@simpson H
Posedujem (kao što sam rekao) Philips 150S4 dve godine, i dva primerka 172X po godinu i po dana, a najviše volim da radim sa Philipsom 109P i s obzirom da je to profi monitor, teško je uopšte govoriti o problemima oštrine i geometrije, jer iako ja znam da teoretski nije savršena, to se NIKAKO ne može primetiti golim okom, pa ni programima za testiranje. Poređenje savršenog/nesavršenog više dođe kao fiktivna kategorija, budući da je komparacija slična kao i projekcija streama u 90 ili 270 frejmova. S obzirom da oko jedva registruje više od 60, a tečnu sliku prepoznaje već na 25 frejmova, u krajnjem slučaju nije ni bitno da li ima 100 ili 500fps. Tako je i sa monitorima. Sve dok CRT ne spada u krš klasu (odnosno sve dok spada u vrhunsku), dotle se ne može prigovoriti ni geometriji ni oštrini. Da ne pominjem rezolucije nedostižne zemaljskim TFT-ovima. A skrol, koji je neko već pominjao - to je blaga katastrofa, na doslovno BILO KOM TFT-u.
Problem je CRT svi nekako upoređuju za buđavim Samsung monitorima, a poznato je da i najskuplji Samsung CRT ne može da prođe ni kao otpadni materijal, kada je profi upotreba u pitanju.
Najzad, ja zaista nemam ništa protiv TFT tehnologije. Nadam se da će cela stvar vrlo brzo da sazri. Međutim, trenutno to ipak nije slučaj, pogotovo zbog izuzetno loše reprodukcije boja, a zahvaljujući mahom pozadinskog osvetljenju, koje deformiše tamne nijanse (a posebno crnu) do neslućenih granica. Tu je i ugao vidljivosti. E sad, mnogi brkaju ugao dobre vidljivosti i ugao bilo-kakve vidljivosti (potonja je najčešće navođena u specifikacijama). Šta htedoh reći? Proizvođači TFT-ova se često frljaju sa nekakvim svemirskim uglovima od 160-180 stepeni, što je već teška budalaština. Pa svako ko je iole pratio časove geometrije, zna da je 180 stepeni "mrtav ugao", znači nije moguće ni videti sam panel. Hajde, neka to bude propust. Ali, šta reći na činjenicu da zaista ne postoji TFT koji istovetne boje emituje iz svakog mogućeg H/V ugla. Ako mrdate levo-desno, boje se menjaju po HUE skali. Ako mrdate gore-dole (što je krajnje uobičajeno pri gledanju filma), slika menja brightness/contrast. TFT može da posluži za gledanje filmova, ali samo ponekad i ISKLJUČIVO ako posmatra samo jedna osoba, eventualno dve. Inače dolazi do paradoksa, gde više osoba gleda različite filmove 😉
Pozdrav
Ono što CRT nikada neće imati, to je sexy-look, koji malo koga ostavlja ravnodušnim.