Šta je novo?

Pitanje za TFT monitore

• Začetnik teme Začetnik teme Cutter
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Cutter

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2004
Poena
620
Ok,verovatno je ovo pitanje bilo sto puta postavljeno,ali me interesuje koliko ms je dovoljno da bih mogao da gledam filmove i igram igre bez pojave"duhova"?
Razmisljam se za Samsung713N koji ima odziv od 8ms.Jel to dovoljno brzo za igre i filmove,ili moram da uzimam nesto jos brze(760BF,odziv 4ms)?

Sve ispod 20ms je sasvim dovoljno za tvoju namenu. I uopste tvrdnja da je 4ms imperativ za igranje, je mlacenje prazne slame!

Cutter je napisao(la):
Ok,verovatno je ovo pitanje bilo sto puta postavljeno,ali me interesuje koliko ms je dovoljno da bih mogao da gledam filmove i igram igre bez pojave"duhova"?
Razmisljam se za Samsung713N koji ima odziv od 8ms.Jel to dovoljno brzo za igre i filmove,ili moram da uzimam nesto jos brze(760BF,odziv 4ms)?
Uzivam na SONY-u od "samo" 16ms, ista je situacija i kod burazera na 710N sa 12ms... nikakvih duhova, sve samo klizi. Doduse, voleo bih da probam neki od najnovijih Samsung-a od 4ms ili onaj ViewSonic od 3ms, pa da vidim ima li (vidljive) razlike...

Kao što rekoh. Nema vidljive razlike. Marketing je čudo.

Nema k%^#!, probaj pixperan.

Ma da, nema razlike. Stavite takve monitore jedan do drugog, pa mi recite da li ima razlike. Razlike možda nisu takve, da kupovinu boljeg (i "bržeg) modela čine neophodnom, ali je razlika IPAK evidentna.

Sve u svemu, takvo merilo vrednosti ("ma sve je to isto") se može primeniti i na sve ostale komponente (200GB je tek malo bolje od 160; 250 je tek malo bolje od 200 itd).

Na stranu što brzina odziva u mnogome utiče na zamor očiju. Iskreno želim da se niko od vas ne uveri u to.

Dalje, sam doživljaj "brzine" odziva je individualan, a jasno se može razlikovati kod različitih klasa monitora. Drugim rečima, jedno je Samsungovo poimanje "brzog" monitora, a sasvim drugo Viewsonic-ovo. Ono što je na papiru često nema veze sa faktičkim stanjem. Nažalost, to je odlika gotovo svih low-budget monitora, kakvi su kod nas u najvećem broju.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Evo uzeo sam i ja TFT, i to sam odlucio da bude najjeftiniji. Ako se pojavi "perfektan" model prodacu ovaj.
Uzeo sam Samsung 913V (306 evra) od 12 ms i evo ceo dan se zezam s njim.
Pustao sam Pixel persistence analyzer i primetio gde su mu greske, ali to uopste nisam primetio u realnom radu. Probao sam par igrica, Rally championship, UT 2004, pustio divx, DVD, surfujem i nema greske, nema duhova, nema mrtvih pixela, nema nicega. Znaci stoji da u testu izbacuje da ima frames lost, ali u realnoj upotrebi toga nema.
Prvi moj duzi rad na TFT-u, pa mi se oci jos nisu navikle na "svetlinu", ali polako 😉

a c a je napisao(la):
stoji da u testu izbacuje da ima frames lost, ali u realnoj upotrebi toga nema.
u pixperu? to grafika/proc (neznam dal' pixper koristi neki od grafickih api-ja) gube frejmove. 😉

Misko je napisao(la):
Nema k%^#!, probaj pixperan.

Ti si bre zastranio nacisto a do juce si bio na 20ms.

Dzaba sto je R9200se brzi u 3Dmarku od GF MX4000 kada ni sa jednim ni sa drugim nema sanse da igras Fear.
Ja bih voleo da zaboravis na te programe i da kazes vidis li razliku u realnom radu (film, igrica, ...) izmedju 12 , 8 i 4ms. Jel' to znaci da je 4ms duplo brze od 8ms, ili cak 3x brze od 12ms?🙂

Tvrdim da treba vise paznje posvetiti drugim stvarima nego "realnom" odzivu koji je naznacen u specifikaciji monitora. Takodje tvrdim da Carovom monitoru ili jednom 172x (samo ne made in Slovakia), ovi danasnji nisu ni do kolena.

I necu da ulazim u polemiku sa Bahatim, jer njemu ni minus odziv nece biti dovoljno brz :d :d ali je i dalje vuna za DoD 😀 .

Poslednja izmena:
StORM48 je napisao(la):
Ma da, nema razlike. Stavite takve monitore jedan do drugog, pa mi recite da li ima razlike. Razlike možda nisu takve, da kupovinu boljeg (i "bržeg) modela čine neophodnom, ali je razlika IPAK evidentna.
Ja ne pricam napamet. U mom slucaju, upravo sam ih tako i poredio!
Zakacio oba, bili su bas jedan do drugog, pustao istu stvar... nema razlike. Evo i sad, monitori su mi jedan do drugoga (mali je razmak, cirka 20cm 😀)... ******, sredjujem stan, pa su mi silom prilika oba kompa u istoj sobi... ma isti q.

Jedino je primetna razlika u osvetljenju i kontrastu, tu vec ovaj Samsung nema sta da trazi, kao i prilikom reprodukcije boja... jednostavno, SONY je dosta bolji, i tu nema sta da se namesta.
Sa druge strane, vise mi se dopada ugao gledanja na 710N nego na HX73.

Poslednja izmena:
Imam vec godinu dana samsung 910N model koji ima 25ms odziv i nikakvih problema nemam.

simpson H je napisao(la):
Ti si bre zastranio nacisto a do juce si bio na 20ms.

.

Bas zbog toga i pricam, sto sam bio do juce na 20ms, ako ne vidis razliku izmedju tog Acer-a i Samsunga 930BF u cemu god oces onda stvarno ne znam sta da kazem. A sigurno ima razlike i izmedju 12ms i 4ms, uzmi Samsung 12ms i x30BF stavi jedan pored drugog i za pocetak probaj da skrolujes tekst. i jos bolje moj omiljeni test pusti na tv karti neki program sa onim sms glupostima, znas ono kad tekst ide horizontalno, kad je malo brze malte nemoz da citas koliko je zamuceno.

Poslednja izmena:
Samsung 913V (12ms). Tek kada se dobro covek zagleda u cs ili ut2004 (najbolje se vidi kada se cima levo desno recimo pored ivice neke zgrade i sl) da slika tek malo zaostaje.

Neko je pomenuo 172X. Imam dva takva. Monitor je odličan, i u poređenju sa najvećim brojem TFT-ova, kvalitet je savršen.

Međutim, kada to "čudo" stavim pored konvencionalnog profi CRT-a (Philips 109P10), TFT izgleda smešno, u svakom mogućem pogledu. Eventualno može proći bolje u dizajnerskom smislu (ustvari realno, tu je ipak pobednik). Osvetljenje, kontrast, boje... sve je to daleko bolje kod ovog CRT-a. Zašto ovo pričam, kad nije tema? Zato što se u ovom slučaju itekako primeti kaskanje TFT tehnologije za CRT, što je bitno za ono što ću reći u nastavku.

Treći TFT, koji imam u opticaju je Philips 150S4, koji primetno sporije barata sa smenom frejmova i činjenica je da se taj "problem" ne primećuje ako se posmatra isključivo 150S4. Tek posle tretmana na 172X, vidi se koliko Philips TFT zaostaje.

Tako da, odziv MORA biti veći. Nekada i nije bitna samo vizuelna razlika. Bitno je i da očima to ne smeta. Iako većina ljudi jedva primećuje razliku osvežavanja 75Hz i 100Hz, činjenica je da ćete na generalku očiju daleko pre ići, ako mučite svoje oči lošijim monitorima.

Napominjem, lošiji monitor NE MORA i nužno da bude vizuelno lošiji, ali će vaše oči to, kad-tad, primetiti.

Pozdrav

Misko je napisao(la):
Bas zbog toga i pricam, sto sam bio do juce na 20ms, ako ne vidis razliku izmedju tog Acer-a i Samsunga 930BF u cemu god oces onda stvarno ne znam sta da kazem. A sigurno ima razlike i izmedju 12ms i 4ms, uzmi Samsung 12ms i x30BF stavi jedan pored drugog i za pocetak probaj da skrolujes tekst. i jos bolje moj omiljeni test pusti na tv karti neki program sa onim sms glupostima, znas ono kad tekst ide horizontalno, kad je malo brze malte nemoz da citas koliko je zamuceno.

Znaci ja ipak moram da ti crtam? :d

Pogledaj ponovo pitanje koje je postavio postavljac ovog threada i nemoj uvek biti toliko povrsan.

"koliko ms je dovoljno da bih mogao da gledam filmove i igram igre bez pojave"duhova"?"

Ja sam odgovorio da je za tu namenu dovoljno sve ispod 20ms!!

Naravno da su razlike medju monitorima vidljive ali nista preterano! Evo ja ti nudim opkladu. da stavimo na crtu tvoj BF i onaj moj Sony i ko dobije nosi oba? :d Na papiru je tvoj BF duplo brzi 😀 a i cena im je tu negde. ma kada malo bolje razmislim spreman sam da ti dodam jos 100e preko ako je brzi 😛

StORM48 je napisao(la):
Neko je pomenuo 172X. Imam dva takva. Monitor je odličan, i u poređenju sa najvećim brojem TFT-ova, kvalitet je savršen.

Međutim, kada to "čudo" stavim pored konvencionalnog profi CRT-a (Philips 109P10), TFT izgleda smešno, u svakom mogućem pogledu. Eventualno može proći bolje u dizajnerskom smislu (ustvari realno, tu je ipak pobednik). Osvetljenje, kontrast, boje... sve je to daleko bolje kod ovog CRT-a. Zašto ovo pričam, kad nije tema? Zato što se u ovom slučaju itekako primeti kaskanje TFT tehnologije za CRT, što je bitno za ono što ću reći u nastavku.

Ma bre, ima nas kojima je bitna citljivost texta i ostrina pa onda geometrija slike i kada uporedis bilo koji profi CRT sa najshit TFT-om ovaj drugi ga namaze na 'leba :d . Onda mu ja oprostim sve mane i kazi mi samo jednu osobu koja je imala vise od mesec dana TFT pa se vratila na CRT?

Znaci ja ipak moram da ti crtam? :d

Sta sad crtas? 😀 Si lepo napisao realni rad, znaci skrolujemo text, nema realnijeg rada o d toga, to vise radimo i od igrica i od filmova, lepo oba jedan od 12ms 19tica ti izaberi koji ces ja donosim mog, kladim se u monitor odmah, moze?

@simpson H

Posedujem (kao što sam rekao) Philips 150S4 dve godine, i dva primerka 172X po godinu i po dana, a najviše volim da radim sa Philipsom 109P i s obzirom da je to profi monitor, teško je uopšte govoriti o problemima oštrine i geometrije, jer iako ja znam da teoretski nije savršena, to se NIKAKO ne može primetiti golim okom, pa ni programima za testiranje. Poređenje savršenog/nesavršenog više dođe kao fiktivna kategorija, budući da je komparacija slična kao i projekcija streama u 90 ili 270 frejmova. S obzirom da oko jedva registruje više od 60, a tečnu sliku prepoznaje već na 25 frejmova, u krajnjem slučaju nije ni bitno da li ima 100 ili 500fps. Tako je i sa monitorima. Sve dok CRT ne spada u krš klasu (odnosno sve dok spada u vrhunsku), dotle se ne može prigovoriti ni geometriji ni oštrini. Da ne pominjem rezolucije nedostižne zemaljskim TFT-ovima. A skrol, koji je neko već pominjao - to je blaga katastrofa, na doslovno BILO KOM TFT-u.

Problem je CRT svi nekako upoređuju za buđavim Samsung monitorima, a poznato je da i najskuplji Samsung CRT ne može da prođe ni kao otpadni materijal, kada je profi upotreba u pitanju.

Najzad, ja zaista nemam ništa protiv TFT tehnologije. Nadam se da će cela stvar vrlo brzo da sazri. Međutim, trenutno to ipak nije slučaj, pogotovo zbog izuzetno loše reprodukcije boja, a zahvaljujući mahom pozadinskog osvetljenju, koje deformiše tamne nijanse (a posebno crnu) do neslućenih granica. Tu je i ugao vidljivosti. E sad, mnogi brkaju ugao dobre vidljivosti i ugao bilo-kakve vidljivosti (potonja je najčešće navođena u specifikacijama). Šta htedoh reći? Proizvođači TFT-ova se često frljaju sa nekakvim svemirskim uglovima od 160-180 stepeni, što je već teška budalaština. Pa svako ko je iole pratio časove geometrije, zna da je 180 stepeni "mrtav ugao", znači nije moguće ni videti sam panel. Hajde, neka to bude propust. Ali, šta reći na činjenicu da zaista ne postoji TFT koji istovetne boje emituje iz svakog mogućeg H/V ugla. Ako mrdate levo-desno, boje se menjaju po HUE skali. Ako mrdate gore-dole (što je krajnje uobičajeno pri gledanju filma), slika menja brightness/contrast. TFT može da posluži za gledanje filmova, ali samo ponekad i ISKLJUČIVO ako posmatra samo jedna osoba, eventualno dve. Inače dolazi do paradoksa, gde više osoba gleda različite filmove 😉

Pozdrav

Ono što CRT nikada neće imati, to je sexy-look, koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

StORM48 je napisao(la):
@simpson H
Ono što CRT nikada neće imati, to je sexy-look, koji malo koga ostavlja ravnodušnim.

Neko voli devojke, a neko...🙂

CRT je prevazidjena tehnologija, to sto mi nemamo love da masovno kupujemo TFT je druga prica. A najjaci argument za TFT je zdravlje ociju.

Poslednja izmena:
@petkods

Mislim da mene konkretno, ta informacija ne dotiče nešto preterano, pošto već imam TFT monitorE i ne nalazim da sam nešto posebno srećan zbog toga. Osim što su "space savers", sve ostalo je pod znakom pitanja.

A i cene nisu toliko visoke, koliko svi predstavljaju.

No, nema veze. Svako ima pravo na svoje mišljenje, kao i pravo da svoj novac potroši kako želi. 🙂

Pozdrav

Poslednja izmena:
Vec tri dana skrolujem ovaj forum na TFT(posao),ostaju neke beli tragovi pozadi sve vreme🙂(tek sam sad primetio) a sve to da bih video koji crt 19''🙂 da kupim...skroz me sje***te 🙂

Misko je napisao(la):
Sta sad crtas? 😀 Si lepo napisao realni rad, znaci skrolujemo text, nema realnijeg rada o d toga, to vise radimo i od igrica i od filmova, lepo oba jedan od 12ms 19tica ti izaberi koji ces ja donosim mog, kladim se u monitor odmah, moze?

Pa ako ti ceo dan skrolujes text to je tvoj problem :d

Evo samo za tebe Misko :d

Prilozi

• Misko.webp
    Misko.webp
    23.1 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Pa ako ti ceo dan skrolujes text to je tvoj problem :d

Evo samo za tebe Misko :d
😀😀😀😀

Priznaj da ovo nisi ti crtao 😉... a ni Dimitrije... vec onaj mali vrag :d