Šta je novo?

Pitanje za mrezu-protok...

scouser

- Box -
Učlanjen(a)
01.01.2005
Poena
775
Prvo da kazem da sam za ovo duduk.Tacka.
Odlucio sam da umrezim dva racunara u kuci zbog deljenja adsl,znaci straight kabl i nista vise.Umrezavanje je uspesno izvrseno,sve se lepo vidi,radi net,ali...I na jednom i na drugom racunaru imam gigabitni lana a meni protok 10mbit.Kontam da je to do kabla i da mi za vece brzine treba ruter ili svic.Jesam u pravu ili ne?Da ne trebaju neka podesavanja u mrezi ili slicno?
pozzz

A kako si sada povezao, u jednom kompu ADSL i mrezna,a u drugom samo mrezna?
Ako tako, kako onda straight kabal (treba uvrnuti - twisted pair)...

Moras malo detaljnije da objasnis tacno gde je sta povezano...???

Poslednja izmena:
Evo detaljnije...U jednom kompu je mrezna i adsl a u drugom samo mrezna.Napravio straight ubo u oba racunara,stavio isti naziv za workgroup i dao na oba racunara ip adrese za mrezne.Na jednoj se ip adresa zavrsava sa 1 a na drugoj sa dva.Sherovao foldere koje hocu da vide i jedan i drugi ,kao i stampac koji je na ovom drugom gde nema adsl i to je to.Sve radi, vide jedan drugog,kopiranje,stampanje,sve radi...samo je protok 10mbita.Jel sam zeznuo sa kablom?Kako da napravim taj twisted pair?Za cega sluzi straight a za cega ovaj drugi?

Iz nekog razloga ne mogu da editujem prethodni post...
Hteo sam da dodam da i adsl radi na oba racunara.

E sad sam proverio,ipak sam napravio ovde crosover kabl,oprostite debilu.Jeste nvidijin je lan.Kakav problem?

gbit bi trebao u vecini slucajeva da radi i sa obicnim kablom izmedju 2 kompa
naravno ako je cat5e ili vece, tako da bih ja to prvo proverio

Kabl je cat5e to sam siguran,trebalo bi barem da radi na 100 mbita.
@duskoo - u properties mrezne ne mogu nikako da nadjem gde se podesava brzina..Help??

Nasao sam i sad mi prikazuje 100mbita ali se cas conektuje a cas kaze da je kabl unplugged.Cackacu jos malo da vidim sta je ali opet nece mbit?
Evo sad posle svih cimanja i probanja raznih opcija i na jednom i na drugom racunari,izgleda da ipak kabl ne moze na 1gbit a ko zna mozda nisam ni dobro krimpovao.Kada stavim full duplex on pokaze vezu od 1 gbit a zatim na svakih par sekundi da je mrezni kabl iskljucen pa ukljucen i tako unedogled.U medjuvremenu ja vratim na auto negotation i on opet isto, 1gbit pa ukljuci-iskljuci pa zatim spusti na 100mbit pa ukljuci iskljuci i tek se na 10mbita stabilizuje.Probacu sutra da napravim onaj drugi krosover kabl pa cu videti.Ja mislim da je definitivno do ovog kabla a ako neko ima ideju neka se javi..

Poslednja izmena:
Zaboravi na gigabit sa cat5e kabelom i obicnim plasticnim konektorima. Jos ako je kabel duzi od metar-dva... nema sanse.

Zaboravi na gigabit sa cat5e kabelom i obicnim plasticnim konektorima. Jos ako je kabel duzi od metar-dva... nema sanse.
Pa dobro,koji mi kabl treba i koji konektori?Jeste,kabl je duzi,negde oko 6m.Barem kad bi uspeo 100mbit...

100 mbita mozes sigurno. Ja bih kupio fabricki, testiran gigabitni kabel - daleko sigurnije nego da juris konektore i cat6 po gradu.
(Doduse, kada sam ja to trazio, u Netiksu nisu imali)

Cat5e kabl je sertifikovan za Gigabitni protok do duzine kabla od 100m.

Tako da ne verujem da je do kabla.

Vrh Dno