Šta je novo?

Pitanje za system buildere

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Za Xp sam savladao syspep i na skoro 20-ak masina prilikom promene maticne ploce, a zahvaljujuci ovoj alatki nisam morao da radim sve od pocetka. Instalacijim drivera za plocu i ostali device-ova, sve radi ko podmazano. Tu su svi programi, stampaci, setovanaj...

Sada me interesuje isto to ali za Win Vistu? Moze li ukratko objasnjenje. Ostavio sam da mi se na poslu skine Windows AIK, ali sta dalje. Nekako mi deluje mlooogo komplikovano za Vistu.

vLite 😉

OK, ja stvarno hteo da pomognem, a ti bezobrazno odgovaras.
vLite je mnogo bolji od MS-ovih alatki, ako ne znas sta je ili mislis da nije bolji, varas se.

Toliko od mene.

OK, ja stvarno hteo da pomognem, a ti bezobrazno odgovaras.
vLite je mnogo bolji od MS-ovih alatki, ako ne znas sta je ili mislis da nije bolji, varas se.

Toliko od mene.

Vrlo sam dobro upucen u vLite, jer sam za potrebe redukovanja nekih programa i servisa koristio isti. Tvrdim ti da ne moze da uradi sysprep i image X, koje su sastavni deo alata WAIK i koje sluze da jedan image Viste sa svim instaliranim aplikacijama uradis deployment istog imagea na vise racunara, bez reinstalacije OS-a i bez obzira na chiposetove novih ploca.

Da li si probao Sysprep ?
Probaj , pa iznesi utiske.

Znam da si zeleo da pomognes, ali sam pitao za konkretnu alatku.

Poslednja izmena:
Jeste da je tema malo stara ali odgovara mi naziv 😀
Moze li neko da mi kaze kako da napravim image XP a da ga poslije mogu koristiti na vise racunara. Negdje sam procitao da moze doci do problema ako uradis image na particiji od 20GB a posle hoces da je prebacis na particiju od 40GB. Da li ce novi image zauzeti svih 40GB ili ce da uzme samo 20GB kolika je i bila praticija pri pravljenju image.

PS Znam kako radi Sysprep samo me interesuje da li je jos nesto potrebno da bi image radio na drugim masinama.

Image ce raditi na vishe mashina ako je isti hardver. Ako iole bude razlicit hardver, ipak ce tu biti "reinstalling devices" minimum.
Velicina particije nije bitna.

mislim da je acronis universal restore jedna zanimljiva alatka koja ti moze olaksati taj posao

Image ce raditi na vishe mashina ako je isti hardver. Ako iole bude razlicit hardver, ipak ce tu biti "reinstalling devices" minimum.
Velicina particije nije bitna.

E pa to me isto muci. Kako ce se ponasati image na razlicitim masinama. I sto je mozda najbitnije hoce li biti problema ako na Intelu koristim image koji je napravljen na AMD?

Ja sam mislio da instaliram win na svojoj masini, da instaliram pratece programe, odradim Sysprep i napravim image sa Northon Ghost ili nekim slicnim programom.
Ili neko mozda ima bolju ideju.

Acronis nisam do sada koristio ali vidjecu da ga nabavim da vidim kakav je.

Nesto sam citao i o Image X ali ga nigdje nisam nasao za download ima ga samo u WAIK ali to mi je pregolemo za moj jadni dial-up.

http://www.tipandtrick.net - mislim da sam ovde nasao Image X za download...
Mene cudi da HP nije imao problema sa Intel image-om koji je koristio za AMD sisteme ranije (ima gadnih problema sa XP SP3).
Sve to "moze" - ali imaces barem onaj prvi "reinstall devices" koji useri nece voleti.

^ Nova verzija Deployment Tools za SP3: Download here

Ispravka HP Intel / AMD buga za SP3: Download AMD VBScript

A former Microsoft Corp. security manager has published a tool designed to detect and fix PCs that may be susceptible to "endless reboots" if updated to Windows XP Service Pack 3 (SP3).
Jesper Johansson, once a program manager for security policy at Microsoft and currently an MVP (Microsoft Most Valuable Professional) who works at Amazon.com, posted a link to the tool on his blog yesterday, beating his former employer and Hewlett-Packard Co. to the draw. Neither company has yet come up with a fix or patch for the weeklong snafu.
Johansson's small, 16K VBScript (Visual Basic Scripting Edition) file checks whether the PC is running a processor from Advanced Micro Devices Inc. (AMD), and if so, examines the Windows registry to see if a device driver meant for Intel-based machines is set to load.
"If it is, it will offer you an option to disable it," said Johansson in an update to a blog post where he has been summarizing reports of Windows XP SP3 problems and offering solutions.
Users can run the script from the command line to check multiple machines on a network, Johansson added. The command is:
removeIntelPPMonAMD.vbs ...
"The only caveat is that the tool will prompt you several times for each computer," Johansson added.
The free-of-charge VBScript file is available for download.

Prilozi

Poslednja izmena:
Nisam uspio da nadjem Image X al' nema veze koristicu neki drugi program da kreiram image. Meni je bitno da olaksam sebi posao a "useri" ce ionako da dobiju sredjen win.

@Catch 22 Hvala za ovo.

Jos nesto. Mislio sam da drzim image na jednom malom hdd pa me interesuje moze li se nekako napraviti loader koji ce automatski da raspakuje image na drugi hdd bez da koristim cd sa nekim programom za tu namjenu.

Evo sad sam probao odradim image sa svog racunara i da ga prebacim na PIII i win nije htjeo da se digne. Stane kod ucitavanja Mpu.sys ili tako nekako. Moze li ovo da se izbjegne pa da image pravljen na mojoj mashini radi i na PIII?

mislim da je acronis universal restore jedna zanimljiva alatka koja ti moze olaksati taj posao

Da, Sysprep je savrseno odradjivao posao za XP, ali kako sam video za Vistu je nesto zakomplikovano pa me mrzelo da ulazim u tematiku, tako da sam trazio alternativno resenje... i to sto jednostavnije 🙂

Programi koji kao obavljaju tu namenu, tj. apdejtuju HAL po potrebi od hardvera na koji se image instalira, koliko sam ja pronasao su:

- Universal Imaging Utility 3.5 (moguce da nije los, ali se moze naci samo v3.0 koja ne podrzava Vistu, i mozda je mana sto u sebi ima drajvere pa moze da zaglupi tj. pogresi)
- FarStone DriveClone Pro 5 (nudi tu universal opciju, ali mu je boot disk siromasan opcijama, tj. sve to kao radi iz Win-a, i mislim da je beskoristan)
- Norton ima kao neke opcije programa, ali su mi previse bile komplikovane za probanje i sl.
- Acronis® True Image Echo Workstation with Universal Restore 9.5 Build#8076
(za sada najbolje resenje, probao sam AMD ghost da instaliram na Intel masinu i sve je proslo OK, tako da izgleda da funkcionise, i radi sa SP1, vuce imidz kroz mrezu, nudi opciju naknadnog ubacivanja drajvera za kontrolere i sl. ... jedini problem je sto nece uvek da se butuje linux imidz na svim notebook-ovima, ili hoce samo safe verzija...)

Tako da preporucujem Acronis... 🙂

Acronis je mama, samo sto sam primetio, kao i dEXE ,da ima "problema" ja bih rekao sa vecinom notebook-ova sa podizanjem one njegove konzole, safe varijanta radi,ali onda ne vidi ni optiku,a ni mrezu,pa slaba vajda.

Evo sad sam probao odradim image sa svog racunara i da ga prebacim na PIII i win nije htjeo da se digne. Stane kod ucitavanja Mpu.sys ili tako nekako. Moze li ovo da se izbjegne pa da image pravljen na mojoj mashini radi i na PIII?

Zavisi kako i na kojoj masini si pravio sysprep, verovatno je zaklup zbog PIC/APIC varijante... Ima dosta stvari o kojima treba voditi racuna pri pravljenju sysprep imidza koji ce raditi na svim masinama, i nije bas toliko jednostavno...

Sysprep sam radio na svojoj masini. I kad sam prebacio image na PIII nisam mogao da bootujem win ni u safe modu. Svaki put se zaglavi kad ucitava Mup.sys, e sad ne znam za sta sluzi taj fajl. Ako mozes pomagaj nije meni tesko da ucim. Teze mi je sto moram na svaki komp da instaliram win posebno. Ako znas neki link koji bi mi mogao pomoci ili neki savjet za sysprep bio bih ti zahvalan.

Sysprep sam radio na svojoj masini. I kad sam prebacio image na PIII nisam mogao da bootujem win ni u safe modu. Svaki put se zaglavi kad ucitava Mup.sys, e sad ne znam za sta sluzi taj fajl. Ako mozes pomagaj nije meni tesko da ucim. Teze mi je sto moram na svaki komp da instaliram win posebno. Ako znas neki link koji bi mi mogao pomoci ili neki savjet za sysprep bio bih ti zahvalan.

Pogledaj prvo da li je tvoja stara masina PIC ili APIC (ako nemas APIC stavku u biosu verovatno onda nije, inace svi novi racunari i laptopovi su APIC), tako da to nece moci da radi tako, plus ima veze da li je single ili multi core, i td., tema je preopsirna da bi se lako objasnilo, potrebno je vreme, silni pokusaji, i testiranja da bi sve radilo ok... Pretrazi net na temu sysprep, universal image i sl. pa polako 🙂

Probaj Acronis mozda on sam uspe da ti odradi posao i podigne tvoj image na PIII masini...

Komp nije kod mene pa ne mogu da provjerim ali cini mi se da ima APIC. Image sam radio sa Acronis True Image 9. Imam i Acronis True Image Echo Enterprise Server Universal Restore 9.5 jer moze on da zamijeni Workstation? Posto vise PIII nije kod mene testiranja cu vrsiti na virtuelnom pc nadam se da to moze.
Hvala ti za pomoc.

PS Ako jos neko zna nesto sto bi moglo da mi pomogne nek se javi.

@dEXE Hvala na savjetima puno si mi pomogao.

Imam jos jedno pitanje. Moze li se ikako napraviti da se Acronis dize sa hdd a ne sa CD jer to mi je mnogo bitno.

@dEXE Hvala na savjetima puno si mi pomogao.

Imam jos jedno pitanje. Moze li se ikako napraviti da se Acronis dize sa hdd a ne sa CD jer to mi je mnogo bitno.

NP 🙂
Sumnjam, proguglaj, mozda sa flesha ali i tu ima *******cija, mislim da sam negde naleteo na WinPE varijantu, koja bi mogla sa flesa recimo, ali meni nesto nije radila registracija kada sam pravio to sa pluginom za BartPE recimo, pa se nisam dalje baktao, jer mi je ovo sa butabilnim cdom laksa solucija...
Interesantna je varijanta da se sam imidz stavi na isti CD gde je i acronis, neko resenje koje nisam isprobao ima na netu, cini mi se neki forum, proguglaj ne bi trebalo da bude tesko da se nadje...

Zaboravio sam da javim da sam rijesio problem. Znam da je sa CD-om laksa varijanta ali kao sto sam vec rekao neki racunari koje odrzavam nemaju CD/DVD.
Evo ukratko kako sam to rijesio.
Skinuo sam neki image za USB koji ima boot sector i particiju za acronis (FAT16). Odradio sam taj image na USB i onda sa media builder-om napravio boot-abilni USB. Zatim sam sam odradio image tako sredjenog USB i prebacio ga na hdd. Sad na hdd imam jednu FAT16 particiju od 100MB koja sadrzi acronis sa universal restore i drugu NTFS particiju na kojoj je windows image i drajveri za razne uredjaje.
Mozda ovo izgleda malo komplikovano ali nije. I sto je najbolje od svega ne moram da nosi cd-ove sa drajverima jer ih drzim na hdd a mogu da dopunjavam sa novim tako da sam dobio all in one 😀

Nazad
Vrh Dno