
I naravno sto me je ustvari ponukalo na sve ovo, nemas pojma koliko drugi u firmi imaju, pa cak ni kolege iz kancelarije.
Ajd ako neko ima ideju kako da ovo izvedemo, neka da predlog.

Poslednja izmena:
Mislim da treba da izvedeS tako da ne treba da razmisljas koliko kafe kuvarica ima platu, vec koliko ti ciljas, zelis i mislis da vredis. Zna se da su plate od x do y u gradu i ti sad sebe nadji u tom opsegu. Svi oni koji se zalecu sa izjavama za platu u kojima pominju fiksnu cifru, mnogo se zeznu u startu. To se nikada nigde ne radi. Ako te pitaju, reci opseg. npr. ocekujem 500-650e zavisno od fime, mogucnosti sopstvenog napredovanja kao i svoje odgovornost odnosno obaveza na toj poziciji.
Sve ostalo je, po meni, ... uz vetar.

Poslednja izmena:
Uvek kazi range a ne jednu cifru.
Nema nikakve veze "kakve su platu tu i kakvu ima kafe kuvarica" jer kafe kuvarica je trosak a ti investicija. Ti generises prihod a ona trosi.
Dakle sve je u percepciji sto ne znaci da moze da se odvali cifra kao sekirom.
Ti procenjujes sebe i oni procenjuju sebe i ako nadjete najmanji zajednicki sadrzilac - eto posla :)

i ne zaboravi
Woody Allen:"Eighty percent of success is just showing up" :)

Ma OK, nisam to mislio.
Hteo sam da se mozda izvede neki grubi okvir, da neko koga interesuje zna neke granice u odredjenim segmentima posla.
Cini mi se da je struka u principu potplacena u odnosu na neke druge.

Ok. Ipak grubi okvir je i dalje grub i ne znaci mnogo jer ima velikih razlika u znanju i formalnom obrazovanju a sve to ponderise zahtevanu cifru. Ima puno varijabli a termin IT sektor je veoma sirok...moje misljenje.

Kako god...ma plate u IT sektoru kod nas su ponizavajuce male.

Problem u srbiji je sledeci:

Kad se voz surva u provaliju, hapsite i streljajte masinovodju. Kad ispadne tramvaj iz sina, obesite kocnicara, a niko ne pita sto ne rade kocnice i sto su sine lose projektovane i izvedene i sto je najbitnije, ko je za to odgovoran! Najlakse je nekom sirotanu nakalemiti odgovornost.

Kad se na mesto sefa i odgovornog dodje po politickoj liniji a ne znanjem i pamecu, kada je sve zasnovano na privilegiji i visokoj pocetnoj startnoj poziciji, nema tu puno pametovanja. Nikoga ni ne zanima da na odgovornim mestima ima pametne ljude jer prvo za 90% poslova u srbiji pamet nije potrebna, a drugo sto i za greske, retko ko plati.

Svako zna da uvozi Nike patike i za to ne treba puno pameti. Samo povoljan kredit od banke, po kursu kakav je za smrtnike nezamisliv, uvozni kontigent, gledanje kroz prste na carini i na kraju, extra prodajni prostor za male pare!
Naravno, i provizija gde treba!

Kada se sve ovo sabere, kakve su sanse da zapravo realno naplatite svoj rad u srbiji? Pa nikakve naravno. Stoga, ili u privatne konsultante, pa "optimizujte" baze po poslu ili begajte napolje.

Poslednja izmena:
Evo moje iskustvo ja sam placen oko 3,2e na sat, a za tacno moj posao koj radim u Engleskoj se placa 18f na sat, u Australiji oko 25dolara itd.... znaci .... ako hoces da budes dobro placen nemoj da radis u Srbiji :)
E i na pitanje koliku platu zelim, ja obicno odgovorim:
"Od plate ocekujem da mi pokrije sve zivotne troskove i da mi ostane para za trosak, a vi znate koliki su zivotni troskovi tj. koliko trosite pa preracunajte, ocekujem samo normalan zivot" nesto u tom fazonu, mada veci je problem sto 90% firmi vec ima u planu koliko ce da te plati..... tako da se tvoje misljenje uzima samo da bi videli koliko samog sebe cenis.

na nasem trzistu prosecan IT strucnjak se racuna pri ugovaranju poslova 2500-3000e. Kad podelis to sa faktorom poslovanja firme(ne bitrebalo da bude vise od 3) dobijes platu!
ovo je malo bajata informacija ali mioslim da moze jos da se primeni

ja sam radio malo preko, i imao posla sa strucnjacima tipa master in Biznisa i beclor iz It-a ili tako neko ******, oni ih tamo uce da ako za malo i srednje preduzece da bi napredovala svaki
zaposleni mora da zaradi od 8-12 svoji plata. Ako racunamo bruto zaci 600e (sto je sasvim ok u srbiji) puta puta 1.62 oko izadje na oko 1000e. Znaci on racuna da mu ti zaradis 10000 -12000 e mesecno. E sad ako cenes sebe proceni koliko ti zaradis pa podeli sa 10 ili 12 pa oduzmi doprinose i eto ti plata koju mozes da ocekujes.

ja sam radio malo preko, i imao posla sa strucnjacima tipa master in Biznisa i beclor iz It-a ili tako neko ******, oni ih tamo uce da ako za malo i srednje preduzece da bi napredovala svaki
zaposleni mora da zaradi od 8-12 svoji plata. Ako racunamo bruto zaci 600e (sto je sasvim ok u srbiji) puta puta 1.62 oko izadje na oko 1000e. Znaci on racuna da mu ti zaradis 10000 -12000 e mesecno. E sad ako cenes sebe proceni koliko ti zaradis pa podeli sa 10 ili 12 pa oduzmi doprinose i eto ti plata koju mozes da ocekujes.
Znaci treba ja da placam poslodavcu sto radim za njega :)

Cilj mi je bio da +/- 10% vidimo kako se i koliko placa nesto konkretno i gde (ne mora firma - u prvom postu dadoh okvirnu podelu), cisto da se sami esnafski zastitimo.
Ovde bi te najradije platili zakonskim minimumom za skolsku spremu. I to je pokazatelj ukupnog stanja. Na moje oci primili su coveka koji je trazio skoro duplo manje od drugog, a slabo zna stvari, uz "zahtev" od direktora "naucite ga". Znaci danas dinar ustede je vazniji od mogucih problema koji slede. I sam se onda zapitam kako mi ukupno finansijski stoji firma.
Stanja na racunima ovde jos uvek nisu bitna, nit nesto znace.
testthenest je dao tacan opis biznis stanja u Srbiji, nazalost. Malo sta ovde fukncionise.

Ne znam kako je po svetu sto se tice transparentnosti plate, eto Broza da kaze, ali sam pre godinu dana stvarno bio u nezgodnoj situaciji kad su se kolege u kancelariji posvadjale oko medjusobne pomoci, jer ovaj od koga je pomoc trazena je tvrdio da je najmanje placen (svima isto minimalac u dinarima na racun + koverta nepoznate sadrzine), a ja gledam onako sa strane i vise nikad to nije bilo to i za par meseci razlaz.

Na pitanje koliku platu ocekujete najbolje je odgovoriti realno. To pitanje poslodavcu pokazuje koliko ocekujete od firme i koliko sebe vrednujete. Nije dobro ni kad je malo ni kad je mnogo. Zapravo, potrebno je imati prethodnog radnog iskustva da bi se nacinila dobra procena. Takodje, nije lose poslodavnu napomenuti da to sto ste rekli prilicno zavisi od tempa posla koji vas ocekuje.

Ozbiljan i odgovoran IT posao će biti dobro plaćen, čak i ovde. Nije svaki posao u IT ozbiljan, posebno ako si komercijalista ili magacioner u IT firmi... :d

Druga je priča ako radiš na nekom razvoju ili si ozbiljan lik u servisu, koji ima godine iskustva u dijagnozi i rešavanju problema sa kantama. Još više ako rešavaš softverske i organizacione probleme u mrežama.

Ozbiljan lik neće raditi za 400-500€, to je sigurno, kao što firma koja dosta očekuje od zaposlenog, moraće dosta i da ga plati, zato što drugog sposobnog neke lako naći. IT je pun mediokriteta, i zato je normalno da ima mnogo ljudi nezadovoljnih platama.

Iskren da budem, znam mnogo više sasvim osrednje sposobnih ljudi sa dobrim platama, nego onih stvarno sposobnih sa niskim. Stvari su počele dosta pristojno da se kristališu i to je potpuno normalno u društvu koje evoluira. Prošla su vremena kad je najisplativije bilo biti pumpaždija na jugopetrolu, ako se neko seća tih vremena...

Ozbiljan i odgovoran IT posao će biti dobro plaćen, čak i ovde. Nije svaki posao u IT ozbiljan, posebno ako si komercijalista ili magacioner u IT firmi... Druga je priča ako radiš na nekom razvoju ili si ozbiljan lik u servisu, koji ima godine iskustva u dijagnozi i rešavanju problema sa kantama. Još više ako rešavaš softverske i organizacione probleme u mrežama.

Moj drugar, koji je vlasnik poznate domace kompijuterske firme, zaradjuje NIKAD bolje, vozi nov BMW, placa servisera (koji je ujedino i vozac, i mrezni administrator i fizikalac, i programer, i kuvarica, i psihijatar kad je gazdi tesko), 300E mesecno + ga je prijavio na minimalac. Da ne kazhem da covek svaki put ostaje preko vremena u firmi itd, imala je vec tema na forumu o tome. E sad, kad sam ja tom drugu rekao: "Sram te bilo!" i "Naoruzajte sirotinju!" "izivljavash se", itd, govoreci mu da to sto radi, nema nikakvoga smisla, i da bi morao coveku da da vecu platu, on mi je na to rekao: "Zabo' le' me", potpuno bezbrizno. I ja ga pitam za razlog tolike bezbriznosti!? I on mi kazhe: "Nezaposlenost!". U Srbiji je vishe od 50% ljudi nezaposleno! I on kad je dao oglas za it servisera, javilo ih se 1.000.000, i svi oce da rade za 300E mesecno, cute, glodju platicu, jer jednostavno nema posla! Tako da sad neki samouvereni geek ;) u armani odelu, sa spikom bila gates-a, pojavom 2 the max, go go osamdesete, udje kod tog gazde i trazi 1000E platu, gazda se cak ne bi udostojio da ga shutne celom nogom kroz vrata, vec verovatno samo vrhom noznog palca :). Stoga treba biti realan kad su plate u pitanju, inace ces biti nezaposlen i dekanziran mnogo puta..

A ima i druga prica, ne toliko it, ali ima i te kako veze sa ovom pricom, cisto da izvucete paralelu. Ja sa drugarom iz mog potpisa ;) poceo da petljavim nesto oko nekretnina. I sad on je u Holandiji, zaradio bruka para, renovirajuci gajbe. Uzimao je minimum 30E na sat! i to u pocetku kao fizikalac, dok nije izucio zanat, a posle i vishe.. Vratio se posle 7god kao totalni, pa nebih da uvredim neke narode ovde, ali kao pripadnik naroda koji pocinje na slovo J ;). E taj bi umro za 2din! Ma zhasu. I sad mi krenuli nesto da petljamo sa gajbama, posto je on mega strucnjak za to, i ne mozemo da nadjemo radnike! On najprostijeg fizikalca (ne teski fizicki poslovi, skroz banalni) placa max 15E dnevno (za 10 sati rada). Pri tome nece da im kupuje ni hranu, pivo, sokove!? Kazhe, to nije po zapadnom sistemu (meni nije dozvoljeno da se pitam za problem radnika jer sam "mek")!? Ja reko bate, de ce radnici da ti rade bez piva - si lood, kazhe on: ma jok! Izracunaj dnevni trosak, pivo puta x-z y mesec, produktivnost pripitog, presek zarada, godina, ma zhasu. Moram od njega krishom radnicima da nosim pivo.. E sad taj moj drugar pocinje pricu: Eto, glupi Srbi (sto je najcrnje, on je Srbin ;)), nece da rade, stoka, lenstine, olosh, (stalno je ne zadovoljan kvalitetom uradjenog), neradna nacija, blejaci, zabushanti, lezilebovici, itd.. I posto ja bash ne volim kad neko pljuje po ovom narodu (a vazda svi to rade), ja mu kazem, izvini prijatelju, cek, ti si u Holandiji imao platu 30E na sat, a ovaj ima 15E na dan, sto mu dodje da zaradjuje oko 1.5E na sat, tj. 20x manje nego sto si ti zaradjivao preko! I sta bre ti oces? Plus neces da im kupish ni hranu ni pice. Mislish da bi zabushavali kad bi bilo korektno placeni? Da nebi sa osmehom na licu dolazili na posao, i radili strava, kad bi od svoje plate mogli nesto vishe sem pukog prezivljavanja?

Tako da poenta je, dok se ne uspostavi neki zakon, sindikat koji ce stvarno nesto da radi, neko telo koje ce da stiti prava radnika, ne samo u it-u - vec i u drugim oblastima, od gramzivih gazda, svaka shusha mozhe da te maltretira, hebe u mozak, odredjuje ti i platu, i radno vreme kako oce. Ima ona narodna: "na sirotinju i zec dize ku**c!". Tako da za sada, treba biti maximalno realan, nekako preziveti ove pocetke kapitalizma i ludilo tranzicije, ili paliti preko, ako si ovde totalno prsao, tj nemas zhivot (drustvo, zene, familiju, bilo sta sto te vezuje). A ni to nije tek tako! Ni zapad nisu svetla hollywooda.A sto je najcrnje ako se ikada vratish sa tog zapada (na kome se uopste ne beru pare sa drveta), ondak si ovde skroz izgubljen, ma zhasu - ni tamo ni vamo, nekako prodje zivot ocas u radnoj maglustini i zapadnom automatizmu. Ne treba se ni tamo previshe zadrzavati. Samo gledam ovog mog ortaka. Mada ovaj moj ortak voli taj zapadni mashina za mlevenje mesa automatizam? Sado mazo? Ma ovde bi se sve sredilo, samo kad bi vec jednom doneli te zakone!

Naoruzajte sirotinju!

Poslednja izmena:
Taj nesrećnik što sve to radi za 300€, treba samo malo da bude sigurniji u sebe, da se promoviše na pravim mestima i lako će naći posao od 600€. Sve manje imam vremena da trčkaram okolo po firmicama, ali tih 300€ dobar serviser i poznavalac mreže da zaradi samo od freelancing tezge, a ne mora da ustaje ujutru, nema fiksno radno vreme, zauzet bude, ne 8 sati dnevno, nego nedeljno. Veruj mi da itekako ima firmi kojima je potreban spoljni IT saradnik, konsultant, admin, nazovi to kako god hoćeš... Kompjuter je postao papir i olovka, a ljudi kao da sve manje i manje znaju.

A tvoj drugar se vara da postoji 1000000 magaraca koji sve to znaju što si naveo da taj momak radi - pod uslovom da to sve radi na nivou. Ima u dupe da ga ljubi sa 750€ kad se ovaj opameti i podvije rep.

I treća bitna stvar, ne prodaje te armani odelo i pričica, nego koliko su ti vešti prsti. Uostalom, otkud armani ide uz IT? Ti ko sa marsa da si pao. :) Šorc i majica, to ti je IT. ;)

A tvoj drugar se vara da postoji 1000000 magaraca koji sve to znaju što si naveo da taj momak radi - pod uslovom da to sve radi na nivou. Ima u dupe da ga ljubi sa 750€ kad se ovaj opameti i podvije rep.

Ne mogu ti opisati koliko si daleko ;). Samo trenutno nadam se.. Mada, ja bih stvarno voleo da se tvoja prica obistini jednog dana! 750E za sada nazalost moze dobiti samo ako se na*uzi :d. Iz tvog posta vidim da si ti old-scool, tj da i dalje mislis da se it strukom bavi povlascena manjina. To je stvarno bilo u vreme 386, 468 itd.. Danas je microsoft napravio armiju zombija, stelanje rasklapanje formatiranje, ludom radovanje, klinaca, koji mogu da rade u servisima i to prilicno upotrebljivo. Naravno za male pare. Vishe i nije neka nauka biti serviser. Mnogi klinci to rade vrlo uspesno. Sa pojavom 2000, xp-a i mreze vise nisu tolika nauka. A sa pojavom Adobea, Macromedie, Autodesk-a, EasyRecoveryPro-a vishe ni web, dizajn, montza, vracanje podataka, itd i nije neka nauka. Danas svaki drugi klinac u istocno evropskim zemljama, indiji, itd, prcka oko toga i zna nesto o tome, nadajuci se da ce jednog dana na tome uzeti milijune. Tako da je potraznja veca nego ponuda. A mnogi kod nas (gotovo svi) se zadovoljavaju nekim prosekom kad su te stvari u pitanju. One reklame sa rts-a recimo moze da uradi i osmogodisnje dete posle dva tri tutorijala. E sad, baje, vrhunski programeri, vrhunski dizajneri, itd. to je neka druga prica. Mada i oni smesno zaradjuju ovde u odnosu na plate za isti posao preko. Pa samo pogledaj sta se uglavnom trazi u sobi "zaposlenje" bench foruma ;).

Edit: E da, totalno si u pravu za one bermudare ;). Kakav crni armani i geek :d. To ja onako.. Docaravam..

Poslednja izmena:
Stekao sam dosta iskustva zadnjih 6 meseci trazeci posao u SR. Blago receno muka mi je od pola onih sa kojima sa imao kontakt, a ona 2. polovina je blago receno jos gora...

Na zadnjem intervjuu za SA... admina, izmedju ostalog se trazilo:

- auto,
- vojska,
- iskusan vozac,
- daktilografija,
- nepusac
- bez male dece
- bez obaveza
- sto vise stranih jezika
- radno vreme 8-18 i subotom,
- 2 nedelje placenog odmora
- praznici samo najminimalnije (na mnoge drzavne se radi),
- prva nedelja fraj rad
- prvi mesec 30-40% od plate (uklapas se pa nisi produktivan)...
- znanje ekonomije (da za SA)
- znanje racunovodstva i softvera za isto (sve ovo i dalje za SA)...
- pozeljno izrada faktura,
- baze podatka,
- programiranje......

Iskreno da li postji ovakav strucnjak bilo gde, ne samo u Srbiji?

Sto se mene tice digo sam svoju standardnu cifru koju inace vrtim kad me pitaju za platu za 50% tek da budem siguran da me slucajno ne pozovu na tu dzaba prvu nedelju... :D..... a i ne bih radio takav posao za manje od toga stvarno....

Dolazeci tamo sreo sam jednog cicu koji vrti rostilj u restoranu nedaleko odatkle (firma je skoro na livadi inace)... kaze on, e mnogo su oni jaka firma kad svi vi idete kod njih, cime se to uopste bave...

Iz svega sledi sledece radices posao za najmanje 5 radnih mesta, bices placen za najvise 1/3 radnog mesta, neces imati privatni zivot, i isisace ti krv.

Da ne bude da je ova firma usamljen primer (kamo srece), po meni barem 70% firmi se ponasa ovako ili slicno.

Ja sam navikao da budem nezaposlen tako da me bas briga... iskreno... bolje dzaba sedeti kuci nego dzba raditi... pri tome kad se oduzmu svi troskovi (na posao se ne dolazi u trenerci, niti se u taj auto koji traze da imas sipa voda) to i jeste skoro dzaba rad...

Generalno je jako losa situacija u skor svim sektorima ne samo IT... a iskreno cak i neki trend rasta o kome se prica je jako tesko uocit...

I da guzva je nevidjena... jednom mi se desilo da je jedna firma pozvala nas 150 u anfiteatar da radimo prvo elimnacioni test... a na sajtovima koji prate radna mesta broj otvaranja pojednih konkursa neretkno je preko 5000...

Poslednja izmena:
"IT strucnjaci", sta god to znacilo, su trn u oku velike vecine "poslodavaca" (to mu dodje onaj sto ti "daje" pos'o pa valjda treba jos i da mu platis nesto za to, cvrc gevezen).
ako firma nije usko spec. za IT, sve preko 600€ je san snova (ok, ima IT firmi kod nas sa platama i 1000-1200€, al to je IT-hardcore).
Inace to sto placa kuvaricu njemu je i jasno, zena skuvala kafu>red je da se plati, al to sto placa tebe jos mu i nije najjasnije, zna da mora, al nikako da prokljuvi sta ti to stvarno radis, i cime se zaista bavis, i naravno svi i dalje sumnjaju da se sve to radi preko onog "magicnog dugmeta na tastaturi", a da ostatak dana palamudish.
deluje smeshno al vecina privatnika jesu takvi, za krkanje "Kod Ere" mora se nadje kinta a za platu>"....recesija sinko, vi'sh da $ pada!!!"

Ja sa smaračem moram da se složim...

Plate u Srbiji su male samo zato što ima ljudi koji pristaju da rade za smešne pare. Jeste to stvar ponude i tražnje, ali je ta stvar u velikoj meri zavisna od čvrstine onih koji se zapošljavaju.

Zamislite, hipotetički, da od sutra niko živ u Srbiji neće da radi ništa za manje od 500 evra. Ovo vam izgleda kao SF? Pa možda u Srbiji, u velikom delu sveta stvari ama baš tako funkcionišu. Šta, mislite da npr. u Kanadi poslodavci ne bi plaćali radnike 200$ kad bi mogli da nađu nekoga ko će da radi za te pare?

Elem, zamislite to. Šta bi poslodavci mogli da urade? Da zatvore firme? Ne, morali bi da plate onoliko koliko radnici traže, ili da uvoze jeftiniju radnu snagu. Upravo ovo drugo je osnov sve većeg animoziteta prema "gastosima", oni svojim malim apetitima snižavaju i nadnice domaćem stanovništvu.

Ima u Srbiji još jedna specifičnost, nešto čega je na Zapadu mnogo manje. Veoma često se otvaraju fiktivna radna mesta (čak i u većim privatnim firmama), za švalerke, rođake, zemljake... To su po pravilu dobro plaćena radna mesta, a plate tih ljudi moraju da zarade oni koji zaista nešto rade i doprinose firmi. Znači, ima ljudi koji primaju 200 evra samo zato što se odriču svakog meseca 400-500 evra prihoda u korist tih fiktivno zaposlenih. Čvršća pregovaračka pozicija radnika bi i mnoge poslodavce naterala da se triput zamisle pre nego što svoju švalerku zaposle na nekom fiktivnom radnom mestu. Ovako, a što da ne? Jeftinije nego da plaćaju tzv. poslovnu pratnju. Uvek se u Srbiji nađu budale koje će da odrađuju i njihovu "platu".

Privatnici kod nas često očekuju i ogromne profite za kratko vreme, što je vrlo često jedan od glavnih razloga za smešno male plate zaposlenih. Čovek otvori jedan ili dva kioska i odmah bi da kupi mercedes. Ja sam svojevremeno pregovarao oko nekog posla sa jednom ovdašnjom IT firmom (čiji je vlasnik "velika faca" u ovdašnjem IT sektoru, pregovarao sam sa drugim čovekom firme, suvlasnikom). Sve što sam im rekao da je objektivno neophodno za taj posao odbijano je sa obrazloženjem "jao, to je nama skupo". A ispred parkiran gazdin najnoviji model džipa, koji košta 50x više od svega onoga što je bilo potrebno da se posao kvalitetno uradi a oni "nisu imali pare". Tako se posao ne pravi, to će u Srbiji morati da se jednog dana shvati.

Postoji još jedan relikt iz socijalističkih vremena, koji je ljudima takođe motiv da pristanu da rade za smešne pare. Kao, eto, jeste plata mala, ali ide ti staž, penziono, socijalno... Pritom mnogi ne primećuju to da se već 9/10 medicinskih usluga plaća iz sopstvenog džepa i da to današnje "socijalno" nije ono iz doba samoupravnog socijalizma, da ne govorim o tome kako se mnogi neprijatno iznenade kad jednog dana vide da im firma ništa od tih doprinosa nije ni uplaćivala. A i da jeste, pa šta. Dobiće penziju? Ajde! A kako misle da žive od penzije koja će iznositi 30-40 evra (ako i toliko)?

Poslednja izmena:
Da to je najveci problem Srbije jer je narod glup ko *****, iz licnog iskustva i iz iskustva mnogih ljudi sa kojima sam pricao na tu temu, mogu da vam kazem sledece:

U UK, Novom Zelandu i Australiji, (za to imam informacije) svi zivotni troskovi osim prevoza, stanova i nocnog zivota su manji nego kod nas, znaci hrana, odeca, obuca, tehnika i ostalo.

E sad plate su im oko 20 puta vece, a i sa najmanjom platom moze da se zivi.
E sad pitam, ja ljude koji misle da je 200e normalna plata sledece:
Ako neka firma prodaje ovde neki proizvod po cenama istim kao u bilo kojoj od gore navedenih zemalja, i jelte shodno tome pravi isti profit (prilicno je lupo pricati da mi imamo vece poreze od ostalih jer to nije tacno) zasto ne placaju radnike isto ? Odgovor je vrlo prost jer ima zatucanih ljudi koji ce raditi za 200e.

Ja licno mogu da kazem da sam 2 puta radio za 200e ali samo zbog obecanja da ce se plata povecati posle prvog meseca, kad se to nije desilo odlazio sam istog trenutka.

Tako da je moj savet drugima da cene svoj rad jer ce ih onda ljudi ceniti i placati.

U UK, Novom Zelandu i Australiji, (za to imam informacije) svi zivotni troskovi osim prevoza, stanova i nocnog zivota su manji nego kod nas, znaci hrana, odeca, obuca, tehnika i ostalo.
Upravo tako. Jedna moja prijateljica je bila u Mančesteru par meseci, kaže "običan svet kupuje u nekim diskontima gde su cene ne za njih džabe, za nas su džabe". Uostalom, pogledajte ovde cene u Metrou, čak i sa PDV-om je bezmalo duplo jeftinije nego u "običnim radnjama".

E sad pitam, ja ljude koji misle da je 200e normalna plata sledece:
Ako neka firma prodaje ovde neki proizvod po cenama istim kao u bilo kojoj od gore navedenih zemalja, i jelte shodno tome pravi isti profit (prilicno je lupo pricati da mi imamo vece poreze od ostalih jer to nije tacno) zasto ne placaju radnike isto ? Odgovor je vrlo prost jer ima zatucanih ljudi koji ce raditi za 200e.
Opet se slažem. Ovde su troškovi poslovanja mnogo manji: manji porezi, jeftinija struja, telefon, poslovni prostor... Ako jedna ista mašina proizvodi i ovde i u USA, recimo, 2000 komada nečega, kako to da tamošnji radnik na toj istoj mašini zarađuje 20-30 puta više od ovdašnjeg?

Mnogo mojih prijatelja je prešlo ili želi da pobegne iz privatnih firmi u državne jer su plate postale približne a negde i veće, radno vreme fiksno, prijavljen na odgovarajuću platu a ne na minimalac godišnji odmor 24-27 radnih dana svi državni praznici, pritisak na posao mnogo manji...

upravo tako jer ima maloumnih ljudi koji ce da rade za 200e i ima ih previse a posle kukaju kako nemogu da zive od plate, a hvala bogu nasi "biznismeni" zajahali pa neznaju sta im je dosta.
Ah da i neko je lepo naveo proglem od kog "boluje" 90% privatnih firmi a ogleda se u tome da traze da radis jedno 7 poslova i to po mogucstvu za 200e ;) ono kao serviser za: kompjutere, stampace, faxove, tel centrale, video nadzor, pa onda da vozis tj. razvozis, nedo bog da moras u vojsku da ides za koju godinu :) i pritom zele da si sretan i nasmejan.

Hvala moderatoru sto je obrisao onaj jadni post coveka koj je ocito poslodavac koj placa ljude 200e i onaj moj odgovor na isti post, zao mi je sto sam morao da odgovorim tako ali ..... nemogu da ostanem ravnodusan na takve bezobrazluke.

upravo tako jer ima maloumnih ljudi koji ce da rade za 200e i ima ih previse a posle kukaju kako nemogu da zive od plate, a hvala bogu nasi "biznismeni" zajahali pa neznaju sta im je dosta.

Nisu ljudi "maloumni" vec ne zive kod mame i tate i ne mogu sebi da dozvole luksuz da nista ne rade. A nezaposlenos = beda. Kad zivish sam, bez neke zaledjine, a racuni stigni (recimo struja),
prihvatash svaki posao, samo da prezivish. Daj sta das. Za to je kriva opsta situcija u drzavi. Kod nas ne postoji socijalni program (tj socijalna pomoc) a to je prvi korak u resavanju ovih problema! U kanadi ti je recimo, ako si nezaposlen socijalna pomoc 1200$. Sto znaci plata ne moze ispod ove cifre - kontas? Drzava - zakon itd.. Cim toga nema - svak ce da gleda da iskoristi radnika maximalno, bez obzira bio on Srbin ili zapadnjak. 1200$ u kanadi je dovoljno za neki normalan zivot (platis gajbu, racune, itd) a ko oce vishe - mora da radi. Ovde je borba za goli zivot. Ako ti iskljuce struju, nemas kesha, napolju hladno, nemash za klopu, a ti se pravish "pametan" pa i dalje neces da radis - horor.. Ako pri tome rentas gajbu, doshao si iz unutrasnjosti u BG - horor na kvadrat. Ako si josh plus ozenjen ili imas dece - horor na kub pa na kvadrat.. Kad imas zaledjinu, tipa neku gajbu koju rentas, mamu i tatu, tetku koja nema dece pa te obasipa sa keshom, itd. onda je lako biti "pametan". Ako ne verujesh u ovo - pitaj mamu i tatu, koji mozda ljudi rade za male pare i mozda spadaju u kategoriju ljudi koje si ti okarakterisao kao "maloumne" cisto da bi ti eto mogao da budeh "pametan" ;) . Ja gledam te momke kod tog mog ortaka u it firmi sto rade za 300E i mogu ti reci da niko od njih nije "malouman". Sve bre momci na mestu! Samo ko zna koja ih je muka naterala na taj posao. I vidish kako i ti sam, sto se kaze: dizes onu stvar na sirotinju. Svi je hebu u mozak i misle da mogu sve sa njom jer je "maloumna".. Ma to je strasno gde je narod doveden..

Naoruzajte sirotinju!

Te stvari dok se ne reshe na nivou drzave i zakona, sve ce biti na foru: njima 1% je upala kashika u med, pa su nasli dobru kombinaciju-posao ovde ili preko (ne samo u it-u) i prave se pametni, blago izivljavaju.. Ostalih 99% ga glaba.. I nije nas narod glup, dovedi bilo kog amera ili zapadnjaka kome se divish, da zivi ovde, bez socijalnih zakona, pomoci, gura po autobusima jer ne moze da zaradi za auto, pravog sindikata, da se bori za zivot, vrlo brzo ce biti mozda i "maloumniji" od prosecnog Srbina..

Edit: Pri tome da se razumemo: ja spadam u onaj 1% ;) odavno, samo sam to morao sam sebi da obezbedim, pa znam kako je.. Morate se boriti hebiga. Od kukanja i samosazaljenja nista..

Poslednja izmena:
@Haludza

Naprotiv, u velikom broju slučajeva je baš rad za malu platu luksuz koji sebi mogu da dozvole samo oni koje dotiraju roditelji, deda, baba, rođaci sa sela im šalju hranu itd. To su mahom ljudi koji nemaju toliko bogatu zaleđinu da ih neko 100% izdržava, ali uz dodatak sa strane nekako preživljavaju. Onaj koji nema nikoga i koji se zaista izdržava potpuno sam mora ili da nađe posao sa koliko-toliko normalnom platom ili da se okrene nekom drugom rešenju.

Neko ovde reče "ne može se na posao u trenerci itd". Ja sam svojevremeno seo i precizno stavio na papir svoje troškove rada u jednoj firmi. Računica je pokazala da sam u proseku svakog meseca u minusu za 50 maraka. Dakle, tzv. plata nije pokrivala ni puke troškove rada, dolaska na posao itd, nego sam na to još morao svakog meseca da dotiram firmu iz sopstvenog džepa. Naravno da sam brzo otišao odatle, kao i mnogi drugi. A ko je ostao tamo da radi? Kao što rekoh na početku: žewne koje su izdržavali muževi, ljudi koje su izdržavali roditelji i sl.

Jedno pitanje oko cele ove diskusije i mozda i zakljucak (misljenje)...

Prica se o platama u IT-u u Srbiji... Neka mi neko kaze koliko Srbija ima
zaista kvalitetnih ljudi koji se bave IT-em i neka to obrazlozi?

Moje misljenje je "na kasicicu" malo, tako da bolje plate zaista ne bi ni
trebalo ocekivati...

Moje misljenje je "na kasicicu" malo, tako da bolje plate zaista ne bi ni
trebalo ocekivati...
Kol'ko para - tol'ko muzike.

Znaš li kako sam proveo poslednjih mesec-dva u firmi koju sam spomenuo gore? Tako što sam na posao dolazio u 14h, čitao novine i pio kafu do 16h, a onda išao kući. Kad mi je šef rekao "Jel' ti znaš da ovde postoji neko radno vreme i jel' misliš nešto da radiš?" odgovorio sam mu: "Mogu ja da dođem i u 6 ujutro, ali to neko mora da plati. Za ove pare koliko plaćate možeš da me gledaš kako čitam novine i pijem kafu, a ako se desi da sam nekog dana baš raspoložen mogu da ti dam i svoj autogram pride." Ne, nisu me izbacili, sam sam otišao odatle.

Vrh Dno