Šta je novo?

Pitanje vezano za reklamacije:

DjoleNS

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2005
Poena
320
Nisam imao prilike nikad nishta da reklamiram, pa me zanima prilikom zamene komponente npr za neku jachu (uz doplatu) po kojim kriterijumima se rachuna cena komponente koju menjam? I da li je takva kombinacija uobichajena ili se izvodi samo pod uslovom da firma vishe nema na lageru adekvatnu istu komponentu?

Mislim da se to ne radi.

Takva kombinacija nije uobicajena. Jedino ako znas ljude kod kojih kupujes pa ti izadju u susret, sto je u sustini samo stvar njihove dobre volje. A ukoliko nemaju na lageru odgovarajucu komponentu i nisu u mogucnosti da je nabave obicno se javlja ta opcija zamene za nesto bolje uz tvoju odgovarajucu doplatu...

@BozicBata, e pa to me i zanimalo! Znaci ako je ne bude vishe (a vrlo je moguce poshto je izashla iz proizvodnje) onda moze zamena uz doplatu, e sad, moje pitanje je bilo da li je neko imao iskustva sa tim i po kojoj ceni dobijam otkup moje neispravne komponente? Dal po ceni po kojoj sam je kupio (iako su u medjuvremenu pale cene) ili po ceni po kojoj se ona sada prodaje (ali i pitanje je dal se prodaje poshto je kao shto rekoh prestala da se proizvodi; u tome je caka)? Rech je o grafici... 6800gs.
Ljudi nemojte napamet... 🙂

Prema trenutnoj trzisnoj vrednosti.

Cisto razmisljam logicki:

Zamisli da si kupio TFT pre 2 god, recimo samsung713N i platio ga 300eur i on ti crkne,
ti ga odneses na reklamaciju i ako mu nema popravke, dace ti verovatno nov. I sad: oni na lageru lupam-trenutno imaju samo 913N cena lupam-270eur. Da li bi tada firma trebalo tebi da doplati 30eur iako dobijas bolji monitor???

The Spinner je napisao(la):
Prema trenutnoj trzisnoj vrednosti.

Cisto razmisljam logicki:

Zamisli da si kupio TFT pre 2 god, recimo samsung713N i platio ga 300eur i on ti crkne,
ti ga odneses na reklamaciju i ako mu nema popravke, dace ti verovatno nov. I sad: oni na lageru lupam-trenutno imaju samo 913N cena lupam-270eur. Da li bi tada firma trebalo tebi da doplati 30eur iako dobijas bolji monitor???

Naravno da bi trebalo. Uopste nema veze "sta je logicki nego sta je po zakonu". Ne znam kako to ovde ide ali meni je u napolju crko monitor posle ohohooo vremena, Samsung je bio u pitanju, dobio sam mcenu koju sam platio + ca. 25 eur skuplji u tom momentu - jer nisu imali taj cenovni rang u tom momentu. Nazalost ovde nista nije normalno, pa pretpostavljam ni to. Prodavci se, doduse u sve manjem procentu, ponasaju kao kabadahije i bogom dani a kupci pojma nemaju svoja prava. S druge strane, uslovi koje dobijaju nasi prodavci nisu ni priblizni onima vani. Kako god okrenes, najbolje je da kupujes kod nekog poznatog, pa onda se lepo dogovoris. I ja tregujem sa elektronikom, tako da znam kako je biti u frci i kao kupac i kao prodavac...

Pričam iz iskustva... Crkla mi je matična ploča koja se više ne pravi, naravno da je bila u garanciji i firma Fenix u Nišu mi je dala bolji model od pomenute. Na pitanje koliko trebam da doplatim rekli su mi "Ta ploča se više ne pravi pa kao zamenu za nju dajemo tu i tu, naravno bez ikakve doplate jer smo dužni da izvršimo zamenu u okviru garantnog roka". Tako bi trebale i tako rade firme na zapadu. Ohrabrujuće što i kod nas ima takvih koji su nažalost malobrojni...

Po zakonu:

Član 35
Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka na proizvodu, potrošač ima pravo na:
1) zamenu kupljenog proizvoda za nov proizvod, odnosno proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili
2) da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini maloprodajne cene tog proizvoda na dan vraćanja ili
3) otklanjanje nedostatka na proizvodu.

Dakle, vraća se koliko sad košta taj ili sličan proizvod da bi mogao da ga eventualno kupiš na drugom mestu ili doplatiš za bolji.

Jel ovo 1 2 3 tim redom ili kupac moze da bira?

ZorMi je napisao(la):
Po zakonu:

Član 35
Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka na proizvodu, potrošač ima pravo na:
1) zamenu kupljenog proizvoda za nov proizvod, odnosno proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili
2) da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini maloprodajne cene tog proizvoda na dan vraćanja ili
3) otklanjanje nedostatka na proizvodu.

Dakle, vraća se koliko sad košta taj ili sličan proizvod da bi mogao da ga eventualno kupiš na drugom mestu ili doplatiš za bolji.

@ZorMi, pretpostavljam to je izvod iz nasheg zakona jel?
Znachi zakon ipak radi na shtetu kupca.
E sad pitanje je da li taj isti zakon vazi i napolju gde ce se garancija i koristiti, poshto komponenta nije ni proizvedena ovde. Perlez je isprichao iz svog iskustva kako je napolju... Po tom zakonu izgleda da je malko drugachije.
Ne znam kako to tachno ide, ali zemlja iz koje se uvozi ima isto neka svoja pravila i zakone koji mozda i nisu ovakvi kao nashi? Shto znachi - vazi li ovaj zakon za strane proizvode poshto je mozda kod njih zakon drugachiji? Mozda je ipak povoljniji po kupca?
Ako firma uvoznik kupi neku komponentu po ceni od npr 200eu, i proda je, i onda posle godinu dana dobije reklamaciju a cena tog proizvoda se prepolovila, da li je po NASHEM zakonu ovako ili onako, to za kupca apsolutno nije bitno jer i firma uvoznik je nishta drugo nego isto KUPAC, ali kupac od velike firme iz inostranstva, a tamo vaze drugi zakoni! Zashto bi ovaj zakon onda vazio za bilo koga kada taj zakon uopste nema nikakvih dodira sa proizvodima koji nisu ovde proizvedeni? Za STRANE proizvode - vazi strani zakon. Zar ne? :trust:
E sad da li ovde na benchu neko poznaje strane zakone suvishe je neskromno pitati, ali nije neskromno pitati za iskustva drugih koji mogu da isprichaju prichu iz prve ruke, onako kako se njima desilo.
Mene kao obichnog kupca zanima shta se deshava ako je strani zakon povoljan po nas, ali jednostavno firma uvoznik od koje sam kupio krade - i ona npr za ovu moju komponentu I DOBIJE novu po ceni koju sam platio ALI meni podvali neku po ceni koja bi bila odgovarajuca protivrednost za ovu komponentu SADA? Npr po duplo nizoj ceni, i tako ostvari profit od 100eu? Nije li to chista kradja?

Za STRANE proizvode - vazi strani zakon. Zar ne? :trust:
Ukratko, ne. Npr. strani zakoni dozvoljavaju da HP prodaje printere sa 3 meseca garancije, naši zahtevaju 1 godinu pa rizik ide uvozniku.

U suštini zakon je pravedan. Ako se neki uređaj pokvario realno je da dobiješ kompenzaciju kojom možeš kupiti sličan uređaj u tom istom trenutku, a još ga dobiješ novog sa novom garancijom. Ne pojeftinjuje sva roba kao računarska, a tek šta bi bilo da je hiperinflacija ili bude neke devalvacije (računi su dinarski)...

Što se tiče procene, realno je da se koristi poslednja prodajna cena ako je to bilo nedavno (postoji u knjizi ulaznih kalkulacija), ako nije da se koristi cena sličnog ili boljeg modela koji ga zamenjuje ili neka uobičajena cena sa PC berze. U slučaju neslaganja, prodavac može i sam da kupi negde zamenu ako misli da kupac precenjuje...

Čak inspekcija ne dozvoljava da se vrati više od 10% iznad poslednje vrednosti jer je vraćeni novac delom državni (PDV). Zato je i neophodan originalni račun i matični broj kupca iz lične karte radi eventualne provere ako posumnjaju da pod formom reklamacija prodavac otkupljuje švercovanu robu bez porekla. Čak su nedavno u Mercatoru kolegi zabranili da istog dana rešava reklamacije, nego mora da prođe bar jedan radni dan da se slegnu papiri u knjigama...

ma ako ista dobijes budi srecan, mene je perun computers zavlacio preko mesec dana za maticnu plocu.Te nije ploca, te je memorija, te je ovo te je ono......i na kraju ispadne da sam bio u pravu i da je ploca i dobijem je nakon mesec dana.

@ZorMi,
Hocesh da kazesh da:
Firma uvoznik samostalno daje garanciju na neki proizvod i preuzima SVU odgovornost na sebe i zbog toga se sve deshava po NASHEM zakonu?
Firma uvoznik koja kupuje robu od strane firme ne dobija garanciju od iste?
Firma uvoznik ako dobije reklamacije nece reklamirati proizvod stranoj firmi i dobiti novi odgovarajuci po odredjenom zakonu koji vazi u toj zemlji vec ce iz SVOJIH resursa zameniti proizvod kako srpski zakon nalaze, a sa stranom firmom nema nishta i ne dobija NOVI proizvod jer je ovaj kvaran?
Malo mi ta pricha neshto ne shtima.......
Nemoguce da firma uvoznik nece dobiti novu komponentu u skladu sa stranim zakonom (osim ako je onakav sluchaj koji si spomenuo u vezi printera)!
Ako strani zakon omogucava povracaj robe u istoj kupovnoj vrednosti a nash zakon firmama to zabranjuje - znachi da ce firma onda i dobiti novu komponentu od 200eu ali, poshto joj nash zakon zabranjuje da vrati vishe od 10% preko poslednje vrednosti, ona nece vratiti tu komponentu koju je dobila nego neku drugu jeftiniju. U tom sluchaju sve se deshava po zakonu, ali firma uvoznik je u dobitku, a upravo to joj omogucava nash zakon koji se kosi sa stranim zakonom.
Pa znachi svakoj firmi uvozniku se u tom sluchaju super isplati da dobiju reklamaciju na neku robu jer drzava im opushteno omogucava da zaradjuju i na tome?? O boze...
Molim te da me ispravish ako mi je pogreshan rezon i da mi naznachish konkretno shta ne valja.

Poslednja izmena:
DjoleNS je napisao(la):
Firma uvoznik samostalno daje garanciju na neki proizvod i preuzima SVU odgovornost na sebe i zbog toga se sve deshava po NASHEM zakonu?
Zakomplikovao si pa ne mogu da otpratim. Svaki prodavac daje garanciju po našim zakonima. Lanac počinje od uvoznika koji daje garanciju svojim kupcima, oni svojim... itd. Uvoznik je jedino u obavezi da obezbedi servis, atest i deklaracije. Tako da se u krajnjoj linije sve reklamaciju slivaju u ovlašćeni servis (najčešće uvoznikov ali ne mora da znači). Servis onda radi privremeni izvoz (kad se nakupi robe) nazad dobavljaču i po popravci ili zameni radi ponovni uvoz slažući papire i serijske brojeve pred carinicima da ne bi dvaput platio carinu i PDV.

Kakav ugovor i kakve obaveze ima uvoznik prema dobavljaču i ovaj prema njemu u krajnjoj liniji se naših zakona ne tiče. Dobavljač može zahtevati od uvoznika da daje fabričku garanciju, ali ne manju od jedne godine koliko naš zakon nalaže. Često zbog komplikovanog privremenog izvoza i troškova se sklopi ugovor o RMA otpisu, tj. za svu uvezenu robu od dobavljača uvoznik dobije 1-2% paušalne nadoknade za kvarove a bez prava reklamacije, tj. pokvareno onda baca.

Ne znam gde to dobavljač daje uvozniku nadoknadu po plaćenoj ceni ili bilo kojoj drugoj van tržišne. To prvi put čujem... Onda mu se mnogo više isplati da zamenjuje novim koje ga mnogo manje košta.

Hm...
malo mi je nejasno ovo "pojasnjenje"
Npr ... firma XX iz BG uvozi Samsung TFT i daje garanciju 3 god
Firma YY iz Nisa kupuje od firme XX i prodaje iste te monitore uz garanciju firme YY na GODINU DANA !!!!

Ukoliko dodje do kvara nakon npr. godinu i po - sta je u tom slucaju merodavno ????

Kupac se obraća svom prodavcu prema garantnim uslovima koje je od njega dobio. Dakle, nažalost nema garanciju, osim ako ima garantni list ovlašćenog servisa uvoznika pa se može direktno obratiti njemu. E sad, ako neko skraćuje garanciju i kvari svoju ponudu radi manje maltretiranja - to samo tržište treba da sankcioniše, tj. konkurencija.

e jebigfa meni nista nije jasno,

Po meni ono sa cenom konkurentnog proizvoda je ok, ipak nerealno je da mi neko posle 4 godine npr. za seagate hard vrati iznos koji sam ja platio posto nema vise slicnih na trzistu, vec je ok da se neka polovna cena plati i omoguci coveku da uzme polovno nesto ili doplati za novo. Mislim da se ne radi o stranim zakonima izmedju uvoznika i proizvodjača već se tačno zna kolika je garancija i na osnovu ugovora o zastupanju se to reguliše, dal se radi RMA, otpis ili kako će rešavati to (barem je to moje mišljenje). Nikad ne bih uzeo za nešto manje novca sa godinu dana garancije ako uvoznik daje 3 godine.

@ZorMi, sve sam te skontao, hvala na objashnjenju, super si objasnio! 🙂

ZorMi je napisao(la):
Onda mu se mnogo više isplati da zamenjuje novim koje ga mnogo manje košta.
Samo mi ovo reci, od chega ga manje koshta novo?

Poslednja izmena:
DjoleNS pa od poslednje cene tog proizvoda sa razlikom 10% ako se duze vreme ne proizvodi ta cena bi bila nerealno velika u odnosu na neki drugi slican proizvod kojeg su nakon toga nabavljali

DjoleNS je napisao(la):
Samo mi ovo reci, od chega ga manje koshta novo?
Od refundacije u parama po ceni koliko je nekad plaćeno. To se i ne radi, gleda se trenutna tržišna vrednost da se izbegnu lomovi zbog kursa, devalvacija, novih modela... Jer čim neko nešto vanredno ućari spletom srećnih okolnosti, neko drugi uknjiži gubitak, a to onda nije zdrav odnos.

Evo ti svež konkretan primer: cene DDR memorijskih chipova već neko vreme rastu i to po 1% dnevno. Nova tura Kingston 512MB DDR/400 koja danas stiže koštaće 4600 din/modulu, a u martu se prodavala za 4000 din/modul. Ako ti se pokvari memorija kupljena u martu ni bi bilo fer da ti se vrati 4000 din pa da onda doplatiš još 600 din da bi kupio tu istu... Vratiće se po današnjoj ceni.

veske je napisao(la):
e jebigfa meni nista nije jasno,
Kupac stupa u obligacioni odnos sa svojim prodavcem (nisam pravnik ali valjda tako kažu 😉 ) i samo njih dvojica znaju šta je ko obećao usmeno ili pismeno. Dakle, sa njim se sve rešava bez obzira ko je uvoznik, distributer...

Primer: diler uzima robu ali tvrdi da on ima bolji servis i traži od distributera dodatni popust od 1-2% ako se odrekne prava na reklamaciju (kao što se često uvoznici odreknu zbog komplikovanog izvoza nazad). Naravno da distributer onda nema veze s njegovim kupcem koji donese njegov račun.

Takođe, mora da ispoštuje zakonsku minimalnu garanciju od 1 godinu za tehničke uređaje, ali nije u obavezi da daje produženu garanciju, osim u svrhe poslovnog nastupa ili ako je potpisao ugovor sa isporučiocem da će podržati tu garanciju. To je šteta, jer se najčešće na sklopljene računare daje 1 godina (ponegde 2 god) kao na novoproizvedeni uređaj, a pola kompenenata unutra ima 3 godine ili više...

Ali, kao što sam pomenuo, sada je i kod nas stigao trend da uvoznik daje SVOJ garantni list uz robu, a diler je samo posrednik u prodaji koji ga overi i priloži račun o prodaji. U tom slučaju se reklamira u ovlašćeni servis (iz garantnog lista) i važe sve garantne obaveze koje su tamo predviđene. Jedino u slučaju da se vraća novac - mora opet kod dilera, servis ne može jer kupac nema račun od servisa nego od dilera.

samo jedno pitanje: zormi ti kazhesh da je po zakonu prodavac obavezan na garanciju od makar godinu dana na sve uredjaje? a shta je onda sa zvuchnicima/mishevima/tastaturama sa po 1-7 dana garancije? ispadne da je to nelegalno? Chak neke firme daje 6 meseci garanciju na optiku i uredjaje ako oni ne ugradjuju.

<ne govorim o logitech&co>

Tu treba kopati po drugim zakonima, o standardizaciji, atestima... jer obaveza važi za tehničke uređaje veće složenosti (ili kako su to već nazvali), tako da stvarno ne znam da li se odnosi i na tastature, miševe i slično. Ne važi za potrošni materijal.

Međutim, jedno je pravo na garanciju (garantni list, servisiranje...) a drugo pravo na reklamaciju (mana na kupljenoj robi) koja važi 6 meseci po najnovijem zakonu, čak i kad su u pitanju džemperi.

Možda ne bi bilo loše da neko kaže gde ima da se skine novi zakon u elektronskom obliku.

Nazad
Vrh Dno