Šta je novo?

Plasma vs. lcd

tesla

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
310
Da li neko moze da mi objasni razliku izmedju plasme i lcd,a da me ne kritikuje:wave: :wave: da gledam ostale postove jer sam ih vec pregledao:wall: :wall: :wall: :wall:Sta je bitno prilikom kupovine datog uredjaja:smash: :smash: :smash:

@Broz & @driver:
Svaka cast na odgovorima, slazem se u potpunosti! :eyebrows:
Elem, prethodni postovi na ovu temu su vec zaista rekli sve, kome to nije dovoljno, neka posluza Broz-a!
pozdravi!

@ Broz
pa, možemo i da ukinemo ovaj forum, pošto svega ima na američkom guglu? :)

@ driver
Pa sad, ako gledamo % marketshare, PDP zaostaje u odnosu na LCD, ali nije tačno da je njena proizvodnja i prodaja "prsla", naprotiv! To što je neka tehnologija masovnija ne mora da znači i da je u svakom pogledu bolja... nego je prosto jednostavnija, jeftinija i nudi mogućnost veće zarade.

tvnc1.png

@ tesla

1. LCD +/-

+ svakim danom sve jeftinija proizvodnja
+ nagriza segment > 50" plazmi
+ cena: prednost manjih ekrana (</= 37-42")
+ potrošnja energije: 50-60% niža
+ prednost kod kombo PC/TV upotrebe
- ugao gledanja: ranije kritičan, danas ne toliko, a pojedine tehnologije čak nadmašuju Plasmu, ipak obratiti pažnju na ekonomske low-budget modele!
- veća tendencija pojave bad pixela u odnosu na Plasmu (statistička istraživanja)
- manja dinamika ograničena principom rada (pozadinsko osvetljenje)
- odziv

2. Plasma +/-

+ veći kontrast (dinamika): tamnija crna, svetlija bela /narodski rečeno/
+ toplije boje
+ cena (50" +)
+ odziv
- često dovođeno u pitanje: trajnost ekrana zbog opadanja osvetljaja tokom vremena (kod starijih modela da, ali danas nije kritično, svaka moderna plasma će trajati bar 7-10 godina uz normlanu upotrebu)
- potrošnja energije

buying tips:
1. Ono što se obično zanemaruje u ovakvim generalizacijama: ogromne su i razlike između proizvođača, cenovnih kategorija i konkretnih modela
2. Pravac u radnju, razgledaj modele i ne opterećuj se da li je LCD ili Plasma dok ne naiđeš na ono što ti odgovara prema nameni, obrati pažnju na sliku - to je ono u šta ćeš gledati, a ne specifikacija (ali obrati pažnju na konektore i standarde, HDMI je obavezan), dead-pixel polisu itd. sve dok cena ne postane ograničavajući faktor :)

Na kraju, mogu samo da kažem i moj lični stav kada bih ovog momenta trošio kintu: gledajući izložbe po salonima, Plasma (Panasonicova :)) za sada rula. Tačka. Jednostavno, dinamika je na strani plazme, boje nekako bliske CRT-u (nema ništa bez fosfora :D), dok mi LCD osetno klipuje svetle tonove i ima užasno izveštačen kontrast.

Poslednja izmena:
Sjajan zakljucak andjelko.....E sad pojavili se hdtv i kod nas....sta mislite o tome,meni deluje mnogo lepo na prvi pogled gledao sam hd discovery (bruka kako izgleda) ?Da se otvori novi thread mozda ?

@ Broz
pa, možemo i da ukinemo ovaj forum, pošto svega ima na američkom guglu? :)

Lukav si andjeloko, nema sta, ali ne dovoljno;)

Nije to "na americkom guglu" nego je to na engleskom.:)
Mislim sta je sledece da prevodimo PDF uputstva na forumu? Sve bre ima, hiljade stranica o tome, na dohvat ruke...

e sad da se vratim na zadatu temu:)
Kao sto sam vec rekao ja sam obisao sve zivo sto vredi po orlandu i pogledao sve zivo i na kraju kupio LCD. Po meni LCD ima bolju sliku i manje zrnastu od plazme. Igrice ne mogu da se porede kako izgledaju na plazmi i na LCD (na plazmi su bulja, da ne bude zabune. 50'' LG, toshiba i panasonic).
Ajde neka neko proba da gleda 3 sata porodicne slike na plazmi ili neka ode do klonje dok gleda film preko DVRa i ostavi pauzu pola sata :D Kad se vrati ima da bude fleketina samo takva.
Inace ja samo gledam Discovery jer oni imaju najbolje kamere i to je brooka kako izgleda posebno okeani i podvodni svet. Naravno da ne pominjem TNTHD i NBA:p

PS bez komentara dad li meni treba pola sata u wc-u, ok?:)

Nije to "na americkom guglu" nego je to na engleskom.:)
Uz dužno poštovanje, ali gde mu je headquoters? :)

Google, Inc. (NASDAQ: GOOG and LSE: GGEA) is an American public corporation and search engine.
http://en.wikipedia.org/wiki/Google

Kao sto sam vec rekao ja sam obisao sve zivo sto vredi po orlandu i pogledao sve zivo i na kraju kupio LCD...

Svako od nas ima svoje utiske/različite potrebe/mišljenja-koja-je-povatao-ko-zna-gde i prema njima formirao (pred)ubeđenje na osnovu kojeg je kasnije i doneo odluku. To je upravo razlog zbog čega se u ovakvim raspravama ne može postići generalni konsenzus.
I ja sam učinio to isto, ali sam došao i do suprotnog zaključka. Da li sam 100% u pravu? Nisam, to je samo moje trenutno skromno mišljenje (kao što sam i naglasio), a savetujem svima da ne traže gotov i jednostavan odgovor na ovo pitanje, zato što ga nema. Mene recimo igre ne interesuju i nisam uopšte uzimao taj aspekt u oceni, nekome će pak to biti ključni faktor itd. Zato kažem, pravac u salon (ima ih srećom dovoljno) na probe, prezentacije, potom dolazi kalkulacija cena i tek onda valja donositi konkretnu odluku. :)

(puče veza na pola posta...)

Poslednja izmena:
Pa dobro nisam ja mislio na google kao kompanije nego kao alatku da covek pronadje sve sto mu treba, na drugim sajtovima...

Pa da, bas tako. Moj surak ima plazmetinu od metar ipo i meni je slika kod mene mnoooooooogo bolja. Plus, sto stalno viche na devojku kad pauzira Law and Order :D

Ja skoro svaki dan gledam Sony 32" LCD Braviu (cale ga uzeo za sebe) i prosto se uzasavam koliko je slika losija nego na CRT-u. Plasma ima bolju sliku i tu nema price, evo najbolje da koga to interesuje ode u Merkur na Bezanijskoj Kosi, tamo imaju prilican izbor i plasmi i LCD-a i nek uporedi sliku.

Plasma nije prsla, cak naprotiv, najvece ogranicenje, a to je rezolucija, je prevazidjeno, i tako sada postoje i 1920X1080 plasme jos uvek preskupe nazalost, ali i njima ce cena pasti.

Po meni treba ici na plasmu, i to prvo gledati Pioneer i Panasonic viera modele posto oni imaju perverzija sliku, pa onda Philips, kao alternativu, a ako budzet "ogranicen" (namerno stavljam pod znacima navoda, posto onaj ko kupuje plasmu ili LCD sigurno nema ogranicen budzet) onda ici na LG ili Samsung, mada je na njima slika ipak za klasu ispod nego na Pioneeru. Sve to mozete i sami videti u Merkuru naprimer, s'obzirom da stvarno za nase uslove dobar izbor televizora velikih dijagonala.

Sto se tice budzeta mislim da gresis i to dosta. Sto se vs. slike tice ja sam gledao Bravie ne secam se tacno modela i kidale su koliko je dobra slika bila.

Ja skoro svaki dan gledam Sony 32" LCD Braviu (cale ga uzeo za sebe) i prosto se uzasavam koliko je slika losija nego na CRT-u. Plasma ima bolju sliku i tu nema price, evo najbolje da koga to interesuje ode u Merkur na Bezanijskoj Kosi, tamo imaju prilican izbor i plasmi i LCD-a i nek uporedi sliku...

shvati jednu stvar, najvazniju stvar-lcdtv i plazme NISU stvorene da bi se na njima gledao krs signal nego hdtv signal, xbox360, dvd upkonvertovani i sl.
pa naravno da izgleda lose ali to nije do tv-a.

shvati jednu stvar, najvazniju stvar-lcdtv i plazme NISU stvorene da bi se na njima gledao krs signal nego hdtv signal, xbox360, dvd upkonvertovani i sl.
pa naravno da izgleda lose ali to nije do tv-a.

Tacno tako CRT je za analogini signal keva. Pogotovo za low resolution analogni kakav je tv prenos.

Plasma je prsla ;)

Za Drivera ....
Prsla a gde to ?
Kod kuce sam imao jedan na jedan i zadrzao sam HD plazmu, daleko bolja i realnija slika, stvarne boje, nema ghosta, ako te zanima moj prijatelj prodaje sony bravia lcd placen 2500 eura, uzeo je pioneer plazmu jeb ga ...

U Evropi se daleko vise proda plazma ekrana nego LCD-ova kao i

The new European research shown below clearly shows an overwhelming preference for Plasma, citing deeper blacks, richer colour reproduction and critically, the capability to accurately display fast moving action as key drivers.

These findings, coupled with the Fast Facts above, dispelling myths like shorter life, re-gasing and power consumption, conclusively support the case for Plasma when choosing a flat panel TV for the home.

NEW EUROPEAN RESEARCH RESUTS : Plasma offer the best all-round viewing.

Ja skoro svaki dan gledam Sony 32" LCD Braviu (cale ga uzeo za sebe) i prosto se uzasavam koliko je slika losija nego na CRT-u. Plasma ima bolju sliku i tu nema price, evo najbolje da koga to interesuje ode u Merkur na Bezanijskoj Kosi, tamo imaju prilican izbor i plasmi i LCD-a i nek uporedi sliku.

Plasma nije prsla, cak naprotiv, najvece ogranicenje, a to je rezolucija, je prevazidjeno, i tako sada postoje i 1920X1080 plasme jos uvek preskupe nazalost, ali i njima ce cena pasti.

Po meni treba ici na plasmu, i to prvo gledati Pioneer i Panasonic viera modele posto oni imaju perverzija sliku, pa onda Philips, kao alternativu, a ako budzet "ogranicen" (namerno stavljam pod znacima navoda, posto onaj ko kupuje plasmu ili LCD sigurno nema ogranicen budzet) onda ici na LG ili Samsung, mada je na njima slika ipak za klasu ispod nego na Pioneeru. Sve to mozete i sami videti u Merkuru naprimer, s'obzirom da stvarno za nase uslove dobar izbor televizora velikih dijagonala.

Slazem se.

@Stefan1:
Ako mislis da LCD ima losu sliku od plazme idi u Tehnomarket na Banovom Brdu i vidi 40" Samsung sa 100 Hz osvezavanjem i LED tehnologijom...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=957929&postcount=3
Pozdrav

Ima daleko losiu sliku koju mozda ti ne vidis. Takodje neki prodajni objekti konektuju komponente preko losijeg tiopa konekcije npr. SVHS da bi vi uzeli onaj proizvod gde oni iamju najvecu marzu. Konkretno u istom cenovnom rangu plazma je daleko bolja od LCD-a. LCD jedinu prednost ima kada prikljucis Sony pl2 ili komp na njega ,a i to je diskutabilno.

Poslednja izmena od urednika:
Evo odgovor za sve. Prestanite (pogotovo andjelko) da gurate podatke, brojeve, chartove i gluposti. Pogledajte veliku plasmu i LCD jedan pored drugog (1080p sony) sa 1080p HD snimkom, pa cete videti zashto kazem da je plasma prsla. Kupice je onaj koji ce isto pre honde ili toyote kupiti VW ili Opela. Nigde nisam ni prichao da marketshare znachi mnogo, to u vecini sluchajeva vishe znachi ljudsku glupost nego realni kvalitet proizvoda.

Ne mozete gledati TV program ili DVD na LCDu pa da prichate o tome kako je dobar ili ne. Plasma je bolja nego shto je bila ranije, ali je i dalje muljavina u odnosu na LCD i koprca se samo zato shto je jeftinija za proizvodnju.

Poslednja izmena:
Ti si kao gledao na LCD-u 1080p i plazmu u 1080p, a i ako jesi reci mi gde to da i ja to vidim.
Mogu da pricam o onom sto sam video i sta sam kupio. Nisam bio u mogucnosti da uzmem Pioneer plazmu vec sam uzeo Panasonic-a koji je opravdao sva moja ocekivanja. Za moje oko plazma ekran je prirodniji i lepsi. To sto ostalih milion proizvodjaca LCD display-a pljuju po plazmi, jer nemaju tehnologiju za istu je njihova stvar (SONY npr.).
Do 2000 eura za TV ja nemam uopste nikakvih dilema.
Jos nesto, o ovoj temi je totalno suludo diskutovati u Srbiji gde DVD rezolucija jos nije uzela maha,a kamoli HD.
LCD kao tehnologija je imala daleko svetliju buducnost od plazme jer doticna nije imala 1080p, medjutim sada su se pojavili novi plazma ekrani sa 1080p i novim teh. resenjima, sto opet ne znaci da ce LCD izgubiti bitku. Ali, reci da je plazma tehnologija muljavina je kranje smesno.

Mislim da ima dosta kompetentnijih "strucnjaka za ovu temu" na www.avforums.co.uk.

Na kraju Driver-u kao sto mozes da vidis izvestaj Evropske agencije o temi LCD vs Plazma koja je radjena zbog zastite kupaca jasno govori koja tehnologija je "trenutno" bolja u low segmentu.

LCD tehnologija se brze razvija od plazme videcmo sta ce biti. U ovom trenutku do 2000 funti mislim da je plazma bolji izbor.

Poslednja izmena:
Ima daleko losiu sliku koju mozda ti ne vidis

Pored tog LCD-a je postavljen jos jedan 40" LCD koji nema 100Hz i LED i jasno se vidi razlika kako u kvalitetu, tako i u tecnosti slike, naravno, u korist ovog prvog ;)
A takodje pored je i plazma, gde je razlika jos veca, slika je zrnasta i uopste losija od oba ova LCD-a...
Svako ko hoce, moze da ode tamo i uvidi se sam u razliku ;)

Pored tog LCD-a je postavljen jos jedan 40" LCD koji nema 100Hz i LED i jasno se vidi razlika kako u kvalitetu, tako i u tecnosti slike, naravno, u korist ovog prvog ;)
A takodje pored je i plazma, gde je razlika jos veca, slika je zrnasta i uopste losija od oba ova LCD-a...
Svako ko hoce, moze da ode tamo i uvidi se sam u razliku ;)

a, koja je plazma postavljena ? Neo ?
I koja je cena tog LCD displeja ako smem da pitam ?

Poslednja izmena:
petarst, ti imash plasmu, a ja nemam nijedan od HD televizora, gledao sam ih gomilu, i plasma je uvek zrnasta. Zashto nema plasma monitora za komp gde je potrebna savrshena oshtrina u pixel, nego je guraju samo u TV gde josh uvek mizeran broj ljudi na planeti moze da gleda samo 720p ? Zashto svi prave LCD a samo mali broj plasmu ? Ne znaju da je naprave ? Pa plasma je starija od LCDa, jeftinija, sto puta bi je kinezi provalili, ali sve manje je prave i sve manje ce je biti.

Shta mislish koji HDTV je ubedljivo sve oprao u klasi 46" 1080p ? Nije plasma, vec Sony bravia, ne znam sad tachno model..

Poslednja izmena:
Prestanite (pogotovo andjelko) da gurate podatke, brojeve, chartove i gluposti.
chartovi su tu kao jedan odličan pokazatelj za one koji znaju da ih čitaju. ;)

drugo, ja uopšte nisam protivnik LCD tehnologije jer ima dosta pod-vrsta različitih LCD panela i zato kažem da generalizacija nije dobra, a to što si ti video je upravo to (ne znaš ni model pošteno da imenuješ, a već donosiš gotove zaključke).

Pogledajte veliku plasmu i LCD jedan pored drugog (1080p sony) sa 1080p HD snimkom, pa cete videti zashto kazem da je plasma prsla.
opet, koja Plasma? Ima ogromne razlike između proizvođača i modela, Panasonic je #1 što se Plasmi tiče, a LCD TV proizvodnju sve više outsoursuju kinezima i štancuju ih po sklapačkom principu. Toga kod PDP-a nema (u pitanju je mikro-promil) i prave ih isključivo matični proizvođači.

Poslednja izmena:
Ja i dalje ne verujem svojim ocima kada citam da neko moze da kaze da plazma ima bolji prikaz od lcd. Strashno.
Jedina prednost plazme je u velikim ekranima gde je jeftinija od lcd-a.
Bio sam u bestbuy, circuit city, aaronsu u nekoliko gradova dok sam trazio sta cu da kupim. Nisam bio ogranicen nicime osim kvalitetom. lcd je mnoooogo bolji i ne znam cemu cela ova prica. plazma sluzi da je amer natovari na svoj trak i donese kuci a pri tom je veca 2" od komsijine...

Ajde za pocetak da razgranicimo ono sto je consumer goods i prototipe i uradjaje za koje treba dati bubreg (zdrav, naravno).
Znaci u jednoj cenovnoj klasi ja sam mogao da kupim 37" lcd ili 42" plazmu i to ne vrh nego visu klasu. U ovoj prici plazma je bulja...
Znaci ne prototipi i tata mi kupio i ja sam video nego cena prema cena.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno