ZorMi je napisao(la):
Po zakonu:
Član 35
Ako je prigovor iz člana 34. ovog zakona osnovan zbog nedostatka na proizvodu, potrošač ima pravo na:
1) zamenu kupljenog proizvoda za nov proizvod, odnosno proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili
2) da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini maloprodajne cene tog proizvoda na dan vraćanja ili
3) otklanjanje nedostatka na proizvodu.
Dakle, vraća se koliko sad košta taj ili sličan proizvod da bi mogao da ga eventualno kupiš na drugom mestu ili doplatiš za bolji.
@ZorMi, pretpostavljam to je izvod iz nasheg zakona jel?
Znachi zakon ipak radi na shtetu kupca.
E sad pitanje je da li taj isti zakon vazi i napolju gde ce se garancija i koristiti, poshto komponenta nije ni proizvedena ovde. Perlez je isprichao iz svog iskustva kako je napolju... Po tom zakonu izgleda da je malko drugachije.
Ne znam kako to tachno ide, ali zemlja iz koje se uvozi ima isto neka svoja pravila i zakone koji mozda i nisu ovakvi kao nashi? Shto znachi - vazi li ovaj zakon za strane proizvode poshto je mozda kod njih zakon drugachiji? Mozda je ipak povoljniji po kupca?
Ako firma uvoznik kupi neku komponentu po ceni od npr 200eu, i proda je, i onda posle godinu dana dobije reklamaciju a cena tog proizvoda se prepolovila, da li je po NASHEM zakonu ovako ili onako, to za kupca apsolutno nije bitno jer i firma uvoznik je nishta drugo nego isto KUPAC, ali kupac od velike firme iz inostranstva, a tamo vaze drugi zakoni! Zashto bi ovaj zakon onda vazio za bilo koga kada taj zakon uopste nema nikakvih dodira sa proizvodima koji nisu ovde proizvedeni? Za STRANE proizvode - vazi strani zakon. Zar ne? :trust:
E sad da li ovde na benchu neko poznaje strane zakone suvishe je neskromno pitati, ali nije neskromno pitati za iskustva drugih koji mogu da isprichaju prichu iz prve ruke, onako kako se njima desilo.
Mene kao obichnog kupca zanima shta se deshava ako je strani zakon povoljan po nas, ali jednostavno firma uvoznik od koje sam kupio krade - i ona npr za ovu moju komponentu I DOBIJE novu po ceni koju sam platio ALI meni podvali neku po ceni koja bi bila odgovarajuca protivrednost za ovu komponentu SADA? Npr po duplo nizoj ceni, i tako ostvari profit od 100eu? Nije li to chista kradja?