Šta je novo?

Planinarenje?

Mislim da je te naše bake i unuke nažuljala obuća pa su našle rešenje. 😁

Sve može ako je kratka šetnja, za 8+ sati neprekidnog hoda, ne smeš da rizikuješ povredu ili žulj na pola puta.

To sa vodicem je easy varijanta. Ne trosi nikakve pare na opremu. Samo ti treba dobra obuca i da se obuces slojevito da mozes da skines nesto ako prokuvas, da se raskopcas da se ne bi preznojio. Ponesi neke osnovne stvari i to je to. Ne opterecuj se previse, poenta je da uzivas. Bice ti ok ;)
Svu opremu nosiš!
Samo je manja šansa da se izgubiš.

Veca je sansa da se izgubis po trznim centrima :LOL:
Uglavnom Marezz kao sto su ljudi spomenuli obuca i slojevi su bitni. Ides na 1 dan da prosetas nije da trebas da se nesto spremas, bacas pare i ludilo. Nemoj ici u modnoj obuci (nije beskorisna samo ces je unistiti). Nemoj kupiti obucu/odecu samo za ovu priliku i posle nista. Carape, majca, ves u rezervi posto ces spavati tamo cisto da ne smrdis uzegao i slan.
Hrana: kao ptica i glodar, suvo grozdje, badem, lesnik, orah, kikiriki, seme suncokreta/bundeve, crna cokolada, bonzita... Ides na dan neki sendvic i cao. Ranac bilo kakav da u njega mozes staviti jaknu i dux. Goretex odeca ne radi na kisi, poncho kabanica od 20e je to isto a drzis je u dzepu. Mozes je i napraviti od kese za smece 50-60L.
Nozic neki odmah dostupan koji mozes koristiti jednom rukom. Victorinox koji svi imamo su super ali ih ne mozes otvarati tek tako odmah jednom rukom, ponesi pogotovo ako ima pincetu. Magnezijum direct u ekipi da imate ako capne nekog grc, desava se.
Headlamp ok ako imas, ako nemas ne kupuj, jeftine su useless skupe ti ne trebaju. Pitaj vodica za izvore vode usput da ne vucaras.
Skupljaj djubre u povratku, vracas se medju ljude i moras odrzavati mrznju prema covecanstvu.

Postoje Victorinox modeli dizajnirani za otvaranje jednom rukom.
Pozdrav

Opet nisu zgodni. Zapravoi jesu ali koliko košta Victorinox (48US$ najjeftiniji), ima vrlo kvalitetnih i jako jeftinih domaćih koliko hoćeš. Evo mi ga jedan u torbici koju nosim i na posao
Sad da traži sad da kupi neki baca pare bezveze, nema mnogo smisla. Neki praktičan nožić sigurno ima

Zapravo, pokretač teme pravi izlet u prirodu, ovde nema ni P od planinarenja :)
Uriel je 1000% u pravu
Što udobnija obuća (patike) shodno vremenskim prilikama, dobro gledaj gde staješ i to je to

Poslednja izmena:
Solidna goretex obuća sa dobrim đonom može da služi i kao sezonska za sneg i bljuzgu po gradu. I za povremenu upotrebu je praktično večita (dok se ne raspadne sama od starosti)
To je uvek dobra investicija

Bljuzge i snega nema već poduže vreme :) Goretex je pretopla obuća (po meni), ali svako prema svojim afinitetima. Lično dajem prednost kvalitetnoj koži kada su neuslovi, nažalost to je sada teže naći.

Baci neke marke, modele, za obuću. Šetam psa redovno po košutnjaku, goretex patike odslužile svoje, jesu nepromočive(barem neko vreme bile) ali noga se skuva u njima pa opet dođe na isto. Plus se đon brzo potrošio na asfaltu, gledam nešto trajnije i kvalitetnije za kišu, jesen i ove blage BG zime.

Merrel i Mcinley, sasvim dovoljno. Cene ok. Tj intersport.

Pa to nije koža, to je i dalje patika pretežno, i većina opet sa Goretexom što dođe isto kao Addidas Terrex koji sam nosio. Ili misliš na one modele bez goretexa koji su kao vodoodbojni?

Alpina ima kožne.

Što se tiče gorteksa, nekom se skuva noga, nekom ne...
Veći problem, moje mišljenje, je kad voda prodre u obuću - to dok se osuši ima da osediš...

Prevideo sam da tražiš kožne. Onda Alpina, ali su cene visoke.

Meni se ne znoji noga u Merrel i Mcinley modelima a sklona je znojenju. Potpino su nepromocive.

Ne znam konkretne modele jer nisam kupovao nekoliko godina.

Po Kosutnjaku terrex, Salomon, Asics, Merrel nista vise nije potrebno. Moze bilo sta od Millet, LaSportive, Salewe ali to je totalni overkill i bacanje para.
Lowa je uvek dobar izbor ali su nesto podivljali s cenama. Zephyr Mk2 model koristi nas par i dobar je za sve. To je kao takticka cipela mislim da nasa panduracija i neke vojne jedinice koriste bas ovaj model. Mislim da sam ih platio 15k a sada su preko 20.

Čitam u štampi,kod nas na dnevnoj bazi gorska služba spašava ljude od raznoraznih padova,uganuća itd itd

Ima i dosta smrtnih slučajeva,al to su već extremisti,koji precjene svoje mogučnosti

Kontam da su visoke cipele za planinarenje must hawe

Misliš duboke?
Ne bih se složio, ali opet, to je vrlo lično i svako ima različite navike. Meni su najpriajtnije plitke patike, što lakše i mekše, sa dobrim đonom

Opet, planinarenje je širok pojam. Ozbiljno planinarnje u teškim uslovima zahteva ozbiljnu obuću i opremu. Izlet u prirodu pa i višednevni to nije.

On je u Sloveniji, tamo je planinarenje malo ozbiljnije :)

Napredovala tehnologija i materijali. Na approach i trail patike sad mogu dereze. Penje se Materhorn u patikama. Ljudi livadare u kojekakvim gojzericama i bakandzama od 1.5kg kao pancerice da nose...jezivo. A kod nas GSS zovu da im donesu vodu i hranu na stazu ili ih spase jer su pobogu vec 2h bez iste.

On je u Sloveniji, tamo je planinarenje malo ozbiljnije :)
Jok, samo reklama. Previše je komercijalizovano. Istina, jeste veoma lepo i ima dosta toga na malom prostoru
Uspon na Trem tarje duže i teži je nego na većinu njihovih vrhova

Pa i Prokletije imaju neke pristupačne vrhove i lakše staze

Šta je to ozbiljno planinarnje? Treba ti ohoho kondicija? Dobra logistička pripema? Težak teren, nepristupačan, lomi noge? Vremenske neprilike?
Idete li da se družite i relaksirate ili da "osvajate"? Idete isključivo u sopstvenoj režiji, imateb vodiča, nekloga ko je već išao?
Sve pomalo, ništa od toga, samo ponešto ..
Staze su danas informativno svima dostupne. Postoje detaljni opisi, sa preporučenom opremom, opisiom nivoa težine (tehnički, kondicioni, vremenski), preporučenim izvorištima ako ih ima.
Planinarski klubovi nude svoje ture za malu sumu novca, sve su to lepi izleti samo ako još i vreme posluži

Poslednja izmena:
Dobro, izvini, nista nisam rekao... Samo nemoj da me tuces, molim te...

Pardon, nisam hteo da zvučim grubo :)

Ljudi livadare u kojekakvim gojzericama i bakandzama od 1.5kg kao pancerice da nose...jezivo.
To sam viđala na pomenutoj Šetnji oko Bg, čak sam videla čoveka sa vunenim čarapama onim što su babe štrikale, valjda čuo da vuna valja. Te šetnje preporučujem samo starijima jer je tempo izuzetno spor. Nije loša ideja ali je realno klub penzionera.

Mene Terrex-i GTX sluze vec dugi niz godina. Prvo sam kupio neke Clima Warm nekada davno tek kada su krenuli s tim serijama, 7 godina su me sluzile savrseno, njednu baru nisam zaobilazio. Jos su zivem koristim ih samo za ekstremne hladnoce. Godinama unazad nosim goretex modele i prezadovoljan sam. Imam i duboke i plitke uvek, nisu mi propustale i ne znoje mi se noge kao sto je kod nekoga slucaj. Prezivele su svakakve terene.
Da, trose se po betonu, kao i sve kramponke ali manje od Salomonki npr.

Ja sam se jednom prevario, otišao na Kablar u šetnju u kasnu jesen. Sunčano u podnožju ali sneg pao na vrhu. Jedva sam živa kolena spasao dok sam sišao pitomom stranom. Poznajem svaki metar Kablara, omiljen mi je za šetnju. Ali opet sam se zeznuo.

Nemoj kupit kozne. Kupi obicne patike/cipele za planinarenje Alpina ima dobre, kao i Mcinley aquamax, pogledaj i takve vrste patika /cipela u Dechatlonu. Pola Francuza planinara nosi cipele/patike iz dechatlona. Adidas Terrex jedni od gorih

Poslednja izmena:
Ovde u Srbiji imam Mckinley aquamax duboke, i mirrelle neke kozne duboke, ne secam se koji je model.
a u Francuskoj imam Alpina duboke , Aigle duboke kozne i plitke Mckinley .
Od svih su mi najbolje Mckinley plitke i Alpina duboke.

victorinox nozic ima vec svaka kuca, bar 5 komada i to da nisi kolekcionar.
Lowa renegade gtx(koza/goretex) u njih se kunem. vibram djon.
Em neunistive em nepromocive em stite zglob em udobne, doduse ne za leto, al jesen/zima/prolece moze..Danas ceo dan po kijametu na Rajcu, noga suva.

Inace peli su se na Rtanj i u Ugg cizmicama i u starkama ljudi, tako da...samo celicna volja i dijagnoza.

Pretera ga. Idi ti da te dijagnostifikuju :)
Rtanj je naporan fizički a staze nisu da polomiš noge, naprotiv.
P.S. Peo sam se zimi sa teže strane, najgori početak uspona, u običnim Skečers vodoodbojnim patikama (Escape Plan - peace of crap)

Nemam niti jedan victorinox, niti ima iko iz mog okruženja
Mckinley se mojoj supruzi pokazao esktra. I moj klinac je lepo uništio jedne

Inače, mnogo mi je gori silazak od uspona. Iako uvek lakši, normalno, veliki problem mi je bol u kolenima, Povrede u mladosti ostavile su danak.

Poslednja izmena:
Ni ne znam sta je Victorinox? Vidio sam rucni sat da prodaju po avionima :D i parfem

Nazad
Vrh Dno