Šta je novo?

Pitanje za sistem administratore u firmama

mickk

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
230
Prijatelji molim vas za vaše mišljenje i dobronameran savet u vezi mog problema na poslu.

Dakle radim u firmi gde se poslednjih godina počelli aktivno koristiti računari.Moram da kažem da je skoro polovina kolektiva IT nepismena i da beže od tih paklenih sprava kao đavo od krsta :D.Na sreću poslednjih godina se to smanjilo zbog programa koji su neophodni za poslovanje,ali na žalost ostali su neki rukovodioci koji su još u kamenom dobu jer su pred penziju i ništa ne znaju o kompjuterskom hardveru generalno a da ne govorim o softveru.

Moj problem je sledeći.Preko nekog sumnjivog tendera dobili smo firmu koja treba da servisira,nabavlja i unapređuje našu IT opremu na poslu.I godinama imamo problema sa njima jer su napravili neki program koji evo treća godina ne funkcioniše kako treba.Stalno ima problema što sa neukim radnicima ali naj više sa neadekvatnošću samog programa sa potrebama posla.Večito moramo da jurimo gospodu iz IT sektora kako bi nam...instalirali štampače,zameniti dotrajali hardver(cd,flopy...),odkloniti greške na njihovom programu,internet konekcije koje polude svremena na vrema...Svaka od tih stavki traje večnost....čitajte...MESECI PROĐU!!!
Obzirom da posedujem određeno znanje iz IT-ja hardver/softver pokušao sam da pomognem kolegama i koleginicama na našem radnom mestu...
Pre neke dve godine ubacio sam u kompjuter jedan štapić memorije i grafičku karticu(DDR1 i ATI rage 9200)...inače komp je star kao biblija ATHLON 2000XP i jedini razlog dodavanja mojih komponenti je bio brže podizanje sistema i komotniji rad u programima jer je komp imao svega 256Mb memorije!!!Inače uljudno sam ostavio obaveštenje šta je ubačeno od opreme u komp.

E sad nakon 2 god.u mojoj smeni padne sistem koji nikako nije mogao da se povrati,a obzirom da mi je trebao komp ja reinstaliram ceo sistem,podignem programe koji mi trebaju i odradim posao.Nakon toga na kuću me je pozvao sistem administrator i počeo da se dere kako sam ja smeo da diram njihovih ruku delo!!!Ja sam se uljudno izvinio i objasnio da mi je komp trebao tog trenutka a da drugi ne mogu da koristim jer su svi pod šiframa.

Nakon tog razgovora ja sam tužen od strane tih ljudi kako sam izazvao probleme sa radom računara i da je nešto CD bio u problemu i ostale stvari tipa otvorena strana kućišta itd...inače novi CD je tražen pre 13 meseci a odgovor je bio ŠTA ĆE TO VAMA I ONAKO SU SVE GLUPAČE TAMO NIŠTA NE ZNAJU... ja :shock: Na tome je i ostalo...Samo da napomenem da je ovaj jedini komp u celoj firmi koji nije zamenjen novim nego maltene otpisan kao škart ali mi ga koristimo jer nemamo drugi.

Sad je moje pitanje najzad! :) Da li ja imam pravo na odbranu obzirom da ni na jednom kompjuteru u firmi nije instaliran LEGALAN SOFTVER!I ne postoji nikakva kupljena licenca za korišćenje XP-a,Microsoft aplikacija itd...Da li uopšte ima osnova za tužakanje od strane sistem administratora.

Kapiram da sistem ne bi pao da je servisiran redovno ali kako ti ljudi nikad ne dolaze na pozive jednostavno nije bilo drugog načina....

Izvinjavam se svima na ovako dugom postu ali stvarno počinjem da šizim i već počinje da mi smeta sva ta tenzija...

Sistem administrator i postoji da odrzava sistem, da se stara o bezbednosti sistema. Zamisli kakvi bi problemi nastali kada bi svako instalirao ono sta hoce na racunar, menjao komponente, igrao igrice, skidao sa torenata....

Ne znam u kojoj firmi radis i cime se ona bavi, ali u vecini ozbiljnih firmi koje imaju SA verovatno bi odmah dobio otkaz, na primer zbog narusavanja sigurnosti podataka;).

Druga stvar odakle ti znas da na racunarima nije instaliran legalan softver, da li znas sta su korporativne licence, jesi li ti instalirao legalan softver?

Sta mislis koliko je SA potrosio trazeci problem nastao zbog sukoba IP adresa nastalog tvojim neznanjem da ispravno konfigurises iste. Da li si pomislio da je nega neko naribao zbog toga sto je protok inaformacija ka firmi i od nje stao tvojim neznanjem

Moj predlog je da se izvines sistem administratoru, i da gledas da se to sto pre zaboravi, umesto da se svadjas i da pretis tuzbama.

Sistem administrator i postoji da odrzava sistem, da se stara o bezbednosti sistema. Zamisli kakvi bi problemi nastali kada bi svako instalirao ono sta hoce na racunar, menjao komponente, igrao igrice, skidao sa torenata....

Ne znam u kojoj firmi radis i cime se ona bavi, ali u vecini ozbiljnih firmi koje imaju SA verovatno bi odmah dobio otkaz, na primer zbog narusavanja sigurnosti podataka;).

Druga stvar odakle ti znas da na racunarima nije instaliran legalan softver, da li znas sta su korporativne licence, jesi li ti instalirao legalan softver?

Sta mislis koliko je SA potrosio trazeci problem nastao zbog sukoba IP adresa nastalog tvojim neznanjem da ispravno konfigurises iste. Da li si pomislio da je nega neko naribao zbog toga sto je protok inaformacija ka firmi i od nje stao tvojim neznanjem

Moj predlog je da se izvines sistem administratoru, i da gledas da se to sto pre zaboravi, umesto da se svadjas i da pretis tuzbama.

Ok moje pitanje je bilo da li imam pravo da se branim jer sam siguran da nije licenciran softver....oko IP adrese nisam ni rekao da sam ja ili neko drugi uzrok već da malo malo server padne pa se sve pobrka kod njih...Ja radim u zdravstvu i ne postoje kod nas korporativne licence još uvek....Svi zaštićeni podaci se nalaze u serveru i pristupa ima se neadekvatnim programom koji je izrađen od strane SA.Lično se ne svađam i ni reč nisam rekao još uvek a vidim da nemaju nameru da stanu.
Kod nas se ne igraju igrice niti se skida bilo šta jer je sve naravno i normalno ograničeno...jer se nema vremena za te gluposti i kad bi hteli.A SA za ovo vreme koje radi kod nas(4 godine) nije 3 puta došao da proveri stabilnost sistema...govorim generalno NIGDE.I nikad ga nema kad je potreban tj nije na radnom mestu...ali recimo zna da dođe oko 3h ujutru i da čeprka po serveru u toku noći....(bio sam prisutan).E sad ako je sve to dozvoljeno nekim vašim standardima OK ali mislim da se neću izviniti čoveku koji ne radi svoj posao.

Evo recimo kako izgleda sistem prop...Da li je legalno da nema naziva firme itd....?

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    28.8 KB · Pregleda: 179
Ladno si (bi) trebao ostaviti covjeka da (ne)radi svoj posao.
Uzaludno se nervirati oko tudjeg (ne)rada, gotovo podjednako (uzaludno) kao i preporucivati nekom komsiji koji "Pentijum 4" da uzme. :d
Hobi ne bi trebao biti izvor frustracija. :wave:

njegova greska je sto nije radio savesno svoj posao, tvoja greska je sto si preuzeo njegov posao na sebe iako si neovlascen za tako nesto!
primer iz tvoje struke..
desi se saobracajka, ljudi povredjenii, a slucajni prolaznik mesto da zovne hitnu, on sam krene da izvlaci povredjene, da im namesta prelome, da ih podize na noge, da im pomaze da hodaju i sl.
malo karikiram, ali poenta je jasna, pred zakonom si ti kriv za konkretno taj slucaj, a to dal je legalan sistem i sl. to je vec drugi problem za koji uopste ne mora biti kriv taj SA vec mozda direktor ZC ili neko drugo ovlasceno lice, pa tako sebi mozes navuci jos bede na vrat ;)

da se razumemo, daleko od toga da tebe napadam, verovatno bi i ja isto postupio da sam bio u toj poziciji, ali to je odgovor na tvoje pitanje.

poz

njegova greska je sto nije radio savesno svoj posao, tvoja greska je sto si preuzeo njegov posao na sebe iako si neovlascen za tako nesto!
primer iz tvoje struke..
desi se saobracajka, ljudi povredjenii, a slucajni prolaznik mesto da zovne hitnu, on sam krene da izvlaci povredjene, da im namesta prelome, da ih podize na noge, da im pomaze da hodaju i sl.
malo karikiram, ali poenta je jasna, pred zakonom si ti kriv za konkretno taj slucaj, a to dal je legalan sistem i sl. to je vec drugi problem za koji uopste ne mora biti kriv taj SA vec mozda direktor ZC ili neko drugo ovlasceno lice, pa tako sebi mozes navuci jos bede na vrat ;)

da se razumemo, daleko od toga da tebe napadam, verovatno bi i ja isto postupio da sam bio u toj poziciji, ali to je odgovor na tvoje pitanje.

poz

Hvala na odgovoru,manje više i ja tako razmišljam zato sam postavio ovde takvo pitanje ali kad neko namerno neće da radi za šta je plaćen,ništa mu ne možeš a koči i onemogućuje me da radim svoj posao....malo bez veze,ipak mislim da je moj posao malo plemenitiji i da ne bi trebalo da zavisi od tamo nekog već samo i isključivo od mene.. :)

svi su poslovi plemeniti ako se obavljaju na pravi nacin, jer, nije ni doktor plemenit ako pomogne nekom, a to debelo naplati ;)
u svakom slucaju, svuda treba ici hijerarhijski. dakle, krenes od svog pretpostavljenog i njemu izneses svoj problem sa opremom. ako on pak ne odradi svoj deo posla, ti se onda zalis njegovom pretpostavljenom, i navedes da se tvoj pretpostavljeni ne ponasa dosledno prema tebi i tvojim zahtevima tj. potrebama itd. itd. :) :)
smesno ovo izgleda, ali samo "stablo" po funkcijama, obavezama i ovlascenima i jeste osmisljeno da ako dodje do problema isti se resi po odredjenoj liniji ;)

nadam se da ce se problem resiti i da ce sve biti ok ;)

pozdrav

Ok moje pitanje je bilo da li imam pravo da se branim jer sam siguran da nije licenciran softver....oko IP adrese nisam ni rekao da sam ja ili neko drugi uzrok već da malo malo server padne pa se sve pobrka kod njih...Ja radim u zdravstvu i ne postoje kod nas korporativne licence još uvek....Svi zaštićeni podaci se nalaze u serveru i pristupa ima se neadekvatnim programom koji je izrađen od strane SA.Lično se ne svađam i ni reč nisam rekao još uvek a vidim da nemaju nameru da stanu.

Mala digresija, i ja radim u zdravstvu kao SA tj. vodim tu sluzbu i imamo licencirane XP-ove i W2K3 servere i to smo dobili kao donaciju dal' od grada ili u okviru nekog projekta ne secam se tacno davno bese, i to nismo samo mi to dobili vec koliko znam vecina zdravstvenih ustanova... To sto eventualno nisu aktivirane nije problem za inspekciju ukoliko posedujes proporcionalan broj licenci koliko imas i radnih stanica... I definitivno ne trebas da se mesas u posao SA. Kod nas je IT u okviru nemedicinskih sluzbi same ustanove i uvek imas dezurne SA koji odmah resavaju hard/soft probleme. Ako vec imate ugovor sa 3. licem za odrzavanje sistema onda su ugovorom definisane njihove obaveze redovonog i interventnog odrzavanja sistema kao i response time za intervenciju. U slucaju da niste zadovoljni sa tom uslugom, napravite aneks ugovora ili angazujete drugu firmu, mada uvek je najjeftinije i najefikasnije formirati sluzbu u okviru svoje firme ukoliko imate puno racunara i it nepismenog kadra jer u takvom okruzenju uvek ima i nekog posla. Kad imas neki problem u svom domenu posla zbog racunara, prijavis problem mail-om ili kako ste to vec organizovali, oni ti ga ne rese odmah a tebi je to neophodno za rad, uzmes lepo napises izjavu, zavedes u arhivu i miran si, skuvas sebi kafu i ne uzbudjujes se jer ti si svoje uradio... Konkretno da sam na tvom mestu u trenutku kad ti se desio problem, zvao bih admina i rekao mu hitno mi treba komp ovaj moj se ne dize, on bi mogao remote da ti napravi usera na bilo kojem kompu ako ne moze odmah da resi tvoj i tako su svi zadovoljni, ili da ti da neku rezervu, ili da povrati sistem za 10 minuta preko ghost-a ili sta god ti padne na pamet ima raznih opcija, ako ti to ne resi odmah i ti ne mozes da radis, ogradis se izjavom da si uradio sve sto je do tebe i to je to.To sto sam uzimas stvari u svoje ruke moze se zavrsiti lose najvise po tebe jer mozes da im posluzis kao dobar izgovor za razne probleme ,)

Poslednja izmena:
Kod nas se ne igraju igrice niti se skida bilo šta jer je sve naravno i normalno ograničeno...jer se nema vremena za te gluposti i kad bi hteli.A SA za ovo vreme koje radi kod nas(4 godine) nije 3 puta došao da proveri stabilnost sistema...govorim generalno NIGDE.I nikad ga nema kad je potreban tj nije na radnom mestu...ali recimo zna da dođe oko 3h ujutru i da čeprka po serveru u toku noći....(bio sam prisutan).E sad ako je sve to dozvoljeno nekim vašim standardima OK ali mislim da se neću izviniti čoveku koji ne radi svoj posao.

Evo recimo kako izgleda sistem prop...Da li je legalno da nema naziva firme itd....?

Imao sam prilike da sarađujem sa SA iz zdravstvenih ustanova i (bar u ovom slučaju) to je nagori posao u oblasti IT-a :). Tačnu situaciju kod tebe naravno ne znam ali znam da su ovde dva SA koji rade sve, ali sve od servisa računara do učenja neobrazovanih ili poluobrazovanih žestoko sujetnih doktora i ostalog osoblja koji uostalom normalno znaju sve o svemu pa i o računarima, glupo je sad da dođe neko i njih nešto uči - svašta :), i sve to njih dvoje na 300 - 400 računara uz pomoć ponekog nesretog vojnika koji zna nešto o računarima.
E sad bar po mom iskustvu, logično je da SA nije "na radnom mestu" pošto je njegovo radno dosta širok pojam, takođe je logično da "čeprka" u 3h ujutro zato što se tada server manje ili nikako ne koristi pa su posledice nastale njegovim resetovanjem ili gašenjem minimalne.
Ako je SA neodgovoran, definitvno treba nešto uraditi po tom pitanju, međutim mešanje u njegov posao može samo da pogorša situciju, doduše činjenica da te je SA zvao kući i "i počeo da se dere na tebe" govori dosta o njemu, ja recimo ne bih mogao da zamislim sebe u toj situaciju, logičnije je da ti to sapšti na poslu.

Sad je moje pitanje najzad! :) Da li ja imam pravo na odbranu obzirom da ni na jednom kompjuteru u firmi nije instaliran LEGALAN SOFTVER!I ne postoji nikakva kupljena licenca za korišćenje XP-a,Microsoft aplikacija itd...Da li uopšte ima osnova za tužakanje od strane sistem administratora.

Kapiram da sistem ne bi pao da je servisiran redovno ali kako ti ljudi nikad ne dolaze na pozive jednostavno nije bilo drugog načina....

Izvinjavam se svima na ovako dugom postu ali stvarno počinjem da šizim i već počinje da mi smeta sva ta tenzija...

Naravno da imas prava na odbranu, makar sakom u glavu. Moras da razumes jedno, a to su dve stvari:

- Napad je najbolja odbrana ("SysAdmin" svaljuje krivicu na tebe)
- Kada nesto ne radi, ne trazi se zasto ne radi - vec ko je kriv (ti)
- Cutanje je odobravanje (ako se ne pobunis, ugasio si)

Ja bih problem prvo pokusao da resim 'mirnim putem', tj. lepo bih otisao do SA i probao da se pomirim. Ako ne uspe, onda drvlje, kamenje i ogovaranje na fajsbuku.

Obrati paznju na to da je SA verovatno u boljim odnosima sa vladajucom strukturom, pa ne bi bilo lose da vec sada krenes da usput kukas okolnim shefovima "sta te snaslo".

"Eto ja popravio konpljuter a oni meni tako, pa sta sam ja lose uradio, a ovaj (SA) nece ni kompaktnu disketu da mi da"

p.s. I slazem se sa ostalima da uopste nisi trebao da guras nos gde mu nije mesto. Ako nesto ne radi, svakih 2 sata na 5 sefovskim mailova, faksova, sms-ova saljes "ne radi mi konpljuktor..."

Poslednja izmena:
Da da slažem se sa svima Vama! Naravno da nisam niti ću praviti frku što se tiče problema,a činjenica je da je naš SA u boljoj poziciji od nas koji radimo dosta duže i veze nemamo sa njegovim poslom,što on vešto koristi.Kod mene ne postoji način da se žališ nekome sa viših instanci jer prosto ljudi ne razumeju šta im se govori BEZ ŠALE!A nas nekoliko koji i po nešto kažemo nabijaju na kolac kao rušite svetski poredak!!! :D
Kod nas takođe nema nikakvog kontatk telefona SA a kamo li maila na koji možemo da mu se obratimo....ako ga uhvatiš na lokalu pre podne to je to!Ovde nema puno posla za SA jer mi radimo sa ljudima,komp je potreban za prijem knjižice pacijenta,kucanje dekurzusa,prijem,otpust...i sve se to radi u ubogom programu SA koji mu zadaje i najviše problema :)...ostalo je korišćenje u Microsoft aplikacijama i maila...Sve u svemu obavestiću vas o nastavku gluposti...

ti mislis da je taj Sistem Administrator sve to postavio, ukljucujuci i pravljenje tog glupog programa? cisto sumnjam...

ako je zaista sve to sam uradio, onda nije ni cudo sto nema vremena da resava probleme...

elem, samo opusteno. ako neko ne radi svoj posao (lenj, ili jednostavno nema vremena), tebi ostaje jedino da se zalis svom nadredjenom, i to u pismenoj formi, kako bi imao dokaz da si se nebrojeno puta zalio.

Ovo ti govorim kao SA :) i da, zaboravi sve instalacije, popravke i slicno koje nisu tvoja nadleznost... na svu srecu kao sto kazes, kompjuter ti je samo "kancelarijski materijal", i svoj posao mozes koliko toliko raditi bez njega.

Poz!

Put do pakla je poplocan dobrim namerama...
Neko rece.

Po meni nisi smeo nista da diras.

Moja supruga radi u firmi kao programer i situacija je ista.
Programeri nista ne smeju da diraju, instaliraju itd... i mislim da je to dobro.
Jer ako zelis da SA bude odgovoran za svoj deo posla ne smes da mu se mesas u posao.

U principu kad god izbije problem

1. svi pocinju da gledaju pismenu dokumentaciju (zato uvek u pismenoj formi obavestavaj nadlezne da nemozez da radis jer ti sistem ne funkcionuse, pa nek se on zeza sa SA.
2.uvek gledaj da budes prisutan, jer je po pravilu kriv onaj koji nije tu.

Znaci da zakljucim, u buduce ne diraj nista, vec zovi SA u pola noci ako treba.
Zelim ti srecu i nadam se da ces resiti problem.

Pozdrav

Po meni nisi smeo nista da diras.

Moja supruga radi u firmi kao programer i situacija je ista.
Programeri nista ne smeju da diraju, instaliraju itd... i mislim da je to dobro.
Jer ako zelis da SA bude odgovoran za svoj deo posla ne smes da mu se mesas u posao.

U principu kad god izbije problem

1. svi pocinju da gledaju pismenu dokumentaciju (zato uvek u pismenoj formi obavestavaj nadlezne da nemozez da radis jer ti sistem ne funkcionuse, pa nek se on zeza sa SA.
2.uvek gledaj da budes prisutan, jer je po pravilu kriv onaj koji nije tu.

Znaci da zakljucim, u buduce ne diraj nista, vec zovi SA u pola noci ako treba.
Zelim ti srecu i nadam se da ces resiti problem.

Pozdrav

:) eeehh da je to kod mene tako....moji glavni rukovodioci cvikaju od svoje senke a veliki im je problem da predaju nešto napismeno sa njihovim potpisom..SA dođe razdere se i sve je mirno kasnije...
Evo primera...pre tri nedelje čovek došao da instalira običan drajver za štampač,video da je uzeo pogrešan drajver i rekao vratiću se.....još uvek ga čekamo i naravno molimo druge da nam dozvole štampanje....

:) eeehh da je to kod mene tako....moji glavni rukovodioci cvikaju od svoje senke a veliki im je problem da predaju nešto napismeno sa njihovim potpisom..SA dođe razdere se i sve je mirno kasnije...
Evo primera...pre tri nedelje čovek došao da instalira običan drajver za štampač,video da je uzeo pogrešan drajver i rekao vratiću se.....još uvek ga čekamo i naravno molimo druge da nam dozvole štampanje....
ne znam sta da ti kazem, imas nesposobne sefove kad ne mogu da se zauzmu za svoje radnike... zato nam se i drzava raspala :)

Nazad
Vrh Dno