Šta je novo?

Pitanje za overclockere ;)

• Začetnik teme Začetnik teme Darko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Od pre par nedelja sam presao sa DAAMITa na NV+Intel i vrlo sam zadovoljan. Na P5K DLX sam digao C2D 6420 na 433FSB, odnosno [email protected] za svaki dan, iako je i na 3.6 prolazio orthos. Temperatura pri tim setovanjima nakon pola sata orthosa (ochitano iz coretemp) nije prelazila 80 stepeni. Ovako setovan procesor bukvalno je oduvao sve iz konkurencije (osim quad core) u svim probanim testovima... Ali...

...mislio sam da ovo pitanje nikad necu postaviti ali moram. Zasto overklokovati toliko? 😀

Testirao sam CPU u nekoliko igara (Test Drive, Oblivion, NFS, NWN2...) i razlika izmedju 3.5Ghz i 2.13 je osetna, ali ipak ne previse. Zato sam odlucio da isprobam drugu taktiku - da nadjem zlatnu sredinu. Undervoltovao sam procesor na okruglo 1V i podigao ga na 2.73Ghz. Temperatura je spala na 30 stepeni (39 full load) - te sam prakticno iskljucio sve ventilatore u kucistu, ukljucujuci i onaj na procesoru. Svi se vrte na jedva 1000 obrtaja (CPU fan na ~1500) i temperatura se podigla na citavih 33 odnosno 44 stepena. Pritom su se (realne) performanse opasno priblizile onima sa 3.5Ghz.

Kad sve saberem i oduzmem, soba mi je mnogo hladnija, masina mirnija i mogu da tvrdim da je tisha i od laptopa.

Voleo bih da chujem vasa misljenja i iskustva po ovom pitanju. Ne prihvataju se odgovori tipa: "moj je veci od tvog" bez obrazlozenja 😛

pa ako mislish da nema potrebe za klokovanjem,onda ga ostavi tako kako je sad,na 1V i uzivaj...Ako su ti ipak bitne neke performanse ili cist merak da ti komp radi na 3.5 onda zrtvuj malo tishine zarad toga,svako radi prema svojim potrebama....

Od pre par nedelja sam presao sa DAAMITa na NV+Intel i vrlo sam zadovoljan. Na P5K DLX sam digao C2D 6420 na 433FSB, odnosno [email protected] za svaki dan, iako je i na 3.6 prolazio orthos. Temperatura pri tim setovanjima nakon pola sata orthosa (ochitano iz coretemp) nije prelazila 80 stepeni. Ovako setovan procesor bukvalno je oduvao sve iz konkurencije (osim quad core) u svim probanim testovima... Ali...

...mislio sam da ovo pitanje nikad necu postaviti ali moram. Zasto overklokovati toliko? 😀

Testirao sam CPU u nekoliko igara (Test Drive, Oblivion, NFS, NWN2...) i razlika izmedju 3.5Ghz i 2.13 je osetna, ali ipak ne previse. Zato sam odlucio da isprobam drugu taktiku - da nadjem zlatnu sredinu. Undervoltovao sam procesor na okruglo 1V i podigao ga na 2.73Ghz. Temperatura je spala na 30 stepeni (39 full load) - te sam prakticno iskljucio sve ventilatore u kucistu, ukljucujuci i onaj na procesoru. Svi se vrte na jedva 1000 obrtaja (CPU fan na ~1500) i temperatura se podigla na citavih 33 odnosno 44 stepena. Pritom su se (realne) performanse opasno priblizile onima sa 3.5Ghz.

Kad sve saberem i oduzmem, soba mi je mnogo hladnija, masina mirnija i mogu da tvrdim da je tisha i od laptopa.

Voleo bih da chujem vasa misljenja i iskustva po ovom pitanju. Ne prihvataju se odgovori tipa: "moj je veci od tvog" bez obrazlozenja 😛

Treba razlikovati izmedju takmicarskog i prakticnog overclocka.
Niko od nas ne vozi masine za svaki dan na vrijednostima koje ovdje kad nas uhvati groznica
predstavljamo mada naravno gledamo da optimizujemo sisteme za svaki dan maksimalno koliko okolnosti omogucavaju. Kroz razne poduhvate i entuzijazam moze se dosta toga nauciti
i primeniti i kod svakodnevnog OC'a

Naravno da kad govorimo o prakticnom overclocku moras pronaci kompromis izmedju performansi sistema i opsteg opterecenja pojedinih komponenti. Tu hladjenje istih ima znacajnu ulogu. Rad u Silent rezimu i dobar OC su jednostavno ciljevi koji su sami sebi suprostavljeni kad govorimo o konvencionalnom vidu hladjenja izuzetak su full pasivno hladjeni vodeni sistemi . Svako sam treba da svoj sistem izbalansira tu nema nekog generalnog pravila.

Poslednja izmena:
Butovao si komp na 1V na 2.7GHz!!! :bottle: :Klanjanje :Klanjanje :shock: :shock: :cigar: :guitar: :eyebrows: :Klanjanje

Izvinjavam se modovima na ovolikim smajlijima ali ovo je neverovatno. Ajde pusti jos i orthos da vidimo koliko ce da prodje..

Butovao si komp na 1V na 2.7GHz!!!

Ne razumem? Mislim, hvala, ali to valjda i nije neki poduhvat? Orthos se vrteo oko pola sata - mrzelo me je da chekam vise... Masina radi tako danima (TD/NWN2/Dosbox 😉 ) Stabilnost mi je izuzetno vazna jer i moji rade na kompu i ne bi valjalo da im nesto zvekne u sred posla. :type:

Ne razumem? Mislim, hvala, ali to valjda i nije neki poduhvat? Orthos se vrteo oko pola sata - mrzelo me je da chekam vise... Masina radi tako danima (TD/NWN2/Dosbox 😉 ) Stabilnost mi je izuzetno vazna jer i moji rade na kompu i ne bi valjalo da im nesto zvekne u sred posla. :type:

Jeste i te kako poduhvat. Kada sam pre godinu dana pisao kako sam sve svoje overklokovane cpu, drzao na undervoltage, svi su me pljuvali. Jednostavno sam isao logikom zasto ga prziti kada ne mora. I sada moj E6400, drzim na smanjenoj voltazi.
Prema tome, po meni je uvek bolje smanjiti napon. I moja baba moze da oc procesor, kada mu digne napon.

Jeste i te kako poduhvat. Kada sam pre godinu dana pisao kako sam sve svoje overklokovane cpu, drzao na undervoltage, svi su me pljuvali. Jednostavno sam isao logikom zasto ga prziti kada ne mora. I sada moj E6400, drzim na smanjenoj voltazi.
Prema tome, po meni je uvek bolje smanjiti napon. I moja baba moze da oc procesor, kada mu digne napon.

vjerovatno te neko pljuvao a sigurno nisu svi bar ne oni koji znaju sta pricaju ....
Za Undervolting ili Overvolting ne postoje pravila to je individualan izbor i zavisi od racionalnosti
pojedinog Ocer'a i okolnosti odnosno konfiguracije sistema. Sto znaci da nekome od nas ne smeta da drzi cpu za svaki dan na 1,5V dok neko cak i undervoltuje ni jedno ni drugo nije za osudjivanje.

Primjer :

Veoma je neprakticno da neko koje ulozio nekoliko stotina Evra u kompresorsko hladjenje undervoltuje cpu i drziga recimo 1GHz ispod mogucnosti koje hladjenje omogucuje 🙂

Isto tako je neprakticno da neko drzi CPU na naponima gdje temperatura istog prelazi znatno zdrave norme !

Tako da koliko u odgovarajucem slucaju Overvolting ima opravdanje toliko ima i Undervolting pod drugim okolnostima !

Poslednja izmena:
pravo da ti kazem ...

...i ja sam za tu fintu sa undervoltom,jer treba naci neku optimalnu ,a ne maksimalnu vrednost na kojoj ce proc da radi , a da odradjuje i to dobro sve sto bacis pred njega , a ako ti zatreba i sprint (da se pohvalis pred komsijom...) znas da mozes i to... Inace 1v ,a 2,7 gHz-a bravo majstore...'ajd u zdravlje!

stvarno zestok undervolt, svaka cast! ja svog 6300 drzim na 3GHz i 1.2v, i komp radi stvarno tiho i hladno... npr temp u tatu ne prelazi 60 sa box kulerom....

Nazad
Vrh Dno