Šta je novo?

Plasticna folija preko CPU

• Začetnik teme Začetnik teme MrSpaz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MrSpaz

Cenjen
Učlanjen(a)
07.04.2013
Poena
159
Nedavno sam rasklapao hladjenje za K52JT da bih video u kakvom je stanju pasta i da li je treba zameniti i treba. Jedino me brine postojanje neke plasticne, narandzaste folije preko CPU i GPU. E, sad, ona ne pokriva cip na sredini, vec samo ostale delove CPU i GPU. Zanima me da li je bezbedno ukloniti je, ima li posledica i da li je uopste potrebno. Moja pretpostavka je da sluzi da se termalna pasta ne bi razlila svuda po procesoru.

Da odgovorim sam sebi - skinuo sam foliju, da, njena uloga je da zastiti procesor od razlivanja paste sto uopste nije odradilo svoj posao. Original pasta je popunila dosta prostora ispod folije i umazala dobar deo procesora i graficke. Nakon sto sam skinuo foliju, ocistio sam sve temeljito i naneo pastu (pasta je Titan, nije bilo bolje u Pozarevcu, iako su firme reklamirale da imaju i Prolimu, ali eto).

Rezultati su sledeci: pre ove operacije idle temperatura ovog 740qm je bila oko 65-70 C, a dok se igram dostizalo je 100 C, i naravno, ne vise od toga jer je CPU throttlovao. Nakon skidanja folije i zamene paste, nove temperature su 55 C u idle i 75-80 C tokom igranja sa bez ikakvog FPS dropa ili bilo cega.

Jedina sintetika koju sam koristio jeste Everest Ultimate stability test, koji je dostizao temperature u istom intervalu sa 0% throttlinga.

Operacija uspesna, pacijent ziv. 🙂

o lepe info. koju si pastu metio i jesi li imao problema rastavljajuci lap i skidajuci kuler?
ja imam k53 sa i7 2670qm i skace na 100c pod max opterecenjem dok je u idleu 55C

Pasta je neka jako jeftina, Titan od 1.5g za 250 dinara, kazem, nije bilo ni jedne kvalitetne u Pozarevcu u tom trenutku, a dojadilo mi je vise da odlazem promenu paste, pa nisam narucivao. Pasta koja je bila na procesoru je bila jako losa, mada se lako skidala i upala je u poprilicnoj kolicini ispod zastitne folije, sto me je nateralo da pomislim koji k su je i stavljali.

Prvo sam naneo pastu i ostavio foliju i dobio neke temperature oko 65 idle i 85-90 load, a kada sam skinuo i foliju i ocistio lepo procesor, pa ponovo (usralo me je da stavim paste tacno koliko treba da pokrije ceo cip, a da se ne razlije) i dobio mnogo bolje temperature, ove koje sam naveo u prvom postu. 🙂

Skidanje sistema za hladjenje je jako jednostavno, 4x srafova na CPU, 2x na GPU i 2x na ventilatoru i to je to, samo sklizne iz lezista. Asus je jako lak za rasklapanje, nisam imao problema ni sa cime. Ima i par snimaka na YT koji jako dobro opisuju kako to uraditi.

Srecno u lovu na nize temperature!

P.S. Obavezno izduvaj hladnjak na kraju, ume prasina jako lepo da se sabije i bukvalno prepolovi hladjenje.

Ta plastika ima jos jednu funkciju, sprecava da hladnjak i elementi na samom chipu dodju u kontakt.
Ja je ne bih dirao da sam na tvom mestu, ionako ne smeta 😉

Zapravo je smetala, dobio sam 50% (15, umesto 10 stepeni manje) jos nize temperature nakon skidanja. 😱

Nazad
Vrh Dno